Ziua 424: Tot mai mulți „Leoparzi” sunt în drum spre Ucraina. Rusia șantajează G7

Ziua 424: Tot mai mulți „Leoparzi” sunt în drum spre Ucraina. Rusia șantajează G7
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 424 de război, oficiali ucraineni spun cât ar trebui să fie ajutorul din partea aliaților, pentru ca Ucraina să câștige războiul în acest an: de 10 ori mai mult decât acum, până la 700-800 de miliarde de dolari.

Volodimir Zelenski a spus că în acest moment, există patru puncte fierbinţi pe linia frontului, unde luptele sunt crâncene: Mariinka, Bahmut, Avdiivka şi sectorul Lîman.

Iar ambasadorul chinez în Franța a făcut o declarație care a atras atenția. El a negat suveranitatea ţărilor rezultate din Uniunea Sovietică şi a pus sub semnul întrebării apartenenţa Peninsulei Crimeea la Ucraina. Franța a cerut Chinei să spună dacă asta e poziția ei oficială.

De la Moscova, liderii G7 au fost avertizați că va pica acordul pe cereale și nu numai, după ce au discutat interzicerea totală a exporturilor spre Rusia. Între timp, și Spania a anunțat că în câteva zile vor ajunge în Ucraina tancuri Leopard și vehicule de transport greu.

Ziua 423 de război a fost marcată de declarațiile președintelui Zelenski, care par să sugereze că momentul declanșării contraofensivei este foarte aproape. Pe de altă parte, Rusia și-a arătat nemulțumirea față de intențiile NATO de a primi țara vecină în Alianță.

ADVERTISING

Evoluții pe front

  • Harkov, lovit de 5 rachete - Cel puţin cinci rachete ruseşti au lovit sâmbătă seara oraşul Harkov din estul Ucrainei şi împrejurimile sale, avariind clădiri civile, au anunţat autorităţile locale, potrivit Reuters. Oleh Sinegubov, guvernatorul regiunii, a declarat într-un mesaj pe Telegram că o casă a fost lovită în satul Kotliari, la sud de Harkov, şi că o rachetă a declanşat un incendiu major chiar în oraş. Nu există informații despre victime.
  • Punctele fierbinți ale frontului - Potrivit lui Volodimir Zelenski, există patru puncte fierbinţi pe linia frontului: Mariinka, Bahmut, Avdiivka şi sectorul Lîman.„ Acolo luptele sunt crâncene”, a spus preşedintele.
  • Copiii elitei Kremlinului pe front - Nikolai Peskov, fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat într-un interviu acordat presei ruse că a decis să servească în Ucraina alături de forţa de mercenari Wagner a lui Evgheni Prigojin. Detalii AICI.

Declarații, ajutoare și sancțiuni

  • Leoprazi în drum spre Ucraina - Șase tancuri Leopard 2 și 20 de vehicule de transport greu cu destinația Ucraina au părăsit orașul portuar spaniol Santander, în nordul Spaniei, a declarat ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles: „În șase zile, trecând printr-o altă țară, vor fi în Ucraina”.
  • De 10 ori mai mult - Ucraina trebuie să primească semnificativ mai mult sprijin militar decât au oferit aliaţii până acum pentru a ”termina agresiunea rusească în acest an”, a declarat ministrul adjunct de Externe ucrainean, Andrii Melnik, citat de CNN. Suntem recunoscători aliaţilor noştri pentru ajutorul lor militar. Dar nu este destul. Ucraina are nevoie de zece ori mai mult pentru a termina agresiunea rusească în acest an”, a afirmat Melnik, într-un mesaj pe Twitter. El a făcut apel la partenerii Ucrainei să ”treacă de toate liniile roşii artificiale” şi să dedice 1% din PIB pentru a livra arme Ucrainei.
  • Comparație cu Al Doilea Război Mondial - Ministrul adjunct de Externe ucrainean, Andrii Melnik, a făcut o compație între sprijinul pentru Ucraina și ajutoarele în Al Doilea Război Mondial. ”Aliaţii noştri trebuie să înţeleagă scara acestui război”, a afirmat ministrul adjunct, într-o discuţie cu presa ucraineană. Potrivit secretarului Apărării al SUA, Lloyd Austin, coaliţia internaţională a oferit, până acum, sprijin în valoare de 55 de miliarde de dolari Ucrainei. „Pare un număr mare. Dar spre deosebire de Al Doilea Război Mondial, cu care, din nefericire, pot fi făcute tot mai multe paralele, un ajutor în valoare de peste 50 de miliarde de dolari a fost oferit în cadrul programului de împrumut şi închiriere al SUA doar în anii 1940”, a spus oficialul ucrainean. ”Echivalentul de azi ar fi în jur de 700-800 miliarde de dolari”, a spus Melnik.
  • Sancțiuni pentru industria nucleară rusă - Preşedintele Volodimir Zelenski cere punerea industriei nucleare ruseşti sub sancţiuni internaţionale, arătând că Rusia se foloseşte de energie ca de o armă, pentru a crea dependenţe şi pentru a şantaja, iar această tactică este valabilă inclusiv în cazul centralei nucleare de la Zaporojie, pe care Moscova o utilizează ca să ameninţe lumea cu un dezastru nuclear. În acest context, el a salutat faptul că Marea Britanie, SUA, Franţa, Japonia şi Canada au format o alianţă „pentru a elimina industria nucleară a unui stat terorist de pe piaţa mondială”. Preşedintele ucrainean, ca şi unele state europene, între care Germania şi Lituania, pledează pentru sancţiuni la nivelul UE împotriva industriei nucleare ruse, însă un astfel de pachet pare greu de adoptat în prezent, pentru că sunt mai multe state, în frunte cu Ungaria, care depind de cooperarea cu Moscova pentru sectorul lor al energiei atomice.
  • Noi sancțiuni impuse de Ucraina - Sâmbătă au intrat în vigoare în Ucraina trei noi decizii de sancţionare a „celor care investesc în agresiunea rusă şi o susţin”. Sunt vizate peste 320 de companii, precum şi persoane fizice. „În primul rând, este vorba de un alt pachet de sancţiuni împotriva complexului militar-industrial rusesc - companiile care aprovizionează armata teroristă. De data aceasta, 322 de companii au fost adăugate pe listele de sancţiuni - producători de arme, componente etc. Celelalte două liste de sancţiuni includ persoane şi entităţi care ajută la eludarea sancţiunilor împotriva Rusiei, deţin proprietăţi ale criminalilor de război şi sunt implicate în distrugerea libertăţii atât în Rusia, cât şi pe teritoriul nostru”, a arătat Zelenski.
  • Sancțiuni în Cipru - Ciprul a anunţat că a luat măsuri severe împotriva persoanelor acuzate de Statele Unite şi Marea Britanie că au ajutat oligarhi ruşi să eludeze sancţiunile impuse Moscovei de la invazia Ucrainei, transmite AFP. Activele persoanelor şi entităţilor în cauză au fost îngheţate, iar Bank of Cyprus, principala bancă a insulei, a "informat 4.000 de clienţi cu paşapoarte ruseşti şi care nu locuiesc într-o ţară din UE că conturile lor urmează să fie închise". Ciprul găzduieşte de ani de zile o importantă comunitate rusă, în special la Limassol, pe coasta de sud, paradis pentru cetăţenii ruşi bogaţi.
  • Franța, consternată de ambasadorul chinez - Franţa şi-a exprimat sâmbătă seară "consternarea" după declaraţiile ambasadorului chinez în Franţa, care a negat suveranitatea ţărilor rezultate din Uniunea Sovietică şi a pus sub semnul întrebării apartenenţa Peninsulei Crimeea la Ucraina, relatează AFP. Întrebat vineri seară la postul francez de informaţii LCI, Lu Shaye a estimat ca ţările fostei URSS "nu au statut efectiv în dreptul internaţional, deoarece nu există un acord internaţional pentru a concretiza statutul lor de ţară suverană". Legat de Peninsula Crimeea, un teritoriu ucrainean pe care Rusia l-a ocupat din 2014, el a spus: "Depinde de modul în care percepem această problemă. Există istoria. Crimeea a fost la început la Rusia. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice".
  • G7 condamnă Rusia - Miniştrii Agriculturii din ţările G7 (Grupul celor şapte ţări puternic industrializate) au condamnat duminică folosirea de către Rusia a alimentelor "ca mijloc destabilizator şi instrument de coerciţie geopolitică" în timpul invaziei sale în Ucraina, transmite EFE. „Continuăm să condamnăm în termenii cei mai fermi războiul de agresiune ilegal, neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei", se arată în declaraţia comună adoptată de Grupul celor Şapte la finalul reuniunii lor de două zile din oraşul japonez Miyazaki (sud-vest), la care a luat parte şi reprezentantul UE.
  • Rusia șantajează G7 - Dmitri Medvedev a avertizat că Moscova va anula Acordul cu Ucraina privind exporturile de cereale pe Marea Neagră dacă Grupul G7 decide interzicerea totală a vânzărilor de produse în Rusia: „Iniţiativa Grupului G7 privind interzicerea totală a exporturilor spre ţara noastră este frumoasă, mai ales că implică o interzicere pe bază de reciprocitate a importurilor din ţara noastră, inclusiv în cazul produselor foarte sensibile pentru G7. Într-un astfel de caz, Acordul cerealelor şi numeroase alte lucruri de care ei au nevoie vor fi oprite”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇