Ziua 442 de război: Rușii neagă că Ucraina le-a doborât "Pumnalul" și amenință Londra pentru Storm Shadow

Ziua 442 de război: Rușii neagă că Ucraina le-a doborât "Pumnalul" și amenință Londra pentru Storm Shadow

În ziua 442 de război, Volodimir Zelenski vine cu noi detalii despre mult așteptata contraofensivă împotriva Rusiei.

Preşedintele Ucrainei a declarat că ţara sa necesită mai mult timp, întrucât armata încă mai are nevoie de o parte din ajutorul occidental promis.

„Cu ceea ce avem putem merge mai departe şi să avem succes. Dar am pierde o mulţime de oameni. Cred că este inacceptabil. Aşa că trebuie să aşteptăm. Mai avem nevoie de puţin timp", a spus Zelenski.

Însă purtătorul de cuvânt al armatei SUA în Europa şi Africa, Martin O'Donnell, spune că Ucraina a primit aproximativ 600 de tipuri de arme pentru contraofensivă, mai multe decât are orice armată din lume.

Zelenski este catalogat drept șiret de liderul grupului Wagner Evgheni Prigojin, care susține că deja contraofensiva a început la Bahmut.

Pe front, atacurile rușilor continuă. Au fost bombardamente în mai multe regiuni, soldate cu morți, case și mașini distruse.

Însă Ministerul Apărării din Rusia a negat doborârea unei rachete hipersonice Kinjal (pumnal în limba rusă), anunţată la începutul lunii mai, în Ucraina, şi a subliniat că sistemele antirachetă occidentale nu sunt capabile să oprească acest tip de proiectil.

ADVERTISING

Pe de altă parte, Marea Britanie a anunțat livrarea unor rachete de croazieră cu rază mai lungă de acţiune în Ucraina, ceea ce a adus amenințări directe de la Kremlin.

Situația pe front

  • Ruşii neagă că Ucraina a doborât Kinjal - Ministerul Apărării din Rusia a negat joi doborârea unei rachete hipersonice Kinjal, anunţată la începutul lunii mai, în Ucraina. Un oficial de rang înalt a declarat că ştirea doborârii unei Kinjal a fost o "minciună" şi o "încercare de a prezenta dorinţele drept o realitate". "Problema este că viteza unei rachete Kinjal depăşeşte limitele sistemelor antirachetă furnizate de Occident regimului de la Kiev, inclusiv Patriot", a afirmat acesta.

Patriot doboară Kinjal. O veste bună pentru Ucraina și România, una proastă pentru Putin. De ce?

  • Rușii au bombardat orașul Nikopol noaptea trecută. Au fost avariate 3 case, 4 instituții și o mașină. Nu au existat morți sau răniți.
  • Bombardamente în Sumî - O persoană a murit în urma bombardamentelor rusești care au vizat regiunea Sumî. Administrația militară ucraineană susține că trupele rusești au bombardat șase comunități din regiune în ultimele 24 de ore. Militarii au înregistrat 65 de lovituri de artilerie și mortiere. Regiunea Sumî este situată la granița de nord-est a Ucrainei și a fost atacată frecvent de ruși în ultimul an.
  • Forțele ruse au lovit orașul Sloviansk din regiunea Donețk cu o rachetă S-300, a anunțat primarul Vadim Liah. O femeie a murit, iar fiica sa a fost rănită. Totodată, mai multe blocuri și mașini au fost avariate.
  • Zelenski, detalii despre contraofensivă - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ţara sa necesită mai mult timp pentru a lansa mult aşteptata contraofensivă împotriva Rusiei, întrucât armata încă mai are nevoie de o parte din ajutorul occidental promis. „Cu ceea ce avem putem merge mai departe şi să avem succes. Dar am pierde o mulţime de oameni. Cred că este inacceptabil. Aşa că trebuie să aşteptăm. Mai avem nevoie de puţin timp", a spus Zelenski, într-un interviu acordat la Kiev pentru posturile publice de televiziune care sunt membre ale Eurovision News, între care BBC. Liderul ucrainean a descris brigăzile de luptă, dintre care unele au fost antrenate de ţările NATO, ca fiind „pregătite", dar a spus că armata mai are nevoie de „unele lucruri", inclusiv vehicule blindate, care „sosesc în loturi".
  • Prigojin îl contrazice pe Zelenski - Liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat joi că trupele ucrainene au început în oraşul Bahmut o contraofensivă cu atacuri de pe flancuri şi a calificat drept un „şiretilic" afirmaţia preşedintelui Zelenski, care a spus că armata ucraineană mai are nevoie de timp înainte de a lansa contraofensiva contra trupelor ruse: „Cât despre contraofensivă. Este un şiretlic al lui Zelenski. Contraofensiva este deja în plină desfăşurare. Atacă pe flancuri pe frontul de la Artemovsk (numele rusesc al oraşului ucrainean Bahmut) şi, din nefericire, în unele locuri cu succes. Cum am spus de multe ori, planul armatei ucrainene este deja în desfăşurare, noi îi zdrobim, ei la rândul lor ne zdrobesc pe noi”.
  • Operaţiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este foarte dificilă, dar va continua, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov: „Rusia a reuşit să afecteze grav maşina militară ucraineană şi acest efort va continua. Operaţiunea militară specială continuă. Este o operaţiune foarte dificilă şi, bineînţeles, anumite obiective au fost atinse într-un an".
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Nou atac cu drone - O dronă ucraineană a atacat un depozit de petrol din regiunea de frontieră rusă Briansk, afirmă guvernatorul local Alexander Bogomaz. El a subliniat că nu s-au înregistrat victime în urma atacului asupra instalației companiei Rosneft din apropierea orașului Klinți, dar un rezervor a fost parțial avariat.
  • Prizonieri recrutați - Rusia a recrutat, probabil, 10.000 de deținuți pentru războiul din Ucraina în luna aprilie, informează Ministerul Apărării de la Londra într-un raport. De la începutul anului 2023, Ministerul rus al Apărării și-a intensificat schema de recrutare a prizonierilor ruși pentru a lupta în Ucraina. Campania de recrutare a prizonierilor face parte dintr-un efort mai larg și intens al armatei ruse de a-și spori numărul de soldați, încercând în același timp să evite implementarea unei noi mobilizări obligatorii, care ar fi foarte nepopulară publicului rus, se mai arată în raport.
  • Comitetul de Investigaţii al Rusiei îi va pune pe lista persoanelor căutate în ţară pe judecătorii Curţii Penale Internaţionale, care a emis la 17 martie un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi al comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru un presupus plan de deportare a copiilor ucraineni în Rusia.
ADVERTISING

Diplomație, arme și bani

  • Avioane de luptă din Cehia - Praga ar putea oferi Ucrainei câteva dintre avioanele sale de luptă L-159 pentru a sprijini contraofensiva planificată de aceasta, a declarat preşedintele ceh Petr Pavel. L-159 este un avion de luptă subsonic uşor, fabricat în Cehia, proiectat pentru sprijinul aerian al forţelor terestre, recunoaştere şi, parţial, şi pentru misiuni de luptă aeriană. Orice decizie privind livrările militare revine însă Guvernului.
  • 600 de tipuri de arme pentru contraofensivă - Ucraina a primit aproximativ 600 de tipuri de arme pentru contraofensivă, mai multe decât are orice armată din lume, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei SUA în Europa şi Africa, Martin O'Donnell.
  • Bani confiscați de la un oligarh rus, pentru Ucraina - Procurorul general al SUA a anunţat miercuri că a finalizat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei. În luna februarie, Merrick Garland a autorizat ca suma de 5,3 milioane de dolari, confiscaţi din conturile oligarhului rus Konstantin Malofeev, să fie destinată Ucrainei. Detalii AICI.
  • Rusia amenință Londra - Marea Britanie a livrat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Storm Shadow. Potrivit informaţiilor CNN, Londra a primit asigurări din partea guvernului ucrainean că aceste rachete vor fi utilizate doar pe teritoriul suveran al Ucrainei şi nu în interiorul Rusiei. Kremlinul a avertizat că va avea o „ripostă adecvată". Vezi Ce este „Umbra furtunii”, racheta „trage și uită” pe care o poate primi Ucraina (Foto&Video)

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇