Ziua 644. General rus ucis de mină. Botniță pentru străinii din Rusia. Șeful NATO spune că Putin a pierdut 300.000 de soldați. Moscova nu exclude un război cu Alianța

Ziua 644. General rus ucis de mină. Botniță pentru străinii din Rusia. Șeful NATO spune că Putin a pierdut 300.000 de soldați. Moscova nu exclude un război cu Alianța
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 644 de război, Moscova anunță că o fregată a Flotei ruse a Mării Negre a lansat un atac cu patru rachete de croazieră asupra infrastructurii militare din Ucraina. Kievul nu a făcut niciun comentariu.

Un atac al rușilor lângă orașul Seredyna-Buda din regiunea Sumî a dus la moartea a trei persoane, inclusiv a unei fetițe de 7 ani.

De cealaltă parte, cinci oficiali ruși „de rang înalt” ar fi fost uciși într-o lovitură ucraineană asupra unei clădiri dintr-o zonă ocupată a regiunii Herson, potrivit armatei Kievului. În plus, presa rusă a confirmat că generalul-maior Vladimir Zavadski a fost ucis lângă Izium, în regiunea Harkov, de o explozie de mină.

Ministrul ucrainean de Externe spune că țara sa a primit 300.000 de proiectile, din cele un milion promise de UE, şi cere mai mult armament.

Între timp, se pare că Rusia a început să folosească mai frecvent bombe cu dispersie de 500 kg în Ucraina, potrivit serviciilor de informații britanice.

După ce nu a reuşit să avanseze atât de mult pe cât spera în contraofensiva sa de vară, Ucraina se pregăteşte de o iarnă în defensivă, iar preşedintele Volodimir Zelenski a ordonat o "întărire semnificativă" a fortificaţiilor.

În schimb, şeful NATO spune că Rusia a pierdut 300.000 de soldaţi şi îşi amanetează viitorul către Beijing, dar totuşi nu trebuie subestimată.

Ministerul rus de Externe nu exclude un conflict armat între Rusia și NATO, dar “o posibilă escaladare depinde de acțiunile alianței”.

Iar Ministerul de Interne de la Moscova a pregătit un proiect de lege care i-ar obliga pe străini să semneze un "acord de loialitate" ce le-ar interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică şi să nu se conformeze valorilor familiei tradiţionale.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Atac cu rachete la infrastructura militară a Ucrainei - O fregată a Flotei ruse a Mării Negre a lansat un atac cu patru rachete de croazieră asupra infrastructurii militare din Ucraina, a anunţat miercuri dimineaţă Ministerul rus al Apărării. "Echipajul unei fregate a Flotei Mării Negre a primit sarcina de a lansa un atac cu rachete de croazieră Kalibr în cel mai scurt timp posibil împotriva infrastructurii militare inamice. Ţintele desemnate au fost lovite", a scris ministerul pe Telegram, însă nu a existat niciun comentariu din partea Ucrainei cu privire la infrastructura lovită peste noapte.
  • 3 morți în Sumî - Un atac al rușilor lângă orașul Seredyna-Buda din regiunea Sumî a dus la moartea a trei persoane, inclusiv a unei fetițe de șapte ani. Orașul este situat la doar câţiva kilometri vest de granița dintre Ucraina și Rusia.
  • Drone lansate de ruși, doborâte - Trupele ucrainene au doborât toate cele 21 de drone Shahed-136/131 lansate de Rusia noaptea trecută, au informat Forțele Aeriene. Dronele au fost lansate din jurul orașului-port al Rusiei Primorsko-Akhtarsk. Două din trei rachete de croazieră Kh-59 lansate din zona ocupată a Hersonului au fost, de asemenea, distruse.
  • Oficiali ruşi ucişi - Cinci oficiali ruși „de rang înalt” au fost uciși într-o lovitură ucraineană asupra unei clădiri dintr-o zonă ocupată a regiunii Herson. Centrul Național de Rezistență al Ucrainei, o ramură a forțelor armate ucrainene, a scris pe Telegram că lovitura a vizat o întâlnire în satul Yuvileîne, în urma „informațiilor furnizate de spionaj şi localnicii îngrijorați”. .
  • Zelenski se pregăteşte de defensiva de iarnă - După ce nu a reuşit să avanseze atât de mult pe cât spera în contraofensiva sa de vară, Ucraina se pregăteşte de o iarnă în defensivă, în faţa unei armate ruse care desfăşoară ofensive cu forţe din ce în ce mai multe în Donbas (est), ceea ce i-a permis să preia iniţiativa pe frontul de est. În aceste condiţii, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că a ordonat o "întărire semnificativă" a fortificaţiilor defensive ale Ucrainei. "Fonduri există şi deciziile au fost luate. Acum trebuie desfăşurate lucrări corespunzătoare pe teren. Totul a fost perfect detaliat. Există suficiente mine explozive şi ciment", a spus Zelenski despre ordinele pe care le-a dat.
ADVERTISING

Ce mai face Rusia

  • General ucis de mină - Generalul-maior rus Vladimir Zavadski a fost ucis lângă Izium, în regiunea Harkov, a informat presa rusă, inclusiv ziarul pro-Kremlin Lenta. Moartea sa a fost raportată inițial pe canalele Telegram și pe rețeaua de socializare rusă VK și a fost ulterior confirmată de Lenta și alte surse. Se pare că a fost ucis de o explozie de mină. Zavadski, comandantul adjunct al Corpului 14 de armată al Forțelor Armate Ruse, se alătură listei rușilor de rang înalt uciși în Ucraina. Institutul de presă rus Mediazona a confirmat numele a cinci generali uciși. Însă e vorba doar de nume care au fost verificate prin surse deschise, aşa că nu e o imagine completă a pierderilor, iar cifra reală este probabil mult mai mare.
  • Botniţă pentru străini - Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care i-ar obliga pe străini să semneze un "acord de loialitate" ce le-ar interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică şi să nu se conformeze valorilor familiei tradiţionale. Agenţia de ştiri de stat TASS a relatat miercuri că proiectul de lege a fost pregătit de Ministerul de Interne şi ar obliga toţi străinii care intră în Rusia să semneze un acord ce limitează în esenţă ceea ce pot spune în public. Articolele apărute în presa rusă nu au indicat clar căror străini li se va aplica proiectul de lege - dacă va deveni lege - sau care va fi pedeapsa pentru nerespectarea "acordului". Kremlinul a refuzat să comenteze iniţiativa. Pentru ca proiectul să devină lege, acesta trebuie să fie introdus în Duma de Stat şi să treacă prin examinarea comisiei de specialitate şi prin mai multe lecturi înainte de a fi înaintat lui Putin pentru promulgare.
  • Rusia nu exclude un război cu NATO - Ministerul rus de Externe nu exclude un conflict armat între Rusia și NATO, dar “o posibilă escaladare depinde de acțiunile alianței”. Sergei Riabkov, adjunctul ministrului de Externe al Rusiei, a fost întrebat, în cadrul unui interviu, dacă ar putea fi posibil, în viitor, un conflict între Federația Rusă și NATO. Acesta a răspuns: “Depinde de Alianța Nord-Atlantică. Alegerea este complet de partea NATO. Suntem pregătiți, așa cum am demonstrat deja, să ne protejăm interesele naționale, cu toate mijloacele de care dispunem.”
  • Rusia a otrăvit-o? - Ucraina suspectează Rusia de otrăvirea soţiei şefului spionajului militar ucrainean Kirilo Budanov, declară un purtător de cuvânt al GUR, Andrii Iusov. ”Aceasta este ipoteza principală”, spune Iusov. El dă asigurări că este vorba despre o otrăvire deliberată cu metale grele - ”mercur şi arsenic” - şi nu despre un accident. Kirilo Iusov adaugă că Marianna Budanova ”era ţinta” şi nu soţul acesteia.
  • Şeful NATO anunţă pierderi grele pentru Rusia - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susţine că Rusia a pierdut în războiul din Ucraina peste 300.000 de soldaţi (fără a preciza dacă se referă doar la morţi sau morţi şi răniţi), sute de avioane şi mii de tancuri, dar a acumulat un stoc de rachete cu care ar putea ataca din nou iarna aceasta infrastructura energetică ucraineană. Aceste pierderi "subliniază eroarea strategică a (preşedintelui rus Vladimir) Putin de a invada Ucraina", a spus Stoltenberg. Acesta a susţinut că Ucraina a "avansat" pe front şi că Rusia "a dat înapoi" şi acum este "mai slabă politic, militar şi economic (...), pierde în exterior", mai ales în Caucaz şi Asia Centrală, în timp ce este "tot mai dependentă de China". "An după an, Moscova îşi amanetează viitorul către Beijing", a continuat Stoltenberg, dar totuşi nu trebuie subestimată.
  • Rusia foloseşte frecvent bombele cu dispersie - Este posibil ca Rusia să fi început să folosească mai frecvent bombe cu dispersie de 500 kg în Ucraina, potrivit serviciilor de informații britanice. În cea mai recentă actualizare din teren, Ministerul Apărării de la Londra spune că bombele RBK-500 ar fi fost desfășurate în mai multe zone din estul regiunii Donețk. RBK-500 ejectează 100-350 de submuniții și fiecare submuniție detonează fie cu o singură încărcătură antitanc, fie cu sute de fragmente de mare viteză. Munițiile cu dispersie au fost interzise în temeiul unui tratat internațional, deoarece submunițiile lor se împrăștie pe o zonă mare și cresc riscul de victime civile. Nici Rusia, nici SUA şi nici Ucraina nu au semnat tratatul.​
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ajutor suplimentar de la UE - Uniunea Europeană (UE) a anunţat un ajutor suplimentar în valoare de aproape 200 de milioane de euro în vederea formării unor militari ucraineni, iar bugetul acestei misiuni a crescut astfel la 255 de milioane de euro. Aproximativ 34.000 de militari ucraineni au beneficiat de această misiune de formare, a spus Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Josep Borrell.
  • 300.000 de proiectile de la UE - Ministrul ucrainean de Externe spune că țara sa a primit 300.000 de proiectile, din cele un milion promise de UE, şi cere mai mult armament.
  • Blinken nu va avea nicio interacţiune cu Lavrov - Secretarul american de Stat, Antony Blinken, nu va avea nicio interacţiune cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la reuniunea de săptămâna aceasta a Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a declarat ambasadorul SUA pe lângă această organizaţie, Michael Carpenter.
  • Finlanda închide întreaga frontieră cu Rusia - Finlanda îşi va închide întreaga frontieră cu Rusia, cu excepţia traficului de mărfuri, în încercarea de a opri fluxul de solicitanţi de azil, a anunţat premierul Petteri Orpo. ''Fenomenul observat în ultimele săptămâni trebuie să înceteze'', a spus Orpo, care a adăugat că ''migraţia instrumentalizată provenind din Rusia a continuat''. El a acuzat Moscova că orchestrează o criză cauzată de migranţi.
  • Guvernul slovac intenționează să extindă și să prelungească interdicția de import pentru produsele agricole ucrainene, potrivit unei propuneri a Ministerului Agriculturii. Guvernul urmează să adauge miere, orz, făină de grâu, boabe de soia și zahăr din trestie sau sfeclă pe lista produselor agricole interzise. Interdicția s-a aplicat anterior la patru cereale, și anume grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui și va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului 2023.
  • Ajutor de la Microsoft - Gigantul american Microsoft va continua să ofere gratuit servicii cloud instituțiilor guvernamentale ucrainene timp de încă un an, a declarat ministrul Transformării Digitale, Mihailo Fedorov. Spațiul de stocare gratuit se va extinde la toate entitățile guvernamentale ucrainene, inclusiv armata, școlile, universitățile și spitalele. Până acum, Microsoft a oferit Ucrainei servicii gratuite, asistență tehnică, echipamente și granturi, în valoare de 540 de milioane de dolari, a spus Fedorov.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇