Ziua 186 de război: O veste bună, experții AIEA vor vizita „zilele următoare” centrala nucleară de la Zaporojie

Ziua 186 de război: O veste bună, experții AIEA vor vizita „zilele următoare” centrala nucleară de la Zaporojie

Ucraina a intrat în ziua 186 de război, iar îngrijorările legate de centrala nucleară de la Zaporojie se mențin, deși a fost reconectată la reţeaua de electricitate. Forțele ucrainene și ruse se acuză în continuare reciproc de bombardamente în apropierea centralei nucleare Zaporojie. O veste bună vinde de la inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, care susțin că vor vizita „zilele următoare” centrala de la Zaporojie.

Între timp, atacurile rușilor continuă. Au bombardat regiunea Sumî, unde cel puțin doi oameni au fost răniți, iar o școală, o grădiniță și un oficiu poștal au fost distruse.

ADVERTISING

În Herson, ruși sunt acuzați că au răpit 3 bărbați și o femeie, după ce au intrat în casele lor sub pretextul că vor să caute arme.

Iar Occidentul continuă să ajute Ucraina. Marea Britanie a anunțat că o va sprijini și anii următori, iar Marea Britanie îi donează 6 drone submarine pentru a o ajuta la neutralizarea minelor ruseşti în largul coastelor sale.

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Situația de la Zaporojie

  • Acuzații reciproce de atacuri la Zaporojie. Forțele ucrainene și ruse continuă să se acuze reciproc de bombardamente în apropierea centralei nucleare Zaporojie. Ucraina declară că forțele ruse au atacat zonele aflate lângă centrală, iar Rusia spune că obuzele ucrainene au lovit o clădire în care este depozitat combustibil nuclear.
  • Ce s-ar fi întâmplat în cazul unui accident grav la Zaporojie. În cazul în care ar fi avut loc un accident grav la centrala de la Zaporojie în aceste zile, norul de radiații ar fi acoperit o parte din sudul Ucrainei și regiunile de sud-vest ale Rusiei, arată o simulare făcută de Inspectoratul de Reglementare Nucleară de Stat.
  • Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) vor vizita centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, „în următoarele zile”, pe fondul reluării bombardamentelor și a temerilor tot mai mari privind un potențial accident nuclear. Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că își „continuă consultările cu toate părțile în vederea trimiterii unei misiuni de experți AIEA la Zaporojie în următoarele zile pentru a contribui la asigurarea siguranței și securității nucleare acolo”, a scris duminică pe Twitter organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, citat de CNN.
ADVERTISING

Mișcări pe front:

  • Ruși răpesc ucraineni. Administrația regională din Herson a anunțat că rușii au răpit trei bărbați și o femeie după ce au pătruns în casele lor sub pretextul că vor să caute arme. Se presupune că locuințele lor au fost jefuite, iar oamenii au fost duși într-o direcție necunoscută.
  • Echipamente distruse. Armata Ucrainei a distrus un punct de aprovizionare militar rusesc și 2 depozite de muniție în sudul țării.
  • Rus spânzurat la Zaporojie. Andri Rîzhkov, un colaborator rus, a fost găsit spânzurat în Mîkhailivka, regiunea Zaporojie, relatează Ukrinform.
  • Bombardamente în Sumî. Cel puțin două persoane au fost rănite după ce rușii au bombardat regiunea Sumî. Au fost distruse o școală, o grădiniță și un oficiu poștal.
  • Aproape 50.000 de soldați ruși uciși. Ministerul ucrainean de Externe a anunțat că 46.750 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului. În cea mai recentă actualizare privind pierderile rusești, autoritatea ucraineană a mai raportat că 234 de avioane, 202 elicoptere și 4.257 de vehicule blindate au fost distruse de la începutul războiului.
  • Atacuri și în Nikolaev. O persoană a fost rănită și numeroase blocuri au fost distruse după ce rușii au bombardat Nikolaev, a declarat guvernatorul regiunii, Vitaliî Kim.
ADVERTISING

Sprijin pentru Ucraina, sancțiuni pentru ruși

  • Ajutor de la Germania. Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a asigurat Ucraina de sprijinul Germaniei în războiul împotriva Rusiei în anii următori, dacă va fi necesar. "Din păcate, trebuie să presupunem că Ucraina va avea în continuare nevoie de noi arme grele de la prietenii săi vara viitoare", a declarat Baerbock.
  • Drone de la Marea Britanie. 6 drone submarine vor fi donate de Marea Britanie Ucrainei pentru a o ajuta la neutralizarea minelor ruseşti în largul coastelor sale.
  • Suspendare a facilităților pentru vizele cetățenilor ruși. Miniştrii de externe ai UE sunt pe cale să susţină o suspendare a acordului cu Moscova de facilitare a eliberării vizelor pentru cetăţenii ruşi, a relatat Financial Times, citând trei oficiali implicaţi în discuţii. Autorităţile au discutat despre limitarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii ruşi, iar unele state membre au cerut interzicerea totală a vizelor turistice, însă nu există o majoritate în favoarea acestei măsuri.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇