Ziua 779 Cum se predă un rus îngrozit. Inundațiile fac prăpăd în Urali. Putin vede "un spectacol ciudat"

<span style="color:#990000;">Ziua 779</span> Cum se predă un rus îngrozit. Inundațiile fac prăpăd în Urali. Putin vede "un spectacol ciudat"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Rusia a atacat din nou, în ziua 779 de război, cu 17 drone și rachete aeriene ghidate Kh-59. Ucraina a reușit să doboare 16 din cele 17 drone lansate de Rusia în cursul nopții. Fragmente de drone au provocat un incendiu la o facilitate energetică în regiunea Dnepropetrovsk şi au avariat o infrastructură critică în regiunea Herson, dar pompierii au stins flăcările.

Situația în Orenburg, oraș grav afectat de inundații, continuă să se deterioreze. Apele revărsate ale fluviului Ural urmează să atingă vineri cota maximă, după ce au depășit deja cu doi metri nivelul critic.

Iar Putin s-a întâlnit cu președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, căruia i-a spus că conferința pentru situația din Ucraina care are loc în Elveția, fără participarea Rusiei, este un „spectacol ciudat”. El a mai spus că nu a respins niciodată o soluţionare paşnică a conflictului și că a atacat Ucraina din motive umanitare.

FSB a acuzat că forțele speciale navale britanice au operat în Ucraina şi au ajutat trupele ucrainene să desfăşoare tentative de operaţiuni împotriva armatei ruse.

Și la Moscova a avut loc o tentativă de asasinat, care l-a vizat pe un fost ofițer de informații ucrainean, care a dezertat în Rusia în 2018. Mașina sa a explodat, în momentul în care acesta s-a urcat în ea și i-a pornit motorul.

ADVERTISING

În timpul ăsta, compania feroviară din Ucraina, Ukrzaliznytsia, a inițiat demersurile pentru construirea unei căi ferate cu ecartament european care va face legătura cu principalele orașe de pe continent, inclusiv cu Viena, Bratislava și Budapesta. Lucrările vor începe în luna mai.

Situația pe front

  • Atacuri cu drone - Forţele ucrainene au doborât 16 din cele 17 drone lansate de Rusia în timpul nopții. Rusia a folosit și rachete aeriene ghidate Kh-59, a precizat armata ucraineană pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Fragmente de drone au provocat un incendiu la o facilitate energetică în regiunea Dnepropetrovsk şi au avariat o infrastructură critică în regiunea Herson. Pompierii au stins flăcările, a transmis vineri guvernatorului regiunii Dnepropetrovsk, Serhii Lisak. Nu au fost raportate victime omeneşti. Atacul din timpul nopţii a avariat, de asemenea, o infrastructură critică şi şapte locuinţe private în regiunea Herson, fără a face victime, potrivit guvernatorului acestei regiuni, Oleksandr Prokudin. Nu se cunosc alte detalii despre infrastructură sau despre pagubele provocate de atac.
  • Rușii atacă - În ultimele 24 de ore rușii au lansat 54 de rachete și au lansat 126 de lovituri aeriene asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate, a anunțat vineri dimineață Statul Major ucrainean. De asemenea, trupele ruse au folosit de 95 de ori sistemele de lansare multiplă a rachetelor (MLRS) asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate. Peste 110 localități din regiunile Cernihiv, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev au fost vizate de tirurile artileriei ruse.
  • Rusia își acoperă pierderile - Direcţia de Informaţii Militare a Ucrainei a anunţat că Rusia trimite în Ucraina militari din Flota Pacificului şi din Unităţile 11 ale Forţelor Aeriene şi Forţelor de Apărare Aeriană, pentru a compensa pierderile umane provocate de război. "Potrivit deciziei comandantului Flotei Ruseşti din Pacific, Viktor Liina, rotaţiile în Siria au fost oprite complet, iar tot personalul militar este trimis în zona de luptă de pe teritoriul Ucrainei. Vorbim despre 2.000 de militari ruşi din Primorski şi Kamciatka Krais din Federaţia Rusă”, a transmis sursa citată de Ukrainska Pravda. Totodată, 400 de militari din unităţile militare 11 ale Forţelor Aeriene şi Forţelor de Apărare ale Rusiei, staţionate în Krabarovsk Krai, vor „umple golurile” Brigăzilor 155 şi 40 ale Marinei Rusiei, care nu au suficienţi oameni din cauza pierderilor mari. Mai mult, militari din unităţile ruseşti din estul îndepărtat al Rusiei se vor alătura noilor brigăzi motorizate ale infanteriei, care se formează în Voronej. Aceşti militari nu au mai fost anterior implicaţi în lupte. De la începutul războiului, Rusia ar fi pierdut, potrivit ucrainenilor, 451.730 de oameni (morţi sau răniţi). Numărul avansat de Statele Unite este mai mic, în jur de 315.000 de persoane.
  • Cum se predă un rus - Speriat că va fi ucis de o dronă, un militar rus s-a predat. Pentru a demonstra că nu ascunde arme sau grenade, el s-a dezbrăcat în chiloți, apoi s-a târât cu mâinile sus spre pozițiile ucrainene. O înregistrare video realizată din dronă prezintă lungul drum al dezertorului către militarii ucraineni cărora li s-a predat.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Inundațiile fac prăpăd - Situația în Orenburg, oraș grav afectat de inundații, continuă să se deterioreze. Apele revărsate ale fluviului Ural urmează să atingă vineri cota maximă, după ce au depășit deja cu doi metri nivelul critic. Primăria din Orenburg a difuzat imagini cu orașul acoperit de ape.
  • Atac cu dronă la sediul Gazprom - O dronă s-a prăbuşit peste clădirea administrativă a Gazprom din regiunea Belgorod, aflată la graniţă cu Ucraina, rănind două persoane, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov pe Telegram. "Belgorodul a fost atacat de forţele armate ucrainene cu ajutorul unei drone de tip aeronavă. Drona s-a izbit de clădirea administrativă a unei companii de aprovizionare cu resurse (energetice). Două persoane au fost rănite în urma exploziei", a anunţat Gladkov. Guvernatorul a precizat că una dintre victime avea o rană de şrapnel la un picior, iar un alt bărbat avea răni de şrapnel la membrele superioare şi inferioare. Cei doi au fost spitalizaţi. Oficialul a mai spus că faţada clădirii a fost avariată, iar serviciile de urgenţă lucrează la faţa locului. Potrivit Meduza, este vorba despre clădirea Gazprom.
  • Putin spune că vrea pace - Rusia nu a respins niciodată o soluţionare paşnică a conflictului ucrainean, dar consideră conferinţa cu tematică ucraineană, organizată în Elveţia fără participarea Rusiei, un „spectacol ciudat”, i-a transmis Putin omologului său din Belarus, Alexander Lukaşenko, în timpul discuţiilor de la Moscova, conform TASS. "Nu am fost invitaţi. Şi ei spun că am respins-o. Ei cred că nu avem de ce să fim acolo. Şi, în acelaşi timp, spun că este imposibil să se rezolve ceva fără noi. Ar fi fost amuzant, dacă nu ar fi fost atât de trist”, a spus el. "Nu am refuzat niciodată să rezolvăm disputele pe cale paşnică. Mai mult, asta este exact ceea ce am fost înclinaţi să facem", a spus liderul rus. Acesta a susţinut că Rusia nu a atacat instalaţiile energetice ucrainene în timpul iernii, ”din considerente umanitare” și că atacurile asupra instalaţiilor energetice din Ucraina fac parte din procesul de demilitarizare, deoarece afectează direct industria de apărare a ţării. Totodată, Putin a calificat drept ”o prostie” afirmaţiile conform cărora Rusia ar putea ataca ţările occidentale, acestea fiind lansate de guverne „pentru a explica şi justifica cheltuielile lor pentru războiul din Ucraina”.
  • FSB susține că britanicii au acționat în Ucraina - Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că serviciul special naval britanic a operat în Ucraina şi a ajutat forţele ucrainene să desfăşoare tentative de operaţiuni împotriva forţelor ruse, informează Reuters. FSB a declarat că a dejucat un plan al forţelor speciale britanice de a debarca soldaţi ucraineni cu misiuni de sabotaj pe ostrovul Tendriv, un banc de nisip din Marea Neagră. Serviciul susţine că a capturat un soldat de rang înalt din cadrul forţelor speciale navale ucrainene şi a dat numele şi data naşterii acestuia. FSB a afirmat că unitatea de forţe speciale ucrainene era "supravegheată de o unitate SBS (Special Boat Service), ceea ce indică implicarea directă a Marii Britanii în conflict".
  • Tentativă de asasinat - La Moscova a avut loc, vineri, o tentativă de asasinat, care l-a vizat pe un fost ofițer de informații ucrainean, care a dezertat în Rusia în 2018. Mașina sa a explodat, în momentul în care acesta s-a urcat în ea și i-a pornit motorul. Detalii AICI.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Lukaşenko se simte amenințat de Occident - Președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, s-a plâns la întâlnirea sa de joi cu omologul său rus Vladimir Putin de ameninţarea la care ar fi expusă ţara sa din partea Occidentului. Detalii AICI.
  • Ucraina construiește o cale ferată europeană - Compania feroviară din Ucraina, Ukrzaliznytsia, a declanșat demersurile pentru construirea unei căi ferate cu ecartament european, de la orașul de graniță ucrainean Ciop din regiunea Zakarpatia până la centrul administrativ al orașului Ujhorod. Ciop se află lângă granița Ucrainei cu Slovacia și Ungaria, iar noua cale ferată, cu o lungime de 22 de kilometri, va face legătura cu principalele orașe europene, inclusiv cu Viena, Bratislava și Budapesta, a declarat premierul ucrainean Denîs Smîhal. Faza inițială a proiectului e în desfășurare, iar lucrările vor începe în luna mai, scrie The Kyiv Independent. Jumătate din costul de 33 de milioane de euro va fi acoperit de un grant UE.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇