Ziua 329 de război: Tragedie la Kiev. Putin face jocuri de imagine, Zelenski cere ”viteză” în deciziile de a ajuta Ucraina

Ziua 329 de război: Tragedie la Kiev. Putin face jocuri de imagine, Zelenski cere ”viteză” în deciziile de a ajuta Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 329 de război a început cu accidentul aviatic din apropiere de Kiev, în care au murit ministrul de Interne și secunzii săi, alături de ceilalți ocupanți din elicopter, precum și copii și adulți de la grădinița lângă care s-a prăbușit aparatul de zbor.

Pe front, informațiile arată că cel mai probabil ucrainenii au cedat Soledarul, locul uneia dintre cele mai sângeroase bătălii din ultimele 11 luni. Ruinele orașului sunt acum controlate de forțele Moscovei și mercenarii Wagner.

O versiune nouă a realităţii de la Kremlin a oferit azi Vladimir Putin, care susţine că obiectivul său în Ucraina e „oprirea războiului” care a început... în 2014! De asta are loc acum "operaţiunea specială".

Din SUA, vin indicii că se pregătesc noi livrări importante de armament și echipament și se vorbește de aderarea Ucrainei la NATO, în timp ce 100 de soldați ai Kievului au început antrenamentele în Oklahoma pe sistemele Patriot.

O replică vine de la Moscova, de unde Serghei Lavrov compară Occidentul cu Adolf Hitler, susținând că se caută „soluția finală” pentru anihilarea Rusiei.

Situația pe front

  • Tragedie în Kiev - Conducerea Ministerului ucrainean de Interne - ministrul Denis Monastîrski (43 de ani), prim-adjunctul Evgheni Enin (42 de ani) și secretarul de stat Iuri Lubkovici au murit după ce elicopterul lor s-a prăbușit lângă o grădiniță dintr-un oraș situat în regiunea Kiev. Există zeci de victime, inclusiv 14 copii. Imagini și detalii, AICI.
  • Nou ministru de Interne - Şeful Poliţiei Naţionale, Igor Klimenko, a fost numit ministru interimar de Interne, după moartea lui Monastîrski.
  • Soledarul a fost cedat - Ministerul britanic al Apărării transmite, în raportul zilnic, că cel mai probabil forțele Kievului au evacuat Soledarul în urmă cu 2 zile, pe 16 ianuarie, lăsându-l în mâinile rușilor și mercenarilor Wagner.
  • Soldații ucraineni se antrenează în SUA - Departamentul american al Apărării a confirmat că „peste 90-100 de ucraineni” au sosit la Fort Sill, Oklahoma, şi au început antrenamentul pe sistemul de rachete Patriot. Instruirea va dura câteva luni.
  • Canada trimite 200 de transportoare blindate - Canada va livra armatei ucrainene 200 de vehicule pentru transportul trupelor, a declarat ministrul Apărării, aflat la Kiev. "Acest ajutor este evaluat la 90 de milioane de dolari şi este alocat în cadrul programului de asistenţă pentru Ucraina în valoare totală de 500 de milioane de dolari, anunţat de premierul Justin Trudeau în noiembrie 2022", a afirmat Anita Anand, după o întâlnire cu ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.
ADVERTISING

Evoluții diplomatice

  • Lavrov compară Occidentul cu Hitler - Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a spus că planul de pace propus de Zelenski e absurd. El a atacat din nou și Occidentul, pe care l-a acuzat că acționează împotriva Rusiei ca Hitler: „Ei duc un război împotriva ţării noastre cu aceeaşi sarcină: 'soluţia finală' pentru problema rusă. La fel cum Hitler a vrut o 'soluţie finală' pentru chestiunea evreiască, acum, dacă îi citiţi pe politicienii occidentali, ei spun clar că Rusia trebuie să sufere o înfrângere strategică".
  • Ajutor american pentru Ucraina - Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a explicat că asistența SUA pentru Ucraina a evoluat pe măsură ce conflictul a avansat: „Dacă vă uitaţi la traiectoria de la Stingers la Javelins, la HIMARS-uri, la vehiculele de luptă Bradley şi la bateriile de rachete Patriot, am furnizat în mod continuu ceea ce Ucraina are nevoie şi facem acest lucru într-un mod care să asigure că răspunde la ceea ce se întâmplă de fapt pe câmpul de luptă, precum şi să proiectăm unde ar putea ajunge, asigurându-ne, de asemenea, că ucrainenii sunt instruiţi cu privire la sistemele care au fost furnizate, că au capacitatea de a întreţine sistemele".
  • China nu vrea război rece - Vicepremierul Chinei Liu He a declarat marţi, la Davos, că lumea trebuie să renunţe la mentalitatea de Război Rece şi să caute să consolideze cooperarea internaţională: „Trebuie să renunţăm la mentalitatea Războiului Rece, să încercăm să înţelegem esenţa lucrurilor din perspectiva dualităţii materiale, să ne străduim să construim o comunitate cu un viitor comun pentru omenire şi să ne unim mâinile pentru a răspunde provocărilor globale. Credem că o ordine economică internaţională echitabilă trebuie păstrată de noi toţi”.
  • Kissinger vrea Ucraina în NATO - Fostul secretar de Stat al SUA Henry Kissinger și-a schimbat opinia și acum e în favoarea aderării Ucrainei la NATO: „Înainte de acest război, eram împotriva aderării Ucrainei la NATO. Mă temeam că ar provoca situația pe care o vedem acum. Ideea unei Ucraine neutre în condițiile actuale nu mai are niciun sens”.
  • PE cere tancuri pentru Ucraina - Plenul Parlamentului European (PE) i-a cerut miercuri cancelarului german Olaf Scholz să permită ''fără alte întârzieri'' furnizarea de tancuri moderne Leopard 2 către Ucraina pentru ca această ţară să poată să se apere în continuare în faţa Rusiei primind garanţii occidentale.
  • Zelenski cere ”viteză” în deciziile de a ajuta Ucraina - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat miercuri un "apel la viteză" în luarea deciziei pentru ajutorarea Ucrainei într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Forumul de la Davos, în condiţiile în care Germania ezită, de exemplu, să autorizeze livrarea de tancuri Leopard Ucrainei.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Arestați pentru că plâng morții ucraineni - În St. Petersburg, lângă monumentul lui Taras Șevcenko, cuvântul Dnipro a fost scris cu lumânări. O mișcare similară a avut loc la Moscova marți seară și poliția i-a arestat pe cei care comemorau cu flori zecile de morți lăsați în urmă de rachetele rușilor în blocul din Dnipro. Florile au fost îndepărtate și acum locul e sub paza poliției.
  • Joc de imagine - Rusia comemorează astăzi 80 de ani de la respingerea asediului asupra Leningradului, iar Putin participă la ceremonii și stă de vorbă cu veteranii.
  • Scopul lui Putin - Președintele rus le-a spus muncitorilor în timpul unei vizite la o fabrică de armament din Sankt Petersburg că nu are „nicio îndoială” că o victorie a Rusiei în Ucraina este „inevitabilă”. De asemenea, Putin susţine că noul său obiectiv e „oprirea războiului” care se desfășoară în estul Ucrainei încă din 2014. La o întâlnire cu veteranii, el a mai declarat că Rusia a încercat de mult timp să negocieze o soluționare a conflictului din Donbas şi asta face acum cu "operaţiunea specială".
  • Au vrut să se laude, dar au gafat grav - Ambasada Rusiei în Suedia, țară la un pas de aderarea la NATO, a publicat o hartă în care dorea să scoată în evidență prețurile crescute la benzină în Europa, mai ales în comparație cu Rusia, dar a gafat și prezintă Crimeea și regiunile nou anexate ca fiind parte din Ucraina.
  • Închisoare pentru dezertori - Un rus din regiunea Saratov a fost prins la granița cu Ucraina în Briansk și acuzat că vrea să se ducă să lupte alături de forțele Kievului. El a pledat vinovat și a primit o condamnare de 5 ani de închisoare. În ultima perioadă mai multe astfel de cazuri au fost semnalate în Briansk.
  • Rușii pleacă de pe front - Un dosar a fost deschis și în cazul a 8 soldați ruși, mobilizați din Kaliningrad, care au fugit cu arme cu tot, într-un taxi, de pe frontul din Lugansk. În cele din urmă, ei s-au dus de bună voie la poliție și au predat armele și au spus că nu au dezertat, dar nici nu au vrut să stea să lupte nepregătiți și neechipați, așa că au decis să se întoarcă acasă. Ei riscă până la 15 ani de închisoare.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇