Ziua 268: Durere la Kremlin, care înțelege tot mai mult că pierde războiul. Rușii par că pregătesc noi retrageri

Ziua 268: Durere la Kremlin, care înțelege tot mai mult că pierde războiul. Rușii par că pregătesc noi retrageri
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 268 vine cu noi bombardamente ale rușilor asupra infrastructurii energetice. Peste noapte, în Ucraina au căzut primii fulgi de zăpadă, în timp ce peste 10 milioane de cetățeni nu au curent, căldură și apă caldă din cauza atacurilor din ultima perioadă.

Furia atacurilor din ultima perioadă poate fi explicată și prin prisma informațiilor obținute de jurnaliștii ruși independenți despre starea de spirit de la Kremlin. Mai exact, retragerea din Herson e descrisă drept „un eveniment foarte dureros”, care i-a făcut să realizeze că au „pierdut adevăratul război”.

Și noi retrageri par să urmeze, dacă ne uităm la tranșeele pe care rușii le sapă la 60 de kilometri față de actuala linie a frontului.

În ce privește racheta care a lovit Polonia, Kievul a devenit mai puțin ferm în a pretinde că aparținea Rusiei, în timp ce Varșovia a anunțat că anchetatorii ucraineni nu vor fi parte din anchetă. Au fost anunțate însă și concluziile investigației care a vizat exploziile de la conductele Nord Stream, autoritățile suedeze concluzionând că a fost vorba de un act de sabotaj.

ADVERTISING

Cât de îngrozitoare a devenit viața ambelor popoare care luptă în acest război o arată perfect un manual ce tocmai a fost emis în Belgorod. Copiii ruși de la granița cu Ucraina au de rezolvat exerciții în care sunt puși să identifice în imagini minele sau locurile din casele lor unde e indicat să se adăpostească în caz de bombardament. Asta în timp ce majoritatea orelor au fost trecute în sistem online. Pentru acești copii, educația nu mai e o prioritate, ci supraviețuirea.

Situația pe front

  • Atac cu zeci de rachete - Rușii au lansat noi atacuri cu zeci de rachete asupra Nikopolului și Zaporojie. Au fost avariate mai multe clădiri rezidențiale și o linie de electricitate.
  • Crește bilanțul morților din Volniansk, Zaporojie, după atacul masiv al rușilor de joi. Încă două cadavre au fost scoase de sub dărâmături, astfel că bilanțul indică acum 9 morți.
  • Rușii anunță o victorie - Rușii anunță că au cucerit o așezare din Donețk și în această bătălie 100 de soldați ucraineni ar fi fost uciși sau răniți.
  • Beznă și zăpadă - Volodimir Zelenski a anunțat că 10 milioane de ucraineni nu au electricitate, după bombardamentele rușilor și a cerut NATO să închidă cerul deasupra Ucrainei. În noaptea de joi spre vineri au căzut primii fulgi de zăpadă în Ucraina, marcând începutul unei ierni în frig și beznă pentru ucraineni.
  • Kremlinul înțelege că pierde războiul - Surse de la Kremlin citate de publicația rusă independentă Meduza.io spun că retragerea din Herson a fost „un eveniment foarte dureros pentru elitele ruse” și că au înțeles cu toții „că am pierdut adevăratul război”.
  • Urmează noi retrageri? - Serviciile de informații britanice atrag atenția că rușii se concentrează acum pe regrupare, reorganizare și fortificarea pozițiilor în majoritatea fronturilor deschise din Ucraina. Au fost săpate sisteme de tranșee șa granița cu Crimeea, precum și de-a lungul râului Severski Doneț care separă Donețkul de Lugansk. Multe din aceste fortificații sunt și la 60 de kilometri în spatele actualei linii a frontului, ceea ce indică pregătirea rușilor pentru noi înfrângeri.
  • Număr uriaș de bureați trimiși la război - Cel puțin 13.500 de bărbați din Republica Bureatia se pare că au fost trimiși până acum pe frontul din Ucraina. Autoritățile au dezvăluit informația involuntar, arătând că pregătesc cadouri pentru cetățenii care luptă în război, ce conțin șosete groase, scrisori scrise de copii, amulete și iconițe.
  • Ucrainenii, acuzați de execuții - Pe canalele de Telegram, atât ruse, cât și ucrainene, circulă o filmare în care se presupune că un grup de 12 soldați ruși este executat de militari ucraineni, undeva în Makiivka, lângă Svatovo, în regiunea Lugansk.
  • Tortură în Herson - Associated Press publică povestea unui ucrainean de 27 de ani, Alioșa Babenko, ce a fost luat prizonier de ruși împreună cu nepotul său de 14 ani, din satul Kiseleva, din regiunea Herson. Babenko a fost bătut și torturat aproape zilnic. Nepotul său a evitat tratamentul violent pentru că a acceptat să devină cetățean rus.
ADVERTISING

Diplomație, sancțiuni, acuzații și anchete

  • Sabotaj la Nord Stream - Suedia a anunțat că ancheta de la Nord Stream a concluzionat că există dovezi ale unei acțiuni grave de sabotaj și că în zonă au fost găsite obiecte străine cu urme de explozibili.
  • Kremlinul a declarat că acum cel mai important e să fie găsit vinovatul și abia apoi se va putea discuta despre a relua livrările prin Nord Stream.
  • Putin a vorbit cu Erdogan - Vladimir Putin a avut o convorbire cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. În cursul zilei de azi urmează să prezideze o „ședință operațională” a Consiliului de Securitate.
  • Suma uriașă blocată de europeni - UE a înghețat active în valoare totală de 68 de miliarde de euro de la companii și cetățeni ruși, în urma sancțiunilor, arată un calcul al Politico. Campioană la aplicarea sancțiunilor e Belgia, care a înghețat în jur de 50 de miliarde de euro. Pe locul 2 este Luxemburgul, cu 5,5 miliarde de euro, iar restul sumei e împărțită în principal între Italia, Germania, Irlanda, Austria și Franța. În ce privește România, ANAF anunțase săptămâna trecută că a blocat 10 milioane de euro şi a confiscat 13 milioane de lei.
  • Papa mediază pacea - Vaticanul a anunțat că papa Francisc e gata să facă tot ce poate pentru a media pacea între Rusia și Ucraina: „Fiecare trebuie să se dedice demilitarizării inimilor, începând cu a sa. Cu toții ar trebui să fim pacifiști, să ne dorim pacea și nu doar un armistițiu care să fie refolosit doar ca răgaz de reînarmare. Adevărata pace, care este rezultatul dialogului”.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Femeile, apel pentru Putin - Putin a primit o petiție video de la familiile rușilor mobilizați din regiunea Volgograd, să nu-i trimită pe aceștia în prima linie: „Nu sunt soldați profesioniști, nu au parcurs calea care le-ar fi dat oportunitatea să lupte încrezători în prima linie”.
  • Rusia și „refugiații ucraineni” - Autoritățile de la Moscova susțin că din februarie și până acum 4,8 milioane de „refugiați ucraineni” au venit în Rusia și li s-au acordat ajutoare de 11,1 miliarde de ruble (peste 178 de milioane de euro).
  • Wagneriștii întâmpină rezistență - Deși Grupul Wagner și-a deschis de două săptămâni primul sediu oficial din Rusia, abia acum a obținut și autorizație pentru asta. Inițial, autoritățile din St Petersburg au refuzat pentru că obiectul de activitatea nu era în acord cu termenii contractului de închiriere.
  • Copiii ruși, învățați să supraviețuiască războiului - Autoritățile din Belgorod au emis un manual educativ pentru copiii ruși de la granița cu Ucraina, în care sunt învățați cum să supraviețuiască în război. Cei mici au de rezolvat exerciții în care sunt puși să identifice în imagini minele sau locurile din casele lor unde e indicat să se adăpostească în caz de bombardament.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇