Ziua 652 Trădător ucrainean, asasinat la Moscova. 20.000 de copii deportați. Rușii au găsit vinovatul pentru trenurile explodate

<span style="color:#990000;">Ziua 652</span> Trădător ucrainean, asasinat la Moscova. 20.000 de copii deportați. Rușii au găsit vinovatul pentru trenurile explodate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 652 de război, aflăm că un fost deputat ucrainean, acuzat de trădăre, a fost împușcat mortal într-un parc din Moscova, într-un atac atribuit serviciului de securitate ucrainean SBU şi aproape recunoscut de Kiev.

Ucraina susţine că numărul confirmat oficial de copii ucraineni deportați în Rusia se apropie de 20.000.

În Rusia, FSB a arestat un cetăţean belarus, care ar fi mărturisit două operaţiuni de sabotaj asupra trenurilor ruseşti care transportau carburant în regiunea Buriatia, din Extremul Orient rus.

Pe front, rușii au atacat în forță cu 18 drone kamikaze regiunile Odesa și Hmelnîțkîi. 15 dintre ele au fost doborâte.

A fost atacată infrastructura portuară din Izmail, iar un șofer de dubă a fost ucis. Dronele au fost lansate din Crimeea ocupată.

Forțele ruse au avansat în zona industrială de la sud-est de orașul asediat Avdiivka, din regiunea Donețk, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA în cel mai recent raport. Forțele ucrainene au contraatacat, iar imaginile au confirmat unele progrese ucrainene în Stepove, aflat pe flancul nordic al Avdiivka.

Vești proaste vin din SUA, unde Senatul a blocat un proiect de lege care prevedea ajutor financiar suplimentar pentru Ucraina. Toți republicanii s-au opus proiectului.

ADVERTISING

Votul creşte probabilitatea ca Congresul să nu reuşească să aprobe mai multe fonduri pentru Ucraina în 2023, în condiţiile în care Casa Albă a avertizat că Kievul are nevoie disperată de mai mult ajutor.

Situația pe front

  • 20.000 de copii deportaţi - Comisarul pentru drepturile omului al parlamentului ucrainean susţine că numărul confirmat oficial de copii ucraineni deportați de Rusia a trecut de 19.540. În martie, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate de arestare pentru președintele rus, Vladimir Putin, și comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Alekseyevna Lvova-Belova, în legătură cu deportarea forțată a copiilor ucraineni.
  • Atac cu drone la Izmail - Forțele ucrainene au doborât 15 dintre cele 18 drone „kamikaze” Shahed lansate de Rusia noaptea trecută, au informat Forțele Aeriene. Dronele au fost lansate în direcția regiunilor Odesa și Hmelnîțkîi. Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a declarat că a fost atacată infrastructura portuară din Izmail, iar un șofer de dubă a fost ucis. Dronele au fost lansate din Crimeea ocupată de ruși.
  • Rușii avansează la Avdiivka - Forțele ruse au avansat în zona industrială de la sud-est de orașul asediat Avdiivka, din regiunea Donețk, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA în cel mai recent raport. De la începutul lunii octombrie, Rusia și-a intensificat atacurile împotriva Avdiivka. Imaginile geolocalizate au confirmat că operațiunile ofensive rusești au obținut un succes limitat în zona industrială. Forțele ucrainene au contraatacat, iar imaginile au confirmat unele progrese ucrainene în Stepove, aflat pe flancul nordic al Avdiivka, a spus ISW.

Alte informații relevante

  • Hackeri FSB arestați de britanici - Guvernul britanic l-a convocat pe ambasadorul rus şi a sancţionat două persoane pentru ceea ce a declarat că a fost o încercare susţinută, dar eşuată a spionilor cibernetici ruşi de a interveni în politica Londrei. Grupul infracțional "Cold River" ce reunește experţii din domeniul securităţii cibernetice ar lucra în numele Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) şi a vizat politicieni britanici, jurnalişti şi organizaţii non-profit timp de mai mulţi ani: „Pot să confirm astăzi că FSB se află în spatele unui efort susţinut de a interfera în procesele noastre democratice. Au fost vizate persoane şi entităţi de profil înalt cu o intenţie clară, folosind informaţiile pe care le-au obţinut pentru a se amesteca în politica britanică", a declarat Leo Docherty, ministrul adjunct de externe.
  • Ajutoarele pentru Ucraina blocate de SUA - Senatul american a blocat o lege care prevedea ajutor financiar suplimentar pentru Ucraina, Israel şi Taiwan. Votul, care a avut loc în cea mai mare parte pe linie de partid, creşte probabilitatea ca Congresul să nu reuşească să aprobe mai multe fonduri pentru Ucraina în 2023, în condiţiile în care Casa Albă a avertizat că Kievul are nevoie disperată de mai mult ajutor. Biden i-a acuzat pe republicani de șantaj: „Republicanii amenință cu retragerea sprijinului pentru Ucraina, dacă nu le sunt votate politicile extreme de control al granițelor. Acesta este pur și simplu șantaj politic. Mizele sunt mult prea mari și consecințele prea importante pentru un astfel de joc”.
  • Zelenski vrea să se întâlnească cu Viktor Orban - Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că doreşte să organizeze o întâlnire între liderii Ucrainei şi Ungariei, în contextul în care Budapesta se opune propunerii Comisiei Europene de a începe negocierile pentru aderarea Kievului la UE. E o decizie pe care liderii europeni ar trebui să o ia în unanimitate la summit-ul de săptămâna viitoare.
  • Tot mai puține ajutoare - Noile promisiuni occidentale de ajutoare pentru Ucraina sunt la cel mai scăzut nivel de la începutul invaziei ruse, arată joi Institutul Kiel. Instituţia de cercetare din Germania, care a luat în calcul ajutoarele militare, financiare şi umanitare promise şi livrate Ucrainei, constată că sprijinul Occidentului a scăzut, în contextul dezacordurilor politice din Europa şi din SUA, angajamentele pentru viitor atingând cele mai joase niveluri în perioada august-octombrie: o scădere de 87% faţă de intervalul similar din 2022, la nivelul de 2,11 miliarde de euro.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Asasinat la Moscova - Un fost deputat ucrainean, considerat trădător de Kiev, a fost împușcat mortal într-un parc din Moscova, într-un atac atribuit serviciului de securitate ucrainean SBU. Illia Kiva a fost un membru prorus al parlamentului ucrainean înainte de invazia din februarie 2022, dar a fugit în Rusia cu o lună înainte de începerea războiului, de unde a criticat frecvent autoritățile ucrainene. Purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene, Andrei Iusov, a făcut aluzie la implicarea țării sale: „Putem confirma că Kiva a fost ucis. O astfel de soartă o vor avea și alți trădători ai Ucrainei, precum și acoliții regimului Putin”.
  • Cetăţean belarus arestat pentru sabotaj la trenuri - FSB a arestat un cetăţean belarus, acuzat de două operaţiuni de sabotaj asupra trenurilor care transportau carburant în regiunea Buriatia, în Extremul Orient rus. Suspectul ar fi mărturisit că a plasat opt dispozitive explozive pe vagoanele-cisternă ale celor două trenuri şi că a acţionat la ordinul serviciilor de securitate ucrainene. Primul atac a fost în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, în tunelul Bessolov din republica Buriatia, unde au fost detonate patru dispozitive explozive la trecerea unui tren care transporta carburant, apoi a fost executat un al doilea sabotaj asupra unui alt tren care circula pe o cale ferată alternativă, pe unde a fost deviat traficul după primul sabotaj.
  • Când sunt alegerile prezidenţiale - Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a votat joi pentru a stabili data alegerilor prezidenţiale din Rusia la 17 martie 2024. Data a fost adoptată în unanimitate. "Prin această decizie, lansăm efectiv începutul campaniei electorale", a declarat Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei. Ea a adăugat că, pentru prima dată, vor participa la vot locuitorii din regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina, teritorii anexate de Rusia.
  • Mister - Vladimir Putin a discutat despre cooperarea din OPEC+ pe pieţele petroliere şi despre situaţia din Orientul Mijlociu, a anunţat miercuri seara Kremlinul, după trei ore de discuţii surpriză purtate miercuri cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Misterul încă înconjoară călătoria aranjată în grabă a liderului de la Kremlin la Riad şi Abu Dhabi, în timpul căreia a fost escortat de patru avioane de luptă ruseşti. Nu e clar ce problemă a fost atât de importantă pentru ca Putin să facă această călătorie rară în străinătate.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇