Atacurile rușilor continuă și în ziua 237 de război. Dis de dimineață au bombardat orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, iar alarma aeriană a sunat iar în toată ţara.
Președintele Zelenski a anunțat că 30% din centralele electrice ucrainene au fost distruse în doar 8 zile.
Vin noi informaţii şi despre avionul militar prăbuşit pe un bloc din Rusia. Bilanţul negru a ajuns la 13 morţi, dintre care trei copii. Tot copii (mici chiar şi de un an) au fost deshumaţi azi în orașul Liman, care a fost până de curând ocupat de forțele rusești. Au murit din cauza rănilor provocate de schije.
Pe de altă parte, Kremlinul dă asigurări că „nu are informaţii” despre folosirea de către armata rusă a unor drone de fabricaţie iraniană în Ucraina. Și Iranul neagă că ar furniza asemenea tehnologii, însă Kievul nu crede și se gândește să rupă relațiile diplomatice.
În ce-i privește pe aliați, Departamentul american al Apărării încearcă să accelereze livrarea către Ucraina a două sisteme avansate de rachete sol-aer, după atacurile cu dronă. Asta în timp ce Ucraina a primit deja asistență financiară de 2 miliarde de euro din partea UE, prima tranșă a unui pachet de sprijin de 5 miliarde. Și NATO a anunțat azi că va ajuta cu sute de sisteme de bruiaj antidronă.
Mişcările pe front
- Rușii recunosc că au probleme - Noul comandant al armatei ruse din Ucraina, Serghei Surovikin, a declarat în primul său interviu televizat de la numirea sa de săptămâna trecută că civilii sunt evacuaţi din oraşul Herson, ocupat de Rusia în sudul ţării, descriind situaţia militară din Ucraina ca fiind „tensionată": „Inamicul încearcă continuu să atace poziţiile trupelor ruseşti. Acţiunile viitoare în ceea ce priveşte Herson vor depinde de evoluţia situaţiei militare şi tactice, care nu este uşoară, iar deciziile dificile nu pot fi excluse".
- Probleme la Zaporojie - Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a pierdut din nou conexiunea la ultima linie electrică rămasă, a declarat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Rafael Grossi a precizat într-o declaraţie că, în ciuda pierderii conectivităţii, centrala primeşte energie electrică de la reţea printr-un sistem de rezervă.
- Directori răpiți - Operatorul nuclear ucrainean Energoatom acuză Rusia de ”răpirea” a doi directori ai centralei nucleare Zaporojie: Forţe ruseşti i-au ”răpit” pe directorul informatic al centralei, Oleg Kostiukov, şi pe directorul general adjunct Oleg Oşeka. I-au ”condus către o destinaţie necunoscută”.
- Peste 25 de atacuri - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis după atacurile cu rachete din Kiev, că Vladimir Putin poate marca încă o "realizare", a mai ucis o femeie însărcinată. Liderul ucrainean a precizat că, în total, patru persoane au fost ucise şi mai mult de 25 de localităţi din ţară au fost atacate cu rachete, luni dimineaţă, iar atacurile cu drone aveau loc şi în cursul serii. Zelenski afirmă că lumea poate şi trebuie să oprească această teroare şi precizează că au fost distruse 37 de "Shaheds", drone iraniene şi mai multe rachete de croazieră.
- Explozii în orașul lui Zelenski - Șeful administrației militare din Krivoi Rog, Oleksandr Vilkul, a anunțat că au avut loc explozii în orașul natal al lui Volodimir Zelenski. ”În jurul orei 06:30 dimineața, forțele de ocupație au lovit partea de nord a Krivoi Rog. Sunt posibile alte atacuri, stați în adăposturi”, a scris el pe Telegram.
- Nokolaev lovit - Trei explozii au avut loc în orașul portuar Nikolaev din sudul Ucrainei. O rachetă a lovit o clădire de locuit din oraș și cel puțin o persoană a murit.
- Bombardamente ale unor instalaţii electrice, în mai multe oraşe mari, inclusiv Kiev, au avut loc marţi, anunţă preşedinţia ucraineană. ”Au avut loc trei atacuri asupra unor instalaţii electrice” în estul Kievului, anunţă într-un mesaj postat pe o reţea de socializare un consilier apropiat al preşedintelui ucrainean, Kirilo Tîmoşenko. Mai multe cartiere din Dnipro au rămas fără electricitate.
- 30% din centralele electrice au fost distruse - Zelenski a mai spus că 30% din centralele electrice ucrainene au fost distruse în 8 zile, în urma atacurilor rusești.
- Bombardamente în Jîtomir - Rușii au bombardat marți dimineață și orașul Jîtomir, din nordul Ucrainei. Întregul oraș a rămas fără apă și curent.
- Cadavre de copii - Cadavrele a cinci copii au fost exhumate în orașul Liman, care a fost până de curând ocupat de forțele rusești. Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că este vorba de trei fete și doi băieți, care au murit din cauza rănilor provocate de schije și care aveau vârste cuprinse între un an și 14 ani. Cel puțin 425 de copii au fost uciși în Rusia de la începutul războiului.
Evoluţii în Rusia
- Bilanţ negru după avionul prăbuşit - Cel puţin 13 persoane - inclusiv trei copii - au fost ucise în urma prăbuşirii avionului militar rus, în oraşul rus Eisk, situat în apropiere de Ucraina. Alte 19 persoane au fost rănite. În blocul afectat locuiau 600 de persoane.
- Ce drone folosesc rușii - Kremlinul dă asigurări că ”nu are informaţii” despre folosirea de către armata rusă a unor drone de fabricaţie iraniană în Ucraina, după ce Kievul a acuzat Rusia de folosirea acestor drone în atacuri ale infrastructurii de aprovizionare cu electricitate şi apă. ”Noi nu avem astfel de informaţii”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat de jurnalişti dacă Moscova foloseşte drone iraniene în Ucraina. ”Tehnologie rusească este folosită, cu nume ruseşti”, a subliniat Peskov.
- Iranul trimite mai multe drone Rusiei - Iranul se pregăteşte să livreze Rusiei drone suplimentare - dar şi rachete balistice cu rază scurtă de acţiune -, a dezvăluit cotidianul american Washington Post. Prezenţa unor drone iraniene în Ucraina, dezminţită de mai multe ori de către Teheran, a fost dovedită în numeroase rânduri.
- Rusia taie legătura cu Europa - Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat marţi că „nu are rost” să menţină nivelul actual de prezenţă diplomatică a ţării în Occident: „Oamenii noştri lucrează în condiţii care cu greu pot fi numite umane. Ei se confruntă cu probleme constante, ameninţări cu atacuri fizice. Europa a decis să se închidă şi să oprească orice cooperare economică. Nu poţi fi forţat să fii drăguţ”.
- Rușii, ținuți în beznă - Duma de Stat a Rusiei a încetat pentru o perioadă nedeterminată să mai transmită în direct sesiunile plenare pentru a proteja informaţiile de ”inamicul nostru”, a declarat marţi un deputat rus, în timp ce Camera inferioară a Parlamentului dezbătea subiecte legate de războiul din Ucraina.
- Teritoriile anexate se află sub protecția nucleară - Cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Rusia le-a anexat în ultimele săptămâni se află sub protecţia arsenalului nuclear al Rusiei, a transmis marţi Kremlinul. Acelaşi Peskov spune: ”Aceste teritorii sunt părţi inalienabile ale Federaţiei Ruse şi securitatea lor este asigurată la acelaşi nivel ca restul teritoriului Rusiei”.
- Mobilizarea nu s-a încheiat - Mobilizarea parţială a sute de mii de rezervişti nu s-a încheiat ”pentru moment” - însă numeroase regiuni au încheiat deja acest proces, anunţă marţi Kremlinul. ”Pentru moment, nu există încă un decret prezidenţial” care să pună capăt mobilizării.
- Rusia, stat terorist pentru vecini - Parlamentul Estoniei a desemnat marţi Rusia „regim terorist” şi „stat care sprijină terorismul” pentru războiul declanşat în Ucraina. De asemenea, mercenarii Wagner ai Rusiei, precum şi forţele armate ale autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk, sunt considerate organizaţii teroriste. Estonia cere ca Rusiei să-i fie retras locul permanent în Consiliul de Securitate al ONU.
Alte informații relevante
- Crucea Roșie, criticată - Kievul a denunţat marţi lipsa de acţiune a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR). „Din păcate, la fiecare schimb, constatăm că lipsa de acţiune a CICR a dus la torturarea zilnică a prizonierilor noştri de război şi a ostaticilor civili prin foamete, prin electrocutări", a declarat ofiţerul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, potrivit unui comunicat al preşedinţiei.
- Rachete pentru Ucraina - Departamentul american al Apărării încearcă să accelereze livrarea către Ucraina a două sisteme avansate de rachete sol-aer, în condiţiile în care Rusia a folosit din ce în ce mai mult drone furnizate de Iran, care explodează la impact, pentru a bombarda oraşele şi infrastructura ucrainene. Departamentul de Stat a declarat că dronele reprezintă o încălcare a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care restricţionează anumite transferuri de arme către sau dinspre Iran.
- UE trimite 2 miliarde - Ucraina a primit asistență financiară de 2 miliarde de euro din partea Uniunii Europene, prima tranșă a unui pachet de sprijin de 5 miliarde. Președintele Zelenski și prim-ministrul Denys Şmihal au mulțumit blocului pentru ajutorul acordat. „Resursele financiare suplimentare vor ajuta la acoperirea cheltuielilor bugetare urgente, în special pentru sferele sociale și umanitare”, a spus premierul de la Kiev.
- Ajutor de la NATO - Alianţa Nord-Atlantică va furniza Ucrainei sute de sisteme de bruiaj antidronă, a declarat marţi seară secretarul general NATO, Jens Stoltenberg: „Aceste sisteme vor ajuta Ucraina să facă faţă acestei ameninţări specifice a dronelor, inclusiv, bineînţeles, a dronelor de fabricaţie iraniană, care generează acum daune masive şi suferinţă".
- Relaţii rupte cu Iranul - Ministrul de Externe al Ucrainei a anunțat că va înainta o propunere președintelui Volodimir Zelenski de a întrerupe relațiile diplomatice cu Iranul.
- Sancțiuni pentru jurnaliștii ruși - Canada a impus sancţiuni jurnaliştilor şi presei din Rusia, precum şi actorilor consideraţi "complici ai dezinformării" în legătură cu războiul din Ucraina, conform unui anunţ făcut de Ministerul de Externe de la Ottawa.
- Germania, livrări via Grecia - Germania a transferat Greciei primele şase din cele 40 de vehicule de luptă blindate Marder (Marten), în baza unui acord de schimb în cadrul căruia Atena va livra Ucrainei vehicule de luptă de infanterie.