Ziua 399. Situație „foarte periculoasă” la Zaporojie. Kievul defilează cu Marderele nemțești și anunță când va avea loc contraofensiva

Ziua 399. Situație „foarte periculoasă” la Zaporojie. Kievul defilează cu Marderele nemțești și anunță când va avea loc contraofensiva

Ziua 399 a început cu anunțul Moscovei că desfășoară un amplu exercițiu cu sistemul său de rachete balistice intercontinentale Yars, despre care Putin a spus că va deveni parte a „armelor invincibile” ale Rusiei și pilon principal al componentei terestre a arsenalului nuclear.

Este a doua încălcare a acordului pe care președintele rus l-a semnat cu omologul său chinez Xi Jinping săptămâna trecută, la Moscova. De altfel, Volodimir Zelenski a folosit pretextul și i-a lansat o invitație lui Xi la Kiev.

În Ucraina au ajuns aproximativ 40 de vehicule de luptă germane Marder, Kievul anunțând că abia așteaptă și tancurile Leopard. Totodată, președintele Volodimir Zelenski a făcut un nou apel ca sistemele Patriot să fie livrate urgent, pentru ca țara să se poată apăra de numărul uriaș de rachete lansate asupra sa. El a vorbit și despre probleme cu unele sisteme livrate, care erau defecte.

Între timp, ucrainenii pregătesc marea contraofensivă, despre care șeful Pentagonului consideră că are șanse foarte mari de reușită.

O declarație îngrijorătoare a venit de la șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, ce a vizitat centrala nucleară de la Zaporojie: „Situația este foarte periculoasă și foarte instabilă”.

ADVERTISING

În plan european, Ungaria continuă să facă notă discordantă. Budapesta tocmai a anunțat că s-a înțeles cu Moscova să continue livrările de gaz prin Turkstream și că va continua să blocheze orice sancțiuni care ar afecta energia nucleară rusă.

Iar dacă până acum minimiza efectele sancțiunilor occidentale, Putin a recunoscut că economia țării e afectată. În același timp, purtătorul său de cuvânt le-a transmis rușilor să își susțină până la capăt președintele, pentru că, dincolo de războiul din Ucraina, cel „hibrid” dus cu Occidentul „va mai dura mult timp”.

Situația pe front

  • Avion rusesc doborât - Forțele ucrainene anunță că au doborât un bombardier rusesc lângă Bahmut. Rusia nu a reacționat în niciun fel la acest anunț.
  • Rușii bombardează grădinițe și civili - 13 clădiri rezidențiale din orașul Bogoduhiv din Harkov, printre care și o grădiniță, au fost lovite în ultimele 24 de ore de bombardamentele rușilor. Și în satul Dvoricina tirurile de artilerie și de tancuri au lovit clădiri rezidențiale și comerciale de peste 150 de ori, în timp ce în regiunea Krohmalni, aflată la est de Harkov, a fost respinsă o ofensivă terestră a rușilor.
  • Civili răniți în Donețk - Bombardamentele au continuat și în regiunea Donețk, guvernatorul ucrainean Pavlo Kirilenko anunțând că cinci civili au fost răniți în orașele Bahmut și Chasiv Yar.
  • Atac ucrainean la Melitopol - Un depozit de locomotive din oraşul Melitopol, ocupat de Rusia, în sudul Ucrainei, a fost lovit, miercuri dimineaţă, de un bombardament al forțelor Kievului. Administraţia oraşului Melitopol a raportat pagube la infrastructură, dar nicio victimă.
  • Situație foarte periculoasă la Zaporojie - Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a ajuns miercuri la centrala nucleară de la Zaporojie, după ce s-a întâlnit în prealabil cu Zelenski, pe malul controlat de ucraineni. El a descris situaţia de la centrală ca fiind „foarte periculoasă şi foarte instabilă”.
  • Pene de curent în Ucraina - 12 regiuni din Ucraina se confruntă cu pene de curent din cauza ploilor și ninsorilor însoțite de vânturi puternice.
  • Rușii ascund că sunt atacați - Un atac ucrainean cu dronă a avut loc în Belgorod și a avariat o conductă de la Gazenergoset. Atacul a avut loc luni, însă autoritățile ruse nu au raportat explozia.
  • Informații contradictorii privind Bahmutul - Institutul pentru Studiul Războiului estimează în raportul de miercuri că mercenarii Wagner cel mai probabil au ocupat combinatul siderurgic Azom din nordul Bahmutului și controlează două treimi din oraș. Serviciile de informații militare britanice contrazic însă informațiile ISW și spun că luptele continuă pentru controlul Azom, ca și în ultimele două săptămâni.
  • Marea contraofensivă - Șeful Pentagonului estimează că sunt șanse bune ca ofensiva pe care o pregătește Ucraina să fie un succes: „Ucrainenii le-au provocat rușilor pierderi considerabile și le-au distrus vehiculele armate într-un ritm pe care nimeni nu și-l putea imagina. Așadar, cred că vom vedea o intensificare a ostilităților în această primăvară. Cred că Ucraina are o șansă foarte bună de succes”. Vă invităm să citiți AICI o analiză SpotMedia despre contraofensiva pe care ucrainenii o vor lansa, cel mai probabil, la jumătatea lunii aprilie.
  • Contraofensiva depinde de vreme - Statul Major ucrainean plănuieşte o contraofensivă pe mai multe direcţii, dar totul depinde de condiţiile meteorologice, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu acordat postului de radio eston Err.ee. El a spus că armata aşteaptă "momentul potrivit". În opinia sa, Ucraina ar putea să-şi înceapă contraofensiva "în aprilie-mai".
  • Costul războiului - Autoritățile de la Kiev au anunțat că războiul costă Ucraina 3,5 milioane de dolari pe lună, în timp ce încasările lunare la buget sunt de doar 2,1 milioane de dolari.
  • Marderele nemțești au ajuns în Ucraina - Ministrul Apărării din Ucraina a postat un video în care prezintă vehiculele de luptă germane Marder: „Marder este un bun exemplu al calității germane. L-am testat personal. Abia așteptăm să îmblânzim și leoparzi în curând. Ador răgetul lor”. Presa scrie că în jur de 40 astfel de vehicule au ajuns în Ucraina marți.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Sancțiunile ustură - Putin a recunoscut, într-o reuniune televizată a guvernului, că sancţiunile internaţionale impuse Rusiei pot avea „consecinţe negative pe termen mediu” asupra economiei, după ce până acum a lăudat continuu adaptarea țării la această conjunctură nouă: „Sancţiunile impuse economiei ruse, pe termen mediu, pot cu adevărat să aibă un impact negativ asupra acesteia”.
  • Guvernul e mai optimist - Anterior, ministrul Energiei, Nikolai Shulginov, se lăudase că Rusia şi-a redirecţionat cu succes toate exporturile de ţiţei afectate de sancţiunile occidentale către „ţări prietenoase”. El a anticipat, totuși, că producţia de petrol şi gaze a ţării va scădea anul acesta.
  • Războiul va dura mult timp - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov i-a îndemnat pe ruşi „să fie uniţi în spatele preşedintelui Vladimir Putin”, pentru că „războiul hibrid” dintre Rusia şi puterile din Occident în conflictul din Ucraina „va dura mult timp”: „Dacă vorbim despre război în sens larg, de confruntare cu ţări neprietenoase, ostile, despre acest război hibrid (…), atunci el va dura mult timp”.
  • Exerciții cu armele invincibile ale lui Putin - Rusia a început exerciţii cu sistemul său de rachete balistice intercontinentale Yars şi cu peste 3.000 de soldaţi, a anunţat miercuri Ministerul Apărării, în ceea ce pare a fi o nouă încercare a Moscovei de a-şi arăta puterea nucleară. Vladimir Putin vrea ca sistemul de rachete Yars, care a înlocuit sistemul Topol, să devină parte a „armelor invincibile" ale Rusiei şi pilonul principal al componentei terestre a arsenalului său nuclear.
  • Ruşii văd arme biologice testate în Moldova - Nu numai Ucraina a devenit un poligon de testare a armelor biologice americane, Statele Unite au în vizor Georgia, Moldova şi, de asemenea, o serie de ţări din Organizaţia pentru Cooperare de la Shaghai (OCS), a declarat miercuri secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, aflat în vizită în India. El susţine că "există dovezi incontestabile" ale unei activităţi biologice pe scară largă a Washingtonului în Ucraina, precum şi ale implicării elitelor americane în aceste procese.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Xi, invitat în Ucraina - Președintele ucrainean Volodmir Zelenski l-a invitat pe președintele chinez Xi Jinping să viziteze Ucraina: „Suntem pregătiți să îl vedem aici. Vreau să vorbesc cu el. Am avut contact cu el înainte de război. Dar în tot acest an, mai mult de un an, nu am avut discuții".
  • Zelenski cere Patriot rapid - Președintele ucrainean a salutat ajutorul occidental, dar a declarat că unele dintre armele promise nu au fost încă livrate, cerând de urgență sisteme Patriot. El spune că Ucraina are nevoie de 20 de baterii Patriot pentru a se proteja împotriva rachetelor ruseşti, dar chiar şi acestea ar putea să nu fie suficiente, „deoarece nicio ţară din lume nu a fost atacată cu atât de multe rachete balistice".
  • Arme defecte trimise în Ucraina - Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, într-o discuţie cu Associated Press, că un stat european a trimis Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană care nu a funcţionat şi a fost nevoie să-l înlocuiască de două ori chiar.
  • Ungaria menține relațiile cu Rusia - Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a anunțat că vicepremierul rus Aleksandr Novak l-a asigurat că, în ciuda sancţiunilor internaţionale, partea rusă va putea face lucrări de întreţinere la conducta Turkstream și „aprovizionarea cu gaz a Ungariei va continua fără întreruperi". Pe de altă parte, Szijjarto a reiterat că Ungaria va bloca orice sancţiuni UE la adresa Rusiei, care ar afecta energia nucleară.
  • Biden, îngrijorări nucleare - Preşedintele Joe Biden s-a declarat îngrijorat de planurile Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus: „Încă nu au făcut asta, dacă nu cumva s-a întâmplat ceva în timp ce eram în elicopter. Sigur, sunt îngrijorat de asta. Despre ce am vorbit cu voi în ultimul an? Este un fel de discuţie periculoasă şi este îngrijorătoare".
  • Casa Albă îi nuanțează declarațiile - Pe de altă parte, John Kirby a venit ulterior cu o declarație mai neutră: „Urmărim această situaţie cât se poate de bine. Nu am observat nicio manevră a domnului Putin de a acţiona în sensul planului anunţat. Şi nu am observat indicii că domnul Putin înclină spre, se apropie sau ar pregăti folosirea de arme nucleare tactice în Ucraina".
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇