Fostul șef al armatei din Moldova, informator al Moscovei: „Trebuie să închidem granița cu România cât mai repede posibil!”

Fostul șef al armatei din Moldova, informator al Moscovei: „Trebuie să închidem granița cu România cât mai repede posibil!”

Fostul şef al Statului Major General al Republicii Moldova, Igor Gorgan, care a fost demis de Maia Sandu în 2021, este informator al serviciilor de informaţii ale armatei ruse (GRU), potrivit unei investigaţii a site-ului rusesc independent The Insider realizată împreună cu jurnalişti moldoveni.

Gorgan ar fi raportat regulat GRU şi ar fi transmis informaţii inclusiv despre situaţia din Moldova, scrie The Insider, care ar fi avut acces la corespondenţa de pe Telegram dintre Gorgan şi „sponsorul său din GRU, colonelul Alexei Makarov”.

A transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean ai Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze.

ADVERTISING

Gorgan i-ar fi dezvăluit informaţii potrivit cărora Ucraina încerca să cumpere şase avioane MiG-29 sub acoperirea unei companii din Emiratele Arabe Unite.

De asemenea, el a descris traseul trenurilor cu combustibil prin Moldova către Reni, în Ucraina, şi a avertizat că Ucraina primeşte prea multe bunuri importante, inclusiv arme, prin România.

Iată unul dintre mesaje în care este menţionată România. Agentul Gorgan era neliniștit în privința livrărilor de arme către Ucraina din ţara noastră și îi dă sfaturi colonelului Makarov: „Este necesar să închidem granița cu România cât mai repede posibil!”

„Este o gaură mare! De acolo vin o mulțime de încărcături pentru Ucraina. Mai ales încărcături militare! Românii încă mai au câteva fabrici militare care produc arme și muniții”, a adăugat generalul moldovean.

Nu se ştie când a început Gorgan să lucreze ca informator. O sursă The Insider din spionajul militar a sugerat că ar fi putut fi activ încă din 2004, când Gorgan a servit într-o misiune NATO.

ADVERTISING

Înainte de colonelul Makarov, se pare că acesta a fost în contact cu ataşatul militar rus la Chişinău, Vadim Uhnalev, şi apoi cu succesorul acestuia, Igor Dovbnia. Jurnaliştii au reuşit să obţină o înregistrare a unei conversaţii în care cei doi stabilesc o întâlnire cu privire la un memorial pentru "afgani" la Chişinău - cel mai probabil, un limbaj codificat.

În 2017, Dovbnia a fost expulzat din Republica Moldova pentru spionaj.

Reacţie de la Preşedinţie

Potrivit publicației pulsmedia.md, Igor Gorgan și Alexei Makarov au început să aibă contacte deosebite de active în aprilie 2022, adică după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Întâlnirile confidențiale aveau loc mai ales în cafenelele din Chișinău sau la pescuit.

ADVERTISING

Potrivit sursei, în iulie 2023, în ajunul expulzării în masă a diplomaților spioni ruși din Moldova, Iurie Gorgan s-a angajat la ONU. „Folosind vechile sale legături în Ministerul Apărării al Moldovei, Gorgan rămâne un informator important pentru GRU”, notează publicația.

În reacţie, potrivit NewsMaker, Preşedinţia de la Chişinău a anunţat că distincţiile de stat oferite lui Gorgan în 2006 şi 2015, dar şi gradele militare ale acestuia vor fi retrase.

Şeful cabinetului președinției Moldovei, Adrian Băluțel, a declarat că „astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie”, scrie Ziarul de Gardă.

În 2021, Igor Gorgan a fost demis la propunerea ministrului Apărării, Anatolie Nosatâi, de șefa statului, Maia Sandu. El a mai deținut această funcție în perioada 2013–2016, dar a fost demis la solicitarea ministrului Apărării de atunci, Anatol Șalaru, care l-a acuzat de delapidări, cumetrism şi de partizanat politic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇