Ziua 586. Summit istoric la Kiev, dar și mari absenți. Ucrainenii încep să facă școli subterane. Arme de miliarde din Germania

Ziua 586. Summit istoric la Kiev, dar și mari absenți. Ucrainenii încep să facă școli subterane. Arme de miliarde din Germania
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 586 de război a adus de la primele ore noi atacuri ale rușilor cu drone kamikaze și rachete, care au provocat morți și răniți printre civili. Regiunile Herson și Harkov au fost cel mai grav afectate, existând și copii printre răniți.

De cealaltă parte, contraspionajul ucrainean a anunțat că atacul de duminică asupra unei fabrici din Smolensk unde erau produse rachete X-59 a fost un succes. Și alte surse independente confirmă că mai multe drone și-au atins țintele și au produs explozii, în timp ce rușii susțin că au respins atacul și 5 drone au fost doborâte.

La Kiev, șeful diplomației europene Josep Borrell a organizat un summit considerat istoric, fiind prima reuniune a miniștrilor de Externe din statele membre ce are loc în afara granițelor UE. Aici am aflat că Germania a trimis în Ucraina echipamente de 3,3 miliarde de euro, în primele nouă luni ale anului.

Peste Ocean, Elon Musk a stârnit din nou furia după ce l-a ironizat pe președintele Volodimir Zelenski pentru ajutoarele pe care le cere pentru țara sa, dar a primit o replică foarte dură de la Kiev. Gluma lui Musk a venit după ce SUA au eliminat un ajutor financiar pentru Kiev, ca un compromis între republicani şi democraţi, pentru a se evita încetarea finanţării guvernului american.

ADVERTISING

Însă atât Biden, cât și liderii ucraineni și europeni asigură pe multe voci că asta nu înseamnă în niciun caz că America renunță la Ucraina și nu va mai ajuta în continuare.

Relația Kievului cu Polonia pare însă tot mai serios afectată. Ambasadorul la Varșovia a anunțat că Polonia a fost printre primele țări care au fost invitate la primul Forum internaţional al industriei de apărare, desfăşurat la Kiev la finalul săptămânii trecute, dar a ales să nu participe. Nici la summit-ul diplomației de astăzi Polonia nu și-a trimis ministrul de Externe, ci pe un adjunct al acestuia.

Crește și lista țărilor care urmează exemplul statelor nordice și anunță că introduc interdicția de intrare pe teritoriul lor a mașinilor înmatriculate în Rusia. Azi s-au alăturat Germania, Cehia și Bulgaria. A venit și replica Moscovei, care încă nu știe cum va reacţiona, având în vedere că n-ar avea mari consecințe dacă ar impune măsura în oglindă.

Situația pe front

  • Herson sub asediu - Rușii au lansat 71 de atacuri în ultimele 24 de ore, „vizând cartierele rezidențiale", dar și magazinele și unitățile medicale, a declarat guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin. Orașul Herson a fost vizat de 20 de ori, a adăugat el. Luni dimineață, guvernatorul a emis o nouă alertă avertizând locuitorii să rămână în adăposturi, deoarece se apropie noi rachete și drone. În timpul atacurilor nocturne o persoană a murit și alte șase au fost rănite, inclusiv doi copii. Un spital și infrastructură critică au fost avariate.
  • Atac în Harkov - Cel puțin 5 rachete au fost lansate asupra regiunii Harkov, una atingându-și ținta. Un localnic din Volciansk a murit după ce mai multe clădiri rezidențiale și sedii de firme au fost avariate.
  • Prima școală subterană - Autoritățile din Harkov au anunțat că vor construi o școală subterană: „Avem de gând să construim prima școală subterană din Ucraina, care va îndeplini cele mai moderne standarde și norme de protecție. Un asemenea adăpost le va permite miilor de copii din Harkov să-și continue educația, cu prezență fizică, chiar și în timpul alertelor anti-rachetă”.
  • Situație complicată în Robotino - Experții Institutului pentru Studiul Războiului analizează situația „complexă și dinamică” din sudul satului Robotino, din regiunea Zaporojie, un punct cheie în contraofensiva ucraineană: „Trupele ruse desfășoară contraatacuri tactice în zona acestei așezări. Unele fortificații tactice au trecut de la ruși la ucraineni și înapoi de mai multe ori”.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac la o fabrică de rachete - Contraspionajul ucrainean a anunțat că pe 1 octombrie a fost atacată cu succes o fabrică din Smolensk unde erau produse rachete X-59: „Potrivit informațiilor confirmate, trei din patru drone și-au atins ținta, provocând daune importante”. Rușii anunțaseră că au doborât 5 drone deasupra Smolenskului, fără a provoca victime.
  • Atac cu drone în Belgorod- Autoritățile din Belgorod au anunțat un nou atac ucrainean cu dronă în regiune și spun că au doborât aparatul, fără a da informații despre eventuale victime sau pagube.

Alte informații relevante

  • Summit istoric la Kiev - Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene s-au reunit luni, la Kiev, într-o reuniune istorică, prin care şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a spus că vrea să fie demonstrată solidaritatea faţă de această ţară invadată de Rusia. „Este un eveniment istoric pentru că, pentru prima oară, ne reunim în afara (…) frontierelor Uniunii Europene, dar în interiorul viitoarelor frontiere ale UE”, a declarat Dmitro Kuleba la primirea omologilor săi.
  • Marii absenți - Polonia, Ungaria, Letonia şi Suedia nu şi-au trimis miniştrii de Externe la Kiev. Letonia şi Suedia sunt reprezentate prin secretari de stat. Polonia participă prin prezenţa unui adjunct al ministrului de Externe, iar Ungaria printr-un adjunct al unui secretar de stat.
  • SUA nu renunță la Ucraina - Liderii ucraineni și europeni dau asigurări că asistența financiară a SUA va continua.
  • Moldova renunță total la Gazprom - Ministrul moldovean al Energiei Viktor Parlicov a anunțat că țara sa nu va mai cumpăra gaz de la Gazprom, ci doar de pe piețele europene: „Am reușit să cumpărăm la un preț mai mic decât cel din contractul cu Gazprom”.
  • Interdicție pentru mașinile rușilor în tot mai multe țări - Bulgaria, Germania și Cehia urmează exemplul statelor nordice și anunță că interzic intrarea pe teritoriul lor a mașinilor înmatriculate în Rusia. Măsura ar urma să intre în vigoare până la finalul acestei zile. Kremlinul a comentat aceste acțiuni: „Trebuie să facem ce e mai bine pentru noi, dar nu poate fi mereu o reacție în oglindă. Desigur, o astfel de decizie complet absurdă va avea un impact negativ asupra relațiilor noastre cu aceste țări, deja într-o stare deplorabilă”.
  • Polonia a spus pas invitației Kievului - Polonia a ignorat invitația ucraineană de a participa la primul Forum internaţional al industriei de apărare, desfăşurat la Kiev, la finalul săptămânii trecute, a declarat ambasadorul ucrainean la Varșovia, Vasily Zvarich: „Polonia a fost una dintre primele care a primit o invitație la eveniment. Aceasta este o decizie suverană a fiecărei țări. Trimitem o invitație, iar țara decide dacă o acceptă sau nu, în funcție de interesele sale. Prin urmare, respectăm astfel de decizii, dar acesta nu este un motiv pentru a da vina pe Ucraina pentru că Polonia nu a fost prezentă”.
  • Musk râde de Zelenski după decizia SUA - Elon Musk a postat un mesaj în care îl ironizează pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ajutorul continuu pe care îl cere. „Când 5 minute au trecut și încă nu ai cerut ajutoare de un miliard de dolari”, a scris șeful Tesla, adăugând o imagine modificată cu chipul lui Zelenski, în care acestuia i se umflă vena de la tâmplă. Gluma lui Musk a venit după ce SUA au eliminat un ajutor financiar pentru Kiev, ca un compromis între republicani şi democraţi, pentru a se evita încetarea finanţării guvernului american. Mulți internauți îl critică și-l acuză că doar vrea să fie în centrul atenției, în timp ce ucrainenii luptă pentru supraviețuire.
  • Palmă pentru Musk de la Kiev - Consilierul lui Zelenski, Mihail Podoliak, a comentat postarea lui Musk: „Orice sprijin pentru Rusia astăzi este o investiție directă în război, în genocid, în uciderea lumii libere. Orice ironie despre Ucraina astăzi este o încurajare necondiționată a propagandei ruse, care justifică distrugerile și violența în masă. Nu toți jurnaliștii pot înțelege, de la mii de kilometri depărtare, ce înseamnă bombardamentele zilnice și țipetele copiilor care își pierd părinții. Uneori e mai bine să taci, nu-i așa, Elon Musk?”.
  • Arme de miliarde din Germania - Germania a trimis în Ucraina echipamente de 3,3 miliarde de euro, în primele nouă luni ale anului. În schimb, pentru comparaţie, în aceeași perioadă a anului trecut, au fost exportate echipamente în valoare de doar 775 de milioane de euro.
  • Coridoarele alternative pentru exportul de cereale - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au discutat luni despre posibile "coridoare" alternative pentru exportul de cereale din Ucraina, a anunţat biroul preşedintelui ucrainean.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇