Ziua 702 Putin le dă țeapă deținuților și explică sistemul amic-inamic al rușilor. Grenade interzise, spioni arestați și atac cibernetic masiv în Ucraina

<span style="color:#990000;">Ziua 702</span> Putin le dă țeapă deținuților și explică sistemul amic-inamic al rușilor. Grenade interzise, spioni arestați și atac cibernetic masiv în Ucraina

În ziua 702 de război, Rusia şi Ucraina continuă să se acuze reciproc după prăbușirea avionului rusesc în apropierea graniţei ucrainene.

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, Rusia a spus că toate informaţiile arată că ”avem de-a face cu o crimă premeditată şi bine gândită”.

În replică, Ucraina a afirmat că fost un act intenţionat al Rusiei de a pune în pericol viaţa şi siguranţa prizonierilor.

Mai mult, un reprezentant al Departamentului de Informații al Ucrainei a declarat că avionul prăbușit trebuia să transporte oficiali ruși, dar în ultimul moment FSB le-a interzis îmbarcarea.

Între timp, luptele pe front continuă. Forțele ruse au lansat numeroase atacuri, concentrându-se cel mai mult pe Marinka și Avdiivka.

În prima linie se află şi deţinuţi ruşi, care au primit o veste proastă. Deținuților, chiar și celor condamnați pentru infracțiuni violente, li s-a promis iniţial grațierea după încheierea unui contract militar de șase luni. Acum contractul este semnat pentru un an și este prelungit automat.

Iar președintele rus Vladimir Putin a făcut o vizită surpriză în exclava rusă Kaliningrad, marcând prima sa călătorie în acest oraș de la începutul războiului. Kaliningrad, situat la Marea Baltică, se învecinează cu statele membre NATO, Polonia și Lituania. Este adesea considerat a fi un potențial punct de aprindere a viitorului conflict între NATO și Rusia.

ADVERTISING

Ziua este marcată şi de un masiv atac cibernetic, care a vizat mai multe companii și agenții de stat din Ucraina. Inclusiv sistemul prin care se pot fi cumpărate bilete de tren a fost ținta atacului.

Iar ucrainenii susțin că rușii folosesc pe front grenade interzise prin protocolul de la Geneva privind războiul chimic. E vorba despre grenade care elimină un gaz toxic. Victimele care inhalează gazul mor în aproximativ cinci minute.

Situația pe front

  • Atacuri în Marinka și Avdiivka - Forțele ruse au lansat numeroase atacuri, concentrându-se cel mai mult pe Marinka și Avdiivka, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. În ultimele 24 de ore, au avut loc 82 de lupte pe linia frontului.
  • Noi bombardamente în Sumî - Forțele ruse au atacat opt localități din regiunea Sumî, provocând 56 de explozii, a informat administrația militară locală. Nu au fost raportate victime sau daune aduse infrastructurii civile.
  • Grenade interzise - Ucrainenii susțin că rușii folosesc grenade interzise prin protocolul de la Geneva privind războiul chimic. Este vorba despre grenade care elimină un gaz toxic. Victimele care inhalează gazul mor în aproximativ cinci minute. Grenadele RG-Vo au fost folosite pentru prima dată în decembrie. Ucrainenii susțin că arma a fost folosită de 81 de ori în decembrie, anunță Army Inform care-l citează pe Andrii Rudik, un purtător de cuvânt al centrului de cercetare a armelor.
  • Atac cibernetic în Ucraina - Mai multe companii și agenții de stat au fost ținta unor atacuri cibernetice, care le-au afectat sistemele IT și abilitatea de a comunica cu publicul. Naftogaz, compania energetică de stat a Ucrainei, a declarat că unul dintre centrele sale a fost ținta unui atac cibernetic la scară largă, iar site-urile web și centrul pentru apeluri sunt nefuncționale. De asemenea, serviciul poștal național ucrainean, Ukrposhta, a raportat o “defecțiune tehnică semnificativă” în sistemele sale IT, iar Ukrtransbezpeka, agenție de stat care se ocupă cu siguranța transporturilor a raportat probleme cu centrul său de date. Inclusiv sistemul prin care se pot fi cumpărate bilete de tren a fost ținta atacului cibernetic.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Sistemul amic-inamic al lui Putin - Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat vineri că avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76 prăbuşit miercuri în regiunea rusă de graniţă Belgorod a fost doborât de antiaeriana ucraineană şi că autorităţile de la Kiev ştiau că la bordul aeronavei se aflau prizonieri de război ucraineni: „Nu ştiu dacă au făcut-o deliberat sau dintr-o eroare pentru că nu au gândit bine lucrurile. Dar este evident că au făcut-o. Direcţia principală de informaţii a armatei ucrainene ştia că (avionul) transporta militari, 65 din cei 190 stabiliţi. Sistemele noastre de apărare antiaeriană prin definiţie nu pot doborî un avion de-al nostru. Sunt prevăzute cu un sistem amic-inamic şi indiferent de câte ori operatorul apasă butonul, sistemele noastre de rachete antiaeriene nu funcţionează".
  • Putin, vizită surpriză aproape de teritoriul NATO - Președintele rus Vladimir Putin a făcut o vizită surpriză în exclava rusă Kaliningrad, marcând prima sa călătorie aici de la începutul războiului. Kaliningrad, situat la Marea Baltică, se învecinează cu statele membre NATO, cu Polonia la sud și Lituania la nord și est. Este adesea considerat a fi un potențial punct de aprindere a viitorului conflict între NATO și Rusia. Putin a dat startul lucrărilor la un nou spărgător de gheaţă atomic. Evenimentul a avut loc la şantierul naval de la Marea Baltică din Sankt Petersburg, iar nava se va numi Leningrad - numele oraşului în perioada sovietică. Spărgătorul de gheaţă cu propulsie nucleară construit de compania Rosatom va avea peste 170 de metri lungime şi va putea face faţă unui strat de gheaţă gros de până la trei metri: „Va trebui să acţioneze pe ruta maritimă din nord, să participe la cele mai importante programe de explorare şi cercetare în Arctica şi să asigure transportul de mărfuri".
  • Rușii care luptă nu mai sunt grațiați - Recruții din armata rusă luați din închisori nu mai primesc grațiere și nici banii promiși pentru a lupta în Ucraina, a informat publicația independentă rusă IStories. Moscova recrutează deținuți din vara lui 2022, mai întâi de către Wagner și apoi direct de către Ministerul rus al Apărării. Deținuților, chiar și celor condamnați pentru infracțiuni violente, li s-a promis grațierea după încheierea unui contract militar de șase luni. Dar se pare că acum contractul este semnat pentru un an în loc de șase luni și este prelungit automat.
  • Spioni arestaţi - Serviciul rus de securitate FSB anunţă vineri arestarea a doi ruşi, pe care-i acuză de furnizare de informaţii Ucrainei cu privire la poziţii ale forţelor ruse implicate în invazie. Cele două persoane, ale căror identităţi nu au fost dezvăluite, au fost arestate la Rostov-pe-Don, un oraş situat în sudul Rusiei, în apropiere de Ucraina, transformat în centru operaţional al forţelor ruse. Suspectaţi de ”înaltă trădare”, riscă până la 20 de ani de închisoare şi au fost plasaţi în detenţie provizorie. Cei doi ruşi ar fi furnizat - contra cost - date despre ”amplasarea echipamentului militar şi personalului” armatei ruse.
ADVERTISING

Prăbuşirea avionului rusesc

  • Schimb de acuzaţii între Kiev şi Moscova - Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, joi, după ce un avion militar rusesc s-a prăbuşit cu o zi înainte în apropierea graniţei ucrainene. "Toate informaţiile arată că avem de-a face cu o crimă premeditată şi bine gândită", a declarat adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a cărui ţară a solicitat această reuniune de urgenţă. "Ucraina nu a fost informată cu privire la numărul de vehicule, rutele şi mijloacele de transport pentru prizonieri. Numai acest lucru ar putea reprezenta un act intenţionat al Rusiei de a pune în pericol viaţa şi siguranţa prizonierilor", a răspuns adjunctul ambasadorului ucrainean Kristina Haiovişin.
  • Avionul trebuia să transporte oficiali ruși - Avionul prăbușit trebuia să transporte oficiali ruși, dar în ultimul moment FSB le-a interzis îmbarcarea, a declarat Andrii Yusov, de la Departamentul de Informații al Ucrainei. „Mai mulți oficiali militari și politici din Rusia ar fi trebuit să fie în acea aeronavă. Numele lor sunt cunoscute și vor fi dezvăluite, iar dovezile vor fi furnizate în cadrul anchetei internaționale”, a spus Yusov.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇