Ziua 651 Ucrainenii au doborât un bombardier și au comis un asasinat lângă Moscova. Rusia explică ce înseamnă pacea: O Ucraină neutră și amputată

<span style="color:#990000;">Ziua 651</span> Ucrainenii au doborât un bombardier și au comis un asasinat lângă Moscova. Rusia explică ce înseamnă pacea: O Ucraină neutră și amputată
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 651 de război, forțele aeriene ale Ucrainei anunță că au doborât o aeronavă de luptă Su-24M, care se pregătea să lanseze rachete aer-sol asupra Odesei.

Totodată, noaptea trecută au fost doborâte 41 din cele 48 de drone lansate de ruși. Dronele rusești au fost observate peste regiunile Cernigău, Sumi, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Liov și Herson.

Rușii continuă să aibă pierderi importante pe front. Peste 1.200 de soldați au fost uciși în ultima zi, iar numărul total, de la începutul războiului, depășește 335.000.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a recunoscut că au loc întârzieri în livrările de arme către Ucraina. El a subliniat că se fac eforturi pentru întărirea capacităţilor cât mai rapid posibil.

La rândul său, șefa diplomaţiei olandeze Hanke Bruins Slot, aflată în vizită la Kiev, i-a dat asigurări Ucrainei privind ”sprijinul” din partea Olandei, în pofida victoriei recente a extremei drepte, care doreşte oprirea livrărilor de arme.

Între timp, președintele Vladimir Putin vizitează miercuri Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Iar Rusia recrutează nepalezi pentru a lupta în Ucraina. Autorităţile din Nepal au reţinut 10 persoane suspectate că ar fi trimis tineri în armata rusă.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Avion Suhoi doborât - Forțele aeriene ale Ucrainei anunță că au doborât o aeronavă Suhoi, Su-24M, care se pregătea să lanseze rachete aer-sol asupra sudului regiunii Odesa. Avionul de atac la sol era escortat de o aeronavă Suhoi Su-30, care a reușit să părăsească zona. Informația este preluată, fără a fi confirmată, și de bloggerii ruși.
  • 41 de drone rusești distruse - Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 41 din cele 48 de drone lansate de ruși noaptea trecută, au declarat Forțele Aeriene pe Telegram. Dronele rusești au fost observate peste regiunile Cernigău, Sumi, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Liov și Herson. Moscova a vizat fără încetare infrastructura energetică a Ucrainei.
  • Pierderile Rusiei - Rusia a pierdut 335.110 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, a anunțat miercuri Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Numai în ultimele 24 de ore au fost uciși 1.270 de soldați ruși.

Alte informații relevante

  • Olanda continuă să sprijine Ucraina - Şefa diplomaţiei olandeze Hanke Bruins Slot, aflată în vizită la Kiev, i-a dat asigurări Ucrainei privind ''sprijinul'' din partea Olandei, în pofida victoriei electorale recente a extremei drepte, care doreşte oprirea livrărilor de arme. ''Lupta voastră este lupta noastră, securitatea voastră este securitatea noastră'', a promis Hanke Bruins Slot, într-o conferinţă de presă. Ea a amintit că Olanda s-a angajat să livreze Kievului avioane F-16 şi că a promis un pachet de asistenţă în valoare de 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina. ''Să fiţi siguri de sprijinul nostru'', a declarat reprezentanta guvernului olandez.
  • Întârzieri în livrările de arme - Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a admis că au loc întârzieri în livrările de arme către Ucraina, subliniind în acelaşi timp că se fac eforturi pentru întărirea capacităţilor cât mai rapid posibil. "Avem actualmente problema binecunoscută că industria de apărare nu poate ţine pasul cu cererea care există în anumite domenii", a declarat Pistorius. Industria apărării îşi sporeşte capacităţile oriunde poate, dar "este o chestiune de viteză, nu poţi avea influenţă nelimitată asupra vitezei", a spus ministrul german.
  • Ajutor din Marea Britanie - Șeful diplomației britanice David Cameron va anunța miercuri un pachet de finanțare în valoare de 37 de milioane de lire sterline pentru Ucraina. Noua finanțare face parte dintr-un pachet umanitar pentru iarna care începe. O parte din finanțare va fi folosită pentru persoanele în vârstă, pentru persoanele cu handicap și pentru copii.
  • Zelenski la teleconferinţa liderilor G7 - Liderii Grupului Celor Şapte (G7) au participat miercuri la o reuniune virtuală cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o demonstraţie de solidaritate, şi au convenit să impună noi sancţiuni sectorului diamantelor ruseşti. Aceste noi sancţiuni prevăd interzicerea importului de diamante neindustriale din Rusia - începând din ianuarie - şi a importului de diamante ruseşti din terţe ţări - începând din martie -, se arată într-un comunicat comun publicat după reuniune.
  • Putin, în turneu arab - Vladimir Putin a sosit la Abu Dhabi, urmând să poarte discuţii cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Preşedintele Rusiei se va deplasa apoi la Riad pentru discuţii cu prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, călătoria reprezentând o incursiune rară în afara Rusiei pentru Putin, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare de către Curtea Penală Internaţională (CPI). Însă nici EAU, nici Arabia Saudită şi nici Rusia nu recunosc jurisdicaţia CPI.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Kievul revendică un asasinat lângă Moscova - Un politician ucrainean prorus, Ilia Kiva, un fost deputat, în vârstă de 45 de ani, a fost găsit mort miercuri, în apropiere de Moscova, „cu o rană la cap”, în districtul Odinţovo, anunţă autorităţile locale citate de agenţiile ruse de presă, „o operaţiune specială a SBU” revendicată de Kiev: „Lichidarea principalului trădător, colaborator şi propagandist Ilia Kiva a fost o operaţiune specială a SBU”, revendică o sursă din cadrul apărării ucrainene. „El a fost ucis cu arme uşoare”, precizează această sursă.
  • Pacea pentru Rusia: o Ucraină amputată și neutră - Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a respins categoric planul de pace avansat anul trecut de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care prevede ca trupele ruse să părăsească ţara sa, al cărei teritoriu este ocupat în proporţie de aproape 18% de forţele Moscovei. Ea a prezentat, totodată, cum vede Rusia pacea, în primul rând presupune o Ucraină amputată de regiunile anexate ilegal și „un statut de neutralitate": „Nu vom permite existenţa în apropierea frontierelor noastre a unui stat nazist agresiv al cărui teritoriu să constituie o sursă de pericol pentru Rusia şi ţările vecine. Chiar dacă Rusia este un stat beligerant, ea nu poate fi făcută răspunzătoare pentru absenţa unui proces de pace, a declarat Zaharova, potrivit căreia „nu există voinţă politică în favoarea păcii nici la Kiev, nici în Occident".
  • Rusia recrutează nepalezi - Poliţia din Nepal a reţinut 10 persoane despre care afirmă că au cerut tinerilor şomeri sume uriaşe de bani pentru vize de călătorie, apoi i-au trimis pentru recrutare ilegală în armata rusă. Nepalul a cerut Moscovei în această săptămână să nu-i mai recruteze cetăţenii în armata rusă şi să trimită înapoi acasă orice soldat nepalez din forţele sale armate, după ce şase au fost ucişi pe front. Nepalul, ţară care se află între China şi India, a cerut Rusiei să despăgubească familiile cetăţenilor nepalezi ucişi.
  • Premieră auto - Marca rusă Moskvich, care datează din era sovietică, a intrat în noiembrie, pentru prima dată, pe lista cu cele mai bine vândute 10 mărci din Rusia, au arătat marţi datele agenţiei de analiză ruse Autostat. Vânzările de autoturisme noi în Rusia au crescut în noiembrie cu 113% de la un an la an, la 109.706 vehicule, a declarat Autostat, citând date de la partenerul său PPK. Vânzările îşi revin de la o scădere cauzată de sancţiuni şi de plecarea producătorilor de maşini occidentali în 2022. Producţia Moskvich a fost relansată anul acesta, la o fabrică din Moscova.
  • Elevi fără telefoane - Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a aprobat o lege care le interzice elevilor să folosească telefoanele mobile sau tabletele cu cartele SIM în timpul orelor. Deputaţii, care au aprobat documentul în a treia lectură, au decis să permită folosirea telefoanelor mobile doar în scopuri educative. Parlamentarii ruşi au susţinut că elevii au întotdeauna opţiunea de a utiliza, atunci când este necesar, echipamentele şi resursele electronice care sunt proprietatea şcolii. Excepţia de la lege, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, este aceea că şcolarii îşi vor putea folosi telefonul personal în caz de accident, risc la adresa vieţii sau probleme de sănătate.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇