Ziua 670. Avioane rusești doborâte. Japonia, un miliard pentru Ucraina. Incendiu pe o navă unicat a Rusiei. Localitate din Donețk, revendicată de ruși

Ziua 670. Avioane rusești doborâte. Japonia, un miliard pentru Ucraina. Incendiu pe o navă unicat a Rusiei. Localitate din Donețk, revendicată de ruși

E Crăciun şi în Ucraina, dar este şi ziua 670 de război, o zi în care aflăm că sistemul de rachete antiaeriene a doborât două avioane de luptă, în apropiere de oraşul ocupat Mariupol din regiunea Donețk, dar şi deasupra Mării Negre.

Vestea vine după ce acum trei zile ucrainenii au mai doborât trei bombardiere rusești.

Este pentru prima oară în istoria modernă a Ucrainei când credincioşii ortodocşi sărbătoresc Crăciunul în acelaşi timp cu catolicii, dar şi cu ortodocşii din România, Grecia şi Bulgaria, la 25 decembrie şi nu la 7 ianuarie, aşa cum era tradiţia până acum.

Nu este Crăciun şi pentru ruşii care îl serbează tot pe 7 ianuarie, aşa că ostilităţile continuă, iar forțele ucrainene au avut 48 de ciocniri cu trupele ruse și au respins zeci de atacuri peste linia frontului.

Armata ucraineană a doborât 28 din cele 31 de drone Shahed și două rachete lansate de Rusia peste noapte. Dronele au fost distruse în regiunile Odesa, Herson, Nikolaiv, Donețk, Kirovohrad și Hmelnițki.

Iar toți locuitorii din 19 sate din nordul regiunii Sumî au trebuit să fie evacuați din cauza apropierii de granița cu Rusia și a atacurilor constante.

Și ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat preluarea oraşului ucrainean Marinka, în regiunea Doneţk, în timpul unei întâlniri cu preşedintele Vladimir Putin, transmisă de televiziunea de stat.

Un incendiu a izbucnit la bordul unui spărgător de gheață cu propulsie nucleară în portul Murmansk, singura astfel de navă din flota Rusiei.

Pe plan extern, o nouă „coaliție de artilerie” pentru întărirea armatei ucrainene va fi inaugurată la Paris, în ianuarie 2024, a anunțat un oficial al Apărării de la Kiev. E esențial pentru Ucraina „să-și sporească puterea de foc primind sisteme de artilerie de la aliații săi”, potrivit declarației Ministerului Apărării.

ADVERTISING

Fix de Crăciun, Ucraina a primit sprijin financiar de 1,3 miliarde de dolari de la Banca Mondială printr-o combinație de granturi și împrumuturi, majoritatea finanţării provenind de la japonezi.

În schimb, Rusia a avut un deficit de aproximativ 4,8 milioane de lucrători în 2023, iar problema va rămâne acută în 2024. Însă se laudă cu a doua cea mai mare recoltă de cereale din istorie.

Iată ce s-a întâmplat şi în Ziua 669: Atacuri cu victime în ajunul Crăciunului. Existența UE depinde de Ucraina, Putin vrea să o distrugă

Evoluţia pe front

  • O localitate din Donețk, revendicată de ruși - Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat luni preluarea oraşului ucrainean Marinka, în regiunea Doneţk, în timpul unei întâlniri cu preşedintele Vladimir Putin, transmisă de televiziunea de stat. El a subliniat că eliberarea acestui bastion va reduce potenţialul defensiv al Ucrainei şi va oferi armatei ruse ''noi oportunităţi pentru viitoare acţiuni în această direcţie'', relatează AFP şi EFE. Putin a salutat faptul că preluarea controlului în Marinka va ţine trupele ucrainene departe de Doneţk, capitala regională controlată de Rusia, care a fost cu regularitate vizată de bombardamente ucrainene din 2014.
  • Avioane doborâte - Sistemul de rachete antiaeriene al Ucrainei a doborât un avion de luptă rus Su-34 în apropiere de Mariupolul ocupat din regiunea Donețk, a informat comandantul forțelor aeriene Nikola Oleshciuk. Suhoi Su-34 este un avion cu două locuri. Forțele aeriene nu au precizat dacă la bord erau doi piloți sau unul. Comandantul a mai spus că a fost lansată o rachetă şi asupra unui avion rusesc în Marea Neagră, lângă Odesa. Forțele aeriene au confirmat doborârea aeronavei, un avion de luptă Su-30.
  • Forțele ucrainene au avut 48 de ciocniri cu trupele ruse și au respins zeci de atacuri peste linia frontului, conform unui raport al Statului Major. Cel mai mare număr de atacuri respinse – 25 de atacuri – a fost raportat în zona din jurul oraşului Avdiivka, din regiunea Donețk. Potrivit raportului, forțele ucrainene au respins, de asemenea, 23 de atacuri asupra zonelor pe care le dețin pe malul de est al râului Nipru din regiunea Herson. Armata a mai spus că forțele ucrainene au respins 24 de atacuri rusești asupra axelor Kupiansk, Bahmut, Marinka și Zaporojie. „Inamicul rămâne hotărât să ne împingă unitățile din locațiile noastre de pe malul (estic) al râului Nipru”, a spus Statul Major General
  • Armata ucraineană a doborât 28 din cele 31 de drone Shahed și două rachete lansate de Rusia peste noapte. Dronele au fost distruse în regiunile Odesa, Herson, Nikolaiv, Donețk, Kirovohrad și Hmelnițki, potrivit Forțelor Aeriene. Apărarea antiaeriană din Odesa a doborât 17 dintre cele 28 de drone, iar resturile au deteriorat infrastructura portuară a Odesei, precum și o clădire administrativă abandonată și depozite. Atacul de peste noapte a lovit depozite şi în regiunea Herson, provocând un incendiu care a fost deja stins.
  • Evacuări de Crăciun - Toți locuitorii din 19 sate din nordul regiunii Sumî au trebuit să fie evacuați din cauza apropierii de granița cu Rusia și atacurilor constante, a declarat administrația regională. Regiunea Sumî se învecinează cu regiunile ruse Briansk, Kursk și Belgorod. Regiunea a fost supusă frecventelor atacuri rusești. Satele evacuate sunt situate pe o rază de 5 kilometri de granița cu Rusia. Administrația regională nu a precizat numărul de persoane evacuate din cele 19 sate. Dar acesta nu este sfârșitul campaniei de evacuare a civililor din zonele supuse atacurilor rusești din regiunea Sumî.
ADVERTISING

Crăciun de război

  • Crăciun occidental - Este pentru prima oară în istoria modernă a Ucrainei când credincioşi ortodocşi sărbătoresc Crăciunul în acelaşi timp cu catolicii, dar şi cu ortodocşii din România, Grecia şi Bulgaria, la 25 decembrie şi nu la 7 ianuarie, aşa cum era tradiţia până acum. „Toți ucrainenii sunt împreună”, a declarat președintele Volodimir Zelenski, într-un mesaj de Crăciun difuzat duminică seara. „Toți sărbătorim Crăciunul împreună. La aceeași dată, ca o mare familie, ca o singură națiune, ca o singură țară unită.” Biserica Ortodoxă rusă a păstrat pentru sărbătorile religioase veciul calendar iulian, decalat cu 13 zile.
  • O nouă „coaliție de artilerie” pentru întărirea armatei ucrainene va începe să lucreze la Paris, din ianuarie 2024, a anunțat adjunctul ministrului Apărării, Ivan Havrîliuk, în cadrul unei întâlniri cu o delegație din Senatul francez. El a spus că este esențial pentru Ucraina „să-și sporească puterea de foc primind sisteme de artilerie de la aliații săi”, potrivit declarației citate de Ministerul Apărării. În 2024, sunt programate teste pentru sistemul de control al focului folosind inteligență artificială la tancurile Caesar. Implementarea AI „va avea ca rezultat o reducere cu 30% a utilizării muniției pentru țintire”, transmite ministerul.
  • Cadou de la Banca Mondială - Fix de Crăciun, Ucraina a primit sprijin financiar de 1,3 miliarde de dolari de la Banca Mondială printr-o combinație de granturi și împrumuturi, a anunțat Ministerul de Finanțe de la Kiev. Finanțarea face parte din programul menit să sprijine cheltuielile sociale și umanitare ale țării în război. Fondurile PEACE sunt folosite pentru „a oferi sprijin pentru plata pensiilor pentru persoanele în vârstă, subvenții persoanelor strămutate în interior și salarii pentru profesori și personalul serviciilor de urgență”. Proiectul PEACE din Ucraina a fost înființat în iunie 2022 şi are aproximativ 13 milioane de beneficiari. Majoritatea fondurilor (1,08 miliarde de dolari) primite pe 25 decembrie au provenit dintr-un împrumut de la Banca Mondială susținut de guvernul japonez. În plus, Ucraina a primit granturi de la Norvegia, SUA și Elveția.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Incendiu la un spărgător de gheață cu propulsie nucleară - Un incendiu a izbucnit la bordul unui spărgător de gheață cu propulsie nucleară în portul Murmansk, din nordul Rusiei, dar a fost stins rapid de pompieri. Incendiul s-a produs într-o cabină a navei, numită Sevmorput, în timp ce era andocată în port. Inițial focul s-a extins pe 30 mp, dar pompierii au reușit să-l stingă înainte să se extindă și mai mult. Nu au fost victime. Sevmorput este spărgător de gheață și navă de marfă cu propulsie nucleară, singura astfel de navă din flota Rusiei. A fost construită în 1988, dar de atunci a fost modernizată.
  • Record la cereale - Recolta de cereale a Rusiei în 2023 se ridică la 142,6 milioane de tone, cu 9,5% mai mică decât recolta record din 2022, dar totuşi a doua cea mai mare recoltă din istorie, conform datelor oficiale publicate luni. "Aceasta ne va permite atât aprovizionarea pieţei interne cât şi să trimitem cantităţi mari de cereale către partenerii externi", a declarat ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patruşev.
  • Rosbank poate prelua activele deţinute de Societe Generale. Vladimir Putin a semnat un decret prin care Rosbank poate achiziţiona pachete de acţiuni la principalele companii ruseşti deţinute de Societe Generale. Decretul spune că Rosbank va putea cumpăra participaţiile SocGen la producători de energie precum Rosneft şi Gazprom, companii din sectorul metalelor, inclusiv Norilsk Nickel şi Severstal şi alte firme de top din Rusia. Banca avea o expunere de 22,4 miliarde de euro faţă de Rusia la sfârşitul lunii iunie 2021. Companiile din aşa-zise ţări ”neprietenoase”, cele care au anunţat sancţiuni împotriva Rusiei, au nevoie de dispensa specială de la Moscova pentru tranzacţiile care implică active ruseşti.
  • Criză pe piaţa muncii - Rusia a avut un deficit de aproximativ 4,8 milioane de lucrători în 2023, iar problema va rămâne acută în 2024, scrie ziarul Izvestia, citând experţi şi cercetări de la Institutul de Economie al Academiei Ruse de Ştiinţe. Guvernatorul Băncii Centrale a declarat luna trecută că forţa de muncă epuizată a Rusiei provoacă o criză acută de lucrători şi ameninţă creşterea economică, deoarece Moscova pompează resurse bugetare şi fizice în armată. Sute de mii de ruşi au părăsit ţara din cauza războiului, inclusiv specialişti în IT cu înaltă calificare. Cei care au plecat din ţară fie nu erau de acord cu războiul, fie se temeau să fie chemaţi să lupte în el. Ieşirile s-au intensificat după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat o mobilizare militară parţială a aproximativ 300.000 de recruţi, în septembrie 2022.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇