Ziua 469. Noul punct cheie - o conductă de amoniac. Contraofensiva tot nu a început. Sute de mii de oameni nu au apă de băut. Explozii noi în Belgorod (Video)

Ziua 469. Noul punct cheie - o conductă de amoniac. Contraofensiva tot nu a început. Sute de mii de oameni nu au apă de băut. Explozii noi în Belgorod (Video)

Ziua 469 este marcată de consecințele dezastrului uriaş provocat de aruncarea în aer a barajului Nova Kahovka situat în sudul Ucrainei.

Sute de mii de oameni din sudul Ucrainei au rămas fără apă de băut, iar evacuările continuă, în timp ce mii de case se află sub ape.

Soldaţii ucraineni spun că au fost martorii unui moment în care militari ruşi au fost efectiv luaţi de ape.

A apărut și o înregistrare cu momentul în care s-a produs una dintre exploziile de la baraj, dar autenticitatea clipului nu a putut fi verificată momentan.

Oficiali americani şi occidentali văd semne că începe contraofensiva Ucrainei, în timp ce Kievul neagă.

Între timp, noul punct cheie a devenit o conductă de amoniac care trece prin regiunea Harkov şi care stă închisă de anul trecut. Ucraina acuză forţele ruse că o bombardează în mod repetat. În schimb, ruşii spun că un grup de sabotori ucraineni ar fi de vină pentru avariile suferite de conducă. Vorbim despre cea mai lungă conductă din lume, de 2.470 de kilometri, de la Togliatti în Rusia până la Marea Neagră. Rusia a susținut în repetate rânduri că redeschiderea rutei sale de export de îngrăşământ e una dintre condițiile la care ţine pentru extinderea acordului pentru transportul de cereale pe Marea Neagră.

ADVERTISING

Barajul aruncat în aer

  • Risc pentru zeci de mii de oameni - Aproximativ 42.000 de persoane riscă să fie afectate de inundații în zonele controlate de Rusia și Ucraina de-a lungul râului Nipru. Totodată, șeful ONU a avertizat cu privire la „consecințele grave și de mare anvergură”.
  • Evacuările continuă - Evacuările în masă continuă în sudul Ucrainei după distrugerea parţială a barajului Kahovka. "Situaţia cea mai dificilă este în districtul Korabelnîi din oraşul Herson. Până acum nivelul apei a crescut la 3,5 metri, peste 1.000 de case sunt inundate în acest oraş eliberat de ucraineni din mâinile ruşilor în noiembrie 2022”, a anunţat adjunctul şefului de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Oleksii Kuleba.
  • Oameni dispăruți - Unele persoane care aşteptau să fie salvate în zonele afectate au fost nevoite să îşi petreacă noaptea pe acoperişuri sau în copaci de teama apelor care creşteau. Presa de stat din Rusia a anunţat că cel puţin şapte persoane sunt date dispărute în aşezarea cea mai apropiată de baraj, în timp ce în partea anexată a regiunii ucrainene Herson a fost declarată stare de urgenţă.
  • Oameni blocați în case - O femeie care a rămas blocată în casă alături de copiii ei a primit apă de la armata ucraineană cu ajutorul unei drone.
  • Momentul exploziei - Insider UA a publicat un videoclip care arată momentul în care s-a produs una dintre exploziile de la baraj. NEXTA subliniază însă că autenticitatea clipului nu a putut fi verificată.
  • Ruși luați de ape - Soldaţii ucraineni au fost martorii unui moment în care militari ruşi au fost efectiv luaţi de ape şi s-au refugiat de pe malul estic al fluviului Nipru după prăbuşirea barajului, a declarat un ofiţer din cadrul forţelor armate ucrainene. Mai multe trupe ruseşti au fost ucise sau rănite în momentele acelea de haos, potrivit ofiţerului ucrainean cu care au stat de vorbă cu reporterii CNN. Căpitanul Andrei Pidlisni a declarat că, atunci când barajul s-a rupt, în primele ore ale dimineţii de marţi, "nimeni din partea rusă nu a reuşit să scape. Toate regimentele pe care ruşii le aveau pe acea parte au fost inundate", susţine ofiţerul ucrainean.
  • Fără apă potabilă - Preşedintele Zelenski susține că sute de mii de oameni au rămas fără acces la apă potabilă.
  • Propunerea lui Erdogan - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a propus miercuri preşedinţilor Ucrainei şi Rusiei crearea unei comisii internaţionale de anchetă care să elucideze ansamblul aspectelor legate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei. Din comisie ar urma să facă parte experţi din partea părţilor beligerante, a ONU şi a comunităţii internaţionale, inclusiv a Turciei.
  • Ajutor de la UE - Uniunea Europeană va oferi "asistenţa necesară" Ucrainei după distrugerea parţială a barajului, a anunţat şeful diplomaţiei ucrainene după o conversaţie telefonică cu omologul său european Josep Borrell. "UE e pregătită să ofere asistenţa şi ajutorul umanitar necesare pentru a atenua consecinţele acestui dezastru provocat de Rusia", a declarat Dmitro Kuleba pe Twitter.
ADVERTISING

Punct fierbinte - o conductă de amoniac

  • Conductă de amoniac bombardată - Ucrainenii susţin că forţele ruse au tras în mod repetat asupra unei conducte de amoniac din regiunea Harkov.
  • Conducta de amoniac este cea mai lungă din lume şi se întinde pe aproximativ 2.470 de kilometri, de la Togliatti în Rusia pe râul Volga până la trei porturi de la Marea Neagră.
  • Ea a fost închisă după invadarea Ucrainei de către Moscova, în februarie 2022.
  • Nu a fost înregistrată nicio scurgere după bombardamente, a precizat Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov.
  • Ruşii acuză un sabotaj - Alta este versiunea ruşilor. Ministerul Apărării susţine că „sabotorii ucraineni” au aruncat în aer o secțiune a conductei de amoniac Togliatti-Odesa.
  • Un oficial militar rus acuză că un grup ucrainean a sabotat conducta. "În urma acestui act terorist, au existat victime în rândul populației civile". Victimele au primit asistență medicală. „În prezent, reziduuri de amoniac de pe teritoriul ucrainean sunt evacuate prin secțiunile deteriorate ale conductei. Nu există victime în rândul militarilor ruși”, a spus lt. gen. Igor Konașenkov.
  • Rusia a susținut în repetate rânduri că redeschiderea rutei sale de export de amoniac prin conductă este una dintre condițiile la care ţine pentru extinderea acordului pentru transportul de cereale pe Marea Neagră.
ADVERTISING

Uite contraofensiva! Ah, nu e!

  • Începe contraofensiva? - Oficialii americani şi occidentali văd semne că începe contraofensiva mult aşteptată a Ucrainei împotriva Rusiei, a declarat un oficial NATO de rang înalt, citat de CNN. În timp ce atacuri preliminare, cunoscute şi sub numele de operaţiuni de tip "shaping" (modelatoare), sunt în curs de desfăşurare de cel puţin două săptămâni, forţele ucrainene au început în ultimele zile să testeze poziţiile ruseşti cu lovituri de artilerie şi atacuri terestre pentru a găsi zone vulnerabile pe care să le poată străpunge, au declarat oficialul NATO şi un oficial european cu rang înalt din cadrul unui serviciu militar de informaţii.
  • Kievul spun că nu - Ucraina nu a lansat încă o contraofensivă planificată pentru a recâștiga teritoriul ocupat de Rusia, iar începutul acesteia va fi evident pentru toată lumea când se va întâmpla, a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei. Acesta a respins declarațiile oficialilor ruși care au spus că a început deja contraofensiva. „Când începem contraofensiva, toată lumea va ști despre asta, o va vedea.” Danilov arată că oficialii ruși au confundat progresele locale ucrainene în unele zone din prima linie cu începerea unei operațiuni mai mari.

Ce se mai întâmplă pe front

  • Bătălia pentru Bahmut - Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, a postat un clip pe Telegram cu lupte dintr-o pădure, însoțit de mesajul: „forțele de apărare continuă să avanseze pe flancuri, inamicul pierde pozițiile lângă Bahmut”.
  • Bombardamente în Belgorod - Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia a declarat că Ucraina a bombardat orașul Grafovka, aflat la aproximativ 2 km de granița cu Ucraina, cu rachete Grad. Viaceslav Gladkov a spus că unele dintre obuze au aterizat lângă o școală și au deteriorat clădiri, dar că nu au fost victime.
  • Atac cu drona în Sumî - Două persoane au fost ucise în regiunea Sumî, în urma unui atac cu dronă iraniană al ruşilor, a informat procuratura locală.

Alte informații relevante

  • Muzeul Luvru din Paris găzduieşte 16 opere de artă din Ucraina, printre care se numără icoane bizantine preţioase din Kiev, pentru a le proteja de război. "De la începutul războiului, ca şi în cazul altor instituţii muzeale importante, preocuparea noastră a fost să vedem cum îi putem sprijini pe colegii noştri ucraineni. În toamnă, în faţa intensităţii conflictului, am decis asupra acestei salvări", a declarat preşedintele muzeului Luvru, Laurence des Cars.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇