Ziua 685 Ucraina rămâne și fără rachete. Bătălia hackerilor. Rapper luat cu forța în armată. Zelenski merge la Davos

<span style="color:#990000;">Ziua 685</span> Ucraina rămâne și fără rachete. Bătălia hackerilor. Rapper luat cu forța în armată. Zelenski merge la Davos
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 685 de război a început cu un bombardament nocturn în regiunea ucraineană Sumî, unde trupele ruse au lovit mai multe localități cu tiruri de artilerie. În jurul orei 4:30, în regiunea Harkov a fost declanșată alerta de atac aerian.

Ucraina nu mai are nici rachete pentru apărarea aeriană, a transmis Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ale țării. Acesta a spus că armata a folosit „o rezervă considerabilă” de rachete ghidate antiaeriene pentru a se apăra împotriva atacurilor recente.

Iată şi ce se întâmplă în Ziua 686: Alerte în toată Ucraina, 74 de explozii într-o regiune. Rușii vor o ofensivă pe scară largă în Harkov. Kievul produce prea multe drone

Continuă atacurile aeriene ucrainene în regiunea rusă Belgorod. În cursul nopții, trei persoane au fost rănite, iar apărarea antiaeriană a doborât 10 rachete RM-70 Vampir, au anunţat oficiali ruşi şi ministerul apărării din această țară.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va face totul pentru a reduce cât mai mult atacurile ucrainene asupra orașului Belgorod. Oficialul a acuzat armata ucraineană că trage cu arme furnizate de țările europene asupra țintelor civile.

Iar Ungaria ar putea renunța la dreptul de veto asupra pachetului de ajutor UE de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei, cu o condiție: finanțarea să fie aprobată anual. Trei diplomați UE citați de Politico au dezvăluit că premierul maghiar Viktor Orban urmărește astfel să blocheze în fiecare an finanțarea pentru Ucraina și să obțină concesii de la Bruxelles în schimbul renunțării la veto.

Situația pe front

  • Bombardamente în Sumî - Trupele ruse au bombardat, în cursul nopții, opt localități din regiunea Sumî. Au fost 18 tiruri de artilerie, dar nu există informații despre eventuale victime sau pagube. De asemenea, în jurul orei 4:30, în regiunea Harkov a fost declanșată alerta de atac aerian, au transmis forțele aeriene ucrainene.
  • Ucraina, apărată de vremea rea, dar lăsată în beznă - Rusia nu a atacat Ucraina cu drone kamikaze Shahed în cursul nopții din cauza deteriorării condițiilor meteo, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk. Ea a spus că, în timp ce forțele ruse continuau să utilizeze artileria, s-a constatat absența "unui atac cu drone". "Înțelegem că absența atacurilor cu drone a fost, într-un fel, și un rezultat al condițiilor meteo. Cu toate acestea, inamicul persistă în bombardamente și și-a făcut din nou simțită prezența în cazul locuitorilor din Herson și Antonivka aseară", a spus Gumeniuk. Ea a precizat că nu au fost victime în rândul populației civile în urma bombardamentelor din ultimele 24 de ore. Totuși, vremea rea face și probleme. Operatorul reţelei electrice din Ucraina a anunțat că peste 1.000 de oraşe şi sate sunt fără electricitate în nouă regiuni şi i-a îndemnat pe locuitori să economisească energie, în condiţiile în care sistemul energetic este slăbit de loviturile ruseşti. Consumul de electricitate a atins cele mai ridicate niveluri din această săptămână, în condiţiile în care temperaturile au scăzut la în multe părţi ale ţării.
  • Kievul nu mai are nici rachete - Un reprezentant al armatei susține că Ucraina rămâne fără rachete ghidate antiaeriene. Salvarea ar putea veni de la occidentali. Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ale țării, a declarat la televiziunea ucraineană că armata a folosit "o rezervă considerabilă" de rachete pentru a se apăra împotriva atacurilor recente. "Este clar că există o lipsă de rachete ghidate antiaeriene", a spus el. Acesta a adăugat că speră că întârzierile legate de pachetele de ajutor vor fi rezolvate în curând, deoarece Ucraina depinde de aprovizionarea occidentală nu numai pentru apărarea aeriană. "Astăzi avem din ce în ce mai multe echipamente occidentale și, în consecință, este nevoie de întreținere, reparație, actualizare, completare și muniție corespunzătoare", a precizat Ihnat.
  • Cine câștigă cursa aeriană - Rusia și Ucraina se află într-o cursă tehnologică pentru obținerea superiorității aeriene, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Potrivit analiștilor militari americani, fiecare tabără își adaptează constant sistemele de apărare și capacitățile de atac cu rază lungă pentru a face față adversarului, iar în acest context ajutorul militar, îndeosebi cu rachete, din partea Occidentului este crucial pentru Ucraina.
  • 30 de prizonieri ruși în 3 zile - Aproape 30 de soldați ruși au fost capturați în ultimele trei zile în zona de acțiune a Grupului Operațional Strategic Tavriia al forțelor armate ucrainene, a anunțat pe Telegram comandantul acestei unități. 375 de militari ruși au fost uciși, iar 21 de echipamente militare rusești au fost distruse, între care două tancuri, cinci vehicule blindate, un sistem de artilerie și nouă drone.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atacuri în Belgorod - Mai multe atacuri ucrainene au rănit luni noapte trei persoane în regiunea rusă Belgorod, iar apărarea antiaeriană a doborât 10 rachete RM-70 Vampir, au anunţat oficiali ruşi şi Ministerul Apărării. "Oraşul Belgorod a fost bombardat din nou noaptea trecută şi mai mulţi oameni au fost răniţi. Acum sunt trei persoane la terapie intensivă, toate au fost operate. Medicii evaluează starea lor ca fiind stabilă şi gravă", a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov. Acesta a mai spus că ferestrele a două blocuri au fost sparte în atac şi mai multe maşini avariate. Ministerul Apărării rus a anunțat că apărarea antiaeriană a doborât 10 rachete trase de sisteme cu lansare multiplă RM-70 Vampir (MLRS). Gladkov a adăugat că a apelat la alte regiuni pentru ajutor pentru cazarea copiilor din Belgorod şi că, dacă va fi necesar, profesorii vor fi, de asemenea, trimişi în afara regiunii.
  • Kremlinul promite că va apăra Belgorod - Rusia va face totul pentru a reduce cât mai mult atacurile ucrainene asupra orașului Belgorod, a transmis Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției Rusiei. "Desigur, armata noastră va continua să facă totul pentru a minimiza pericolul mai întâi și apoi pentru a-l elimina complet", a declarat reprezentantul Kremlinului. Acesta a acuzat armata ucraineană că trage cu arme furnizate de țările europene asupra țintelor civile. Belgorod, cu o populație de 340.000 de locuitori, se află la doar o jumătate de oră de mers cu mașina de granița cu Ucraina, fiind un punct vital pentru liniile de aprovizionare ale armatei ruse. De mai multe luni, orașul este vizat de atacuri aeriene constante.
  • Rapper rus închis și luat în armată pentru o petrecere obscenă - Autoritățile ruse i-au înmânat o notificare de înrolare unui rapper care a participat la o petrecere "almost naked" ("aproape goi" - n.red.) purtând doar o șosetă care îi masca penisul, relatează tabloidul rus Moskovski Komsomoleţ citat de Moscow Times. Un tribunal din Moscova l-a condamnat în decembrie pe Nikolai Vasiliev la 15 zile de detenție pentru huliganism și "propagandă gay". Instanța a stabilit că petrecerea care a atras criticile opiniei publice a răspândit "propaganda relațiilor sexuale netradiționale". "După ce a ispășit cele 15 zile de arest, [Vasiliev] a fost dus la biroul militar de înregistrare și înrolare de lângă stația de metrou Beloruskaia, unde i s-a dat o convocare pentru 9 ianuarie și apoi a fost dus la poliție", a spus Alexei Lobariov, membru al Comisiei de Monitorizare Publică, care inspectează închisorile din Rusia. Rapperul urma să fie eliberat, dar a fost arestat încă o dată pentru huliganism și va sta încă 10 zile în detenție. "Se pare că artistul se va afla într-un centru special de detenție în ziua la care trebuia să se prezinte (în armată, n.red.)", a mai spus Lobariov.

Alte informaţii relevante

  • Atac informatic asupra Ucrainei - Sistemele de plată utilizate de statul ucrainean au fost vizate de hackerii ruși, iar specialiștii au reușit să respingă atacul, a declarat marți parlamentarul Danîlo Hetmanțev, care conduce comisia parlamentară pentru finanțe, taxe și vamă. Acesta a anunțat pe Telegram că hackerii ruși au încercat să distrugă sisteme vitale pentru plățile la bugetul ucrainean. "Pentru a doua săptămână consecutiv, inamicul încearcă să distrugă sistemul bugetar ucrainean, dar este întâmpinat cu acțiuni coordonate și profesioniste ale specialiștilor. Sunt sigur că așa va fi în continuare”, a transmis Hetmanțev. El a mai spus că este posibil să apară unele probleme minore de acces în cazul utilizatorilor din străinătate.
  • Hackerii ucraineni contraatacă - Grupul ucrainean de hackeri Kiborg a publicat pe site-ul său întreaga bază de date a băncii ruse Alfa Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia. Datele cuprind nume, numere de telefon şi numere de conturi bancare ale clienţilor şi se referă la persoane fizice şi firme care lucrează cu banca deţinută de oligarhul ruso-israelian Mihail Fridman, sancţionat de SUA pentru legăturile sale cu Putin. Alfa Bank neagă însă că ar fi fost victima atacului făcut public de Kiborg, care susţine că a acţionat în cooperare cu NLB, un alt grup de hackeri ucraineni. Atacul ar fi avut loc în octombrie anul trecut. Presa ucraineană semnalează marţi un alt atac cibernetic al comunității ucrainene de hackeri Blackjack împotriva unui furnizor de internet din regiunea Moscovei. "Informaticieni din grupul Blackjack, care au probabil legături cu SBU, au atacat furnizorul de internet M9com din Moscova şi i-au distrus serverele", a declarat o sursă din cadrul serviciilor de securitate de la Kiev. Hackerii ar fi şters 20 de terabytes de date ale companiei şi ar fi descărcat alţi 10 gigabytes de date de pe serverele de e-mail şi din bazele de date care conţin informaţii despre clienţi. Potrivit sursei citate, această acţiune, care ar fi lăsat "părţi ale Moscovei fără internet", e un răspuns la atacul cibernetic asupra companiei de telefonie mobilă din Ucraina Kyivstar, care a lăsat milioane de utilizatori fără servicii timp de câteva zile în decembrie.
  • Ce vrea Orban ca să renunțe la veto - Ungaria poate renunța la dreptul de veto asupra pachetului de ajutor UE de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, cu condiția ca finanțarea să fie aprobată anual, au spus trei diplomați UE citați de Politico care s-au declarat sceptici în privința șanselor acceptării ofertei. Acest lucru i-ar da ocazia premierului Viktor Orban să blocheze în fiecare an finanțarea pentru Ucraina și să obțină concesii de la Bruxelles în schimbul renunțării la veto. Un diplomat a declarat că, potrivit propunerii Budapestei, UE ar oferi Ucrainei 12,5 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi, care ar ajunge în termen de patru ani la suma totală de 50 de miliarde de euro sugerată de Comisia Europeană. Conform surselor, Ungaria a exprimat această propunere în timpul reuniunii a 27 de experți pentru bugetul UE din 5 ianuarie și a trimis un document Consiliului UE. Subiectul ajutorului pentru Ucraina se află pe agenda întâlnirii de miercuri a ambasadorilor statelor UE.
  • Bilanțul copiilor răpiți - Ucraina consideră că peste 19.500 de copii au fost răpiţi şi trimişi ilegal în Rusia în timpul războiului, a declarat Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Numărul oferit de oficialul ucrainean se bazează pe cifrele ONU, iar circa 3.900 dintre aceşti copii ar fi orfani. Iermak a acuzat Rusia că ar fi deportat şi relocat sistematic copii ucraineni, iar acesta ar face parte din politica statului rus de a le distruge identitatea. Moscova refuză să ofere Ucrainei sau instituţiilor internaţionale informaţii despre soarta acestor copii. Până în prezent a fost posibilă doar aducerea înapoi a unor copii ucraineni în ţara lor de origine în cazuri individuale.
  • Ucraina se poate reface cu banii Rusiei - Activele rusești înghețate de Occident ar putea acoperi 80% din eforturile de reconstrucție a Ucraina, a declarat ministrul de Externe de la Kiev, Dmîtro Kuleba. Active în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari ale băncii centrale a Rusiei au fost înghețate de statele occidentale de la începutul războiului.
  • Discuție Iohannis - Zelenski - Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, o discuţie telefonică cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii şi evaluări cu privire la situaţia de securitate din Ucraina şi din regiune, în special la Marea Neagră, şi despre dezvoltarea relaţiei bilaterale şi priorităţile în acest sens pentru anul 2024. Zelenski a mulţumit în mod deosebit lui Klaus Iohannis pentru sprijinul valoros şi susţinerea acordate de şeful statului român personal şi de România pentru deschiderea negocierilor de aderare.
  • Zelenski merge la Davos - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa personal la Forumul Economic Mondial de la Davos, a anunţat marţi preşedintele acestui for, Borge Brende. Duminică, în ajunul începerii reuniunii anuale din Alpii Elveţieni a liderilor lumii politice, de afaceri şi financiare, la Davos va avea loc o întâlnire consacrată Ucrainei la care vor lua parte consilieri de securitate şi oficiali de rang înalt din circa 70 de ţări. Va fi cea de-a patra reuniune cu privire la aşa-zisa "Formulă de pace" a lui Zelenski.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇