În ziua 607 de război rușii continuă atacurile în Ucraina. Au fost lansate aproape 20 de atacuri în jurul Avdiivka. Totodată, apărarea aeriană ucraineană a doborât 14 drone și o rachetă de croazieră lansate de noaptea trecută.
De cealaltă parte, forţele ruse au anunțat că au doborât trei rachete ucrainene care vizau Crimeea. Anterior, a fost lansată o alertă aeriană de către autorităţile din Crimeea, iar traficul pe podul lui Putin, care leagă această peninsulă de Rusia continentală, a fost temporar întrerupt.
Între timp, Germania a prezentat imagini cu exerciții ale armatei ucrainene folosind vehicule germane amfibie M3. Acest echipament va fi folosit cel mai probabil în lupte peste râul Nipru.
Iar Gazprom a anunțat că va furniza o cantitate suplimentară de gaze Ungariei în iarna viitoare şi va oferi Chinei încă 600 de milioane de metri cubi în acest an, pe lângă obligaţiile contractuale.
Situația pe front
- Atacuri în Avdiivka - Statul Major al Ucrainei a declarat că forțele sale au respins aproape 20 de atacuri rusești în jurul Avdiivka. Orașul este văzut ca poartă de intrare pentru recucerirea Donețk. Președintele Volodimir Zelenski a spus că situația din Avdiivka și orașul din apropiere Maryinka este deosebit de grea.
- Alte atacuri rusești respinse - Apărarea aeriană ucraineană a doborât 13 drone de tip Shahed, o altă dronă de atac și o rachetă de croazieră ghidată Kh-59, lansate de ruși noaptea trecută, au anunțat Forțele Aeriene. Raportul nu precizează dacă au fost provocate pagube de resturile care au căzut.
- Rachete ucrainene în Crimeea - Forţele ruse au doborât trei rachete ucrainene care vizau Crimeea, a informat un responsabil rus. "Trei rachete inamice în direcţia Crimeea au fost doborâte" în regiunea Herson. "A fost dejucată o provocare a teroriştilor regimului de la Kiev", a scris pe Telegram Vladimir Saldo, oficial instalat de Moscova. Anterior, a fost lansată o alertă aeriană de către autorităţile din Crimeea, iar traficul pe podul Crimeii a fost temporar întrerupt.
- Spionul şef luptă pe front - Kirilo Budanov, șeful Serviciului de Informații pentru Apărare al Ucrainei (DIU), a declarat că a luat parte la lupte pentru a încuraja soldații ucraineni. ”Uneori este necesar să participi la bătălii. Cu toții suntem ființe umane. Și uneori toată lumea se simte speriată. Uneori găsesc modalități de a încuraja soldații”, a declarat Budanov.
- Trădători arestaţi - Trei locuitori ai regiunii Herson au fost arestați, pentru că ar fi ajutat forțele ruse, a anunțat luni procuratura regională. Rusia a bombardat Hersonul și satele de pe malul de vest al Niprului, iar acest colaboratori ar fi ajutat inamicul să aleagă ţintele.
- Ucrainenii se antrenează cu echipament german - Germania a prezentat imagini cu exerciții ale armatei ucrainene folosind vehicule germane ambifie M3. După cum a afirmat armata ucraineană în videoclip, acest echipament va fi folosit cel mai probabil în lupte peste râul Nipru.
Noutăţi din Rusia
- O estimare neutră despre soldaţii morţi - Este probabil ca armata Rusiei să fi suferit 150.000-190.000 de pierderi permanente (soldaţi ucişi sau răniţi irecuperabil) de la începutul războiului din Ucraina, potrivit celei mai recente actualizări din partea Ministerului Apărării din Marea Britanie. Dacă se adaugă numărul celor răniți temporari (cei recuperați și care urmează să se întoarcă pe câmpul de luptă), bilanţul victimelor se ridică la 240.000-290.000.
- Lavrov e în Iran - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a sosit în Iran pentru discuții cu omologii regionali. Lavrov este de așteptat să discute cu miniștrii de Externe din Turcia, Azerbaidjan și Armenia.
- Numărul celor care spun că salariul nu le acoperă cheltuielile de bază a crescut cu 20% în ultimii doi ani şi acum se apropie de 50%, arată un studiu efectuat de compania de recrutare de personal Headhunter, într-un moment în care Moscova îşi direcţionează resursele fiscale pentru finanţarea războiului din Ucraina. Aceste concluzii scot la lumină problemele economice ale Rusiei şi ar putea da autorităţilor de la Moscova noi bătăi de cap înaintea alegerilor prezidenţiale din luna martie 2024, la care preşedintele Vladimir Putin ar urma să obţină un nou mandat.
- Mai mult gaz pentru Ungaria şi China - Gazprom va furniza o cantitate suplimentară de gaze Ungariei în iarna viitoare şi va oferi Chinei încă 600 de milioane de metri cubi în acest an, pe lângă obligaţiile contractuale, a declarat şeful grupului, Alexei Miller. Preşedintele Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderii ambelor ţări în timpul unei călătorii în China, săptămâna trecută, iar Miller a fost printre cei care l-au însoţit în călătorie. Gazprom încearcă să compenseze pierderea majorităţii pieţelor sale din Europa, de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, în mare parte din cauza exploziilor care au deteriorat grav conductele sale Nord Stream de sub Marea Baltică, de anul trecut.
- Fake news cu ploşniţe - Potrivit serviciilor de informaţii franceze, psihoza ploşniţelor din Occident este alimentată în mare parte de Rusia, care răspândeşte numeroase informaţii false pentru a menţine vie frica în Franţa şi nu numai. Detalii AICI
- Bijuterii furate de 60 de milioane de euro - Spania a confiscat artefacte antice de aur, în valoare de 60 de milioane de euro, furate din Ucraina, după ce hoţii au fost prinşi încercând să le vândă la Madrid. Detalii AICI