Ziua 594 de război începe cu un avertisment al Kievului care anunţă că Rusia se pregăteşte de o campanie de dezinformare în care va acuza Ucraina că vinde armament occidental teroriştilor Hamas care atacă Israelul.
Pe de altă parte, preşedintele Volodimir Zelenski face azi în prima vizită sa în România, de la începutul războiului, ocazie cu care trebuia să vorbească şi în Parlament, însă şi-a anulat discursul spre fericirea AUR.
Pe front, a fost iar o ploaie de drone iraniene, care au vizat regiunile Odesa, Nikolaiev şi Herson. Din 36, Forţele Aeriene ucrainene au reuşit să distrugă 27.
Raportul Institutului pentru Studierea Războiului arată că ruşii au de furcă cu ploile abundente, care limitează capacitatea aviaţiei, dronelor şi fac drumurile greu practicabile, iar ucrainenii profită şi înaintează pe frontul de sud şi est.
Parlamentul ucrainean a înregistrat un proiect de lege care ar permite interzicerea Bisericii Ortodoxe legate de Moscova. În paralel, parlamentarii ruşi au primit 10 zile pentru a studia cea mai bună modalitate de a revoca ratificarea unui tratat istoric de interzicere a testelor nucleare.
În acest timp, Pentagonul va avea nevoie de aprobarea Congresului pentru a obţine fonduri suplimentare, ca să asigure muniţie simultan pentru nevoile Israelului şi Ucrainei.
Situaţia pe front
- Ploaie de drone - Rusia a lansat peste noapte 36 de atacuri cu drone asupra Ucrainei, au anunţat marţi Forţele Aeriene ucrainene, adăugând că sistemele de apărare aeriană au distrus 27 dintre aceste arme. Atacurile cu drone Shahed, fabricate în Iran, au vizat regiunile Odesa, Nikolaiev şi Herson.
- Atacurile rusești au ucis un civil și au rănit alți 11 în ultimele 24 de ore, au informat autoritățile regionale. 10 regiuni ucrainene au fost vizate - Sumi, Odesa, Lugansk, Nikolaiev, Cernihiv, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Harkov, Donețk și Herson. Au fost înregistrate victime doar în ultimele trei.
- Analiza ISW - Forțele ucrainene au avansat în vestul regiunii Zaporojie și în apropiere de Bahmut, pe fondul condiții meteo proaste, arată Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în raportul său. Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene care luptă pe frontul sudic, a raportat că contraofensiva a câștigat teren la vest de Verbove (la 18 km sud de Orihiv) și în apropiere de Klișchiivka și Andriivka, la sud-vest de Bahmut. Comentatorii militari ruși au susținut că ploile abundente din apropierea frontului limitează operațiunile militare. Vremea a afectat vizibilitatea, condițiile de drum noroios au obstrucționat mișcările vehiculelor. Şi Ilia Yevlaş, purtătorul de cuvânt al forțelor Ucrainei de pe frontul de est, a spus că ploile abundente au limitat acţiunile aviației și dronelor ruşilor în direcția Liman-Kupiansk.
Ce mai face Rusia
- Rusia se pregăteşte de o campanie de dezinformare în care va acuza Ucraina că vinde armament occidental teroriştilor Hamas care atacă Israelul. Informaţia vine de la spionajul militar ucrainean. Detalii AICI
- Preşedintele palestinian, la Moscova - Președintele palestinian Mahmoud Abbas plănuiește o vizită la Moscova, scrie publicația de știri rusă RBK. Abdel Hafiz Nofal, ambasadorul Palestinei în Rusia, a spus că planurile pentru vizită sunt în curs, dar data nu a fost stabilită.
- Rusia susţine că a văzut semne că SUA fac pregătiri în Nevada pentru a relua testele nucleare. Ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, spune că "sunt indicii sau erau, cel puţin până de curând, că sunt în desfăşurare activităţi la un sit de testare din Nevada".
- Se caută soluţie de ieşire - În acest context, parlamentarii ruşi au primit încă de ieri 10 zile pentru a studia cea mai bună modalitate de a revoca ratificarea de către Moscova a unui tratat istoric de interzicere a testelor nucleare, după ce preşedintele Vladimir Putin a evocat posibilitatea reluării acestor teste.
- Rusia va încerca să revină în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului - Rusia, care a fost exclusă din organismul cu sediul la Geneva după ce a invadat Ucraina anul trecut, va fi luată în considerare într-un vot al Adunării Generale pentru un nou loc pentru mandatul 2024-2026.
Alte informaţii relevante
- Zelenski, în România - Preşedintele Volodimir Zelenski face azi în prima vizită sa în România, de la începutul războiului, ocazie cu care trebuia să vorbească şi în Parlament, însă şi-a anulat discursul spre fericirea AUR. SpotMedia.ro prezintă cele mai importante momente şi declaraţii ale vizitei istorice AICI
- America trebuie să asigure armament atât pentru Israel, cât şi pentru Ucraina - Pentagonul va avea nevoie de aprobarea Congresului pentru a obţine fonduri suplimentare, pentru a se asigura că planurile de producţie şi achiziţie de muniţii pot satisface simultan nevoile Israelului şi Ucrainei. Secretarul Armatei, Christine Wormuth, a făcut aceste comentarii în condiţiile în care Camera Reprezentanţilor din SUA este efectiv paralizată, în timp ce republicanii se străduiesc să aleagă un nou preşedinte.
- Biserica interzisă - Parlamentul ucrainean a înregistrat un proiect de lege care ar permite interzicerea activităţilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), legată de Moscova. Biserica a fost acuzată de Kiev că a subminat unitatea Ucrainei şi că a colaborat cu Rusia după invazia din februarie 2022, acuzaţii pe care le neagă.
- Ajutor din Finlanda - Ministerul de Externe al Finlandei a anunțat că va aloca 92 de milioane de euro pentru a oferi sprijin umanitar Ucrainei, Moldovei și altor țări afectate de război.