Ziua 261 de război aduce veşti bune din Ucraina: Preşedintele Zelenski anunţă 41 de localităţi eliberate, în sudul ţării, iar soldaţii Kievului au intrat deja în Herson, în timp ce Moscova susţine că a finalizat retragerea trupelor de pe malul de vest al râului Nipru.
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a negat că retragerea Rusiei din Herson a fost umilitoare pentru Kremlin şi a susţinut că nu există regrete cu privire la anexarea regiunii în septembrie.
Totuşi, forţele ruse au lăsat în urmă "mii de bombe şi muniţii neexplodate". Aproximativ 170.000 kmp din ţară sunt acoperiţi de mine, a estimat Zelenski.
Cel mai important eveniment din zonă pare a fi prăbuşirea podului Antonivski, singurul pod rutier din apropiere de orașul Herson, peste râul Nipru. Însă toate acestea nu au umbrit bucuria ucrainenilor, care și-au văzut din nou drapelul național fluturând, după 8 luni de ocupație.
Vești bune au venit și de la Casa Albă, care a anunţat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va conține cantități mari de muniție și, pentru prima dată, patru sisteme de apărare aeriană Avenger foarte mobile. Iar liderii G20 se pregătesc să adopte o declarație în care să denunțe utilizarea sau amenințarea cu arme nucleare, pentru că economiile sunt afectate și doar când se pronunță aceste cuvinte.
De la Moscova a fost anunțată o nouă listă neagră ce prevede interdicții de călătorie pentru aproximativ 200 de persoane, printre care mai multe rude ale lui Joe Biden. Iar autoritățile ucrainene au anunțat că au construit un zid și tranșee la granița cu Belarusul.
Situaţia din Herson
- Soldaţii Kievului au intrat în Herson - Forțele armate ale Ucrainei au ajuns în centrul orașului Herson.
- Sărbătoare în stradă - Oamenii au întâmpinat soldații cu chiote de bucurie și urale, ridicându-i pe brațe și sărbătoresc în stradă libertatea, după 8 luni grele sub ocupația rusă. Există însă încă pericole, inclusiv în faptul că Moscova a lăsat și de această dată soldați în urmă și aceștia s-au deghizat în civili pentru a scăpa. Imagini și detalii AICI.
- Zi istorică - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că este o „zi istorică” şi că locuitorii oraşului „nu şi-au pierdut niciodată speranţa”: „Astăzi este o zi istorică. Ne întoarcem la Herson. Acum, apărătorii noştri sunt în apropierea oraşului, dar unităţi speciale se află deja în oraş. Speranţa pentru Ucraina este întotdeauna justificată, iar Ucraina se va întoarce întotdeauna unde îi este locul. Oraşul nu este complet curăţat de prezenţa inamicului, locuitorii Hersonului îndepărtează deja simbolurile ruseşti de pe străzi şi clădiri şi orice urmă a şederii ocupanţilor în Herson”.
- Podul s-a prăbuşit - Podul Antonivski, singurul pod rutier care face legătura între oraşul Herson şi malul de est al râului Nipru aflat sub controlul Rusiei, s-a prăbuşit, a anunţat vineri postul local al televiziunii publice Suspilne, care a difuzat şi o fotografie în care se poate vedea cum lipsesc secţiuni întregi din acest pod. Următoarea cea mai apropiată cale de acces rutier peste Nipru se află la 70 km de Herson. Deocamdată nu e clar ce a cauzat prăbuşirea podului.
- 41 de localităţi eliberate - Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că forţele ucrainene au eliberat 41 de aşezări, pe măsură ce avansează în sudul ţării: "Numărul steagurilor ucrainene repuse la locul lor de drept ca parte a operaţiunii de apărare în curs este deja de ordinul zecilor"
- 170.000 kmp de mine - Zelenski a avertizat că forţele ruse au lăsat în urmă "mii de bombe şi muniţii neexplodate". Aproximativ 170.000 kmp din ţară sunt acoperiţi de mine.
- Ruşii aruncă totul în aer - Statul Major al Ucrainei a declarat că armata rusă se retrage încet doar pentru a-şi consolida liniile defensive pe celălalt mal al Niprului. Trupele ruse au aruncat în aer o parte a unui centru de televiziune din Herson şi au deteriorat infrastructura de încălzire şi electricitate a oraşului.
- Explozii la barajul Nova Kakhovka - Rapoarte neconfirmate anunţă despre explozii de la bombardamente în jurul barajului Nova Kakhovka. Kievul a avertizat în mod repetat că barajul centralei hidroelectrice, de 30 de metri înălțime, ar putea fi vizat de ruși.
- Retragerea e gata? - Ministerul Apărării de la Mosova susţinea vineri dimineaţă că a finalizat deja retragerea trupelor de pe malul de vest al râului Nipru din regiunea Herson, mult mai repede decât se aşteptau ucrainenii şi Occidentul.
- Nicio umilinţă - Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a negat că retragerea Rusiei din Herson a fost umilitoare pentru Kremlin şi a spus că nu există regrete cu privire la anexarea regiunii în septembrie.
Alte evoluţii pe front
- Zid la granița cu Belarusul - Consilierul prezidenţial ucrainean KiriloTimoşenko a spus că a fost ridicat un zid, cu sârmă ghimpată în partea de sus, pe o suprafaţă de trei kilometri în regiunea Volînia la graniţa cu Belarusul, despre care Kievul spune că rămâne o ameninţare. Au fost instalaţi de asemenea saci de nisip şi au fost săpate tranşee, a precizat el: „Asta nu e totul, dar nu vom dezvălui detaliile".
- ISW: Rusia continuă lupta unde mai poate - Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) prevăd că luptele vor continua pe axa de sud, inclusiv în Bakhmut din regiunea Donețk, singurul loc în care forțele ruse încearcă încă ofensive semnificative, dar și în nordul regiunii Lugansk, în timp ce forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă.
- Atac la Nikolaev - Rușii au lovit cu rachetele azi noapte un bloc din Nikolaev. Potrivit informațiilor preliminare, 7 persoane au fost ucise.
- Rusia are 17 nave în Marea Neagră - Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că Rusia are acum 17 nave militare în Marea Neagră, inclusiv două care au 16 rachete de croazieră Kalibr la bord.
- 700 de spioni daţi în vileag - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a descoperit aproximativ 700 de colaboratori pro-Kremlin începând cu 24 februarie, dintre care 53 au primit deja sentințe judecătorești, a declarat purtătorul de cuvânt al SBU, Artem Dehtiarenko.
- Un japonez ucis - Ministerul nipon de Externe a confirmat vineri că un japonez de 20 de ani a murit luptând în Ucraina.
Ajutor şi mişcări pe plan extern
- Declarație anti-nucleară la G20 - Liderii celor mai mari 20 de economii ale lumii vor denunța săptămâna viitoare utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare, potrivit unui prim proiect al unei declarații a G20 care nu a fost încă aprobată în mod oficial: „Mulți dintre membrii grupului consideră că aceasta limitează creșterea economică, crește inflația, perturbă lanțurile de aprovizionare, sporește insecuritatea energetică și alimentară și sporește riscurile pentru stabilitatea financiară. Mulți membri au condamnat cu fermitate războiul de agresiune ilegal, nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei și i-au cerut acesteia să pună capăt imediat războiului. Folosirea sau amenințarea cu folosirea armelor nucleare este inadmisibilă".
- Bani de la Germania - Guvernul german a alocat pentru Ucraina încă un miliard de euro din bugetul de stat pentru 2023, banii fiind destinaţi apărării împotriva atacurilor cibernetice ruse şi strângerii de dovezi care să ateste săvârşirea crimelor de război.
- Sisteme de apărare aeriană Avenger de la americani - Casa Albă a anunţat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, de 400 de milioane de dolari. Potrivit Pentagonului, pachetul de ajutor va conține cantități mari de muniție și, pentru prima dată, patru sisteme de apărare aeriană Avenger foarte mobile.
- Americanii cumpăra cartușe din Coreea pentru Ucraina - SUA vor cumpăra 100.000 de cartușe de obuzier de la producătorii sud-coreeni pentru a le furniza Ucrainei, transmite Associated Press.
- Terminale Starlink transferate de Polonia - 1.570 de terminale Starlink transferate de Polonia au sosit în Ucraina, a declarat viceprim-ministrul Mihailo Fedorov. De la începutul războiului, Ucraina a primit peste 20.000 de terminale Starlink de la parteneri.
- Active rusești înghețate - Activele ruseşti îngheţate de Regatul Unit în cadrul sancţiunilor britanice împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei se ridică la 18,4 miliarde de lire sterline, potrivit cifrelor făcute publice joi într-un comunicat al Trezoreriei.
- Fără arme nucleare graţie Chinei şi Indiei - Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, nu crede că Moscova va folosi arme nucleare, deoarece nu ar fi nici pragmatic şi nici practic. Ministrul speră că India şi China - ţări cu care Moscova vrea să facă afaceri - i-au comunicat preşedintelui Putin în mod clar faptul că folosirea armelor nucleare este o "linie roşie".
- Rusia şi economia de piaţă - Departamentul de Comerţ al Statelor Unite nu va mai trata Rusia ca pe o ţară cu economie de piaţă, revocând statutul acordat în urmă cu două decenii care limita calculul taxelor antidumping asupra mărfurilor ruseşti. Departamentul de Comerţ a precizat că, în urma unor analize, a constatat că o implicare amplă a guvernului în economia rusă a dus la preţuri şi costuri distorsionate, care nu reflectă corect dacă preţurile importurilor în SUA sunt stabilite în mod corespunzător.
- Sancțiuni anti-Biden la Kremlin - Kremlinul a anunțat aplicarea de interdicţii de călătorie pe teritoriul Rusiei pentru aproximativ 200 de oficiali politici din Statele Unite şi pentru rude apropiate ale preşedintelui Joe Biden, „ca reacţie la sancţiuni cu caracter personal impuse constant de Administraţia Biden". Pe lista persoanelor sancţionate de Moscova figurează secretarul de presă al Preşedinţiei SUA, Karine Jean-Pierre, precum şi sora preşedintelui Biden, Valerie Biden Owens, şi doi fraţi ai acestuia, James Brian Biden şi Francis William Biden, dar și reprezentanţi ai autorităţilor şi ai membrilor Congresului, precum şi rudele lor apropiate, directori de companii din industria militară, experţi şi grupuri de presiune implicaţi în promovarea campaniei rusofobe şi în susţinerea regimului de la Kiev.