Ziua 627. Zeci de atacuri ale rușilor. Ucraina e pregătită de iarnă, dar se teme de loviturile Moscovei. Zelenski mulțumește României

<span style="color:#990000;">Ziua 627</span>. Zeci de atacuri ale rușilor. Ucraina e pregătită de iarnă, dar se teme de loviturile Moscovei. Zelenski mulțumește României
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 627 de război a adus zeci de atacuri ale rușilor asupra mai multor regiuni din Ucraina, în timp ce și forțele Kievului au atacat regiunile ruse de la graniță.

Serviciile de informaţii ale armatei ucrainene au anunţat că cel puţin trei ofiţeri ruşi au fost ucişi într-o explozie care a avut loc la cartierul general de ocupaţie. din Melitopol.

Între timp, Kievul anunță că, în ciuda zecilor de lovituri asupra rețelelor de infrastructură critică, este pregătit de iarnă și are resurse suficiente. Însă, dacă Moscova își întețește atacurile, ca iarna trecută, vor apărea probleme.

Iar România a anunțat că impune o restricție pe podul istoric ce leagă România de Ucraina, din cauza degradării acestei construcții.

ADVERTISING

Situația pe front

  • 59 de atacuri în 24 de ore - Forţele de Apărare ale Ucrainei au respins 59 de atacuri ruseşti, sâmbătă, în Kupiansk, Bahmut, Avdiivka, Marinka şi Şahtarske. Potrivit Statului Major General, au avut loc 71 de ciocniri de luptă. Situaţia operaţională în estul şi sudul Ucrainei rămâne dificilă.
  • Bilanțul ucrainean pentru ultimele 24 de ore - Unităţile forţelor de rachete au lovit două piese de artilerie inamice, şase grupuri de oameni, arme şi echipamente militare şi două sisteme de apărare aeriană.
  • Incendiu în Kiev - Două persoane au fost rănite după ce un incendiu a izbucnit într-un depozit de materiale de construcție și un magazin din districtul Darnytskyi din Kiev, a scris pe Telegram primarul Kievului, Vitalii Klitschko.
  • Aproape 5 milioane de ucraineni strămutați - Oficialii ucraineni au anunţat că 4,9 milioane de persoane strămutate în interiorul ţării (IDP), dintre care 3,6 milioane au primit statutul de IDP după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Irina Vereşcuk, ministrul ucrainean al Reintegrării teritoriilor ocupate temporar, a declarat că aproape jumătate din totalul persoanelor strămutate intern nu primesc beneficii guvernamentale deoarece nu au depus o cerere oficială.
  • Atacuri în Belgorod - Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a afirmat că drone şi rachete au vizat sâmbătă mai multe zone din regiunea sa, în majoritatea cazurilor fără a face victime sau pagube materiale. Comitetul de anchetă rus a anunţat deschiderea unei investigaţii cu privire la o lovitură ucraineană asupra unui sat din regiunea rusă Briansk, aflată la frontiera cu Ucraina. El nu a precizat însă când a avut loc atacul.
  • Kievul susţine că a ucis trei ofiţeri ruşi - Serviciile de informaţii ale armatei ucrainene au anunţat că cel puţin trei ofiţeri ruşi au fost ucişi într-o explozie care a avut loc la "cartierul general de ocupaţie" din Melitopol, în urma unei acţiuni a "rezistenţei locale". Oraşul ucrainean ocupat Melitopol este important pentru logistica armatei ruse şi a fost cucerit încă din primele luni ale invaziei ruse pe scară largă din Ucraina.
  • Ucraina e pregătită de iarnă - Ucraina va avea suficiente resurse energetice pentru a trece prin iarna care urmează, dar o creștere estimată a atacurilor rusești ar putea perturba rețelele de aprovizionare, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko: „Avem suficiente resurse energetice, în această privință ne simțim liniștiți. Întrebarea este în ce măsură viitoarele atacuri pot afecta aprovizionarea". În ultimele săptămâni, Rusia a atacat infrastructura ucraineană de 60 de ori.
  • Zelenski mulțumește României - Preşedintele Volodimir Zelenski a menţionat România printre ţările cărora le-a mulţumit, duminică seara, pentru că au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană, în condiţiile în care iarna se apropie şi este de aşteptat ca Moscova să-şi intensifice atacurile asupra infrastructurii ucrainene. „Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Italia, România, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia, statele baltice şi alte ţări”, a enumerat preşedintele Ucrainei. El a spus că aceste ţări au contribuit cu sisteme Patriot, NASAMS, IRIS-T, RAVEN, Hawk şi alte sisteme de rachete care ajută la apărarea antiaeriană.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Trafic restricționat pe Podul de la Sighet - Începând de duminică, de la ora 20:00, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a decis să impună o restricție cu privire la greutatea autovehiculelor care tranzitează pe podul istoric ce leagă România de Ucraina, din cauza degradării acestei construcții. Drept urmare, se reduce masa maximă admisă a autovehiculelor care pot tranzita prin PTF Sighetu Marmației, de la 3,5 la 2,5 tone. Această decizie a fost luată pentru asigurarea unui trafic rutier în condiții de siguranță.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇