Ziua 277: Vești bune la Kiev. Semne că rușii ar putea pleca de la centrala nucleară din Zaporojie

Ziua 277: Vești bune la Kiev. Semne că rușii ar putea pleca de la centrala nucleară din Zaporojie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Iarna vine în forță în Ucraina, unde milioane de oameni încă nu au curent, ca urmare a bombardamentelor ruseşti. Ninsori abundente sunt aşteptate începând de duminică la Kiev, cu temperaturi sub pragul de îngheţ atât ziua, cât şi noaptea. Autoritățile au anunțat în jurul prânzului că în Kiev a fost restabilită aproape integral alimentarea cu curent a populației.

Atât rușii, cât și ucrainenii și-au concentrat forțele în regiunea Donețk, unde se dau lupte grele, însă nicio parte nu a reușit să avanseze. Iar Ministerul britanic al Apărării susține, în ultima analiză, că luptele continuă, dar „este puțin probabil ca Rusia să concentreze suficiente forțe pentru a realiza o breșă operațională”.

Tot astăzi, șeful companiei ucrainene de energie nucleară a declarat că există semne că forțele rusești s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie, pe care au ocupat-o în martie.

În ziua anterioară, am avut un moment extrem de rar, în care preşedintele Zelenski și-a manifestat nemulţumirea faţă de alt lider cu puternică susţinere în Ucraina, primarul Kievului, fosta legendă a boxului Vitali Kliciko. Iar partenerii Ucrainei au continuat să trimită ajutor militar, dar şi haine groase. Și premierul Belgiei şi ministrul de Externe au mers la Kiev, într-o o vizită neanunţată.

ADVERTISING

Evoluții pe front

  • 32 de persoane ucise în Herson - cel puţin 32 de persoane din regiunea Herson au fost ucise în bombardamentele care au avut loc după retragerea forţelor ruse în urmă cu două săptămâni, conform informaţiilor furnizate de poliţia ucraineană, transmite Reuters. Forţele ruse şi-au încheiat retragerea din oraşul Herson pe 11 noiembrie, după o ocupaţie de aproape nouă luni. Ele sunt poziţionate în prezent pe malul estic al Niprului, de unde bombardează în mod regulat oraşul.
  • Atac cu rachete în Dnipro - Cel puţin 13 persoane au fost rănite sâmbătă în urma reluării atacurilor cu rachete asupra oraşului industrial ucrainean Dnipro de către forţele ruse, informează dpa. "Patru dintre ei sunt în spital, inclusiv un tânăr de 17 ani", a declarat guvernatorul militar al regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko. Există suspiciuni că mai multe victime se află sub dărâmăturile clădirilor rezidenţiale. Potrivit autorităţilor, un total de şapte clădiri rezidenţiale au fost avariate în urma atacului, iar un depozit a fost distrus.
  • Atac în Ciasiv Yar - Sâmbătă a mai fost atacat orăşelul Ciasiv Yar din regiunea Doneţk, aflat sub control ucrainean. Trei persoane au fost rănite după ce un bloc de apartamente a fost lovit, potrivit guvernatorului militar al regiunii, Pavlo Kirilenko.
  • Contraofensivă improbabilă - În evaluarea zilnică a evoluției războiului din Ucraina, Ministerul Apărării din Marea Britanie susține că este improbabilă o contraofensivă a armatei ruse în regiunea Donețk, având în vedere pierderile grele suferite de Marina Militară.
  • Nicio tabără nu a reușit să câștige teritoriu - În orașele Pavlivka și Vuhledar din estul regiunii Donețk au fost „lupte intense" în ultimele două săptămâni, dar nicio tabără nu a reușit să câștige teritoriu, potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de Sky News. Deși luptele continuă, „este puțin probabil ca Rusia să concentreze suficiente forțe pentru a realiza o breșă operațională".
  • Bilanț Herson 24 de ore - O persoană a murit și alte două au fost rănite în atacurile aeriene efectuate asupra orașului ucrainean Herson în ultimele 24 de ore. Printre cei răniți este un copil, anunță autoritățile ucrainene. Guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Yanushevych, a spus că au fost 54 de tiruri de obuze în zonă, potrivit Sky News.
ADVERTISING

Situația alimentării cu electricitate

  • Ninsori abundente sunt aşteptate începând de duminică la Kiev, cu temperaturi sub pragul de îngheţ atât ziua, cât şi noaptea, relatează Reuters.
  • Kievul are curent - Electricitatea a fost restabilită în aproape tot Kievul, a informat administraţia militară din capitala Ucrainei, citată de dpa. "În capitală, curentul, apa, încălzirea şi comunicaţiile au fost restabilite aproape în totalitate", a informat instituţia pe contul său Telegram. Majoritatea locuitorilor nu numai că au electricitate, dar nu suferă de întreruperi temporare de curent, conform acesteia.
  • În Herson doar 5% din populație are curent - O mare parte din oraşul Herson este fără curent electric, în timp ce autorităţile depun eforturi ca reţeaua să funcţioneze din nou. Doar un spital are din nou curent electric şi numai 5% din populaţie a fost conectată la reţea.
  • Restricții și întreruperi - Operatorul reţelei naţionale de electricitate, Ukrenergo, a anunţat că producţia de electricitate ar putea acoperi doar trei sferturi din nevoile de consum şi că sunt necesare restricţii şi întreruperi de curent în întreaga ţară.
  • 14 din 27 de regiuni sunt afectate - Potrivit președintelui Zelenski, există restricţii privind utilizarea energiei electrice în 14 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei şi în Kiev, pentru "mai mult de 100.000" de consumatori în fiecare dintre regiuni. "Dacă consumul creşte seara, numărul de întreruperi ar putea să crească de asemenea", a explicat Zelenski.
ADVERTISING

Ajutoare și diplomație

  • Stoltenberg laudă Germania - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat sprijinul Germaniei pentru Ucraina în rezistenţa acesteia în faţa invaziei ruse, în remarci făcute în ediţia de duminică a cotidianului naţional Die Welt, potrivit DPA. "Sprijinul puternic al Germaniei face o diferenţă decisivă, armele trimise au salvat vieți în Ucraina", a afirmat Stoltenberg. Printre armele livrate de Germania figurează un sistem antiaerian modern Iris-T, destinat contracarării rachetelor ruseşti şi a atacurilor cu drone. Anul viitor vor urma încă trei.
  • Putin nu va reuși - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că preşedintele Vladimir Putin reacţionează la eşecurile armatei ruse cu o "brutalitate crescândă", având în vedere că atacurile Moscovei vizează infrastructura energetică ucraineană înainte de venirea iernii. "Putin încearcă să folosească iarna ca pe o armă, dar nu va reuşi", a spus secretarul general al NATO.
  • Ucraineni în România - 4.391 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România de la începerea conflictului din Ucraina, informează MAI. De asemenea, au fost emise 90.309 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare. În ultimele 24 de ore, în România, au intrat 9.165 cetăţeni ucraineni.

Alte informații relevante

  • Peste 1.000 de persoane au fost puse oficial sub acuzare pentru săvârşirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei, a declarat primul adjunct al şefului Departamentului de investigaţie a Poliţiei Naţionale din Ucraina, Serhii Panteleev, pentru Agerpres. Din totalul militarilor acuzaţi de crime de război, peste 100 se afla deja în custodia autorităţilor ucrainene. Persoanele puse oficial sub acuzare nu vor face obiectul unor schimburi de prizonieri cu Federaţia Rusă.
  • Rușii s-ar pregăti să părăsească centrala de la Zaporojie - Șeful companiei ucrainene de energie nucleară a declarat că există semne că forțele rusești s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie, pe care au ocupat-o în martie, transmite Ruuters. „În ultimele săptămâni primim efectiv informații că au apărut semne că este posibil să se pregătească să părăsească (centrala)”, a declarat Petro Kotin, șeful Energoatom, la televiziunea națională, adăugând că este totuși prea devreme să se vorbească despre plecarea acum a trupelor rusești.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇