Ziua 180. Dughin acuză Ucraina că i-a ucis fiica. Kievul neagă că suspecta evocată de Moscova ar fi din regimentul Azov

Ziua 180. Dughin acuză Ucraina că i-a ucis fiica. Kievul neagă că suspecta evocată de Moscova ar fi din regimentul Azov
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 180 de război, Volodimir Zelenski se teme de un atac puternic de Ziua Independenței, pe 24 august. Astfel, la Kiev au fost interzise adunările de amploare timp de patru zile, începând de luni.

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Totodată, Ucraina avertizează că Rusia a plasat cinci nave de război și submarine cu rachete de croazieră în Marea Neagră.

Între timp, rușii continuă bombardamentele și au lansat din nou rachete în orașul Nikolaev. 6 persoane au fost rănite, printre care un copil, și mai multe clădiri rezidențiale au fost distruse.

Aleksandr Dughin a acuzat Ucraina pentru asasinarea fiicei sale, atentat atribuit de asemenea de investigatorii ruşi unei presupuse agente a serviciilor secrete din Ucraina, ţară ce a negat orice implicare. Luptătorii Azov, eliberați din prizonieratul rusesc, au negat informațiile potrivit cărora presupusa ucigașă ar face parte din regiment.

ADVERTISING

Pe de altă parte, Statele Unite nu susțin interdicția generală a vizelor pentru cetățenii ruși, iar un fost deputat rus susține că fiica lui Alexander Dughin ar fi fost ucisă de un grup clandestin anti-Putin.

Mișcări pe front

  • Aproximativ 9.000 de militari ucraineni au fost ucişi în cele şase luni de la începutul invaziei ruse, a anunţat comandantul Armatei Ucrainei, Valeri Zalujnîi.
  • Un incendiu a izbucnit la un depozit de muniție rusesc din Donețk. Totodată, o școală din Konstantinovka, Donețk, a fost distrusă de bombele rușilor.
  • Primarul în exil al Melitopolului ocupat, Ivan Fedorov, spune că un ucrainean l-a înjunghiat în gât pe un soldat rus care a molestat o minoră în plină stradă.
  • Rușii au atacat iar orașul Nikolaev. 6 persoane au fost rănite, printre care un copil, și mai multe clădiri rezidențiale au fost distruse.
  • Rușii au lansat din Belgorod rachete asupra districtul Kiev din Harkov. O clădire de două etaje a fost distrusă, nu sunt încă raportate victime.
  • Nikopolul a fost atacat cu 42 de obuze și artilerie de tun, patru persoane au fost rănite și peste 2.000 de oameni au fost lăsați fără curent.
  • Două avioane ale armatei americane survolează, luni, mai multe ţări din sud-estul Europei, într-o nouă demonstraţie de forţă menită să sublinieze „angajamentul” Statelor Unite faţă de membrii NATO, pe fondul războiului din Ucraina, a anunţat comandamentul american.
ADVERTISING

Tensiuni în creștere înainte de Ziua Independenței Ucrainei

  • Ucraina avertizează că Rusia a plasat cinci nave de război și submarine cu rachete de croazieră în Marea Neagră.
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că la Mariupol se pregăteşte un „proces-spectacol" pentru soldaţii ucraineni capturaţi. El a subliniat că Ucraina nu va tolera acest lucru şi, dacă aşa ceva se va întâmpla, orice negociere cu Rusia nu va mai exista.
  • Rusia a închis spațiul aerian în regiunile de frontieră Lipețk și Voronej între 22 și 25 august.
  • Ucraina se teme de un atac puternic al rușilor de Ziua Independenței, pe 24 august. Astfel, la Kiev au fost interzise adunările de amploare timp de patru zile, începând de luni.

Alte informații relevante

  • Într-o înregistrare video cu ocazia Zilei drapelului naţional, marcată în Rusia la 22 august, Putin a anunţat că în școli ziua va începe cu ridicarea drapelului şi intonarea imnului: „Rusia este o putere mondială viguroasă şi independentă. Rusia va rămâne fidelă valorilor tradiţionale şi, ca naţiune puternică şi independentă, va urma doar acele politici care îi corespund intereselor fundamentale”.
  • FSB a acuzat oficial Kievul că ar fi în spatele atentatului în care a murit Daria Dughina. Suspectă e o ucraineancă născută în 1979, care a sosit în Rusia pe 23 iulie împreună cu fiica sa şi a închiriat un apartament în acelaşi bloc de locuinţe cu Dughina. Detalii AICI.
  • Şi Aleksandr Dughin a acuzat Ucraina pentru asasinarea fiicei sale.
  • Kievul neagă relatări recente ale presei ruse care afirmă că presupusa ucigașă a Dariei Dugina, Natalia Vovk, ar fi făcut parte din regimentul Azov. La fel şi luptătorii regimentului Azov.
  • Partizanii ruși sunt responsabili pentru atentatul cu mașina-capcană de la Moscova, în care a murit fiica lui Alexander Dughin, numit „creierul lui Putin” sau „Rasputinul lui Putin”, susține un fost deputat rus. Ilya Ponomarev, fost membru al Dumei a Rusiei, care a fost expulzat pentru activități anti-Kremlin, a susținut că explozia de sâmbătă seara a fost opera Armatei Naționale Republicane.
  • Fostul star NBA Dennis Rodman intenţionează să călătorească în Rusia pentru a contribui la eliberarea jucătoarei americane de baschet Brittney Griner. Însă Administrația lui Joe Biden se teme că efectul va fi contrar și consideră că astfel de negocieri trebuie duse doar pe canale oficiale. Rodman a fost un apropiat al liderului nord-coreean Kim Jong Un şi l-a întâlnit și pe Putin în 2014, la Moscova, descriindu-l drept „foarte cool".
  • Uniunea Europeană intenţionează să organizeze o misiune de „instruire şi asistenţă” a armatei ucrainene care ar urma să aibă loc în ţările vecine, a declarat, luni, Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell. Propunerea va fi discutată săptămâna viitoare la Praga în cadrul Consiliului Miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii.
  • Cancelarul german Olaf Scholz i-a promis lui Putin, înainte de invazie, că Ucraina nu va adera la NATO în următorii cel puțin 30 de ani.
  • Germania se confruntă cu o perioadă dificilă și trebuie să se pregătească pentru ca Rusia să restrângă și mai mult livrările de gaze, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck.
  • Statele Unite nu susțin interdicția generală a vizelor pentru cetățenii ruși, a declarat luni un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat: „SUA nu ar dori să închidă căile către refugiu și siguranță pentru dizidenții Rusiei sau pentru alții care sunt vulnerabili la abuzurile drepturilor omului. (...) Este important să trasăm o linie de demarcaţie între acțiunile guvernului rus și politicile sale din Ucraina și poporul Rusiei”.
  • ONU are o echipă de cercetare gata să investigheze atacul din închisoarea de la Olenivka, care deocamdată nu merge nicăieri. Şi Rusia și Ucraina solicită o anchetă independentă, dar ONU consideră că situația din jurul închisorii nu este sigură pentru acces.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇