Ziua 565. Au picat Turnurile Boiko. Rusia a atacat cu rachete o navă civilă din Marea Neagră

Ziua 565. Au picat Turnurile Boiko. Rusia a atacat cu rachete o navă civilă din Marea Neagră
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 565 de război a început cu un nou atac masiv al rușilor asupra Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, dar și zeci de atacuri asupra multor localități din regiunea Zaporojie.

O veste mare vine de la GRU, serviciul de informații militare al Ucrainei, care a anunţat că trupele Kievului au recâștigat controlul asupra mai multor platforme de foraj marin, cunoscute sub numele de „Turnurile Boiko”, care extrag gaze și petrol, din apropierea Crimeii.

În schimb, Marea Britanie a dezvăluit că luna trecută Rusia a atacat cu rachete o navă civilă de marfă în Marea Neagră.

În ce privește evenimentele din afara frontului, toți ochii sunt ațintiți asupra liderului nord-coreean Kim Jong Un, care este în drum spre Rusia, unde se va întâlni cu Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin caută în dictatorul nord-coreean ajutor în ce privește aprovizionarea cu armament, dar întâlnirea este menită și să ridice temeri nucleare în rândul liderilor occidentali de ce va oferi Moscova la schimb.

Faptul că lipsurile rușilor pe front sunt tot mai mari o arată și ordinul emis de la Moscova pentru reluarea urgentă a producției de tancuri sovietice T-80.

ADVERTISING

NATO pregătește o mutare, organizând cel mai mare exercițiu militar de la Războiul Rece încoace. Doar că abia la primăvară. Zeci de mii de soldați se vor antrena să respingă un atac al Rusiei asupra unui stat membru.

La capitolul „stat membru”, Kievul a primit luni vizita ministrului german de Externe, care a anunțat că Berlinul susține ferm și hotărât aderarea Ucrainei la UE: „Extinderea UE este o consecinţă geopolitică necesară a războiului Rusiei”.

Situația pe front

  • Au picat Turnurile Boiko - Serviciul de informații militare al Ucrainei (GRU) a anunţat că trupele Kievului au recâștigat controlul asupra mai multor platforme de foraj marin, cunoscute sub numele de „Turnurile Boiko", care extrag gaze și petrol, din apropierea Crimeii. Platformele au fost ocupate de ruşi încă din 2015, după ce au anexat ilegal Crimeea anul precedent. „Rusia a fost lăsată fără capacitatea de a controla pe deplin apele Mării Negre, iar acest lucru face ca Ucraina să fie cu mulți pași mai aproape de recâștigarea Crimeei", susţine GRU.
  • Orașul lui Zelenski, ținta rușilor - Rușii au lansat un nou atac cu drone și rachete asupra Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski. Cel puțin 4 case au fost avariate și au izbucnit mai multe incendii. Nu sunt informații despre eventuale victime.
  • Atac în Zaporojie - Rușii au bombardat în ultimele 24 de ore 33 de localități din regiunea Zaporojie. Un bărbat de 65 de ani a murit în satul Novopavlovka.
  • Drone în Rusia - Rusia a anunţat luni că a doborât două drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod, la graniţa cu Ucraina, fără a provoca victime.
  • Ucraina recuperează kilometru cu kilometru - Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că forţele Kievului au recucerit aproape 2 km pătraţi de teren în ultima săptămână în jurul oraşului Bahmut, din est, care a fost capturat de trupele ruseşti în luna mai, după luni de lupte istovitoare. Forţele ucrainene au capturat o parte din satul Opîtne, la sud de oraşul Avdiivka, şi au avut un „succes parţial" în apropierea satului Novomaiorske, din estul regiunii Doneţk. În sud, unde forţele ucrainene încearcă să avanseze spre Marea Azov într-o campanie menită „să rupă forţele ruseşti în două”, Kievul a recucerit 1,5 km pătraţi în ultima săptămână. Ucrainenii au obţinut succese la sud de satele Robotîne şi la vest de Verbove, în regiunea Zaporojie.
  • Spion FSB arestat la Kiev - Serviciile de informații ucrainene au anunțat că au arestat la Kiev un agent FSB care pregătea noi atacuri aeriene asupra infrastructurii critice din capitală. Bărbatul făcea partea din Garda Națională a Ucrainei și primele informații sugerează că a fost recrutat de FSB la începutul anului.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Kim merge la Putin - Liderul nord-coreean Kim Jong Un a plecat spre Rusia pentru o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin, au confirmat luni atât Moscova, cât şi Phenianul. Kim călătoreşte la bordul unui tren special, întrevederea cu Putin urmând să aibă loc cel mai devreme marţi. Luni dimineaţă, agenţia de presă rusă Interfax a relatat că Kim Jong Un urmează să viziteze Extremul Orient rus „în zilele următoare”.
  • Tancul sovietic resuscitat - Rusia plănuieşte să reia producţia de tancuri T-80, a anunţat canalul oficial de televiziune Zvezda, care este administrat de Ministerul Apărării. Tancul T-80 a fost construit în timpul Uniunii Sovietice, începând cu 1976, dar în număr mult mai mic decât tancul T-72, care a fost dezvoltat înainte, dar încă fabricat în paralel. În total, circa 10.000 de tancuri T-80 ar fi ieşit de pe linia de asamblare înainte ca producţia în serie să fie în linii mari suspendată în favoarea T-90.
  • Job nou pentru generalul Armaghedon - Institutul pentru Studiul Războiului notează în raportul de luni că presa rusă scrie că generalul Serghei Surovikin, cunoscut ca „Generalul Armaghedon”, despre care se zvonea că ar fi dispărut subit, ar fi primit de fapt o nouă funcție. El ar fi acum responsabil de coordonarea sistemului comun de apărare aeriană al membrilor CIS (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazakhstan, Kîrkîstan, Rusia, Tajikistan și Uzbekistan).
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • NATO se antrenează să învingă Rusia - Financial Times scrie că NATO urmează să organizeze cel mai amplu exercițiu militar de la Războiul Rece încoace. „The Steadfast Defender” urmează să aibă loc în februarie și martie anul viitor, în Germania, Polonia și țările baltice. Peste 41.000 de militari se vor antrena să respingă un atac al Rusiei comis împotriva unui stat NATO. 32 de state vor lua parte, inclusiv Suedia, care la acest moment nu este, însă, membru, din cauza Turciei.
  • Germania vrea Ucraina în UE - Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a făcut luni o vizită în Kiev, a patra de la începutul războiului, și a anunțat sprijinul hotărât al Berlinului pentru aderarea Ucrainei la UE. „Extinderea UE este o consecinţă geopolitică necesară a războiului Rusiei. În mijlocul ploii de bombe, în faţa tancurilor Rusiei, Ucraina a pornit cu încredere şi hotărâre pe drumul spre Uniunea Europeană. Cu un curaj şi o determinare enormă, Ucraina apără, de asemenea, libertatea noastră, a tuturor. În timp ce Ucraina se pune în faţa noastră, ea poate conta şi pe noi".
  • Brazilia îl lasă pe Putin din brațe - Ar fi de competenţa sistemului judiciar brazilian să decidă dacă preşedintele rus Vladimir Putin va fi arestat dacă va participa la summit-ul G20 de anul viitor găzduit de Brazilia, a declarat luni preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva, după ce anterior dăduse asigurări că liderul la Kremlin nu va fi arestat dacă vine în ţara sa: „Dacă Putin decide să se alăture (summit-ului de anul viitor), este de competenţa justiţiei să decidă (asupra unei posibile arestări), şi nu a guvernului meu". Curtea Penală Internaţională a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Putin, acuzându-l de crime de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina. Brazilia este semnatară a Statutului de la Roma, care a dus la înfiinţarea CPI.
  • Rusia a atacat o navă civilă - Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a declarat că luna trecută Rusia a atacat o navă civilă în Marea Neagră cu mai multe rachete. „Pot spune astăzi Camerei că, datorită informațiilor declasificate, știm că armata rusă a vizat o navă civilă de marfă în Marea Neagră cu mai multe rachete pe 24 august”. Ministerul de Externe de la Londra adaugă că atacurile au fost „dejucate de forțele ucrainene care au doborât mai multe rachete care se îndreptau spre portul Odesa”. „Informațiile arată că o țintă intenționată a fost o navă de marfă sub pavilion liberian, acosată în port”, precizează MAE britanic.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇