Ziua 541. Explozie puternică lângă Kremlin și incendiu uriaș la un terminal petrolier rus. Ucraina cere, de la București, unitatea NATO: Rușii sunt pirați în Marea Neagră (Video)

Ziua 541. Explozie puternică lângă Kremlin și incendiu uriaș la un terminal petrolier rus. Ucraina cere, de la București, unitatea NATO: Rușii sunt pirați în Marea Neagră (Video)

Ziua 541 de război vine cu o evaluare nu prea optimistă a Statelor Unite. Potrivit acesteia, Ucraina va eșua în a-și atinge obiectivul cheie al ofensivei declanșate vara aceasta, mai exact cucerirea sau măcar asedierea orașului Melitopol din sudul țării.

Comunitatea de informații a Statelor Unite estimează că ofensiva Kievului se va opri la o distanță de câțiva kilometri față de Melitopol.

După ce Kievul a spus că forțele sale nu vor putea opera avioane de luptă F-16 construite în SUA în toamna şi iarna viitoare, un oficial american a anunțat că a fost aprobată trimiterea aeronavelor către Ucraina din Danemarca şi Ţările de Jos, de îndată ce instruirea piloţilor este finalizată.

Iar un grup de ţări europene condus de Marea Britanie a anunţat că va furniza echipamente de apărare aeriană în valoare de 115 milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva atacurilor ruseşti.

În Rusia a avut loc noaptea trecută un nou atac cu drone. O clădire din centrul Moscovei a fost lovită, provocând o explozie. Primarul Serghei Sobianin a declarat că apărarea aeriană a doborât drona, iar resturile acesteia au căzut pe Centrul Expo din oraș. Acesta este situat la mai puțin de 5 km de Kremlin.

ADVERTISING

Totodată, un incendiu de proporţii a cuprins terminalul de păcură de la Novorossiisk, unul dintre cele mai mari porturi ruseşti de la Marea Neagră, situat la aproximativ 172 km de Crimeea.

Prezent la București, premierul ucrainean Denîs Şmîhal i-a acuzat pe ruși că se comportă ca pirații în Marea Neagră și testează reacția de răspuns a NATO.

Situația pe front și sprijinul pentru Ucraina

  • Ucraina va eșua în a-și atinge obiectivul cheie al ofensivei declanșate vara aceasta, mai exact cucerirea sau măcar asedierea orașului Melitopol din sudul țării, consideră comunitatea de informații a Statelor Unite. Mai multe surse au declarat pentru Washington Post că forțele ucrainene sunt prinse în lupte în jurul satului Robotîne, aflat la o distanță de peste 75 de kilometri de orașul din sudul regiunii Zaporojie. Evaluarea americană estimează că ofensiva Kievului se va opri la o distanță de câțiva kilometri față de Melitopol. Detalii AICI.
  • F16 pentru Ucraina - Statele Unite au aprobat trimiterea de avioane de luptă F-16 către Ucraina din Danemarca şi Ţările de Jos pentru apărarea împotriva invadatorilor ruşi, de îndată ce instruirea piloţilor este finalizată, a declarat un oficial american. Ucraina a cerut în mod repetat avioane F-16 pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a ruşilor. O coaliţie de 11 ţări urma să înceapă, în această lună, să instruiască, în Danemarca, piloţi ucraineni să zboare pe avioanele de luptă F-16.
  • Kievul primește și sisteme antidronă - Un grup de ţări europene condus de Marea Britanie a anunţat vineri că va furniza echipamente de apărare aeriană în valoare de 115 milioane de dolari, pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva atacurilor ruseşti. Acest ajutor include un contract cu compania norvegiană din domeniul apărării Kongsberg pentru furnizarea de sisteme Cortex Typhon montate pe vehicule, care sunt folosite pentru a detecta şi a distruge dronele.
  • Noua variantă rusească de dezmembrare a Ucrainei - Liderii de la Kremlin sunt de mai multă vreme obsedați de felul cum ar împărți prada în cazul când ar câștiga războiul cu Ucraina. Anul trecut fostul președinte Dmitri Medvedev se arăta mulțumit cu anexarea Crimeii și a unor teritorii estice și sud-estice din Ucraina, dar, după câteva luni, publica o hartă mai curajoasă, în care împărțea țara vecină între Rusia, Polonia, Ungaria, România și, mi se pare, Belarus. Ce rămânea era o Ucraină mică, în jurul Kievului. Acum, ziarul Pravda pubică o nouă variantă, și mai îndrăzneață, unde Rusia își anexează aproape toată țara vecină, inclusiv capitala Kiev, „oferind” doar mici fragmente teritoriale Ungariei și Republicii Moldova. Detalii AICI.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac cu drone în Moscova - O clădire din centrul Moscovei a fost lovită noaptea trecută în timpul unui atac cu drone, provocând o explozie. Primarul Serghei Sobianin a declarat că apărarea aeriană a doborât drona, iar resturile acesteia au căzut pe Centrul Expo din oraș. Acesta este cel mai recent dintr-o serie de astfel de atacuri asupra capitalei ruse. Ministerul rus al Apărării a precizat că, după activarea sistemelor de apărare antiaeriană ale orașului, drona „și-a schimbat traiectoria de zbor”, căzând pe o clădire nerezidențială de pe malul Krasnopresnenskaia, o zonă a Moscovei care găzduiește mai multe clădiri guvernamentale. Expo Center este un spațiu expozițional mare, folosit pentru conferințe și convenții, și este situat la mai puțin de 5 km de Kremlin.
  • Incendiu uriaș la un terminal petrolier - Un incendiu de proporţii a cuprins terminalul de păcură de la Novorossiisk, unul dintre cele mai mari porturi ruseşti de la Marea Neagră, situat la aproximativ 172 km de Crimeea. Terminalul, care are o capacitate de 119.000 de metri cubi şi furnizează 5 milioane de tone de păcură pe an, este principalul centru de export de petrol al Rusiei în regiune. Deocamdată nu este clar dacă incendiul a fost cauzat de un atac cu drone ucrainene, în condiţiile în care au existat mai multe astfel de atacuri pe teritoriul rusesc în ultima zi.
  • Atac dejucat la Marea Neagră - Rusia a anunţat că a dejucat joi seară un atac ucrainean efectuat cu o dronă navală împotriva flotei sale din Marea Neagră, unde numărul ciocnirilor a crescut de la retragerea Moscovei din acordul privind exportul de cereale din Ucraina. Joi, "la ora 22:55 (19:55 GMT), forţele armate ale Ucrainei au efectuat o încercare nereuşită de a ataca ambarcaţiunile Flotei Mării Negre cu o barcă fără echipaj", a scris pe Telegram Ministerul rus al Apărării. Navele vizate, potrivit Moscovei, "îndeplineau sarcini de control al navigaţiei în partea de sud-vest a Mării Negre, la 237 km sud-vest de Sevastopol", sediul flotei ruse.
  • Drapel ucrainean deasupra unei clădiri FSB - Un drapel ucrainean a fluturat lângă un sediu al Serviciului Federal de Securitate (FSB) în oraşul rus Nijni Novgorod, arată mai multe videoclipuri postate pe reţelele sociale şi verificate de CNN. Steagul pare să fi fost atârnat de liniile de electricitate, deasupra unui drum, şi a fost dat repede jos de pompierii locali. Oficialii ruşi nu au comentat încă incidentul. Nijni Novgorod este al şaselea cel mai mare oraş al Rusiei ca populaţie, cu 1,2 milioane de locuitori, şi este situat la aproximativ 400 km est de Moscova.
  • Încă o reținere - Rusia l-a reţinut pe Grigori Melkonianţ, copreşedintele Golos (Vocea), un celebru grup independent de monitorizare a alegerilor, a anunţat joi seara organizaţia pe site-ul său. Forţele de ordine au sosit în apartamentul lui Melkonianţ şi, după ce i-au percheziţionat locuinţa, l-au dus la departamentul principal al Comitetului de Investigaţii din Rusia pentru a fi pus sub acuzare. Melkonianţ riscă până la şase ani de închisoare pentru că a lucrat cu o organizaţie internaţională declarată "indezirabilă" de autorităţile ruse, a declarat avocatul său.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Premierul Ucrainei în România - Premierul Ucrainei, Denîs Şmîhal, face vineri o vizită în România. La 12.30 are programată o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu cu care va discuta, între altele, despre ajutorul dat de România Ucrainei, dar şi despre tranzitul de cereale. Detalii AICI
  • Denîs Şmîhal a spus că ruşii „sunt piraţi în Marea Neagră şi testează capacităţile NATO şi unitatea NATO” în această regiune. Oficialul ucrainean cere sprijinul, în continuare, al României, Bulgariei şi celorlalte ţări membre ale NATO pentru ca exportul cerealelor ucrainene către restul lumii să poată continua: „Din păcate, ruşii sunt piraţi în Marea Neagră şi testează capacităţile NATO şi unitatea NATO în Marea Neagră. De altfel, distrugerea acestei iniţiative de la Marea Neagră pentru exportul de grâne din Ucraina duce la destabilizare în Africa şi în regiuni din Orientul Mijlociu şi Asia. Şi acestea vor avea influenţe asupra Europei. Absolut. Înţelegem acest lucru şi îl ştim. Aşa că ruşii folosesc mâncarea ca armă. Din nou, din păcate. Toate acestea ne îndeamnă să fim foarte uniţi şi să protejăm acest coridor pentru transportul grânelor prin Marea Neagră”.
  • Prima navă care a folosit coridorul ucrainean instituit în Marea Neagră traversează strâmtoarea Bosfor din Turcia, a declarat vineri un martor Reuters. Nava de containere Joseph Schulte, sub pavilion Hong-Kong, care a părăsit la începutul acestei săptămâni portul ucrainean Odesa, blocat de Rusia, se afla în Ucraina din 23 februarie 2022, cu o zi înainte de începerea invaziei ruse în Ucraina. Presa locală din Turcia afirmă că nava va ancora în portul Ambarli din sudul Istanbulului.
  • Concert anulat - Un concert al sopranei ruse Anna Netrebko, programat pentru luna octombrie la Praga, a fost anulat din cauza invaziei Ucrainei de către ţara cântăreţei, au anunţat organizatorii. Anna Netrebko, a cărei susţinere în trecut pentru preşedintele rus Vladimir Putin a dus la anularea mai multor concerte în întreaga lume, urma să concerteze la Casa Municipală din Praga pe 16 octombrie.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇