Ziua 756 Bază aeriană din Rusia, atacată cu drone. Putin câștigă alegerile și la grădiniță, iar interviul cu Carlson e studiat în școli

<span style="color:#990000;">Ziua 756</span> Bază aeriană din Rusia, atacată cu drone. Putin câștigă alegerile și la grădiniță, iar interviul cu Carlson e studiat în școli

În ziua 756 de război trupele ruse au ucis doi bărbați care se deplasau cu o mașină pe o șosea din regiunea Herson. Un alt bărbat a fost rănit după ce rușii au lansat bombe ghidate asupra unui sat din regiunea Harkov, iar sase persoane au fost rănite în atacuri nocturne în regiunea Dnipropetrovsk.

Rușii au atacat pe întreaga linie a frontului în ultimele 24 de ore, în special în sectorul Novopavlivka. Atacurile s-au întețit și în Kupiansk și Lîmanske, a anunțat Statul Major al armatei ucrainene.

De la începutul lunii martie, avioanele ruse au aruncat aproximativ 200 de bombe ghidate asupra satelor, orașelor și infrastructurii din regiunea Sumî, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că sistemele de apărare aeriană au distrus cinci drone ucrainene, una în Belgorod și patru în Saratov. Cel puțin patru explozii s-au produs în timpul nopții, în jurul orei locale 3:00, în orașul Engels, din regiunea Saratov. Deși autoritățile ruse susțin că toate dronele au fost doborâte, localnicii au relatat că o explozie a avut loc în baza aeriană Engels, unde sunt staționate bombardiere strategice Tu-160 și Tu-95MS, implicate în atacurile asupra Ucrainei.

Cadrele didactice de la o grădiniță din Murmansk, Rusia, au organizat o acțiune prin care copiii să se familiarizeze cu procesul electoral. Ei au primit imitații ale unor buletine de vot pentru a participa la "alegeri prezidențiale". Câștigătorul "scrutinului" a fost, "surprinzător", Vladimir Putin. De asemenea, interviul pe care liderul de la Kremlin i l-a acordat jurnalistului american Tucker Carlson este studiat în școlile din Rusia.

ADVERTISING

Parisul ia în considerare posibilele locuri de desfășurare a militarilor francezi în Ucraina. Postul TV francez LCI a prezentat patru amplasamente posibile, iar toate se află la granița Ucrainei cu Belarus.

Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu ce prevede accesul fără tarife pe pieţele UE pentru producătorii de alimente din Ucraina, până în iunie 2025, a anunţat miercuri Parlamentul European.

MAE de la Chişinău a precizat condiţiile în care Rusia ar putea să participe la Conferinţa regională a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), preconizată să se desfăşoare aici în luna mai. Participarea Rusiei a fost limitată la nivel de ambasadă sau în format online.

Situația pe front

  • Victime ale bombardamentelor - Șase persoane au fost rănite în atacuri nocturne - inclusiv doi adolescenţi, în vârstă de 13 şi 15 ani - în regiunea Dnipropetrovsk, a anunţat pe Telegram guvernatorul Serhii Lîsak, care a postat imagini cu case parţial distruse. Un bărbat în vârstă de 27 de ani a fost rănit într-un tir de artilerie, miercuri dimineaţa, la Nikopol, anunţă el. De asemenea, regiunea Sumî (nord-est), la frontiera cu Rusia, a fost ţinta a 138 de bombardamente în ultima zi. Un bărbat a fost ucis în aceste atacuri, a anunţat ministerul ucrainean de Interne.
  • Mașină atacată de ruși - Doi bărbați au murit după ce trupele ruse au atacat mai multe mașini în Herson. "Forțele ruse au lovit mașini civile lângă orașul Herson. Decesele au survenit pe șoseaua dintre localitățile Sadove și Antonivka", a anunțat pe Telegram șeful administrației regionale Oleksandr Prokudin.
  • Sat bombardat - Rușii au lansat bombe ghidate asupra satului Kozacea Lopan din regiunea Harkov, iar un bărbat a fost rănit. Atacul a avariat o linie electrică, lăsând fără curent o parte a localității.
  • Atac devastator în Harkov - O rachetă trasă de ruși a căzut în Harkov miercuri, după prânz. Trei oameni au murit și alți cinci au fost răniți. "Circa zece persoane ar putea fi prinse sub dărâmături. Potrivit primelor estimări, a fost vorba de o rachetă de croazieră", a spus guvernatorul regional Oleg Sinegubov, la televiziune. Un trup neînsufleţit a putut fi scos şi altele două rămân blocate sub dărâmături, a mai spus guvernatorul, potrivit căruia doi răniţi se află într-o stare gravă. Operaţiunile de salvare continuă, iar pompierii încearcă să stingă incendiul, a relatat el. Un bloc, o imprimerie și un atelier de mobilă şi de vopsitorie au fost avariate. Potrivit serviciilor de urgenţă, focul s-a propagat pe o suprafaţă de "peste 2.000 de metri pătraţi".
  • Atacuri pe linie - Trupele ruse au atacat pe întreaga linie a frontului în ultimele 24 de ore, în special în sectorul Novopavlivka. Atacurile s-au întețit și în Kupiansk și Lîmanske. În total, 80 de confruntări s-au dat pe toată linia frontului în acest interval de timp, a anunțat Statul Major ucrainean. Rușii au lansat 4 rachete și 86 de atacuri aeriene, dar au tras și de 124 de ori cu sisteme de lansare a rachetelor asupra pozițiilor ucrainene și zonelor populate, provocând și victime. Aproape 150 de localități din Cernihiv, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev s-au aflat sub tirurile artileriei ruse.
  • 200 de bombe în Sumî - De la începutul lunii martie, avioanele ruse au aruncat aproximativ 200 de bombe ghidate asupra satelor, orașelor și infrastructurii din regiunea Sumî, a spus Volodimir Zelenski, în alocuțiunea sa de marți seară. El a subliniat că Ucraina trebuie să-și întărească apărarea aeriană, astfel încât "să facă imposibilă această teroare".
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atacuri cu drone - Ministerul rus al Apărării a transmis că sistemele de apărare aeriană au distrus cinci drone ucrainene, una în Belgorod și patru în Saratov. Resturile dronelor doborâte în Saratov nu au provocat victime sau pagube materiale, a anunțat guvernatorul regiunii, Roman Busargin.
  • Explozii la baza Engels - Cel puțin patru explozii s-au produs în timpul nopții, în jurul orei locale 3:00, în orașul Engels, din regiunea Saratov. Surse din serviciile de informații ucrainene, citate de Kyiv Post, au spus că atacul a fost opera spionajului militar ucrainean (GUR). Deși autoritățile susțin că nu s-au înregistrat daune, potrivit unor relatări de pe rețelele de socializare, un incendiu a izbucnit în baza aeriană Engels după explozii, iar la fața locului au intervenit pompierii. "A existat cel puțin o lovitură directă, celelalte drone par să fi fost doborâte de rachetele antiaeriene", se arată într-o postare. Baza aeriană Engels, aflată la 614 km de granița Ucrainei, găzduiește bombardiere strategice Tu-160 și Tu-95MS, implicate în atacarea Ucrainei. Imaginile din satelit publicate de Nexta arată că 11 avioane se aflau în bază pe 19 martie. Nouă erau bombardiere: șase Tu-95s, din care unul scos din uz, și trei Tu-160s.
  • Rafinării apărate cu rachete - Un oficial al Ministerului rus al Energiei a declarat, marţi, într-o şedinţă a parlamentului, că există planuri de apărare a instalaţiilor de petrol şi gaze cu sisteme de rachete. "Lucrăm în comun, inclusiv cu colegii din Garda Naţională Rusă, pentru acoperirea obiectivelor, la instalarea, în consecinţă, a unor sisteme de protecţie precum Panțir", a declarat Artiom Verhov, directorul departamentului pentru dezvoltarea industriei gazelor din Ministerul Energiei. Capacitatea rusă de rafinare a petrolului închisă în urma atacurilor cu drone din Ucraina din primul trimestru se ridică la aproximativ 4,6 milioane de tone (370.500 de barili pe zi) - 7% din total, arată calculele Reuters.
  • Alegeri la grădiniță - Cadrele didactice de la o grădiniță din Murmansk au organizat o acțiune propagandistică, prin care copiii să se familiarizeze cu procesul electoral. Ei au primit imitații ale unor buletine de vot pentru a participa la "alegeri prezidențiale". Câștigătorul acestui "scrutin" a fost, "surprinzător", Vladimir Putin, relatează Nexta.
  • Interviul cu Carlson, studiat în școli - Interviul pe care Vladimir Putin i l-a acordat jurnalistului american Tucker Carlson a început să fie studiat în școlile din Rusia. Potrivit Nexta, copiii sunt întrebați în special din ce cuvânt provine termenul "ucrainean" și sunt rugați să indice imaginea care arată "admiterea Ucrainei în Rusia".
  • Arestat în stradă de FSB - Serviciul rus de securitate (FSB) a anunţat miercuri că a arestat, în Extremul Orient rus, un bărbat pe care-l acuză că a vrut să furnizeze Ucrainei informaţii despre o întreprindere locală din domeniul apărării, în vederea organizării unor viitoare sabotaje. Potrivit FSB, citat de RIA Novosti, "acest locuitor din Komsomolsk a contactat în mod activ pe internet reprezentanţi ai spionajului ucrainean cu scopul de a le transfera infornaţii care dezvăluie activităţi ale unei întreprinderi în domeniul apărării din regiunea Habarovsk, pentru a permite inamicului să planifice şi să desfăşoare activităţi de sabotaj". Autorităţile ruse au publicat o înregistrare video de la arestarea unui bărbat pe stradă şi de la percheziţii într-un apartament.
  • Putin se gândește la China - Președintele Rusiei a declarat marţi seara că ia în considerare China pentru prima sa deplasare în străinătate din noul mandat prezidenţial, care începe oficial în jurul datei de 7 mai. Tot în mai, Xi Jinping ar urma să vină în Europa. Între timp, Recep Tayyip Erdogan îl aşteaptă pe Putin în Turcia încă din această lună. Reuters a aflat că Putin merge în China în luna mai pentru discuţii cu Xi Jinping, în ceea ce ar putea fi prima deplasare peste hotare a şefului de la Kremlin în noul său mandat prezidenţial. Ulterior, agenţia rusă de ştiri TASS a relatat că marţi, la o întâlnire cu grupurile parlamentare, liderul Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov, i-a cerut lui Putin să aleagă Beijingul pentru prima sa călătorie externă. "Sper că prima dvs vizită va fi în Est, şi nu în Vest. Tovarăşul Xi Jinping (preşedintele Chinei) aşteaptă vizita dvs, el iubeşte foarte mult ţara noastră", a declarat Ziuganov. Putin i-a promis că va lua în considerare această deplasare. "Cu siguranţă - fără glumă - voi lua în considerare ceea ce tocmai aţi spus", i-a răspuns Putin cu un zâmbet.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Soldați francezi lângă Belarus - Parisul ia în considerare posibilele locuri de desfășurare a militarilor francezi în Ucraina. Postul TV francez LCI a prezentat patru amplasamente posibile, iar toate se află la granița Ucrainei cu Belarus, relatează Nexta.
  • Bani de la UE - Comisia Europeană a transferat miercuri Ucrainei prima tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar în valoare totală de 50 de miliarde de euro care va fi oferit Kievului din bugetul UE până în anul 2027. Ajutorul este menit să susţină finanţele publice ale Ucrainei, inclusiv plata salariilor şi pensiilor şi să contribuie la asigurarea serviciilor publice de bază, dar e insuficient pentru a acoperi nevoile de finanţare ale Ucrainei pe timp de război. Potrivit unei estimări a FMI, Ucraina are nevoie numai pentru anul în curs de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare.
  • Rușii se tem de localnici - Militarilor ruși le este interzis să discute cu localnicii din regiunile ucrainene ocupate dacă serviciul nu le impune acest lucru. Toate unitățile staționate în aceste teritorii au fost instruite să comunice cu localnicii doar în caz de urgență. "Motivul pentru această decizie este volumul mare de informații pe care localnicii le dau forțelor ucrainene și creșterea lipsei de încredere în aceștia", a anunțat Centrul Național de Rezistență al Ucrainei. Rușii au instalat mai mult echipament de ascultare a discuțiilor pe care civilii le poartă pe stradă și la telefon.
  • Australia retrage un avion important - O aeronavă australiană de supraveghere care asigura protecție pentru sprijinul umanitar și militar către Ucraina a fost retrasă. Decizia nu reprezintă o renunțare la sprijinul pe care guvernul de la Canberra îl acordă Kievului, ci pur și simplu încheierea misiunii stabilite anterior, au precizat forțele aeriene australiene. Avionul E-7A Wedgetail, care a fost trimis la cererea SUA, a operat în afara spațiilor aeriene ale Ucrainei, Rusiei și Belarusului și nu a efectuat misiuni de supraveghere pentru Ucraina, ci doar pentru monitorizarea posibilelor amenințări la adresa ajutorului destinat Kievului, începând din octombrie.
  • Rusia se plânge de "furt și banditism" - Rusia reacționează vehement la propunerea şefului diplomaţiei europene Josep Borrell ca 90% din veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în UE să fie folosite pentru achiziţia de arme destinate Ucrainei. "Europenii sunt deplin conştienţi de prejudiciul pe care asemenea decizii îl pot aduce economiei lor, precum şi reputaţiei lor ca, să spunem aşa, garanţi ai inviolabilităţii proprietăţii. Prejudiciul va fi inevitabil. Persoanele care vor fi implicate în luarea unor asemenea decizii, statele care vor decide acest lucru, desigur, vor deveni obiectul proceselor pentru multe decenii", a comentat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Este pur şi simplu furt şi banditism", a spus și purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Statele blocului comunitar și cele din G7 au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur. Din această sumă, UE a îngheţat active de circa 190 de miliarde de euro ale Băncii Centrale ruse, cea mai mare parte a sumei fiind depozitată în Belgia sub forma de titluri de valoare şi sume cash, iar casa de compensare Euroclear se ocupă de gestionarea acestor active.
  • Acord UE pentru cereale - Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu ce prevede accesul fără tarife pe pieţele UE pentru producătorii de alimente din Ucraina, până în iunie 2025, a anunţat miercuri Parlamentul European. Decizia corespunde propunerii formulate în ianuarie de Comisia Europeană de a suspenda până în iunie 2025 taxele şi cotele pentru produsele agricole ucrainene, dar cu posibilitatea declanşării unei "frâne de urgenţă" pentru păsările de curte, ouă şi zahăr, ceea ce înseamnă că vor fi impuse tarife dacă importurile depăşesc nivelul mediu din 2022 şi 2023. Lista a fost extinsă pentru a include ovăz, porumb, crupe şi miere. Parlamentul European a primit asigurări de la Comisia Europeană că va acţiona dacă vor creşte importurile de grâu ucrainean. Negociatorii de la Parlamentul European s-au asigurat că Executivul comunitar va acţiona în termen de 14 zile, în loc de 21 de zile, dacă va trebui declanşată "frâna de urgenţă".
  • Moldova pune condiții Rusiei - MAE al Republicii Moldova a precizat condiţiile în care Rusia ar putea să participe la Conferinţa regională a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), preconizată să se desfăşoare în luna mai la Chişinău, subliniind că participarea Rusiei a fost limitată la nivel de ambasadă sau în format online. "Având în vedere războiul continuu de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care a încălcat flagrant Carta ONU, a declanşat multiple crize şi a subminat securitatea alimentară la nivel internaţional, MAE a decis să nu admită participarea în persoană a reprezentanţilor oficiali ai Federaţiei Ruse, şi limitează participarea acesteia la nivel de ambasadă sau în format online", a anunțat diplomaţia de la Chişinău. În perioada 14-17 mai, Republica Moldova va găzdui cea de-a 34-a Conferinţă regională FAO.
  • Țintele Rusiei într-un război nuclear - Dacă Rusia ar ataca cu arme nucleare SUA, în primul rând ar viza conducerea politică și militară, sistemele de comunicații, instalațiile capabile să lanseze atacuri nucleare și industriile cheie și zonele comerciale. Mai multe orașe americane ar fi considerate ținte principale. Detalii AICI.
  • SUA au testat arme hipersonice - Forţele aeriene americane au efectuat cu succes un test al unei arme hipersonice lansate din aer în Oceanul Pacific. Detalii AICI.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇