Ziua 658. Bombardament cu zeci de victime la Kiev, alertă în România. UE cedează șantajului lui Orban (Foto & Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 658</span>. Bombardament cu zeci de victime la Kiev, alertă în România. UE cedează șantajului lui Orban (Foto & Video)

Ziua 658 de război a început cu un nou atac al Rusiei asupra Kievului, al doilea din această săptămână, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski pleda, la Washington, pentru mai mult ajutor pentru ţara sa. Cel puțin 53 de persoane au fost rănite în capitala Ucrainei, după ce mai multe locuințe și un spital pentru copii au fost avariate.

Cu câteva ore înainte, cel mai mare operator de rețea de telefonie mobilă din Ucraina a fost lovit de cel mai mare atac cibernetic din timpul războiului cu Rusia, oprind serviciile de telefonie mobilă și de internet pentru milioane de oameni și sistemul de alertă împotriva raidurilor aeriene în anumite părți ale regiunii Kiev. Atacul a fost revendicat miercuri de grupul de hackeri ruși Solnțepek.

Victime sunt și la Odesa, după un atac cu drone în regiune.

În ce-l privește pe Zelenski, deși nu a reușit clar să convingă Congresul american să deblocheze ajutorul, a obținut un nou pachet în valoare de 200 de milioane de dolari de la Departamentul de Stat al SUA, constând în arme și echipamente militare.

Într-o conferință comună susținută la Casa Albă, Zelenski și Biden au negat că există un blocaj al contraofensivei armatei ucrainene. Liderul de la Kiev a spus că planurile pe 2024 sunt de a câștiga bătălia aeriană și a zdrobi supremația Rusiei pe acest palier și a anunțat că, „împreună, Ucraina şi America pot transforma arsenalul democraţiei“.

Toate semnele sunt însă că războiul nu se va sfârși curând și un indiciu vine și din Finlanda, unde Ministerul Apărării a anunțat investiții masive în capacitatea de producție de muniție grea, pentru a putea să sprijine Ucraina „pe termen lung, până în anii 2030”.

ADVERTISING

Întors în Europa, Zelenski a făcut o oprire la Oslo, unde are loc astăzi un summit al țărilor nordice.

Iar Kievul avertizează UE să nu mai aștepte după SUA pentru a lua măsuri, pentru că, dacă Ucraina pică, Rusia va ataca mai departe alte țări europene. Între timp, în ajunul summit-ului ce are pe agendă decizii importante pentru Ucraina, dar care sunt amenințate de poziția Ungariei, Bruxelles-ul se pare că a cedat șantajului lui Viktor Orban și va debloca fonduri suspendate anterior pentru încălcările statului de drept. Rămâne de văzut ce va face Orban în continuare, mai ales că și-a găsit un aliat în cancelarul austriac Karl Nahammer.

Situația pe front

  • Alertă în România - Românii din zona de graniţă cu Ucraina au primit mesaje de avertizare Ro-Alert despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Detalii AICI.
  • Zeci de răniți la Kiev - Cel puţin 53 de persoane au fost rănite, printre care și 6 copii, iar locuinţe şi un spital pentru copii au fost avariate în al doilea atac al Rusiei asupra Kievului de săptămâna aceasta. Sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au doborât toate cele 10 drone și 10 rachete balistice care au ţintit capitala în jurul orei 3 dimineața, dar resturile care au căzut au provocat răni şi distrugeri în trei dintre districtele Kievului de pe partea estică a râului Nipru. Sistemul de alimentare cu apă al districtului Niprovski a fost, de asemenea, avariat.
  • Zelenski amenință Rusia - Volodimir Zelenski a transmis pe rețelele de socializare un mesaj în care amenință Rusia cu represalii după atacul asupra Kievului: „Chiar ieri am agreat cu Joe Biden să creștem numărul sistemelor de apărare antiaeriană din Ucraina. Statul terorist tocmai a demonstrat cât de importantă e această decizie. (…) Rusia a confirmat încă o dată că este o țară odioasă care trage noaptea cu rachete în zone rezidențiale, grădinițe și facilități energetice în plină iarnă. Va exista un răspuns pentru toate acestea. Neapărat!”.
  • Cel mai mare atac cibernetic de la începutul războiului - Cu câteva ore înainte de atacul asupra Kievului, cel mai mare operator de rețea de telefonie mobilă din Ucraina a fost lovit de ceea ce pare a fi cel mai mare atac cibernetic din timpul războiului cu Rusia, de până acum, oprind serviciile de telefonie mobilă și de internet pentru milioane de oameni și sistemul de alertă împotriva raidurilor aeriene în anumite părți ale regiunii Kiev. Atacul a fost revendicat miercuri de grupul de hackeri ruși Solnțepek.
  • Atac la Odesa - Rușii au lansat și un atac cu drone în regiunea Odesa, mai multe persoane fiind rănite la un atelier de reparații auto. Un garaj și 11 mașini au fost distruse. Și o clădire ce aparținea infrastructurii portuare a fost distrusă.
  • Rusia amenință România - Ambasada Federaţiei Ruse în România a transmis, miercuri, prin intermediul reţelelor sociale, „poziţia Federaţiei Ruse cu privire la avioanele F-16 transferate Ucrainei de către NATO”. Mesajul coroborează o declaraţie a purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, cu un comentariu prezentat de delegaţia rusă la o reuniune a OSCE, din care reiese că Moscova ameninţă deschis România, în cazul în care Ucraina va folosi avioane F-16 ce vor decola de pe teritoriul României. Detalii AICI.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce-a obținut Zelenski în SUA

  • Un ultim pachet de ajutor de la SUA? - Departamentul de Stat american a anunţat un pachet de ajutor de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina, constând în arme şi echipamente. Departamentul de Stat avertizează însă că acesta ar putea fi printre ultimele, în absenţa unei decizii a Congresului privind suplimentarea sprijinului pentru Ucraina.
  • Unitate împotriva lui Putin - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj de unitate la conferinţa de presă comună cu preşedintele Statelor Unite, Joe Biden. Zelenski a negat un blocaj în ce privește contraofensiva, a spus că soldaţii ucraineni „apără libertatea” de aproape doi ani şi, „mulţumită succesului Ucrainei în apărare, alte naţiuni europene sunt ferite de agresiunea rusă, spre deosebire de situaţia din trecut”: „Am făcut deja progrese semnificative. Am arătat că parteneriatul nostru este mai puternic decât orice ostilitate rusă. Când libertatea este puternică într-o singură ţară, este puternică peste tot. Suntem fermi, indiferent ce încearcă Putin. El nu a obţinut nicio victorie".
  • SUA și Ucraina transformă arsenalul democrației - Zelenski a subliniat obiectivele ţării sale până în 2024: „Astăzi, preşedintele Biden şi cu mine am discutat despre cum să ne întărim forţele pentru anul viitor. Ne propunem să câştigăm bătălia aeriană, zdrobind dominaţia aeriană a Rusiei. Cine controlează spaţiul aerian controlează durata războiului. Împreună, Ucraina şi America pot transforma arsenalul democraţiei. Tot ce am discutat astăzi ne va ajuta în anul 2024”.
President Biden participates in a press conference with President Volodymyr Zelenskyy of Ukraine.

Happening Now: President Biden participates in a press conference with President Volodymyr Zelenskyy of Ukraine.

Publicată de The White House pe Marţi, 12 decembrie 2023

Alte informații relevante

  • Bruxelles-ul cedează șantajului lui Orban - Comisia Europeană urmează să decidă miercuri să deblocheze fonduri europene în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro destinate Ungariei, suspendate anterior pentru nerespectarea statului de drept. Mutarea vine cu o zi înaintea unui summit al UE pe care Viktor Orban a ameninţat să-l deraieze, opunându-se unei proceduri accelerate de aderare a Ucrainei și Moldovei și blocând un ajutor de 50 de miliarde de euro, sub formă de împrumuturi, pentru Kiev. Această undă verde, care urmează să fie anunţată miercuri după-amiaza, potrivit unor surse citate de AFP, a provocat deja reacţii puternice în Parlamentul European, unde mulți aleşi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de perspectiva ca Bruxelles-ul „să cedeze şantajului” liderului naţionalist ungar. Detalii AICI
  • Ucraina cere UE să nu stea după SUA - Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a avertizat Bruxelles-ul, într-un interviu pentru Politico, să nu aștepte SUA pentru a lua decizii, pentru că „următoarea ţară pe care Rusia ar putea să o atace va fi o ţară europeană, nu va fi altundeva”: „Europa oferă mult sprijin şi are capacitate să continue să îl asigure. Dar acest tip de dependenţă psihologică faţă de poziţia Statelor Unite este, de asemenea, un element al jocului”.
  • Zelenski e la Oslo - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face miercuri o vizită surpriză în Norvegia. Șeful statului ucrainean a revenit în Europa după o vizită importantă în SUA unde s-a întâlnit și cu președintele Joe Biden. Zelenski și prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Stoere vor avea o întâlnire în cadrul căreia vor fi dezbătute subiecte precum sprijinul pentru Ucraina. La Oslo, ajung miercuri și lideri din Suedia, Danemarca, Finlanda și Islanda. Ei participă la un summit al țărilor nordice.
  • Noua bază navală a Rusiei din Marea Neagră alarmează Georgia - 50 de parlamentari de opoziţie din Georgia s-au adresat, la începutul lunii noiembrie, NATO şi statelor membre ale UE cerând o poziţie unitară în faţa planului Rusiei de a stabili o bază navală permanentă din zona separatistă a Georgiei - Abhazia. Planurile Kremlinului au provocat temeri că baza ar putea târî Georgia, care speră la o aderare la UE, în războiul Rusiei în Ucraina şi ar strica propriile planurile de la Tbilisi privind un port la Marea Neagră. „Condamnăm unanim şi ferm ocuparea, militarizarea şi alte acţiuni ale Rusiei care ţintesc anexarea regiunilor ocupate din Georgia, care au o nouă exprimare în deschiderea unei baze navale permanente ruseşti în portul Ochamchire”, se arăta în declaraţia parlamentarilor.
  • Sprijin finlandez pentru Ucraina până în 2030 - Finlanda intenţionează să-şi dubleze capacitatea de producţie de muniţie până în 2027, a anunţat Ministerul Apărării din această ţară, arătând că se aşteaptă ca investiţiile să ajungă la aproximativ 120 de milioane de euro, Guvernul furnizând aproximativ 24 de milioane, iar industria, restul: „Actuala decizie va creşte semnificativ capacitatea de producţie a muniţiei grele în Finlanda, permiţând sprijin pe termen lung pentru Ucraina până în anii 2030”.
  • 1 miliard de euro din Danemarca - Guvernul Danemarcei va oferi un nou pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de 1 miliard de euro. Ajutorul a fost anunțat miercuri de premierul Mette Frederiksen, în cadrul unei conferințe de presă. Pentru a se materializa, propunerea are nevoie de aprobarea Parlamentului danez. Aceasta va fi trimisă joi în Parlament.
  • Monument demolat la Sofia - Autoritățile bulgare au demolat un monument ridicat la Sofia în 1954 în memoria armatei sovietice.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇