Referendumurile din teritoriile ocupate ale Ucrainei continuă și în ziua 215 de război, însă Putin își pierde din aliați. Unul dintre statele prietene tocmai l-a informat că nu va recunoaște posibila anexare a regiunilor estice ale Ucrainei.
Între timp, continuă și mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin. A început însă haotic, pe fondul protestelor, al greşelilor de redactare şi al exodului de cetăţeni, care fac tot ce pot să fugă din Rusia.
Primii soldați ruși chemați au început să sosească deja la bazele militare. Iar unii dintre ei s-au și revoltat. În orașul siberian Ust-Ilimsk, un rus l-a împușcat mortal pe comandantul militar al unui birou de înrolare, după ce anterior i-a spus că va refuza să lupte în războiul din Ucraina.
Serviciul de securitate ucrainean susține că a prins un soldat rus care a comis crime de război la Bucea, iar FSB spune că a capturat un spion japonez care e consul în Rusia.
Pe front, trupele rusești au lansat noi atacuri, dar nici ucrainenii nu se lasă mai prejos și își continuă contraofensiva.
Mișcări pe front
- Atac în Odesa - Două drone lansate de forțele rusești în regiunea ucraineană Odesa au lovit obiective militare și au provocat un incendiu, a declarat luni comandamentul de sud al forțelor ucrainene. „Ca urmare a unui incendiu pe scară largă și a detonării de muniție a fost organizată evacuarea populației civile", a precizat comandamentul într-o declarație pe Telegram.
- Alte gropi comune - Președintele Volodimir Zelenski a spus că mai multe gropi comune au fost găsite în Izium, regiunea Harkov „Am găsit încă două gropi comune, morminte mari cu sute de oameni”, a declarat Zelenski.
- Ucraina anchetează o presupusă groapă comună situată în nord-estul ţării, la mai puţin de 3 km de frontiera cu Rusia. Locul e o instalaţie industrială de crescut păsări, situată în apropiere de Kozacea Lopan. În timpul ocupaţiei din ultimele luni, armata rusă a folosit instalaţia pe post de hangar, pentru a-şi ascunde tancurile. Autorităţile ucrainene au evocat ”până la 100 de corpuri” găsite aici.
- Contraofensiva Ucrainei - Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a raportat luni că forțele ucrainene au ucis duminică 43 de soldați ruși și au distrus trei tancuri, un sistem de artilerie autopropulsat și nouă vehicule blindate.
- Au prins un criminal - Serviciul de securitate ucrainean susține că un soldat rus, capturat în timpul luptelor din regiunea Herson în această lună, a fost legat de o atrocitățile comise la Bucea, lângă Kiev, în martie.
Mobilizarea parțială și referendumuri
- Mobilizare haotică - "Mobilizarea parţială" a Rusiei pentru războiul din Ucraina a început haotic, pe fondul protestelor, al greşelilor de redactare şi al exodului de cetăţeni care fug din Rusia. Numărul rușilor care au intrat duminică în Finlanda a fost dublu față de duminica precedentă, a anunțat poliția de frontieră finlandeză. Anunţul mobilizării a declanşat demonstraţii împotriva războiului în întreaga ţară, care au fost rapid reprimate de poliţie. Cel puţin 1.472 de protestatari au fost reţinuţi în zeci de oraşe din Rusia.
- Kremlinul a recunoscut greşeli, intervenite în procesul de mobilizare şi a subliniat că deocamdată nu se închid frontierele, în contextul manifestaţiilor şi exodului de bărbaţi ruşi în străinătate. Autorităţile au fost afirmat că mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti nu va viza decât persoanele cu experienţă militară sau competenţe căutate. Dar s-au înregistrat multe cazuri de mobilizare a unor persoane în vârstă, bolnave sau fără experienţă, precum şi a studenţilor.
- Primii ruși mobilizați au spus prezent - Primii soldați ruși chemați la mobilizarea parțială a Rusiei au început să sosească la bazele militare, a anunțat Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de luni dimineață.
- Revolta rușilor - Un bărbat rus l-a împușcat pe comandantul militar al unui birou de înrolare dintr-un oraș siberian, după ce anterior i-a spus că va refuza să lupte în războiul din Ucraina. Incidentul a avut loc în orașul Ust-Ilimsk. Potrivit unor surse, comandantul a murit.
- Dictatorii îi amenință pe fugari - „Rusia are resurse pentru a mobiliza 25 de milioane, aşa că 30.000 sau 50.000 n-au decât să fugă (…). Să fugă, căci se vor întoarce. Rămâne doar de stabilit ce-i de făcut cu ei”, a spus Alexander Lukașenko, la o reuniune cu Putin neanunțată anterior, ce a avut loc la Soci.
Diplomație anti-Putin
- Un aliat al Rusiei nu recunoaște referendumurile - Kazahstanul, stat vecin şi aliat al Rusiei, a anunțat că nu va recunoaște posibila anexare a regiunilor estice ale Ucrainei de către Rusia prin referendumurile organizate acolo, a declarat luni ministerul de Externe al națiunii din Asia Centrală.
- Maia Sandu amenință cu retragerea cetățeniei - Republica Moldova ar putea retrage cetăţenia în cazul acelor persoane care merg să lupte de partea Rusiei în Ucraina, după ce au fost chemate la arme întrucât deţin şi cetăţenia rusă, a anunţat luni preşedintele moldovean Maia Sandu.
- Putin vrea respect - „Să ne trateze cu respect”, a răspuns Putin, întrebat de Lukașenko ce mai trebuie să facă liderii europeni.
- Exerciţii militare de mare amploare - Numeroase state NATO au iniţiat exerciţii aeriene şi balistice în Marea Baltică. Exerciţiul "Ramstein Alloy 2022" se desfăşoară, luni şi marţi, în Marea Baltică, fiind găzduit de Letonia. La exerciţii participă militari din Ungaria, Germania, Cehia, Italia, Turcia, Marea Britanie, Estonia, Letonia, Lituania, precum şi din Finlanda (care vrea să intre în NATO).
- Consulul spion - Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) a anunţat, luni, reţinerea consulului japonez din oraşul Vladivostok sub acuzaţia de spionaj. Diplomatul nipon ar fi fost prins în flagrant în timp ce primea informaţii secrete despre efectele sancţiunilor occidentale asupra situaţiei economice din Extremul Orient rus. Consulul a fost declarat persona non grata şi urmează să fie expulzat.