Ziua 460: Bombardament la Kiev, atacuri continue și în Rusia. Lukașenko spune că sunt arme nucleare pentru toți (Foto & Video)

Ziua 460: Bombardament la Kiev, atacuri continue și în Rusia. Lukașenko spune că sunt arme nucleare pentru toți (Foto & Video)

Ziua 460 de război a debutat cu un nou atac al rușilor asupra Kievului cu drone explozive și rachete.

Este al 15-lea atac în capitala Ucrainei de la începutul lunii mai. Acoperişul unui imobil a fost avariat, dar nu s-au înregistrat victime.

Un atac rusesc cu drone a avariat în cursul nopţii şi o parte din infrastructura portului Odesa, esenţial pentru exporturile Ucrainei de cereale pe Marea Neagră. În paralel, Rusia a ameninţat că acordul privind transportul cerealelor nu va mai fi operaţional, dacă nu vor fi facilitate exporturile ruseşti de cereale şi îngrăşăminte.

Continuă între timp și atacurile pe teritoriul Rusiei. Mai multe localități din regiunea Belgorod au fost bombardate simultan, existând și răniți.

Moscova l-a pus pe senatorul american Lindsey Graham pe o listă de persoane căutate, după o vizită a acestuia la Kiev, iar preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că dacă o altă ţară ar dori să se alăture unei Uniuni ruso-belaruse, ar exista „arme nucleare pentru toţi".

Situația pe front

  • Nou atac la Kiev - Mai multe explozii au fost auzite luni în centrul Kievului. Primarul Vitali Klitschko a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi, iar oamenii au fugit la metrou. Corespondentul The Guardian din Ucraina, Isobel Koshiw, a scris pe Twitter că a auzit 11 explozii succesive în centrul Kievului. ”Foarte puternice. Toți copiii au fugit din parcul de lângă casa mea”, a scris ea.
  • Kievul bombardat azi noapte - Kievul a fost din nou, în noaptea de duminică spre luni, ţinta unui atac rus cu drone explozive şi rachete, anunţă autorităţile militare. ”Peste 40 de ţinte aeriene a fost detectate şi distruse de apărarea noastră aeriană. Atacurile la Kiev au fost respinse”, anunţă Administraţia Civilă şi Militară pe canalul de Telegram. Acest atac - al 15-lea la Kiev de la începutul lui mai - a fost cu rachete de croazieră lansate de bombardiere strategice de tip Tupolev 95MS (Tu-95MS) şi drone explozive. Acoperişul unui imobil a fost avariat de căderea unor fragmente ale unor ţinte doborâte, potrivit aceleiaşi surse. ”Nu există nici morţi şi nici răniţi”, a anunţat pe Telegram primarul Kievului Vitali Kliciko.
  • Atacuri și la Odesa - Invadatorii ruşi atacă din aer Odesa, sunt de aşteptat atacuri în valuri, a transmis la primele ore ale dimineţii de luni Comandamentul operativ al forţelor de apărare ucrainene Sud. Portul Odesa a fost avariat. Armata a transmis ca toată lumea să stea în adăposturi, să nu filmeze şi să nu posteze pe social media imagini care să surprindă activitatea apărării antiaeriene. "Inamicul atacă din aer. Antiaeriană lucrează. Ar putea să avem atacuri în valuri", a declarat comandamentul Sud, avertizând că fragmente de rachete sau drone pot provoca pagube la sol.
  • Alerte de raid aerian - Atacuri ale rușilor au loc și în alte regiuni și au fost emise alerte de raid aerian. Sub alertă se află regiunile Herson, Nikolaev, Kirovograd, Cerkasî, Poltava, Sumî, Cernihov, Kiev şi Doneţk, precum şi Jitomir.
  • Atac cu morți în Dnepropetrovsk - O persoană a murit și nouă au fost rănite în urma unui atac în Dnepropetrovsk. Printre răniți se numără un copil de 11 ani.
  • Pierderile rușilor - Armata ucraineană anunță că în ultimele 24 de ore a ucis 430 de soldați și a distrus 4 tancuri, 11 alte blindate de luptă, 10 tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 15 diferite vehicule, 2 echipamente speciale și 61 de drone.
  • Obiectiv militar în flăcări - Rușii au lovit un obiectiv militar din regiunea Hmelniţki, situată în vestul Ucrainei, iar forțele de intervenție se străduiesc să țină sub control flăcările, a declarat guvernatorul regiunii. „În acest moment, se lucrează pentru a limita incendiile din depozitele de combustibil și muniții. Cinci aeronave au fost scoase din funcțiune. Pista de aterizare este în curs de reparare", a scris biroul guvernatorului regional din Hmelniţki pe Telegram.
  • Războiul psihologic - Kostiantin Vaşcenko, secretar de stat în Ministerul ucrainean al Apărării, a declarat luni, la un forum de securitate care are loc la Bratislava, că „doar două sau trei" persoane cunosc data la care va începe mult aşteptata contraofensivă ucraineană, sugerând că motivul pentru care s-a creat suspans este, în parte, şi pentru a influenţa Rusia din punct de vedere psihologic: „Contraofensiva nu este doar militară, ci şi diplomatică şi informaţională. Vedem că inamicii noştri sunt foarte nervoşi, deoarece aşteptarea morţii este chiar mai rea decât moartea… Nimeni nu ştie ziua în care va începe ofensiva. Câteva, poate trei persoane ştiu. Nu ştiu data reală, dar (cred) că va fi în viitorul apropiat”.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Nou atac în Belgorod - Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, care se învecinează cu Ucraina, a declarat luni că mai multe localități sunt bombardate simultan de forțele ucrainene. Într-o declarație publicată pe Telegram, Viacheslav Gladkov a spus că două fabrici industriale din orașul Shebekino au fost bombardate și că patru angajați au fost răniți.
  • Senator american, pe lista neagră a Rusiei - Ministerul de Interne al Rusiei l-a pus pe senatorul american Lindsey Graham pe o listă de persoane căutate. Graham a vizitat Kievul săptămâna trecută și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, căruia i-a spus că ajutorul militar al SUA pentru Ucraina reprezintă „cei mai eficienți bani pe care i-am cheltuit vreodată". Rusia i-a criticat afirmațiile, acuzându-l că a lăudat uciderea rușilor.
  • Lavrov în Kenya - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a sosit luni în Kenya într-o vizită surpriză înaintea participării la o reuniune a şefilor diplomaţiilor din grupul economiilor emergente BRICS, care va avea loc săptămâna aceasta în Africa de Sud.
  • Moscova se retrage oficial din Tratatul Forţelor Convenţionale din Europa - Vladimir Putin a promulgat, luni, legea care prevede retragerea ţării din Tratatul Forţelor Convenţionale din Europa. "Nu vor fi urmări directe ale deciziei", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Rusia suspendase participarea la acest tratat în 2007, iar din 2015 nu mai participa la reuniunile consultative cu statele NATO, fiind însă reprezentată de Belarus.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Probleme la băncile din Rusia - Presiunile asupra băncilor străine care operează în Rusia şi extinderea domeniului de aplicare a sancţiunilor agravează decontările în valută străină în Rusia şi creează dezechilibre periodice pe piaţa internă, potrivit băncii centrale a ţării. Sancţiunile occidentale asupra Moscovei din cauza acţiunilor sale în Ucraina au redus utilizarea dolarilor şi euro, ceea ce a dus la o creştere semnificativă a decontărilor în valute pe care Rusia le consideră ”prietenoase” – cele ale ţărilor care nu au impus sancţiuni. Detalii AICI.
  • Ameninţare la cereale - Rusia a ameninţat că acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră nu va mai fi operaţional, dacă nu vor fi facilitate exporturile ruseşti de cereale şi îngrăşăminte. "Dacă totul rămâne aşa cum este, şi se pare că aşa va fi, atunci va fi necesar să se plece de la faptul că (acordul) nu mai funcţionează", a declarat Serghei Lavrov, de la Nairobi.
  • Arme nucleare pentru toţi - Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că dacă o altă ţară ar dori să se alăture unei Uniuni ruso-belaruse, ar exista "arme nucleare pentru toţi". Lukaşenko a spus că trebuie "înţeles din punct de vedere strategic" că Minskul şi Moscova au o ocazie unică de a se unifica. "Nimeni nu este împotriva Kazahstanului şi altor ţări care au aceleaşi relaţii strânse ca şi noi cu Federaţia Rusă. Dacă cineva este îngrijorat, atunci este foarte simplu: să se alăture Uniunii Statale dintre Belarus şi Rusia. Asta e tot: vor exista arme nucleare pentru toată lumea", a afirmat preşedintele belarus, adăugând că acesta este punctul său de vedere, nu al Rusiei.
  • Beluga lui Putin spionează Suedia - Beluga Hvaldimir, cetaceul descoperit în urmă cu patru ani purtând un ham ciudat - ceea ce a dus la suspiciuni că ar fi fost folosit de marina rusă -, se află în prezent pe coasta de vest a Suediei, potrivit unui ONG care îi monitorizează mişcările, relatează AFP.
  • Cum vede Ucraina pacea - Administraţia de la Kiev a propus, luni, instituirea unei zone demilitarizate pe teritoriul Rusiei: „Subiectul central al unei soluţii post-conflict ar trebui să fie instituirea unor garanţii pentru a se evita repetarea agresiunii în viitor. Pentru a garanta securitatea reală a locuitorilor regiunilor Harkov, Cernihiv, Sumi, Zaporojie, Lugansk şi Doneţk şi pentru a-i feri de atacuri, va fi necesar să instituim o zonă demilitarizată de 100-120 de kilometri în regiunile ruse Belgorod, Briansk, Kursk şi Rostov. Probabil cu obligativitatea prezenţei unui contingent internaţional în prima etapă".
  • Cum vede Rusia pacea - Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, a declarat, într-un interviu acordat BBC, că Administraţia de la Moscova este dispusă la negocieri de pace, dar în anumite condiţii: „Noi vrem pace, dar desigur, în anumite condiţii. Pentru noi, sunt importante două lucruri: să nu existe nicio ameninţare din partea Ucrainei la adresa Rusiei şi ca etnicii ruşi din Ucraina să fie trataţi ca în toate naţiunile din lume”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇