Ziua 206: Explozii puternice în Herson, forțele ruse și-ar pregăti retragerea. Centrala de la Zaporojie, reconectată

Ziua 206: Explozii puternice în Herson, forțele ruse și-ar pregăti retragerea. Centrala de la Zaporojie, reconectată

În ciuda opoziţiei Moscovei, lui Volodimir Zelenski i se va permite să se adreseze adunării generale a ONU de săptămâna viitoare, printr-o excepţie de la regulile Naţiunilor Unite. La şedinţa respectivă Mexicul va veni cu un plan inedit de pace pentru Ucraina.

Pe de altă parte, în discursul său zilnic, Zelenski a susținut că Rusia a repetat la Izium ceea ce a făcut la Bucea. S-au descoperit camere de tortură, în care au fost abuzaţi civili din oraşele ocupate, spaţii în care erau ţinuţi inclusiv străini. Unii dintre ei erau veniţi la studii.

În schimb, Vladimir Putin a amenințat cu noi atacuri asupra infrastructurii civile: "Războiul poate deveni mai dur". Cât despre contraofensiva Kievului pe frontul de est, el a spus: „Să vedem cum se dezvoltă și cum se termină”.

Pe front, forțele ucrainene au bombardat cartierul general al ruşilor din Herson, probabil folosind HIMARS, iar Statul Major al armatei ucrainene susține că forțele ruse și-ar pregăti retragerea din Herson.

Mişcările de pe front

  • Atac în inima ruşilor la Herson - Pe frontul de sud, ucrainenii au lovit cartierul general al ruşilor din Herson, probabil folosind HIMARS. Cel puțin 5 rachete au căzut pe clădirea administrației centrale din Herson, pe care trupele ruse au ocupat-o din martie, după sosirea din Crimeea.
  • Contraofensiva înaintează - Raportul serviciului militar de informaţii al Marii Britanii arată că Ucraina îşi continuă operaţiunile în cadrul contraofensivei din nord-est. "Rusia probabil consideră importantă menţinerea controlului asupra regiunii Lugansk, deoarece prin ea trec câteva din puţinele rute principale de reaprovizionare încă aflate sub controlul Rusiei, dinspre regiunea rusă Belgorod", a comunicat Ministerul Apărării de la Londra. Nu e clar dacă forțele Moscovei au „rezerve suficiente sau un moral adecvat” pentru a rezista unui alt atac concertat ucrainean.
  • Lovituri ţintite - Forțele armate ucrainene au lovit patru zone deținute de trupele ruse, potrivit statului major de la Kiev. Armata a vizat, de asemenea, o stație de descărcare, împiedicând forțele ruse să desfășoare rezerve suplimentare.
  • Procuror mort la birou - În Lugansk, un procuror pro-rus a murit împreună cu adjunctul său, când biroul lor a fost aruncat în aer. Consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, spune că Ucraina nu e responsabilă de explozie.
  • Morţi violente la Izium - Practic, toate cadavrele exhumate la Izium aveau semne de moarte violentă, a declarat șeful administrației regionale Harkov despre cimitirul descoperit în pădure. S-au găsit mai multe cadavre cu mâinile legate la spate și unul „cu o frânghie în jurul gâtului”, a declarat Oleg Sinegubov. „Din corpurile care au fost exhumate astăzi, 99% au prezentat semne de moarte violentă”.
  • Bucea se repetă - Zelenski susţine că Rusia a repetat la Izium ceea ce a făcut la Bucea. S-au descoperit camere de tortură, în care au fost abuzaţi civili din oraşele ocupate, spaţii în care erau ţinuţi inclusiv străini. Unii dintre ei erau veniţi la studii.
  • Zaporojie, în siguranță - AIEA a anunţat că centrala nucleară Zaporojie este din nou conectată la reţeaua electrică naţională a Ucrainei, inginerii reparând una dintre cele patru linii externe principale de electricitate care erau avariate din cauza războiului.
  • Forţele ruse se retrag din Herson? - Forțele ruse îşi pregătesc posibile căi de retragere din regiunea Herson (sud), unde au scufundat în Nipru nouă vagoane pentru a improviza o trecere în zona hidrocentralei Kahovskaia, afirmă Statul Major al armatei ucrainene într-un buletin informativ sâmbătă seara, citat de Unian şi Ukrainska Pravda. Anterior, agenţii de presă ucrainene au relatat că în oraşul Herson ocupat temporar se aud explozii puternice. Conform unor conturi de Telegram, în diferite cartiere ale Hersonului se aud împuşcături.
ADVERTISING

Ce va fi la ONU

  • Excepţie pentru Zelenski - În ciuda opoziţiei Moscovei, lui Volodimir Zelenski i se va permite să se adreseze adunării generale a ONU de săptămâna viitoare, printr-o excepţie de la regulile Naţiunilor Unite. Din cele 193 de state membre, 101 au votat în favoarea președintelui ucrainean, care va fi astfel lăsat să „prezinte o declarație preînregistrată” în loc să vină la şedinţă în persoană, așa cum se cere de obicei. Șapte membri au votat împotriva propunerii, inclusiv Rusia. 19 state s-au abținut.
  • Plan de pace din Mexic - Mexicul va prezenta tot la ONU un plan de pace pentru Ucraina, a declarat președintele Andres Manuel Lopez Obrador. AFP susţine că propunerea este ca papa Francisc, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și premierul indian, Narendra Modi, să formeze un comitet de dialog și pace. Lopez Obrador, a cărui țară este membru nepermanent al Consiliului de Securitate, a criticat ONU pentru că este „inactivă” în fața conflictului.

Rânjetul lui Putin, vizele de Elveţia și ajutorul de la SUA

  • Putin rânjeşte - Președintele Vladimir Putin a făcut primul său comentariu public de când trupele sale au fost forțate să se retragă din teritoriile pe care le dețineau în nord-est. Putin a spus că a invadat Ucraina pentru că Occidentul a vrut să rupă Rusia. El a rânjit când a fost întrebat despre recentul succes militar al Ucrainei, spunând: „Să vedem cum se dezvoltă, cum se termină”. El mai susţine că nimic nu s-a schimbat - scopul final al „operațiunii militare speciale” era capturarea Donbas-ului.
  • Avertisment de la Joe Biden - Preşedintele SUA l-a avertizat pe Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare chimice sau tactice în războiul cu Ucraina. Întrebat ce i-ar spune lui Putin dacă s-ar gândi să folosească armele, Biden a răspuns: „Nu. nu. nu. Vei schimba fața războiului, ca niciodată după Al Doilea Război Mondial.”
  • Au venii banii de la americani - Premierul ucrainean Denis Şmihal a mulţumit sâmbătă SUA pentru sprijinul acordat, după ce Ucraina a primit o nouă asistenţă financiară internaţională, de 1,5 miliarde de dolari. E ultima tranşă dintr-un ajutor de 4,5 miliarde de dolari din partea SUA. Fondurile vor fi folosite pentru pensii şi programele de asistenţă socială.
  • Şi mai mulţi bani de la americani - Departamentul de Apărare al SUA a anunțat că oferă Ucrainei o asistență militară suplimentară de 600 de milioane de dolari pentru a satisface „nevoile critice de securitate și apărare” ale țării. În total, administrația Biden a angajat aproximativ 15,8 miliarde de dolari în ajutor de securitate pentru Ucraina.
  • Elveția are veşti proaste pentru ruşi - Elveţia s-a aliniat cu Uniunea Europeană şi a suspendat acordul din 2009 de relaxare a regulilor pentru intrarea cetățenilor ruși în țară. „Suspendarea acordului nu înseamnă înghețarea generală a vizelor pentru ruși, ci mai degrabă că aceștia vor trebui să folosească procedura obișnuită de obținere a vizelor pentru a intra în Elveția”, a declarat Consiliul federal.
  • Critici noi pentru Germania - Ministrul de Externe al Ucrainei a reînnoit criticile la adresa Germaniei pentru că nu a trimis tancurile cerute, declarând că noile arme promise de Berlin „nu sunt cele de care avem cea mai mare nevoie”. Berlinul a anunțat joi că va trimite la Kiev mai multe lansatoare de rachete și transportoare de trupe blindate „Dingo”.
  • Preşedinţia cehă a Uniunii Europene cere crearea unui tribunal internaţional pentru crime de război, după descoperirea sutelor de cadavre la Izium, relatează AFP. „În secolul XXI, astfel de atacuri împotriva populaţiei civile sunt de neconceput şi odioase. Nu trebuie să trecem cu vederea asta. Toţi criminalii de război trebuie să fie pedepsiţi”, ”, a spus ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇