Ziua 554. Ploaie de drone în Rusia, haos pe aeroporturile Moscovei. Vot anticipat în regiunile ocupate din Ucraina (Video)

Ziua 554. Ploaie de drone în Rusia, haos pe aeroporturile Moscovei. Vot anticipat în regiunile ocupate din Ucraina (Video)

Ziua 554 de război a adus o ploaie de atacuri cu drone în mai multe regiuni din Rusia. Inclusiv la Moscova traficul aerian a fost iar dat peste cap, după ce o dronă care se îndrepta spre capitală a fost interceptată.

Cea mai atacată regiune joi este Brianskul, unde sistemele de apărare antiaeriană au lucrat la foc continuu. Și la sol e activitate, FSB anunțând că a ucis doi „sabotori ucraineni” și a rănit și arestat alți cinci.

Totodată, Grupul Voluntarilor Ruși, gruparea paramilitară care luptă de partea Ucrainei, a revendicat atacul asupra aerodromului militar din Kursk din noaptea de 27 august și a subliniat că acționat în colaborare cu contraspionajul ucrainean.

Rusia a lansat joi votul anticipat în teritorii ucrainene pe care le-a ocupat, în cadrul alegerilor organizate în numeroase regiuni ruse şi prevăzute pentru 10 septembrie. Este vorba despre desemnarea "deputaţilor regionali" şi a "aleşilor municipali".

De la Kiev vin informații că se pregătește schimbarea din funcție a ministrului Apărării. Iar UE primește o mare bilă neagră după ce o analiză arată că, în ciuda sancțiunilor și a angajamentelor de renunțare la dependența de gazul rusesc, în primele şapte luni ale anului, statele membre au importat cu 40% mai mult gaz natural lichefiat decât în aceeaşi perioadă din 2021, înainte de startul invaziei. Iar pe locul 2 în topul clienților se află chiar Belgia.

Între timp, SUA caută soluții cu România și Republica Moldova pentru a putea scoate cât mai multe cereale din Ucraina, iar Berlinul le întoarce spatele azilanților georgieni și moldoveni, ignorând problemele cu care cetățenii celor două state se confruntă din cauza amenințărilor ruse.

ADVERTISING

Și, nu în ultimul rând, avem două vești ciudate din Rusia. Mai întâi, nici nu s-a așezat bine pământul peste sicriul șefului Wagner și fostului comandant al trupelor auto-proclamatei republici Donețk i s-a părut o idee bună să anunțe că va candida pentru funcția de președinte al Rusiei la alegerile din 2024, explicând de ce este el mult mai bun decât Vladimir Putin.

Și că tot am amintit de Evgheni Prigojin, astăzi a apărut o filmare în care el rostește un mesaj „pentru cei care discută dacă am murit sau nu și ce mai fac”. Se pare că videoul a fost înregistrat în weekendul de dinainte de prăbușirea avionului, însă evident că filmarea a alimentat și mai mult scenariile conspiraționiste.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Nou atac la Moscova - O dronă care se îndrepta spre capitala Rusiei a fost doborâtă în noaptea de miercuri spre joi în districtul Voskresenski, din regiunea Moscova. Ministerul rus al Apărării a spus că a fost astfel oprit „un alt atac terorist al regimului de la Kiev”. Ca măsură de precauție, au fost impuse restricții temporare de circulație a avioanelor. Astfel, peste 100 de zboruri au fost amânate pe aeroporturile Moscovei.
  • Ploaie de drone în Briansk - În Briansk se aud explozii puternice și sistemele de apărare antiaeriană au intrat în funcțiune. Autoritățile se contrazic, Ministerul Apărării vorbește de o dronă doborâtă, guvernatorul de 3. Autoritățile anunțaseră dimineață că alte 2 drone ucrainene au fost doborâte deasupra regiunii Briansk în seara zilei de 30 august.
  • „Sabotori” uciși și arestați - FSB anunță că 5 „sabotori ucraineni” au fost arestați și 2 uciși în regiunea Briansk, în districtul Navelski. Autoritățile ruse susțin că aveau asupra lor mai multe muniții și grenade ce proveneau din NATO.
  • Grupul Voluntarilor Ruși, gruparea paramilitară care luptă de partea Ucrainei, a revendicat atacul asupra aerodromului militar din Kursk din noaptea de 27 august. Nu e precizat câte avioane au fost distruse, dar GVR susține că și-a atins toate țintele și că a colaborat în acest atac cu serviciul militar de contraspionaj al Ucrainei.
  • Video controversat cu Prigojin - Canalul de Telegram Gray Zone, asociat cu gruparea Wagner, a publicat un video cu Evgheni Prigojin care a stârnit un val de controverse: „Pentru cei care discută dacă am murit sau nu și ce mai fac. Acum, în a doua parte a weekendului, sunt în Africa. Fanii care discută asasinarea mea, viața mea intimă, averea și altele să știe că totul e în regulă”, spune Prigojin în imaginile ce nu mai fuseseră până acum difuzate. Experții care au analizat materialul video spun că cel mai probabil filmarea e din 19-20 (weekendul de dinaintea morții lui Prigojin) august, cel mai probabil din Mali. În aceleași haine de camuflaj liderul Wagner apăruse într-o altă filmare publicată pe 21 august. Prigojin se întorcea din Mali când avionul său s-a prăbușit, pe 23 august.
  • Putin are contracandidat - Fostul comandant al trupelor auto-proclamatei republici Donețk, Igor Strelkov (Girkin), a anunțat că va candida pentru funcția de președinte al Rusiei la alegerile din 2024 și enumeră câteva motive pentru care el ar fi mai bun decât Vladimir Putin. El susține că e mai priceput în chestiuni militare decât Putin, dar și decât ministrul Apărării Serghei Șoigu.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Situația pe front

  • Avansul ucrainenilor - Ucrainenii avansează pe frontul din Zaporojie, la sud de Rabotino, în direcția Novoprokopovka.
  • Două elicoptere ale forțelor ucrainene au fost doborâte de ruși în Donețk în timpul unor lupte. 6 persoane au murit. Incidentul a avut loc pe 29 august, dar a fost confirmat astăzi de autoritățile militare ucrainene.
  • Rachetă deasupra Crimeii - În seara zilei de miercuri o rachetă ucraineană a fost doborâtă deasupra Crimeii.
  • Copii evacuaţi - Poliția ucraineană a evacuat copiii din satul Stepnohirsk, aflat pe linia frontului. În zonă se dau lupte grele între ruși și ucraineni. Polițiștii au dotat copiii evacuați cu căști și veste de protecție în timpul operațiunii care a avut loc în apropiere de malul râului Dnipro. Satul Stepnohirsk este situat pe frontul de sud, la aproximativ 40 km de orașul Zaporojie.
  • Sistemele ucrainenilor, mai bune decât ale rușilor - Apărarea antiaeriană a Rusiei întâmpină dificultăţi în detectarea şi distrugerea dronelor ucrainene lansate pe teritoriul său, judecând după numărul celor care şi-au atins ţintele, potrivit celei mai recente evaluări făcute de Ministerul britanic al Apărării. În acest timp, Ucraina foloseşte un sistem de rachete american conceput pentru a combate dronele trimise de Rusia. Rachetele Vampire, prescurtare de la Vehicle Agnostic Modular Palletised ISR Rocket Equipment, pot fi montate pe camioane şi transportă fitiluri proiectate să detoneze în apropierea dronelor.
  • Covoare și tablouri în tranșee - Forţele ucrainene au străpuns principala linie defensivă rusă din sud-estul ţării, aducând speranţa unei revigorări a contraofensivei care a fost văzută mişcându-se prea lent în cele trei luni de când a început. Un ofiţer ucrainean care a vorbit cu Wall Street Journal a declarat că ruşii sunt atât de bine instalaţi în tranşee, încât oamenii săi au găsit covoare şi tablouri atârnate pe pereţii adăposturilor pe care le-au capturat. Ei se confruntă cu forţe ruseşti de elită. Detalii AICI
  • Aglomeraţie de drone - Este aglomerație mare în spațiul aerian al regiunii Donețk din cauza dronelor rusești și ucrainene. Un pilot ucrainean compară situația cu traficul intens de pe aeroportul din Frankfurt. Detalii AICI
  • Rusia începe votul anticipat - Rusia a lansat joi votul anticipat în teritorii ucrainene pe care le-a ocupat, în cadrul alegerilor organizate în numeroase regiuni ruse şi prevăzute pentru 10 septembrie.
    Moscova a ocupat cu puţin sub o cincime din teritoriul ucrainean: Crimeea, peninsulă anexată în 2014, majoritatea regiunii Lugansk, şi părţi din regiunile Doneţk, Zaporojie şi Herson. Scrutinele în aceste zone au loc pe 10 septembrie, dar autorităţile ocupaţiei ruse organizează un ''vot anticipat'' începând de joi în regiunile Doneţk şi Zaporojie şi din 2 septembrie în Herson şi Lugansk. Este vorba despre desemnarea "deputaţilor regionali" şi a "aleşilor municipali".
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Schimbare de cadre la Kiev - Ukrainska Pravda citează surse guvernamentale care susțin că urmează demiterea iminentă a ministrului Apărării, Oleksîi Reznikov. El ar urma să fie trimis ambasador al Ucrainei în Marea Britanie.
  • UE cumpără mai mult GNL rusesc decât înainte de război - Ţările Uniunii Europene şi-au crescut importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia, în comparaţie cu cele anterioare războiului din Ucraina, în ciuda obiectivului UE de a renunţa la combustibilii fosili ruşi în câţiva ani. În primele şapte luni ale anului, ţările UE au importat 22 de milioane de metri cubi de GNL, cu 40% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2021, a declarat grupul de campanie Global Witness, într-o analiză a datelor de la firma de analiză Kpler. Spania este acum al doilea cel mai mare cumpărător de GNL rusesc la nivel mondial, urmată îndeaproape de Belgia.
  • SUA colaborează cu România şi Republica Moldova pentru a creşte exporturile de cereale ale Ucrainei, a declarat miercuri un oficial cu rang înalt al Departamentului de Stat al SUA: „Căutăm să sprijinim rutele alternative: aceasta este, în primul rând, ruta Dunării. Această rută rămâne în apele teritoriale ale NATO. Aşadar, este una foarte atractivă pentru noi, deoarece o menţine într-un coridor mai sigur. Această rută poate duce potenţial o cantitate semnificativă, vom încerca aşadar să dublăm cantitatea care merge pe această rută. În următoarele săptămâni va avea loc o întâlnire cu românii şi moldovenii pentru a discuta despre cum să maximizăm ruta Dunării".
  • Berlinul întoarce spatele azilanților moldoveni și georgieni - Guvernul de coaliţie al Germaniei a inclus miercuri Georgia şi Republica Moldova pe lista ţărilor de origine sigure, în încercarea de a reduce cererile de azil din aceste state, care sunt aproape întotdeauna respinse. Țările de origine sigure sunt cele în care, în general, nu există teama de urmărire penală din partea statului şi în care statul îşi protejează cetăţenii. Grupul pentru drepturile refugiaţilor Pro Asyl a criticat demersul, spunând că Berlinul ignoră faptul că Rusia ocupă regiuni separatiste din ambele ţări, ameninţând securitatea.
  • Ucraina are nevoie de 160 de avioane - Ucraina are nevoie de încă aproximativ 160 de avioane de vânătoare, în plus faţă de avioanele F-16 care i-au fost deja promise de statele occidentale, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. "Pentru o forţă aeriană eficace avem nevoie în total de aproximativ 160 de avioane de luptă", a indicat Zelenski. Potrivit preşedintelui ucrainean, o asemenea flotă aeriană ar putea cu adevărat împiedica Rusia să domine spaţiul aerian ucrainean în războiul aflat în desfăşurare.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇