Ziua 250 de război: Atac mortal în Marea Neagră - obuzele rusești au lovit două remorchere civile, care tractau o barjă cu cereale

Ziua 250 de război: Atac mortal în Marea Neagră -  obuzele rusești au lovit două remorchere civile, care tractau o barjă cu cereale

În ziua 250 de război alertele de raid aerian au sunat în toată Ucraina.

Rusia a lansat un val de rachete de croazieră asupra unor baraje hidroelectrice și altor infrastructuri critice. S-au raportat explozii în apropierea Kievului și în cel puțin alte 10 orașe și regiuni.

Aproximativ 270.000 de apartamente din Kiev au rămas fără electricitate şi 40% dintre consumatorii Capitalei nu au alimentare cu apă.

O rachetă rusească doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în Republica Moldova.

12 nave cu cereale au plecat totuşi, luni, din Ucraina, potrivit ministrului Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, în ciuda faptului că Rusia s-a retras din acordul privind coridorul destinat exportului de cereale.

În acest context, vine un atac mortal în Marea Neagră, unde obuzele rusești au lovit două remorchere civile, care tractau o barjă cu cereale. Atacul a incendiat navele, provocând moartea a doi membri ai echipajului și rănirea altuia, în timp ce un al patrulea a fost dat dispărut.

ADVERTISING

Mișcări pe front

  • Alertele de raid aerian sună în toată Ucraina în această dimineață. O hartă transmisă de forțele armate ale Ucrainei arată zone mari de teritoriu ucrainean aflate în alertă, inclusiv Kiev, Harkov, Sumî, Zaporojie și Odesa. Reporterul Guardian Luke Harding a confirmat, de asemenea, că sirenele au sunat în capitala Ucrainei imediat după ora 7 dimineața. Serviciile de urgență din Ucraina au îndemnat oamenii să caute adăpost, deoarece sunt așteptate mai multe atacuri astăzi.
  • Explozii la Kiev - În jur de 7-8 explozii s-au auzit la Kiev în această dimineață. Aproximativ 270.000 de apartamente din Kiev au rămas fără electricitate şi 40% dintre consumatorii Capitalei nu au alimentare cu apă. Locuitorii sunt îndemnați să-și facă rezerve de apă. Un fum gros a fost văzut ridicându-se deasupra Kievului după explozii.
  • Explozii și la Harkov - Mai multe explozii au fost raportate și în Harkov, iar circulația metroului a fost suspendată. Primarul Igor Terekhov a declarat că Rusia „a lovit o infrastructură critică din oraș”.
  • Ambasadorul SUA, în adăpost - Bridget Brink, ambasadorul SUA în Ucraina, a confirmat că ea și personalul ambasadei s-au adăpostit în urma atacurilor rușilor. ”La fel ca milioane de ucraineni, echipa noastră se adăpostește din nou, în timp ce Rusia își continuă atacurile barbare cu rachete asupra poporului Ucrainei”, a scris ea pe Twitter.
  • Atacuri în mai multe zone - Au fost raportate explozii și în Zaporojie. De asemenea, autoritățile locale au anunțat că a avut loc un atac cu rachete asupra hidrocentralei din Kremenciuk. Iar în regiunea Cernăuți infrastructura a fost avariată din cauza atacurilor cu rachete.
  • Rusia vrea să-și retragă artileria grea din Herson și să o transfere în alte zone, a anunțat Statul major al forțelor armate ale Ucrainei. ”Potrivit informațiilor disponibile, inamicul ia măsuri pentru retragerea unităților de artilerie de pe malul drept al regiunii Herson și este posibil un transfer al acestora în alte direcții”, se arată într-un raport.
  • Rachetă căzută în R. Moldova - O rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în nordul localității Naslavcea din Republica Moldova, aflată la graniță cu Ucraina. Nu au fost înregistrate victime, dar ferestrele mai multor locuințe din Naslavcea au fost distruse, a anunțat Ministerul de Interne de la Chișinău. Detalii AICI
  • Rusia a lovit instalaţii energetice din Ucraina cu "arme de înaltă precizie", a anunţat luni Ministerul Apărării de la Moscova, în timp ce Kievul a raportat un "atac masiv" care a provocat în special întreruperi de apă şi de curent electric.
  • Nu mai sunt echipamente pentru reparaţii - Dmitro Saharuk, directorul executiv al companiei ucrainene de energie DTEK, spune că rămâne fără echipamente pentru a repara infrastructura avariată. ”Din păcate, am epuizat deja stocul de echipamente pe care le aveam în depozitele noastre după primele două serii de atacuri care au loc din 10 octombrie. Am putut achiziţiona nişte echipamente. Dar, din păcate, costul echipamentului este acum estimat la sute de milioane de dolari”, a declarat oficialul.
ADVERTISING

Criza cerealelor şi atac mortal asupra unor vase civile

  • 12 nave au plecat din Ucraina, potrivit ministrului Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, în ciuda faptului că Rusia s-a retras din acordul privind coridorul destinat exportului de cereale.
  • 218 nave blocate - 218 nave ucrainene erau ”efectiv blocate” din cauza deciziei Rusiei de a-şi suspenda participarea la un acord de export al cerealelor, anunţase duminică Ministerul Infrastructurii al Ucrainei.
  • Rusia a declarat că este „inacceptabil” ca navele să continue să tranziteze coridorul de securitate din Marea Neagră, după ce Moscova și-a suspendat participarea la inițiativa pentru cereale intermediată de ONU.
  • Atac mortal în Marea Neagră - Obuzele rusești au lovit două remorchere civile în apropiere de Ochakiv, pe coasta nordică a Mării Negre, care tractau o barjă cu cereale, a anunțat comandamentul militar ucrainean din sud. Atacul a incendiat navele şi provocat moartea a doi membri ai echipajului și rănirea unuia, în timp ce un altul a fost dat dispărut. Incidentul a avut loc în apropiere de portul Ochakiv din regiunea Nikolaiev, care nu se află pe coridorul folosit până acum pentru exporturi de cereale.
  • Cereale mai scumpe - Piaţa cerealelor se pregăteşte pentru o creştere a preţurilor, după retragerea Rusiei din acordul privind coridorul Mării Negre, decizie care pune în pericol exporturile ucrainene, au spus analişti intervievaţi de Reuters. Pieţele de grâu au fost foarte sensibile la evoluţiile invaziei din ultimele opt luni a Rusiei în Ucraina, deoarece aceste state sunt printre cei mai mari exportatori de grâu din lume.
  • Șantaj cu foamete - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că Rusia “şantajează lumea cu foametea”. Conducerea Rusiei este mai interesată de exacerbarea crizei alimentare decât de implementarea înţelegerilor, a precizat el. “O altă navă pentru Programul Alimentar al ONU a fost încărcată în portul Ciornomorsk. Este o navă cu 40.000 de tone de grâu pentru Etiopia, ţară care se confruntă cu o situaţie alimentară gravă. Etiopia este în pragul foametei. Suntem pregătiţi să trimitem nava. Însă aceasta şi alte nave cu produse agricole sunt nevoite să aştepte, pentru că Rusia şantajează lumea cu foametea”, a spus Zelenski.
  • Transport prin România - Franţa lucrează la o rută terestră care ar permite Ucrainei să îşi exporte produsele agricole prin România sau Polonia, în locul exporturilor prin Marea Neagră, a anunţat ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau. Detalii AICI
  • ONU contrazice Rusia - Martin Griffiths, directorul Agenţiei umanitare a ONU, a declarat luni în faţa Consiliului de Securitate din New York că nu se aflau nave de marfă civile în ”zona de siguranţă” a coridorului maritim din Marea Neagră la momentul în care Rusia a afirmat că a fost vizată de un atac cu drone. ”Nicio navă nu a raportat un incident în weekend”, a spus Griffiths.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇