Ziua 185 de război: Rusia şi-a intensificat atacurile în Doneţk, dar își retrage avioane din Crimeea. Primele vești bune de la Zaporojie

Ziua 185 de război: Rusia şi-a intensificat atacurile în Doneţk, dar își retrage avioane din Crimeea. Primele vești bune de la Zaporojie

Ziua 185 a războiului din Ucraina a început cu distrugerea unui pod important din sudul ocupat și cu noi îngrijorări legate de centrala nucleară de la Zaporojie – dar și cu o veste bună.

Ucrainenii au înregistrat un succes în ultimele ore, după ce au reușit să scoată din uz podul Daryivskiy, din regiunea Herson. Acesta se întinde pe aproape 100 de metri și este singura traversare controlată de ruşi a râului Inhulets, un afluent al Niprului.

De cealaltă parte, rușii şi-au intensificat atacurile în Doneţk, în ultimele cinci zile, mișcare ce ar putea viza atragerea forţelor ucrainene şi zădărnicirea unui eventual contraatac al acestora, a anunţat Ministerul Apărării britanic, în informarea zilnică.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că situaţia la Zaporojie rămâne foarte riscantă şi periculoasă, avertizând că orice deconectare a centralei de la reţea, orice acţiune a Rusiei care ar putea declanşa oprirea reactoarelor, va plasa din nou centrala la un pas de dezastru. Totuși, Energoatom a anunțat că această centrală a fost reconectată la reţeaua de electricitate a Ucrainei.

În timp ce Putin a semnat un decret prin care le dă facilități și bani celor care pleacă din Ucraina și se duc în Rusia. Cu niște condiții bizare.

ADVERTISING

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

SITUAȚIA DE PE FRONT

  • Podul distrus: Tirul de rachete ucrainene a lovit, vineri, un pod important folosit de forţele de ocupaţie ruse în sudul regiunii Herson şi l-a scos din uz, a afirmat comandamentul militar din sudul țării. Podul Daryivskiy, care se întinde pe aproape 100 de metri, este singura traversare controlată de ruşi a râului Inhulets, un afluent al marelui Nipru. Iar scoaterea acestuia din uz ar putea complica grav rutele între cele două jumătăţi ale teritoriului controlat de ruşi de la vest de Nipru.
  • Căzut la datorie: Departamentul de Stat al SUA a confimat moartea unui alt cetăţean american în războiul din Ucraina.
  • Rușii încep să-și retragă avioanele din Crimeea: Potrivit unui raport NATO, citat de Business Insider, rușii au retras deja șase aeronave Suhoi Su-35 și patru Miguri Mig-31 de la bazele din Crimeea în cele din Rusia. Alte 32 de aeronave (Su-27, dar și un număr mai mic de Su-35 și Mig-31) rămân deocamdată la baza aeriană Belbeck de lângă Sevastopol, urmând a fi și acestea relocate. Toate sunt aeronave multirol, dar care asigură în special supremația aeriană, fiind folosite mai ales pentru interceptarea aeronavelor ucrainene care operează pe Frontul de Sud, transmite Biziday.ro.
  • Rusia şi-a intensificat atacurile în Doneţk în ultimele cinci zile: Această strategie ar putea viza atragerea forţelor ucrainene şi zădărnicirea unui eventual contraatac al acestora, a anunţat Ministerul Apărării britanic, în informarea zilnică.
  • Bilanț negru: Biroul Procurorului General din Ucraina au anunţat, sâmbătă, că de la începutul ofensivei militare a Rusiei, în Ucraina au murit 377 de copii şi au fost răniţi peste 733.
  • Rusia rămâne fără rachete: Rusia a rămas fără mai bine de jumătate din rachetele pe care le deţinea înainte de începerea războiului, a declarat un reprezentant al Direcţiei de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina cu ocazia unui interviu pentru RBK Ukraine. Potrivit acestuia, Rusia se află într-o “situaţie dificilă” în ceea ce priveşte rachetele sale Kalibr şi mai deţine doar în jur de 20 la sută sau chiar mai puţin din stocul iniţial de rachete balistice Iskander.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

AMENINȚAREA NUCLEARĂ

  • Zelenski e temător, dar optimist: ”Oamenii noştri de ştiinţă în domeniul nuclear, toţi specialiştii în industria energetică, reuşesc să protejeze centrala nucleară Zaporojie de cel mai rău scenariu, care este provocat în mod constant de forţele ruse. În prezent, centrala a fost conectată la reţea. Felicitările mele! Produce energie pentru Ucraina. Vreau să subliniez că situaţia rămâne foarte riscantă şi periculoasă. Orice repetare a evenimentelor de ieri, adică orice deconectare a centralei de la reţea, orice acţiune a Rusiei care ar putea declanşa oprirea reactoarelor, va plasa din nou centrala la un pas de dezastru”, a declarat lliderul de la Kiev.
  • O veste bună: Așa cum spunea și Zelenski, centrala a fost reconectată la reţeaua de electricitate a Ucrainei - deja două unități au reînceput să furnizeze energie.
  • Rusia acuză: Ministerul rus al Apărării a acuzat forţele ucrainene că au bombardat de trei ori în ultimele 24 de ore complexul în care se află centrala nucleară de la Zaporojie. De cealaltă parte, operatorul nuclear ucrainean Energoatom a transmis că forţele ruse „au bombardat locul în mai multe rânduri în ultima zi''.
  • Kremlinul se ține tare: ONU transmite că Rusia împiedică adoptarea unui text privind dezarmarea nucleară. Reprezentantul Rusiei, Igor Vişneveţki, a denunţat o lipsă de "echilibru" în proiectul final al textului de peste 30 de pagini. "Delegaţia noastră are o obiecţie cheie faţă de anumite paragrafe, care sunt neruşinat de politice", a spus el, repetând de mai multe ori că Rusia nu a fost singura ţară care a avut obiecţii faţă de conţinutul documentului în general. Potrivit unor surse apropiate negocierilor, Rusia s-a opus în mod deosebit paragrafelor referitoare la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de armata rusă. În cea mai recentă versiune a textului, consultată de AFP, se sublinia o "mare îngrijorare" cu privire la activităţile militare din jurul centralelor electrice ucrainene, inclusiv Zaporojie, "pierderea controlului" de către Ucraina asupra acestor situri şi "impactul" semnificativ asupra siguranţei. Pentru că este nevoie de un consens, revizuirea tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP) nu s-a putut face acum.
  • Bani pentru transportul energiei: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a convenit cu Ucraina să schimbe destinaţia unei tranşe finale de împrumut, de 97,3 milioane de euro, acordat companiei de transport de energie electrică Ukrenergo, pentru a menţine furnizarea de energie iarna viitoare. În luna mai, BERD a schimbat destinaţia unei părţi din împrumutul către Ukrenergo pentru a oferi lichidităţi de urgenţă de 50 de milioane de euro. ”Războiul a declanşat nevoi urgente de lichiditate care au determinat Ukrenergo să ceară schimbarea destinaţiei fondurilor”, a spus BERD într-un comunicat. ”Sprijinul de lichiditate din partea BERD va permite funcţionarea stabilă a reţelei electrice ucrainene, precum şi a generatoarelor nucleare şi a surselor regenerabile şi va menţine fdurnizarea de energie pentru industrii şi gospodării”, a adăugat acesta.
ADVERTISING

DECLARAȚIILE LIDERILOR

  • Grânarul Europei:

Iniţiativa exportului de cereale funcţionează de aproape o lună, iar în acest timp, primul milion de tone de produse alimentare au fost exportate din cele trei porturi ale noastre din Chornomorsk, Odesa şi Yuzhne din 24 februarie.

„Aceasta este o victorie. Acest lucru înseamnă, practic, că cerealele ucrainene şi însuşi faptul că ruta de aprovizionare ucraineană către piaţa mondială alimentară a funcţionat, fac posibilă prevenirea haosului pe piaţă, reducerea severităţii crizei alimentare şi prevenirea unui deficit catastrofal. Ucraina a fost, este şi va fi printre garanţii securităţii alimentare globale”, a afirmat Zelenski.

  • Rusia exclude pacea, chiar și dacă Ucraina renunță la ambițiile de a intra în NATO:

"Renunţarea la a participa în cadrul Alianţei Nord-Atlantice este vitală acum, dar este deja insuficientă pentru a stabili pacea", a declarat Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, într-un interviu pentru televiziunea LCI, din care agenţiile ruse de presă au preluat citate. Conform declaraţiilor înaltului oficial rus, ţara sa va continua campania până când îşi va atinge obiectivele.

  • Kazahstan suspendă exporturile de arme

Kazahstanul, vecin şi aliat al Rusiei, a suspendat toate exporturile de arme timp de un an, a declarat sâmbătă guvernul său, pe fondul conflictului din Ucraina şi al sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei, relatează Reuters. Fostă republică sovietică, care are, de asemenea, legături economice intense cu Kievul, a evitat să ia parte vreuneia din tabere în criza ucraineană, pronunţându-se pentru o rezolvare paşnică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇