Care ar fi principalele ținte ale Rusiei în SUA, în cazul unui război mondial nuclear

Care ar fi principalele ținte ale Rusiei în SUA, în cazul unui război mondial nuclear

Președintele rus Vladimir Putin a folosit prilejul realegerii sale pentru a amenința din nou lumea cu un război mondial. Și o astfel de amenințare vine mereu la pachet cu cea nucleară.

„Orice e posibil în lumea modernă”, a spus Putin cu subînțeles.

Chiar dacă nu există niciun semn că o confruntare între NATO și Rusia ar fi iminentă, jurnaliștii de la Newsweek au vrut să analizeze cum s-ar desfășura un astfel de scenariu și care ar fi orașele americane cele mai expuse.

Așa au ajuns la „Planul A”, publicat în 2019 de analiștii Programului de Știință și Securitate Globală din cadrul Universității Princeton.

ADVERTISING

Planul A este o simulare despre cum un schimb limitat de atacuri nucleare tactice în Europa ar putea duce la un război global nuclear. Datele arătau că 91,5 milioane de oameni ar muri în câteva ore și mult mai mulți în următoarele luni și ani.

În scenariul acesta în care Rusia ar ataca cu arme nucleare SUA, în primul rând, ar viza conducerea politică și militară, sistemele de comunicații, instalațiile capabile să lanseze atacuri nucleare și industriile cheie și zonele comerciale.

Astfel, orașele americane care ar putea fi considerate ținte principale ar fi Washington, D.C., New York, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Dallas-Fort Worth, Miami, Philadelphia, Houston, Las Vegas, Salt Lake City și Denver.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, ar reprezenta ținte și reședința prezidențială de la Camp David, din Maryland, precum și Raven Rock Mountain Complex din Pennsylvania, cunoscut și ca „Pentagonul subteran", o bază militară cu un buncăr nuclear de unde se crede că ar urma să fie conduse SUA în cazul unui atac devastator.

Ar fi vizate și instalațiile care adăpostesc canale vitale de comunicații cu submarinele nucleare care ar putea ataca la rândul lor ținte din Rusia. Astfel, intră pe listă și baza de la Jim Creek, Washigton, dar și cea din Lualualei, Hawaii.

ADVERTISING

Alte potențiale ținte ar fi Baza Navală Norfolk din Virginia, unde este Comandamentul Forțelor Navale Americane, baza Forțelor Spațiale Peterson din Colorado Springs, baza Offutt din Nebraska, Centrul de Arme Nucleare din baza aeriană Hill din Utah, dar și Centrul Pantex din Amarillo, Texas, principala fabrică din SUA de asamblare și dezasamblare a armelor nucleare.

Nu în ultimul rând, numeroase baze care adăpostesc arme nucleare sunt răspândite de-a lungul mai multor state cu populații mai puțin dense din vestul și centrul SUA, precum New Mexico, Louisiana, Missouri, Wyoming, Dakota de Nord sau Montana.

Federația Americană a Oamenilor de Știință estimează că Rusia are în jur de 5.580 de arme nucleare, în timp ce SUA au 5.428, iar ambele state ar deține în jur de 1.600 de focoase nucleare strategice active.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇