Ziua 589 de război: Atac devastator cu rachetă la un parastas din Harkov. Sunt cel puțin 51 de morți (Video)

Ziua 589 de război: Atac devastator cu rachetă la un parastas din Harkov. Sunt cel puțin 51 de morți (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 589 de război a debutat cu un nou val de drone pe care Rusia l-a lansat asupra Ucrainei. Apărarea antiaeriană a anunțat că a distrus 24 din cele 29 de ținte în sud și în centrul țării, dar un alt atac s-a soldat cu doi morți în Herson în această dimineață.

Ulterior, o rachetă rusească a lovit un local şi un magazin dintr-un sat din estul Ucrainei, ucigând cel puţin 51 de civili, într-unul dintre cele mai sângeroase atacuri ale războiului din ultimele luni, potrivit oficialilor de la Kiev.

De cealaltă parte, mai multe drone ucrainene au lovit elemente de infrastructură în regiunea rusă Kursk, provocând întreruperi de curent.

Trupele ruse cedează teren, apoi contraatacă rapid, iar această tactică se dovedește eficientă împotriva contraofensivei ucrainene. Cunoscută drept "apărarea elastică", această strategie are ca scop împiedicarea inamicului să câștige un punct de sprijin pe care să-l întărească rapid cu vehicule blindate și să-l folosească pentru a lansa noi atacuri.

Marea Britanie avertizează că Rusia intenționează să plaseze mine care să lovească navele civile care transportă cereale prin coridorul umanitar deschis în Marea Neagră și să dea vina pe Ucraina.

Volodimir Zelenski s-a deplasat la Granada, în sudul Spaniei, la summit-ul Comunității Politice Europene. El s-a adresat liderilor europeni spunându-le că, „mulțumită Ucrainei, soldații voștri nu luptă împotriva Rusiei". A mai zis că Rusia „a rănit Moldova”, a încercat să „destabilizeze Georgia” și să „rupă părți din teritoriul Ucrainei”. El a făcut apel la unitatea europeană și le-a cerut participanților să dea un semnal clar privitor la victoria Ucrainei, astfel încât războiul să nu se extindă.

ADVERTISING

În schimb, Vladimir Putin a declarat că Occidentul a pierdut contactul cu realitatea, în ceea ce priveşte războiul din Ucraina. El a avertizat că, dacă liderii săi au uitat cum să facă compromisuri, atunci lumea va trebui să vadă unde duce o astfel de aroganţă.

Situația pe front

  • Zeci de morţi, după un atac cu racheta la parastas - O rachetă Iskander a lovit un local şi un magazin dintr-un sat din estul Ucrainei, ucigând cel puţin 51 de civili, într-unul dintre cele mai sângeroase atacuri ale războiului din ultimele luni, potrivit oficialilor de la Kiev. Hroza, care avea o populaţie de vreo 500 de locuitori înainte de război, se află în nord-estul regiunii Harkov. Aproximativ 60 de persoane se aflau în localul lovit, unde participau la un parastas, a declarat ministrul de Interne, Ihor Klîmenko. Oamenii stăteau la masă în momentul atacului. Un băiat de 6 ani se numără printre morţi. În regiunea Harkov au fost declarate trei zile de doliu.
  • Zeci de drone doborâte - Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 24 din cele 29 de drone lansate de ruși în noaptea de miercuri spre joi. Forța Aeriană a Ucrainei susține că dronele au fost distruse în regiunile Odesa și Nikolaiev din sud, precum și în regiunea centrală Kirohovrad. "Inamicul își continuă încercările de a distruge portul și alte infrastructuri din sud, terorizează și regiunile centrale", au precizat militarii din sudul Ucrainei. O clădire a fost lovită în regiunea Kirohovrad, iar incendiul rezultat a fost stins.
  • Atacuri în Herson - Noi atacuri cu drone au fost lansate de ruși asupra Ucrainei joi dimineață. Un bărbat și o femeie din Herson au murit, iar un alt bărbat a fost rănit, a anunțat guvernatorul regiunii. O femeie a fost rănită şi în regiunea Dnipropetrovsk. De asemenea, 10 clădiri, linii electrice și o conductă de gaz au fost avariate.
  • Rușii folosesc bine "apărarea elastică" - Trupele ruse cedează teren, apoi contraatacă rapid, iar această tactică se dovedește eficientă împotriva contraofensivei ucrainene, scrie New York Times. Cunoscută drept "apărarea elastică", această strategie constă în retragerea din tranșee spre o poziție secundară de apărare, când unitățile se află sub focul ucrainean, apoi rușii contraatacă atunci când ucrainenii se apropie de tranșeele abandonate sau când abia au ajuns acolo și sunt vulnerabili, a explicat Ben Barry, expert în lupte terestre la Institutul pentru Studiul Războiului. Obiectivul este împiedicarea armatei ucrainene să câștige un punct de sprijin, pe care să-l întărească rapid cu vehicule blindate și să-l folosească pentru a lansa noi atacuri.
  • Rusia vrea să atace navele din Marea Neagră - Rusia ar putea folosi mine pentru a lovi navele civile din Marea Neagră, urmând să dea vina pe Ucraina pentru aceste incidente, avertizează serviciile de informații britanice. Cele mai recente date arată că atacurile ruse au distrus deja cereale care ar fi putut hrăni peste un milion de persoane timp de un an. "Rusia dorește aproape cu certitudine să scufunde navele civile, însă va da vina în mod fals pe Ucraina pentru orice atac asupra vaselor comerciale din Marea Neagră", a declarat ministrul britanic de Externe, James Cleverly. Marina Ucrainei a anunțat miercuri că 12 nave sunt gata să intre pe un coridor de transport maritim din Marea Neagră, pentru a ajunge în porturile ucrainene. Ucrainenii folosesc coridorul umanitar deschis în vară pentru a evita blocada instituită de ruși după renunțarea la acordul privind cerealele. Acest culoar trece prin zona vestică a Mării Negre, în apropiere de România și Bulgaria.
  • Rușii își mută flota - Imagini din satelit, realizate între 1 și 3 octombrie, atestă că armata rusă a transferat cel puțin 10 nave militare din Sevastopol la Novorossiisk, port din regiunea Krasnodar, pentru a evita loviturile ucrainene, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
ADVERTISING

Putin, discurs fulminant

  • Putin ameninţă Occidentul - Vladimir Putin a declarat că Occidentul a pierdut contactul cu realitatea în ceea ce priveşte războiul din Ucraina. El a avertizat că, dacă liderii săi au uitat cum să facă compromisuri, atunci lumea va trebui să vadă unde duce o astfel de aroganţă. Vladimir Putin a ţinut joi un discurs în deschiderea reuniunii Clubului de discuţii Valdai, în staţiunea rusă Soci de la Marea Neagră. Detalii AICI
  • Putin vorbeşte de moartea lui Prigojin - Vladimir Putin sugerează că avionul în care se afla Evgheni Prigojin (liderul Wagner) a fost aruncat în aer de grenade mânuite la bord. El spune că anchetatorii ar fi trebuit să facă victimelor teste de alcoolemie şi droguri. Detalii AICI
  • Rusia a testat o rachetă nucleară - Putin a mai declarat că Rusia a testat cu succes o nouă rachetă strategică puternică şi a refuzat să excludă posibilitatea ca Moscova să efectueze teste de armament care să implice explozii nucleare, pentru prima dată după mai bine de trei decenii. Putin a confirmat că Moscova a testat cu succes Burevestnik, o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară şi capacitate nucleară, cu o rază de acţiune potenţială de multe mii de kilometri.

Ce mai face Rusia

  • Atac cu drone - Mai multe drone au lovit elemente de infrastructură în regiunea rusă Kursk. Guvernatorul Roman Starovoit a declarat că dronele au vizat facilități din districtele Sudzha, Korenevski și Glușkovski, provocând întreruperi ale furnizării de energie electrică.
  • Femeie rănită în Kursk - Guvernatorul regiunii ruse Kursk a declarat că o femeie a fost rănită de schije după ce forțele ucrainene au folosit muniție cu dispersie în orașul de graniță Rilsk. "Au fost găsite și muniții neexplodate", a spus el, adăugând că se lucrează la curățarea zonei de elemente explozive. Oficialii ruși din Briansk și alte regiuni atacate de forțele Kievului au acuzat în mai multe rânduri Ucraina că bombardează la întâmplare zone civile.
  • Soldații ruși fac trucaje video - Într-o convorbire înregistrată, difuzată de spionajul ucrainean, un soldat rus i-a spus soției să nu aibă încredere în imaginile difuzate de presa de stat, pentru că multe pot fi trucate. Soldatul i-a explicat că el însuși a trucat imagini cu telefonul său, pentru a-și minți superiorii că situația e sub control, deși în realitate unitatea lui suferea zilnic pierderi umane și de armament chiar și când pozițiile acesteia nu erau vizate de asalturi ale infanteriei ucrainene, relatează Kyiv Post. Înregistrarea confirmă că există o ruptură între eșaloanele de comandă ale armatei ruse și forțele de pe teren, dar și că operațiunile de contraofensivă au avut succes, arată serviciile secrete ucrainene.
  • Șoigu, întâlnire cu comandanții de pe front - Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major din Rusia, Valeri Gherasimov, au avut o întâlnire cu comandanții trupelor care luptă în Ucraina, a anunțat Kremlinul. Șoigu a vorbit despre pregătirea soldaților și voluntarilor din unitățile de rezervă și a spus că a inspectat câteva regimente din districtul de sud al Rusiei. Locul în care s-a ținut întâlnirea nu este cunoscut.
  • Rusia vrea să-şi facă o bază navală în Abhazia - Rusia a semnat un acord cu regiunea georgiană separatistă Abhazia pentru a construi o bază navală permanentă pe coasta Mării Negre, a anunţat ziarul rus Izvestia, ceea ce a provocat proteste din partea Georgiei, care a declarat că această iniţiativă reprezintă o "încălcare gravă" a suveranităţii sale.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Zelenski e în Granada - Preşedintele Ucrainei se află la Granada, în sudul Spaniei, la summit-ul Comunității Politice Europene. "Datorită Ucrainei, soldații voștri nu luptă contra Rusiei", le-a spus liderul de la Kiev oficialilor europeni, adăugând că Rusia "a rănit Moldova", a încercat "să destabilizeze Georgia" și "sfâșie bucăți din trupul Ucrainei". Zelenski are încredere în America, în ciuda tulburărilor politice de peste Ocean, şi a făcut apel la Europa să dea un semnal clar privitor la victoria Ucrainei, astfel încât războiul să nu se extindă.
  • Slovacia îngheaţă ajutorul - Slovacia a decis să-şi suspende sprijinul militar acordat Ucrainei până la învestirea unui nou guvern, ca urmare a succesului electoral al partidelor care se opun ajutorului acordat Kievului, a anunţat Preşedinţia slovacă. "Preşedinta (Zuzana) Caputova împărtăşeşte opinia (premierului demisionar Ludovit) Odor că decizia în această privinţă ar trebui să reflecte rezultatele recentelor alegeri parlamentare. O decizie privind furnizarea de asistenţă militară în acest moment ar crea un precedent pentru viitoare schimbări la nivelul puterii politice. În plus, actualul guvern tehnic interimar are puteri limitate", a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.
  • Bunuri rusești pentru Ucraina - Aliații occidentali analizează opțiuni pentru a trimite Kievului bunuri rusești confiscate, a anunțat șeful cancelariei prezidențiale ucrainene, Andriî Iermak. "SUA și UE caută opțiunile legale pentru a-i permite Ucrainei să transfere 300 de miliarde de dolari din bunuri rusești confiscate. Este un semnal foarte pozitiv. Cine ucide, distruge și încalcă normele legilor internaționale și Carta Națiunilor Unite trebuie să piardă. E o chestiune de justiție", a scris oficialul pe X.
  • Bilanțul dispăruților - Peste 26.000 de ucraineni au fost daţi dispăruţi de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a anunţat guvernul de la Kiev. "11.000 dintre ei sunt civili, iar aproximativ 15.000 sunt militari”, a spus la televiziunea naţională ucraineană adjunctul ministrului de Interne Leonid Tîmcenko.
  • Copiii Ucrainei - Organizația Save Ukraine a salvat încă 15 copii din teritoriile ocupate de trupele ruse, a anunțat joi fondatoarea ONG-ului, Mîkola Kuleba.
  • Ajutor din Germania și Spania - Concernul german de apărare Rheinmetall a predat Ucrainei un nou lot de sisteme de recunoaștere SurveilSpire pentru combaterea dronelor. Comanda pentru furnizarea de echipamente a fost plasată de guvernul german. SurveilSpire este folosit pentru monitorizarea unor zone vaste și folosește canale de comunicare wireless pentru transmiterea de imagini video către un post de comandă mobil. Spania oferă și ea noi sisteme de apărare aeriană și antidrone pentru protejarea infrastructurii energetice și a porturilor, precum și echipament de deminare, urmând să asigure și instruirea militarilor pentru folosirea acestora, a spus o sursă guvernamentală citată de Reuters.
  • Wagner are sateliţi - Gruparea paramilitară rusă Wagner a semnat în 2022 un contract cu o firmă chineză pentru achiziţia a doi sateliţi de observaţie şi comandarea de imagini, ceea ce i-a oferit capacitate sporită de culegere de informaţii. Conform contractului obţinut de AFP, compania Beijing Yunze Technology Co. Ltd a vândut către compania Nika-Frut, una dintre societăţile lui Prigojin, doi sateliţi de înaltă rezoluţie produşi de compania spaţială chineză Chang Guang Satellite Technology (CGST), în schimbul a circa 31 de milioane de dolari.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇