Ziua 320 de război - Rușii și elita Wagner atacă cu toată forța un orășel distrus deja. Zelenski: Așa arată nebunia!

Ziua 320 de război - Rușii și elita Wagner atacă cu toată forța un orășel distrus deja. Zelenski: Așa arată nebunia!

În ziua 320 de război rușii au continuat să bombardeze puternic așezări din 9 regiuni din estul, sudul și nordul Ucrainei.

Un membru al Parlamentului ucrainean a distribuit imagini cu o piață locală din regiunea Harkov bombardată. Două femei au fost ucise, printre răniţi e şi un copil.

Pe de altă parte, forţele ucrainene resping atacurile constante asupra oraşului Bahmut şi îşi menţin poziţiile în apropiere de oraşul Soledar, în ”condiţii foarte dificile”, a declarat preşedintele Zelenski.

Iar consilierul său, Mihailo Podoliak, susține că eliberarea Crimeii este doar o chestiune de timp, pentru că rușii sunt pregătiți să fugă.

În Rusia, Guvernul a anunțat că sprijină o nouă lege care va clasifica toate hărțile care „pun la îndoială integritatea teritorială a țării” drept „materiale extremiste”.

Mișcări pe front

  • Nebunia de la Soledar - Trupele ruse, inclusiv mercenarii de top ai Grupului Wagner, au lansat un atac masiv asupra orașului Soledar. Zelenski le-a mulțumit soldaților care luptă acolo: „Este foarte dificil. Aproape că nu mai sunt pereți în picioare în tot orașul. Ce vrea Rusia să câștige acolo? Totul e complet distrus, aproape totul e mort. Inclusiv mii de soldați de-ai lor, pământul din jurul Soledar e plin de cadavrele invadatorilor. Așa arată nebunia”.
  • Piață din Harkov bombardată - Un membru al Parlamentului ucrainean a distribuit imagini cu o piață locală din regiunea Harkov bombardată. Două femei au fost ucise în bombardamente, iar printre răniţi este inclusiv un copil.
  • Atacuri în mai multe regiuni - Forțele ruse au atacat în ultimele 24 de ore așezări din regiunile Donețk, Herson, Harkov, Cernigău, Dnipropetrovsk, Sumi, Nikolaev, Zaporojie și Lugansk din estul, sudul și nordul Ucrainei, potrivit autorităților locale. Până acum au fost raportați în total cel puțin 4 morți și numeroși răniți.
  • Forţele ucrainene rămân pe poziţii - Forţele ucrainene resping atacurile constante asupra oraşului Bahmut din Donbas şi îşi menţin poziţiile în apropiere de oraşul Soledar, din aceeaşi regiune, în ”condiţii foarte dificile”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. ”Bahmut rezistă în pofida a orice. Şi chiar dacă cea mai mare parte a oraşului a fost distrusă de loviturile ruseşti, soldaţii noştri resping încercările constante ale ruşilor de a avansa”, a declarat Zelenski.
  • Proruşii revendică controlul unui sat de lângă Bahmut - Separatiştii proruşi din regiunea Doneţk susţin că au preluat controlul asupra unui sat din apropierea oraşului Bahmut, epicentrul actual al luptelor, pe care forţele Moscovei încearcă să-l cucerească de mai multe luni. Aşezarea Bahmutske, în regiunea Doneţk, a ”fost eliberată”, au indicat separatiştii din această regiune anexată de Moscova la sfârşitul lunii septembrie.
  • Eliberarea Crimeii - Mihailo Podoliak, consilier al lui Volodimir Zelenski, susține că eliberarea Crimeii este doar o chestiune de timp, pentru că rușii sunt pregătiți să fugă. „Dacă vom elibera regiunile Lugansk, Donețk sau Zaporojie, atunci Crimeea va intra sub controlul total al focului Ucrainei. Nu prea înțeleg ce vor face rușii acolo. Ei vor înțelege că trebuie să fugă. Rușii sunt deja pregătiți să fugă”, a mai spus Podoliak.
  • Pierderi mari pentru ruși - Armata ucraineană a făcut o nouă evaluare a pierderilor rusești din ultima zi: 590 de soldați, 11 tancuri, 17 blindate ale infanteriei, 4 piese de artilerie, 3 lansatoare multiple de rachete, 3 elicoptere și 7 drone.
  • Voluntari britanici dispăruți - Poliția din Donețk caută doi voluntari britanici care au dispărut în regiune. Andrew Bagshaw și Christopher Perry au fost văzuți ultima dată vineri dimineața, în timp ce călătoreau de la Kramatorsk spre Soledar.
ADVERTISING

Alte informații relevante:

  • Acord de apărare între UE și NATO - Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană vor acţiona în sensul intensificării cooperării bilaterale, în contextul riscurilor asupra Europei asociate invaziei militare ruse în Ucraina, conform unui document care urmează să fie prezentat oficial marți: „Recunoaştem valoarea unei apărări europene mai puternice şi mai performante, care să contribuie în mod pozitiv la securitatea mondială şi transatlantică şi care să fie complementară şi interoperabilă cu NATO. Este vorba despre un moment-cheie pentru securitatea şi stabilitatea la nivel euro-atlantic. În acest context, este necesară o cooperare mai strânsă între Uniunea Europeană şi NATO".
  • Navă eșuată - Un cargou care transportă cereale din Ucraina spre China a eşuat luni în Canalul Suez, unde autorităţile au reuşit ranfluarea sa. Nava, sub pavilion al Insulelor Marshall, plecase din portul ucrainean Cernomorsk la 25 decembrie cu destinaţia China, cu o încărcătură de 65.970 tone de porumb.
  • Hărți interzise în Rusia - Guvernul rus a anunțat că sprijină o nouă lege care va clasifica toate hărțile care „pun la îndoială integritatea teritorială a țării” drept „materiale extremiste”. Este vorba de un amendament la legea „anti-extremism” din Rusia, una dintre multele astfel de legi menite să mențină supremația dictaturii lui Putin.
  • Rusia se retrage din GRECO - Preşedintele Vladimir Putin a prezentat luni Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, un proiect de lege privind ieşirea ţării din Convenţia penală privind corupţia a Consiliului Europei şi retragerea din Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO). În anexele proiectului de lege, Putin şi-a argumentat propunerea invocând decizia Comitetului de Miniştri ai Consiliului Europei (CoE) de a retrage Rusiei calitatea de membru al GRECO, care monitorizează îndeplinirea acordului.
  • Papa condamnă războiul - Războaie ca cel din Ucraina, unde zonele civile sunt vizate de ceea ce Suveranul Pontif a numit distrugere fără discernământ reprezintă ”o crimă împotriva lui Dumnezeu şi a umanităţii”, a declarat luni papa Francisc. El a făcut aceste remarci în discursul său anual adresat diplomaţilor acreditaţi la Vatican, în care trece de obicei în revistă situaţia din lume, cunoscut în mod informal drept discursul său despre 'starea lumii'.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇