Astăzi, în ziua 585 de război, a fost Ziua Apărătorilor Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni să creeze de azi o nouă tradiție: la ora 9:00, fiecare să se oprească acolo unde este, pentru un minut, și cu tăcere să cinstească memoria apărătorilor Ucrainei căzuţi la datorie şi să se gândească la cei care acum luptă și la cei care salvează vieți.
El a adăugat că nimeni nu va putea să oprească rezistența ucrainenilor, care vor lupta atât cât va fi nevoie, până când vor obține victoria. „Am făcut-o în primele minute ale zilei de 24 februarie; am făcut-o în toate aceste 585 de zile și vom continua să o facem”, a declarat președintele Ucrainei.
Zelenski a mai spus, în discursul său zilnic, că Ucraina va deveni unul dintre principalii producători mondiali de arme şi sisteme de apărare. Declarația vine după un recent forum cu companii din domeniul armamentului, unde au fost semnate 20 de contracte pentru producție de armament pe teritoriul Ucrainei sau extinderea colaborărilor deja existente.
Totuși, a apărut o problemă care ar putea să fie mare. Ajutorul SUA pentru Ucraina a fost eliminat oficial, pentru a putea debloca bugetul americanilor, iar acum, banii pentru Kiev sunt la mâna unei înțelegeri între democrați și republicani.
Tot astăzi, a avut loc o controversă. Ministrul britanic al Apărării a spus că Marea Britanie vrea să trimită instructori militari care să îi antreneze pe militarii ucraineni chiar la ei acasă. El a primit imediat replica de la fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, care a spus că instructorii britanici ar putea fi ”ţinte legitime" pentru forţele ruse. La scurt timp, premierul britanic, Rishi Sunak, a nuanțat declarația spunând că ”este vorba despre ceva pe termen lung, nu aici şi acum. Niciun soldat britanic nu va fi trimis să lupte în actualul conflict”.
Și încă trei nave-cargo au plecat duminică din porturile ucrainene de la Marea Neagră după ce au fost încărcate, folosind "coridorul umanitar" temporar înfiinţat de Kiev după retragerea Rusiei din acordul privind tranzitul de cereale.
Sâmbătă, în ziua 584, mesaje Ro-Alert au anunțat posibile noi drone intrate pe teritoriul României, Putin s-a lăudat cu „Noua Rusie”, iar Medvedev a promis că va deveni tot mai mare.
Evoluții pe front
- Atacuri cu drone în Rusia - Mai multe regiuni ruse au fost ţinta unor atacuri cu dronă şi obuze ucrainene, duminică, relatează AFP. Duminică dimineaţa, forţe ucrainene au atacat cu obuze cartierul pieţei centrale la Şebekino, atacul soldându-se cu trei răniţi. Un atac cu obuze a avut loc în regiunea Briansk, situată la frontiera cu Ucraina, fiind înregistrate pagube materiale. De asemenea, regiunea Smolensk, situată la vest de Moscova, a anunţat că a doborât cinci drone, iar regiunea Krasnodar, situată pe coasta Mării Negre, a anunţat că a doborât o dronă.
- Atacuri susținute ale Rusiei - Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 16 din cele aproximativ 30 de drone pe care Rusia le-a lansat pe teritoriul ucrainean în cursul nopții, transmite Reuters. Dronele au fost lansate din direcțiile sud, sud-est și nord, fiind atacată regiunea centrală Cerkasy. Au existat lovituri asupra infrastructurii industriale din orașul Uman, au izbucnit incendii în depozite de cereale și o persoană a fost rănită. Au fost avariate infrastructură civilă și depozite și în sudul regiunii Mykolaiv și în estul regiunii Dnipropetrovsk.
- Instructori britanici în Ucraina - Guvernul de la Londra vrea să trimită instructori militari în Ucraina, în plus faţă de antrenarea forţelor armate ucrainene în Marea Britanie sau în alte ţări occidentale, aşa cum se întâmplă în prezent, a declarat ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, într-un interviu, informează duminică Reuters. Până în prezent, Marea Britanie şi aliaţii săi au evitat o prezenţă militară oficială în Ucraina pentru a reduce riscul unui conflict direct cu Rusia.
- Replica lui Medvedev - Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse, a declarat într-o postare pe Telegram că militarii britanici care antrenează trupe ucrainene în Ucraina ar putea fi "ţinte legitime" pentru forţele ruse, la fel ca şi fabricile germane care produc rachete Taurus dacă acestea ar aproviziona Kievul, relatează dpa. "Aceşti imbecili ne împing în mod activ spre cel de-al Treilea Război Mondial", a mai spus Medvedev.
- Sunak neagă - Premierul britanic Rishi Sunak a dezminţit duminică vreo intenţie a guvernului său de a desfăşura instructori militari în Ucraina, el venind astfel cu clarificări după declarația ministrului său al apărării, care a spus că instructori militari britanici ar urma să pregătească trupele Kievului direct pe teritoriul ucrainean, relatează Reuters. "Ceea ce a spus ministrul Apărării este că ar putea fi într-adevăr posibil într-o zi în viitor să facem o parte din această instrucţie în Ucraina. Dar este vorba despre ceva pe termen lung, nu aici şi acum. Niciun soldat britanic nu va fi trimis să lupte în actualul conflict", a nuanţat Sunak.
Alte informații relevante
- Ucraina, un mare centru militar - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, în discursul său zilnic, că Ucraina va deveni unul dintre principalii producători mondiali de arme şi sisteme de apărare. “În prezent, Ucraina este un beneficiar al asistenţei de securitate. Dar ţara noastră poate şi va deveni un donator de securitate globală. În special, datorită industriei noastre de apărare. Datorită forţei, rezistenţei şi caracterului poporului nostru”, a menţionat el.
- Ziua apărătorilor Ucrainei - Volodimir Zelenski a anunțat că duminică este Ziua apărătorilor Ucrainei și a îndemnat populația să stabilească o nouă tradiție pentru această zi: „1 octombrie. 9:00 a.m. Oriunde vă aflaţi - pe strada principală a oraşului dumneavoastră sau pur şi simplu acasă - opriţi-vă pentru un minut, cinstiţi cu tăcere memoria apărătorilor noştri căzuţi la datorie şi gândiţi-vă la cei care se află acum în luptă, în misiuni de luptă, la posturile lor. La cei care salvează vieţi. Cei care ne protejează poporul şi statul în toate sensurile cuvântului. Nu ar exista forţa şi voinţa Ucrainei dacă nu ar fi fost toţi cei care au luptat pentru Ucraina”.
- Zelenski, de ziua Apărătorilor - Președintele Zelenski a postat un mesaj pe Telegram, de Ziua Apărătorilor Ucrainei, când sunt omagiați veteranii și cei căzuți la datorie: „Nimeni nu ar trebui sau nu va putea să ne oprească rezistența, curajul și tăria de caracter. Nici în mod regulat, nici în regim de urgență. Niciuna dintre ele nu are o dată de expirare, o dată de sfârșit sau un punct final după care am înceta să mai rezistăm și să luptăm. Există un singur astfel de punct: victoria noastră. Pe măsură ce o aducem mai aproape în fiecare zi, noi spunem: Vom lupta atât timp cât va fi nevoie. Am făcut-o în primele minute ale zilei de 24 februarie; am făcut-o în toate aceste 585 de zile și vom continua să o facem”.
- Ajutorul SUA, eliminat - Un compromis de ultim moment între democraţi şi republicani a permis sâmbătă evitarea unui "shutdown", respectiv oprirea finanţării administraţiei federale a SUA, fiind votată o măsură care permite continuarea acestei finanţări pentru încă 45 de zile. Înţelegerea prevede anularea unui ajutor financiar suplimentar de şase miliarde de dolari pe care Administraţia preşedintelui Joe Biden planificase să-l acorde Ucrainei. Biden a promis duminică Ucrainei că Statele Unite nu o vor abandona în războiul cu Rusia. Detalii AICI.
- Declarație în Senatul SUA - Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, liderul minorităţii, Mitch McConnell, şi reprezentanţii comisiilor de alocări au declarat că se aşteaptă ca Senatul să lucreze "pentru a se asigura că guvernul SUA continuă să ofere un sprijin economic şi de securitate critic şi susţinut pentru Ucraina".
- Pleacă o bancă, cu aprobarea lui Putin - Banca italiană Intesa Sanpaolo a obţinut aprobarea preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a-şi vinde sau ceda activele din Rusia, potrivit unui document postat vineri pe un site web al guvernului rus, transmite Reuters. Reuters a relatat în exclusivitate în august că cea mai mare bancă din Italia se apropie din ce în ce mai mult de a obţine aprobarea pentru a-şi transfera afacerile din Rusia către managementul local, pe măsură ce poziţia Moscovei privind cedările de active s-a schimbat. Intesa a refuzat să comenteze.
- Alte trei nave cu cereale pe „coridorul umanitar” - Trei nave-cargo au plecat duminică din porturile ucrainene de la Marea Neagră după ce au fost încărcate, folosind "coridorul umanitar" temporar înfiinţat de Kiev după retragerea Rusiei din acordul privind tranzitul de cereale, relatează Reuters. Ministrul infrastructurii ucrainean, Oleksandr Kubrakov, a anunţat în septembrie că trei nave-cargo se îndreptau către porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru alte exporturi de alimente şi oţel. Cargourile Azara, Ying Hao 01 şi Eneida urmau să fie încărcate cu 127.000 de tone de produse agricole şi minereu de fier cu destinaţia China, Egipt şi Spania.
- FMI la Kiev - O echipă a FMI condusă de Uma Ramakrishnan, director adjunct al Departamentului european al Fondului, se află la Kiev, unde va începe de duminică discuții cu autoritățile ucrainene. Discuțiile se vor concentra pe „obiectivele și provocările de politică în contextul programului Ucrainei susținut de acordul FMI privind mecanismul extins de finanțare (EFF)”, se arată într-un comunicat al FMI citat de Reuters. FMI a anunțat că a început a doua revizuire a unui program de împrumut multianual de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Acesta face parte dintr-un pachet global de 115 miliarde de dolari pentru a sprijini economia, în timp ce Ucraina se luptă cu forțele invadatoare ale Rusiei.