În ziua 552 de război, ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a recunoscut că Ucraina înregistrează pierderi în contraofensiva sa de recuperare a teritoriilor ocupate de Rusia. El a dat însă asigurări că situaţia este departe de a fi „critică” şi că armata nu are nevoie deocamdată de un nou val de mobilizare.
În schimb, colegul său de la Digitalizare a anunțat că deja au fost testați mai mulți roboți care ar putea fi trimiși curând pe front pentru a-i ajuta pe soldații Kievului.
Forțele armate ucrainene înregistrează noi succese în regiunea Zaporojie, unde avansează în apropierea satului Verbove, dar şi în partea ocupată de ruşi a regiunii Herson, unde au arborat steagul țării într-un sat de pe malul stâng al Niprului.
Atacurile continuă și pe teritoriul Rusiei, unde forțele aeriene ale Moscovei spun că au anihilat drone ucrainene în regiunile Tula şi Belgorod.
Kremlinul are bătăi de cap și după moartea liderilor Wagner, în frunte cu Evgheni Prigojin. Un haos de proporții a forțat autoritățile să ia măsuri drastice de securitate în Sankt Petersburg, pentru înmormântarea lui Prigojin.
Vladimir Putin nu a participat la funeralii, cum nu va participa nici la summit-ul G20 de luna viitoare, ce va fi organizat în India. La prima acțiune, de teamă să nu fie linșat, la a doua, de teamă să nu fie arestat.
Situația pe front
- Continuă avansul ucrainenilor - Forțele armate ucrainene înregistrează noi succese în regiunea Zaporojie, unde avansează în apropierea satului Verbove, informează Institutul american pentru Studiul Războiului. În același timp, este puțin probabil ca trupele ruse să reia operațiuni ofensive la scară largă, mai ales având în vedere deficitul de forțe, spun analiștii.
- Steag peste Nipru - Militarii ucraineni au arborat steagul țării într-un sat de pe malul stâng al Niprului, în partea regiunii Herson ocupată de ruși. Gestul sugerează că localitatea a fost eliberată. Satul se află în apropierea podului Antonov, distrus toamna trecută, în lupta în urma căreia ucrainenii au eliberat orașul Herson și partea din dreapta Niprului a regiunii cu același nume.
- Prețul greu al războiului - Oficialii americani, citați de New York Times, au estimat recent numărul de 70.000 de morți și până la 120.000 de răniți, la o forță armată estimată la doar jumătate de milion de oameni. ONU a înregistrat până în prezent 9.177 de morți în rândul civililor. Ucraina nu oferă un bilanț oficial al deceselor de război - forțele armate au reiterat că numărul victimelor e secret de stat, astfel că cifrele rămân clasificate.
- Ucraina admite că are pierderi - Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a recunoscut că Ucraina înregistrează pierderi în contraofensiva sa de recuperare a teritoriilor ocupate de Rusia. El a dat însă asigurări că situaţia este departe de a fi "critică" şi că armata nu are nevoie deocamdată de un nou val de mobilizare. "Nu trebuie să anunţăm o nouă mobilizare pentru a creşte numărul de soldaţi. Nu putem spune că situaţia este critică şi că trebuie să creştem numărul de persoane recrutate, a declarat Reznikov. El a explicat că forţele armate continuă să dispună de resurse umane suficiente şi a asigurat că numărul de victime e mult mai mic decât cel înregistrat la trupele ruse.
- Roboții ucraineni merg pe front - Rata pierderilor umane pe care le suferă Ucraina s-ar putea reduce pe viitor, prin folosirea unor dispozitive robotizate. Ministrul ucrainean al Digitalizării, Mihailo Fedorov, a prezentat mai mulți roboți care ar putea fi trimiși în curând pe front. Echipamentul a fost testat marți pe teren, anunță Nexta.
- 6 morți în Donețk și Herson - Atacurile rușilor au ucis cel puțin șase persoane în Donețk și Herson în ultimele 24 de ore, au declarat marți oficiali militari. Cinci dintre decese au fost raportate în Doneţk, unde alte patru persoane au fost rănite, a declarat Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei militare din regiune. În Herson, o persoană a fost ucisă și alte patru au fost rănite, potrivit lui Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare locale.
- Jucători puternici pe piaţa armelor - "Jucători puternici" sunt aşteptaţi să sosească pe piaţa de armament din Ucraina, a declarat luni ministrul Apărării, Oleksii Reznikov. "Până la sfârşitul acestei luni sau la începutul lunii septembrie, vor fi veşti bune despre jucători puternici care vor sosi pe piaţa de arme din Ucraina. Vor fi semnate mai multe acorduri", spune Reznikov. Ucraina intenţionează să organizeze un forum industrial de apărare cam pe la sfârşitul lui septembrie sau la începutul lunii octombrie. "Este planificată participarea a aproximativ 50 de jucători puternici de pe piaţa de armament", a adăugat el.
Ce se întâmplă în Rusia
- Noi atacuri cu drone - Forţele ruse au dejucat noi atacuri nocturne ale dronelor ucrainene în regiunile Tula şi Belgorod, a anunţat Moscova marţi dimineaţa. Două "vehicule aeriene fără pilot au fost distruse de apărarea antiaeriană în serviciu deasupra teritoriului regiunii Tula", situată la sud de regiunea Moscova, a transmis Ministerul rus al Apărării pe Telegram. O altă dronă a fost doborâtă, de asemenea, în regiunea rusă Belgorod, la graniţa cu Ucraina, a declarat sursa citată. Ministerul nu a făcut publice informaţii privind eventuale victime sau daune.
- Elicopter FSB la pământ - Un elicopter Mi-8 aparținând Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB) s-a prăbușit marți în regiunea Celeabinsk. Trei membri ai echipajului au murit, a anunțat guvernatorul regiunii.
- Putin stă iar acasă - Vladimir Putin nu va participa nici la summit-ul G20 de luna viitoare, ce va fi organizat în India, de teamă să nu fie arestat. Rusia urmează să fie reprezentată din nou de ministrul său de Externe, Serghei Lavrov. Anunțul a fost făcut, luni, de cancelaria prim-ministrului guvernului indian.
- Edward Snowden, obligat să lupte pentru Rusia - Edward Snowden ar putea fi forțat să lupte pentru Rusia, conform unui nou proiect privind mobilizarea la scară largă a populației. În caz contrar, își va pierde cetățenia rusă. Proiectul de lege a fost înaintat luni Dumei de Stat și prevede că sustragerea de la serviciul militar de către o persoană căreia i s-a acordat cetățenia rusă ar putea fi considerată un motiv pentru retragerea acesteia. Snowden, un avertizor de integritate american, căutat de autoritățile SUA pentru că a divulgat secrete clasificate ale Agenției Naționale de Securitate (NSA) în 2013, a primit cetățenia rusă în septembrie 2022.
- A fost înmormântat Prigojin - Funeraliile şefului grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin au avut loc în privat, anunţă marţi societatea acestuia, Concorc, invitându-i pe cei care vor ”să-şi ia adio” la un cimitir din Sankt Petersburg. Autorităţile din Sankt Petersburg au întărit măsurile de securitate la cimitirul Serafimovskoe. La intrarea în cimitir, păzit de poliţişti, au fost instalate detectoare de metale, însă vizitatorii pot intra liber în interior. Intrarea cu camere de luat vederi a fost totuşi interzisă. Încă de la primele ore ale dimineţii de marţi, pe străzile din apropierea cimitirului se puteau observa blocaje importante. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin nu va participa.
- Înmormântarea altui lider Wagner - Tot azi a fost înmormântat şi Valeri Cekalov, cel care era şeful părţii de logistică în cadrul companiei Wagner şi care se afla împreună cu Prigojin în avionul care s-a prăbuşit săptămâna trecută. Acesta a fost înmormântat la Cimitirul de Nord din Sankt Petersburg. Familia lui Valeri Cekalov a fost însoţită de zeci de persoane.
- Ghrikin a pierdut apelul - Cunoscutul naţionalist rus Igor Ghirkin a pierdut marţi apelul pe care îl făcuse la un tribunal din Moscova împotriva arestării sale preventive, el fiind acuzat de incitare la extremism, relatează Reuters. Igor Ghirkin (52 de ani), cunoscut şi sub numele de Igor Strelkov, a criticat vehement modul în care Rusia a dus războiul din Ucraina. El este cunoscut şi în Occident, fiind condamnat în lipsă de un tribunal olandez pentru doborârea unui avion malaezian de pasageri deasupra estului Ucrainei, în 2014, tragedie soldată cu aproape 300 de morţi.
Alte informații relevante
- Încă o mobilizare în Crimeea - Armata rusă plănuiește mobilizarea a încă 30.000 de oameni și înrolarea a 10.000 de recruți din Crimeea, susține biroul teritorial al președintelui Ucrainei.
- Școală în vreme de război - Peste 1.300 de școli au fost distruse în Ucraina de la începerea războiului în regiunile ucrainene ocupate de Rusia. Din cauza atacurilor persistente, doar o treime din numărul total al copiilor de vârstă școlară pot participa la cursuri, iar mulți au uitat ceea ce au învățat, anunță UNICEF.
- Critici pentru papa Francisc - Papa Francisc a fost criticat pentru că le-a spus tinerilor ruşi să-şi amintească de faptul că sunt moştenitorii unor ţari din trecut precum Petru cel Mare, pe care preşedintele Vladimir Putin l-a dat ca exemplu pentru a justifica invadarea Ucrainei. Kievul a declarat că aceste comentarii, pe care papa Francisc le-a făcut vineri într-un discurs video în direct adresat tinerilor catolici adunaţi la Sankt Petersburg, sunt "profund regretabile". Apoi, Vaticanul a venit cu nuanţări. Detalii AICI
- Anchetă în Germania - Un bărbat cu cetățenie germană și rusă a fost arestat sub suspiciunea că a exportat componente folosite în Rusia la fabricarea de echipament militar, a anunțat marți procurorul general al Germaniei. Bărbatul, numit doar ca Waldemar W, este acuzat de încălcarea sancțiunilor impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei și se află într-un centru de arest preventiv încă din 9 martie. Acesta ar fi exportat în 26 de rânduri, între ianuarie 2020 și martie 2023, componente electronice către o companie din Rusia care produce echipament militar, inclusiv drone de recunoaștere Orlan-10.
- Ajutor de la americani - Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a anunţat marţi un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de 250 de milioane de dolari, care include echipament militar suplimentar de deminare, rachete pentru apărarea aeriană şi muniţie pentru artilerie.