Ziua 796 Rachetă ucigașă la o școală de drept din Odesa. Un căpitan german, spion pentru ruși. Prima vizită regală

<span style="color:#990000;">Ziua 796</span> Rachetă ucigașă la o școală de drept din Odesa. Un căpitan german, spion pentru ruși. Prima vizită regală

În ziua 796 de război, preşedintele Volodimir Zeleski spune că noi loturi de arme din SUA au început să sosească în Ucraina, dar procesul trebuie să fie accelerat.

Aflat în vizită neanunţată la Kiev, şeful NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut în faţa ucrainenilor că membrii alianţei nu şi-au respectat promisiunile de ajutor militar în ultimele luni, dar a promis că fluxul de arme şi muniţii va creşte de-acum.

Tot azi, Sophie, ducesa de Edinburgh, a vizitat Ucraina, în prima călătorie în această țară a unui membru al familiei regale britanice de la începutul conflictului cu Rusia.

Pe front, patru persoane au fost ucise și alte 28 rănite în urma unui atac rusesc cu o rachetă asupra unei instituții de învățământ din Odesa. Ruşii au folosit o rachetă Iskander-M, mai greu de interceptat.

Retragerea forțelor ucrainene nu ajută trupele ruse să obțină succese tactice rapide, iar acestea nu vor reuși curând o pătrundere operațională mai adâncă în zonă, estimează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Liderul cecen Ramzan Kadîrov l-a numit pe fiul său, Adam, în vârstă de 16 ani, în funcția de administrator al Universității Forțelor Speciale.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, susţine că soarta lui Volodimir Zelenski este "pecetluită", iar armata ucraineană e cuprinsă de panică.

O veste bună vine de la fermierii polonezi, care au anulat protestul de la ultimul punct de trecere a frontierei cu Ucraina, ridicând astfel o blocadă care durează de luni în șir și care a afectat atât relațiile bilaterale, cât și comerțul ucrainean.

În Germania, un fost căpitan al armatei a recunoscut că a spionat pentru Rusia, justificându-şi acţiunile prin dorinţa de a evita o escaladare a războiului din Ucraina.

ADVERTISING

Secretarul american de Stat Antony Blinken spune că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă în schimb industriei militare ruse "un sprijin incalculabil" prin vânzarea unor produse de micro-electronică, maşini-unelte şi optică.

Iar Statele Unite au cumpărat 81 de avioane sovietice de luptă din Kazahstan. Acestea ar putea fi trimise Ucrainei, dar nu se ştie exact cum ar putea fi folosite.

Situația pe front

  • Atac mortal la Odesa - Patru persoane au fost ucise și alte 28 rănite în urma unui atac rusesc cu o rachetă asupra unei instituții de învățământ din Odesa. Guvernatorul regional Oleh Kiper spune că patru dintre răniți sunt în stare gravă și primesc tratament de urgență. El a precizat că printre răniți se numără doi copii și o femeie însărcinată. Acoperișul clădirii, descrisă ca fiind o academie de drept, a fost distrus. Purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk, a declarat că în atacul rusesc a fost folosită o rachetă Iskander-M. Acest gen de rachete sunt mai greu de interceptat. Odesa, port la Marea Neagră vital pentru exporturile ucrainene, este vizat în mod regulat de atacuri ucigaşe cu rachete şi drone.
  • Lupte grele la Avdiivka - Forțele ucrainene au respins 131 de atacuri ale rușilor în ultimele 24 de ore. 55 din acestea au avut loc pe frontul de la Avdiivka, a anunțat luni dimineață Statul Major al armatei ucrainene. Rușii au lansat o rachetă și 82 de atacuri aeriene. Aviația ucraineană a atacat 13 zone în care se aflau trupe inamice.
  • Bombardamente ucrainene - Oleksandr Sîskîi, comandantul-șef al forțelor armate ale Ucrainei, a postat pe Facebook o înregistrare video care prezintă bombardamentele aeriene de duminică asupra pozițiilor trupelor ruse din regiunile Donețk și Zaporojie. "Urmărim și lovim. Două lovituri care vizează concentrări de personal militar în regiunile Donețk și Zaporojie au fost efectuate azi (28 aprilie - n. red.). Țintele au fost lovite", a scris generalul ucrainean.

Відстежуємо та б’ємо. Сьогодні завдано двох авіаударів по місцях зосередження особового складу противника на Донеччині та у Запорізькій області. Цілі вражено.Окупанти не сховаються. Слава Україні!

Publicată de Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine pe Duminică, 28 aprilie 2024
  • Retragerea ucraineană nu ajută mult Rusia - Retragerea forțelor ucrainene de pe pozițiile pe care le ocupă în Berdîci, Semenivka și Novomîkhailivka nu ajută trupele ruse să obțină succese tactice rapide, iar acestea nu vor reuși curând o pătrundere operațională mai adâncă în zonă, estimează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). "Forțele ruse ar putea continua să obțină succese tactice în direcția Avdiivka în următoarele săptămâni, iar comandanții ucraineni ar putea decide să facă noi retrageri, dacă forțele ruse amenință alte poziții tactice ucrainene în zonă", notează analiștii militari americani. Sosirea întăririlor va permite forțelor ucrainene să încetinească înaintarea tactică a rușilor și, posibil, să stabilizeze frontul. În acest caz, comandamentul rus va fi nevoit fie să accepte că o penetrare mai largă mai adâncă a frontului nu e posibilă curând sau să trimită rezerve suplimentare în zonă pentru atingerea avantajelor tactice. Stabilizarea pozițiilor ruse la nord-vest de Avdiivka va da de ales Rusiei: fie continuă să preseze în vest spre orașul Pokrovsk, fie încearcă să înainteze în nord pentru a pune mai multă presiune în jurul orașului Ceasiv Iar.
  • Şeful NATO, în vizită neanunţată la Kiev - Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut în faţa ucrainenilor că membrii alianţei sale nu şi-au respectat promisiunile de ajutor militar în ultimele luni, dar a promis că fluxul de arme şi muniţii va creşte de-acum. Aflat într-o vizită neanunţată în Ucraina, secretarul general al NATO a purtat discuţii cu preşedintele Volodimir Zelenski şi urmează să se adreseze parlamentului ucrainean, Rada.
  • Au venit unele arme - Noi loturi de arme din SUA au început să sosească în Ucraina, dar procesul trebuie să fie accelerat. Afirmația aparține președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a făcut declarația în timpul unei conferințe de presă de la Kiev, la care a participat și șeful NATO, Jens Stoltenberg. „Astăzi nu văd încă nimic pozitiv la acest punct. Există provizii – au început ușor. Acest proces trebuie să fie accelerat”, a spus Zelenski.
  • Rușii vând casele abandonate - Autoritățile de ocupație instituite de Moscova în regiunea Zaporojie au decis să scoată la vânzare casele și apartamentele pe care localnicii le-au părăsit. Locuințele vor fi vândute la rate de împrumut preferențiale, a scris pe Telegram Ivan Fedorov, șeful administrației militare ucrainene din regiunea Zaporojie. Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a remarcat că rușii au trecut la o așa-zisă naționalizare a terenurilor în Zaporojie.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Fiul lui Kadîrov, administratorul forțelor speciale - Liderul cecen Ramzan Kadîrov l-a numit pe fiul său, Adam, în vârstă de 16 ani, în funcția de administrator al Universității Forțelor Speciale. "Cunoaște îndeaproape activitățile celebrei universități și cred că va face o treabă excelentă", a spus Kadîrov. Fiul său a devenit cunoscut pe plan internațional anul trecut, după ce a bătut un tânăr rus aflat în centrul de arest din Groznîi, pentru că a ars Coranul. După ce a primit titlul de erou al Republicii Cecene, Adam Kadîrov a devenit șeful departamentului de securitate al Ceceniei și a primit mai multe premii, relatează Nexta.
  • Rusia îi plătește Chinei prin terți - Eforturile firmelor ruse de a efectua plăţi pentru mărfuri în China, în contextul temerilor de sancţiuni secundare ale băncilor locale, au generat o piaţă înfloritoare pentru intermediari, până la jumătate din tranzacţii fiind acum gestionate de aceştia, au declarat patru surse pentru Reuters. Trezoreria SUA a avertizat că ar putea aplica sancţiuni celor care facilitează tranzacţiile cu Rusia. Întârzierile îndelungate ale tranzacţiilor şi ale livrărilor au făcut ca firmele să apeleze la intermediari, în ciuda taxelor ridicate şi a riscurilor de confiscare a transporturilor în ţări terţe. Intermediarii sunt firme din Hong Kong, Kîrgîzstan, Kazahstan, Emiratele Arabe Unite şi alte jurisdicţii considerate ”prietenoase” cu Rusia, adică ţările care nu au impus sancţiuni pentru conflictul din Ucraina.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Vizită regală - Sophie, ducesa de Edinburgh, a vizitat Ucraina, întâlnindu-se cu președintele Volodimir Zelenski și cu soția sa, în prima călătorie în această țară a unui membru al familiei regale britanice de la începutul conflictului cu Rusia, a anunțat Palatul Buckingham. Sophie, în vârstă de 59 de ani, soția fratelui mai mic al regelui Charles, prințul Edward, a făcut această vizită surpriză în numele Ministerului britanic de Externe, pentru a-și arăta solidaritatea cu cei afectați de conflictul armat și ca parte a activității sale de a susține victimele violenței sexuale din război.
  • Militar german spion pentru Rusia - Un fost membru al armatei germane a recunoscut, în prima zi a procesului său, că a spionat pentru Rusia, justificându-şi acţiunile prin dorinţa de a evita o escaladare a războiului din Ucraina. Bărbatul de 54 de ani a fost arestat în august 2023, în oraşul Koblenz, din vestul ţării. El este judecat în faţa tribunalului din Düsseldorf pentru transmiterea de informaţii către serviciile de informaţii ruseşti şi încălcarea secretului apărării.  Thomas H., care a lucrat în principalul departament IT şi logistic al Bundeswehr, responsabil în special cu gestionarea echipamentelor militare, a recunoscut că a transmis consulatului rus din Bonn informaţiile pe care le-a obţinut ca angajat în acest departament. "Recunosc că a fost o greşeală", a declarat el.
  • Soarta lui Zelenski e pecetluită - Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că soarta lui Volodimir Zelenski este "pecetluită", iar armata ucraineană e cuprinsă de panică. "Mie mi se pare că soarta lui Zelenski este definitiv pecetluită. Și foarte curând va veni un moment în care mulți oameni, inclusiv în Ucraina, îi vor pune la îndoială legitimitatea. În orice caz, chiar și din punct de vedere juridic acest lucru va trebui făcut și el va trebui să se justifice cumva. Dar pentru noi lucrul principal este să continuăm operațiunea militară specială, să ne apărăm și să îndeplinim sarcinile care au fost stabilite la început", a spus Peskov într-un interviu pentru emisiunea de televiziune "Moscow. Kremlin. Putin". Acesta a adăugat că "panica crește în rândurile ucrainenilor din liniile frontului", susținând că are "informații la prima mână". "E important pentru noi să păstrăm ritmul și să nu ne oprim", a spus el.
  • SUA cumpără avioane sovietice - Statele Unite au cumpărat 81 de avioane sovietice de luptă din Kazahstan. Acestea ar putea fi trimise Ucrainei, dar întrucât nu sunt în stare de funcționare, este posibil ca ele să fie folosite pentru piese sau ca ținte false pentru a abate atacurile aeriene ruse, potrivit Kyiv Post.
  • Polonezii au cedat - Fermierii polonezi au anulat protestul de la ultimul punct de trecere a frontierei cu Ucraina, ridicând astfel o blocadă care durează de luni în șir și care a afectat atât relațiile bilaterale, cât și comerțul ucrainean. Fermierii au pus capăt blocadei de la punctul de trecere Rava-Ruska, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră ucrainene. Ministrul ucrainean al Agriculturii, Nikola Solsky, a lăudat ceea ce a spus că a fost ”un lucru constructiv" din partea Poloniei.
  • Pierderile Rusiei - Publicația rusă independentă Mediazona și BBC-Rusia au confirmat numele a 51.679 de militari ruși uciși de la începerea războiului în Ucraina. De la ultima actualizare a bilanțului, la jumătatea lunii aprilie, au fost adăugate pe listă încă 1.208 de nume. Jurnaliștii precizează că cifrele reale sunt probabil mult mai mari.
  • Blinken: China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii - Secretarul american de Stat Antony Blinken spune că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă în schimb industriei militare ruse "un sprijin incalculabil" prin vânzarea unor produse de micro-electronică, maşini-unelte şi optică. "Este corect să spunem că China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. Iranul o face. Coreea de Nord o face", a precizat Blinken într-o dezbatere la o sesiune specială a Forumului Economic Mondial, care se desfăşoară în Arabia Saudită. În schimb, China "oferă un sprijin incalculabil bazei industriale de apărare a Rusiei", ceea ce reduce din "presiunea masivă" exercitată de Occident asupra complexului militar-industrial rus prin sancţiuni, controale asupra exporturilor şi alte măsuri.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇