Ziua 732 Pierderile Ucrainei, anunțate în premieră. Scurgeri de informații despre contraofensivă. Rusia ar putea fi invitată la un summit pentru pace

<span style="color:#990000;">Ziua 732</span> Pierderile Ucrainei, anunțate în premieră. Scurgeri de informații despre contraofensivă. Rusia ar putea fi invitată la un summit pentru pace
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 732 de război, Ucraina a anunțat că a reușit să doboare 16 drone rusești dintr-un total de 18 lansate. Dronele au fost doborâte în opt regiuni din centrul, vestul și sudul Ucrainei, inclusiv în jurul capitalei Kiev. Cu o noapte înainte, dronele rusești au lovit Odesa și cel puțin o persoană a murit.

Iar șeful armatei ucrainene, Oleksandr Syrskyi, și ministrul Apărării, Rustem Umerov, au vizitat posturi de comandă din apropierea liniei de front pentru a analiza câmpul de luptă și pentru a consolida apărarea.

Ministrul Apărării a atras atenția că jumătate din armamentul promis de către Occident Ucrainei este livrat cu întârziere. ”La ora actuală, un angajament nu este sinonim cu livrarea și din cauza acestor întârzieri, noi pierdem oameni, pierdem teritorii”.

Am mai aflat astăzi că cel puţin 31.000 de militari ucraineni au fost ucişi în războiul cu Rusia. Anunțul neașteptat a fost făcut chiar de preşedintele Volodimir Zelenski. Este prima oară când şeful statului ucrainean prezintă un bilanţ oficial al pierderilor militare ale Ucrainei după doi ani de război. El a mai spus că, din cauza unei scurgeri de informații, planurile contraofensivei din 2023 au ajuns pe masa Kremlinului.

În Rusia, au început alegerile prezidențiale printr-un vot anticipat în Extremul Orient, în zone cu un acces dificil şi izolate. Aproximativ 70,000 de persoane au posibilitatea să voteze anticipat aici. Alegerile prezidenţiale ruse urmează să se desfăşoare în perioada 15-17 martie, fiind primul scrutin prezidenţial de trei zile din istoria Rusiei.

Și Ucraina și partenerii săi străini ar putea invita Rusia la un viitor summit de pace pentru a discuta despre încetarea invaziei care durează de doi ani, în condițiile Kievului, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt. Elveția va găzdui un summit pentru a discuta o viziune de pace a președintelui Zelenski.

ADVERTISING

Evoluții pe front

  • Nu avem armament, pierdem oameni! - Jumătate din armamentul promis de către Occident Ucrainei este livrat cu întârziere, a spus, duminică, ministrul ucrainean al Apărării Rusten Umerov, la un forum care marchează doi ani de la invazia rusă, relatează AFP. ”La ora actuală, un angajament nu este sinonim cu livrarea. 50% dintre aceste angajamente nu sunt livrate la timp”, a spus Umerov, care a adăugat că din cauza acestor întârzieri, ”noi pierdem oameni, pierdem teritorii”.
  • Șeful Armatei ucrainene, aproape de linia frontului - Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Syrskyi, și ministrul apărării, Rustem Umerov, au vizitat posturi de comandă din apropierea liniei de front pentru a analiza câmpul de luptă și pentru a consolida apărarea, a declarat duminică generalul de rang înalt, citat de Reuters. S-au luat decizii privind protecția trupelor împotriva dronelor și a loviturilor cu bombe aeriene, precum și pentru întărirea anumitor zone ale frontului. Forțele rusești au capturat săptămâna trecută orașul strategic Avdiivka din estul Ucrainei, după un asalt care a durat luni de zile, și fac presiuni asupra altor câteva zone de-a lungul liniei frontului.
  • Ucraina și-a triplat producția de arme - Ucraina şi-a triplat producţia de arme în 2023 şi 500 de companii lucrează în prezent în sectorul de apărare al ţării, a declarat duminică ministrul ucrainean al industriilor strategice, Oleksandr Kamîşkin, relatează Reuters. El a spus că 100 de companii de stat şi 400 de companii private sunt implicate în acest efort şi că Ucraina intenţionează anul acesta "să crească considerabil producţia de muniţie". Ministrul ucrainean al digitalizării, Mihailo Fedorov, a adăugat că 90% din dronele folosite pe câmpul de luptă împotriva forţelor ruse au fost produse în Ucraina.
  • Atac cu drone, ucrainenii le-au doborât - Ucrainenii susțin că au doborât 16 drone rusești în noaptea de sâmbătă spre duminică, dintr-un total de 18 lansate, potrivit Sky News. Dronele au fost doborâte în opt regiuni din centrul, vestul și sudul Ucrainei, inclusiv în jurul capitalei Kiev. Cu o noapte înainte, dronele rusești au lovit Odesa și cel puțin o persoană a murit.
  • Ucraina mizează pe G7 - Ucraina contează pe continuarea susţinerii statelor membre ale Grupului Celor Şapte (G7), a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la o reuniune prin videoconferință. ”Ştiţi foarte bine de ce avem nevoie pentru a ne apăra cerul, a ne consolida armata la sol. Şi ştiţi de ce avem nevoie pentru a ne susţine şi continua succesele pe mare. Şi ştiţi perfect de bine că avem nevoie de toate acestea la timp şi că noi contăm pe voi”, le-a supus el şefilor de stat şi de guverne din G7. Zelensky a subliniat că o victorie împotriva Rusiei înseamnă o victorie a comunităţii internaționale și a dreptului internațional.
  • Pierderile Ucrainei, anunțate oficial - Cel puţin 31.000 de militari ucraineni au fost ucişi în războiul cu Rusia, a anunțat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, o rară recunoaştere a pierderilor înregistrate de către Ucraina de la invazia rusă, la 24 februarie 2022, relatează CNN. Aceasta este prima oară când şeful statului ucrainean prezintă un bilanţ oficial al pierderilor militare ale Ucrainei după doi ani de război. ”Treizeci şi una de mii de militari ucraineni au murit în acest război. Nu 300.000 şi nici 150.000, cum spun Putin şi cercul său de mincinoşi”, a spus Volodimir Zelenski la o conferinţă de presă. ”Dar fiecare dintre aceste pierderi este o mare pierdere pentru noi”, a subliniat şeful statului ucrainean.
  • Prizonieri uciși de ruși - Trupele ruse au ucis cel puţin şapte soldaţi ucraineni care s-au predat ca prizonieri de război în apropiere de Bahmut, în regiunea Doneţk, la 24 februarie, a raportat Comisarul însărcinat cu drepturile omului în Parlamentul Ucrainei, Dmitro Lubineţ, potrivit The Kyiv Independent. "În imaginile video pe care am reuşit să le obţinem, este evident că soldaţii ucraineni se predau ca prizonieri de război: Mâinile lor erau ridicate în aer, indicând că erau neînarmaţi şi nu reprezentau nicio ameninţare", a scris Lubineţ pe Telegram. "Trupele ruse ar fi trebuit să îi ia ca prizonieri, dar în schimb i-au executat fără milă."
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Zeci de persoane, reținute - Cel puțin 49 de persoane au fost reținute în toată Rusia în urma protestelor de sâmbătă. Informația a fost prezentată de OVD-Info, o organizație care militează pentru respectarea drepturilor omului. Este vorba despre participanții la demonstrațiile împotriva războiului și pro Navalnîi, informează CNN. 38 de persoane au fost reținute la adunări în memoria lui Navalnîi, iar șase au fost reținute la proteste față de războiul din Ucraina. Cele mai multe rețineri au fost înregistrate în Moscova. Cel puțin nouă persoane au rămas fără telefoanele mobile, opt au fost eliberate cu dosar penal și alte cinci au rămas peste noapte la secția de Poliție. Informațiile nu au fost confirmate de autorități.
  • Au început alegerile prezidențiale - Un vot anticipat a început duminică, în alegerile prezidenţiale, în unele regiuni din Rusia, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass, relatează CNN. ”Votul anticipat în zone cu un acces dificil şi izolate, în alegerile prezidenţiale ruse, a început în regiuni din districtul Extremului Orient”, au anunțat comisii electorale regionale. Aproximativ 70,000 de persoane au posibilitatea să voteze anticipat în Extremul Orient rus. Alegerile prezidenţiale ruse urmează să se desfăşoare în perioada 15-17 martie, fiind primul scrutin prezidenţial de trei zile din istoria Rusiei.

Alte informații relevante

  • Singura șansă, Ucraina în NATO - Şeful Cancelariei preşedintelui ucrainean, Andrii Iermak, a declarat că numai o invitaţie adresată Ucrainei de a adera la NATO va oferi Europei şi lumii o şansă reală de a restabili securitatea ameninţată în prezent de politica agresivă a Rusiei, relatează ukrinform.net. El a făcut această declaraţie la o reuniune a Strategiei Europene de la Ialta (YES) de la Kiev. "Eşecul de a invita Ucraina la summitul de la Washington (din această vară), credem noi, ar putea într-adevăr declanşa o nouă escaladare - în Orientul Mijlociu, în alte regiuni ale planetei noastre. Doar invitaţia şi paşii concreţi şi reali în vederea aderării depline a Ucrainei vor oferi lumii şi Europei şanse reale de a reveni la securitate", a spus Iermak. Conform Ukrinform, Ucraina continuă să semneze garanţii bilaterale de securitate fără precedent, ceea ce reprezintă un pas intermediar către garanţia principală - aderarea la NATO.
  • Peste 2 milioane de copii au părăsit Ucraina - Mai mult de două milioane de copii au părăsit Ucraina din cauza invaziei la scară largă a Rusiei. Potrivit primei doamne, 528 de copii au fost ucişi de mâinile, gloanţele, rachetele şi dronele ruseşti. Cel puţin 1.230 de copii au fost răniţi, iar în peste 330 de cazuri au avut nevoie de proteze. Peste 19.000 de copii au fost răpiţi şi luaţi de Rusia din teritoriile ocupate temporar. Mai mult, peste un milion de copii din Ucraina studiază integral online.
  • Sunak cere mai multă îndrăzneală - Premierul britanic Rishi Sunak a cerut duminică ţărilor occidentale să fie "mai îndrăzneţe" şi să confişte activele ruseşti îngheţate pentru a le redistribui apoi Ucrainei, relatează AFP şi Reuters. "Trebuie să fim mai îndrăzneţi în ceea ce priveşte confiscarea a sute de miliarde din activele ruseşti îngheţate", a scris şeful guvernului britanic într-un articol publicat de Sunday Times. "Începem prin a lua miliardele din dobânda pe care aceste active le generează şi prin a le trimite Ucrainei. Apoi, în cadrul G7, trebuie să găsim modalităţi legale de a confisca activele în sine şi de a trimite acele fonduri în Ucraina", a spus Sunak.
  • Lukaşenko mai vrea un mandat - Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a anunțat că urmează să candideze la un nou mandat în alegerile prevăzute în 2025, potrivit agenţiei oficiale belaruse de presă Belta, relatează CNN. El și-a anunțat candidatura în faţa presei, după ce a votat în alegerile parlamentare şi locale. Aleksandr Lukaşenko se află la putere din 1994. Regimul său este acuzat de abuzuri ale drepturilor omului şi de înăbuşirea opoziţiei politice. Iar opoziţia belarusă îl acuză de fraudarea ultimelor alegeri prezidenţiale, în 2020.
  • Rusia ar putea fi invitată la un summit pentru pace - Ucraina și partenerii săi străini ar putea invita Rusia la un viitor summit de pace pentru a discuta despre încetarea invaziei care durează de doi ani, în condițiile Kievului, a declarat duminică un oficial ucrainean de rang înalt, citat de Reuters. Elveția va găzdui un summit pentru a discuta o viziune de pace a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care ar putea fi înmânată Rusiei în timpul unei a doua întâlniri la o dată ulterioară, a declarat Andriy Yermak, șeful de cabinet al lui Zelenski. „Poate exista o situație în care să invităm împreună reprezentanți ai Federației Ruse, în care să li se prezinte planul în cazul în care oricine va reprezenta țara agresoare la acel moment va dori să pună cu adevărat capăt acestui război și să se întoarcă la o pace dreaptă”, a declarat el în timpul unei conferințe televizate la Kiev.
  • Contraofensiva, pe masa Kremlinului - Volodimir Zelenski a mai susținut că, din cauza unei scurgeri de informații, planurile contraofensivei din 2023 au ajuns pe masa Kremlinului. A mai spus că acum Ucraina are un „plan clar” pentru o nouă contraofensivă împotriva forţelor ruse. Detalii AICI.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇