În ziua 1246 de război, Rusia şi Ucraina au reluat dialogul după şapte săptămâni. Reuniunea care a avut loc la Istanbul s-a încheiat, miercuri seara, după aproximativ 40 de minute şi nu vor mai exista alte contacte între cele două delegaţii.
Întâlnirea a fost precedată de un tete-a-tete între şefii celor două echipe. Cele două părţi au convenit să facă un nou schimb de prizonieri, dar de data aceasta nu este vorba doar de militari, ci şi de civili.
Decizia în legătură cu a patra rundă de negocieri va fi luată după punerea în aplicare a noilor acorduri, a informat o sursă TASS.
Potrivit Ukrainskaia Pravda, Ucraina a propus Rusiei să organizeze o întâlnire la nivel înalt, cu participarea preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi a preşedintelui SUA, Donald Trump, până la sfârşitul lunii august. Încă de la prima întâlnire de la Istanbul, partea ucraineană a propus un format de întâlnire la nivel de lideri, dar de atunci acest lucru nu s-a întâmplat.
Pe front, Ucraina a anunțat că a rămas fără un avion Mirage 2000 oferit de Franța. Acesta s-a prăbușit marți seară din cauza unei defecţiuni tehnice, în timpul unei misiuni. Pilotul a reușit să se catapulteze, iar incidentul va fi investigat de o comisie specială.
Între timp, rușii au ucis o femeie în raionul Dniprovskîi din regiunea Herson. De asemenea, un bărbat a fost rănit într-un atac nocturn cu drone în aceeași regiune.
Regiunea Dnipropetrovsk a fost ținta unui nou atac nocturn cu drone. În Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, au fost consemnate numeroase distrugeri. De asemenea, rușii au continuat să bombardeze raionul Nikopol cu artilerie grea.
Dronele rusești au atacat noaptea trecută infrastructura energetică a Ukrzaliznîția (Căile Ferate Ucrainene) din regiunile Sumî și Poltava, dar alimentarea cu energie electrică a fost restabilită rapid în majoritatea zonelor, iar trenurile circulă conform programului.
Forțele ruse au lansat în timpul nopții 71 de drone, iar apărarea aeriană a neutralizat 27 în nordul, estul și centrul Ucrainei. 26 de drone au lovit în 14 locuri. Atacurile au afectat regiunile Dnipropetrovsk, Sumî, Harkov și Cerkasî.
De cealaltă parte a graniței, Rusia a simțit din nou realitatea războiului - de data aceasta, regiunea Rostov a fost atacată. A fost vizat un nod feroviar folosit de armata rusă.
Între timp, armata rusă face exerciții pe patru mări și oceane, la care iau parte peste 150 de nave și 15.000 de militari. Operațiunea se numește „Furtuna din iulie” și se va desfășura până duminică în oceanele Pacific și Arctic și în mările Baltică și Caspică.
O anchetă a unei publicații independente arată că autoritățile ruse au implicat sistematic copii în proiectarea și testarea dronelor pentru războiul din Ucraina, prin intermediul unor competiții naționale care încep cu jocuri video aparent inocente și se termină cu selectarea celor cei mai talentați dintre ei de către companiile de apărare.
Și Zelenski a anunțat că în termen de două săptămâni va fi prezentat un plan de acțiune pentru întărirea sistemului de justiție, elaborat împreună cu principalele instituții de aplicare a legii și anticorupție, însă „totul trebuie curățat de influența rusă”. Anunțul vine pe fondul unui val tot mai mare de critici la adresa unei legi adoptate marți care, potrivit specialiștilor și organizațiilor civice, subminează independența celor mai importante agenții anticorupție din țară.
Situația pe front
- Armata ucraineană a pierdut primul Mirage - Unul dintre avioanele de vânătoare Mirage 2000 ale Ucrainei s-a prăbușit, marți seară, din cauza unei defecţiuni tehnice, în timpul unei misiuni. Pilotul a reuşit să se catapulteze în siguranţă, au anunțat Forțele Aeriene, citate de Kiev Independent. „S-a produs o defecţiune la echipament, care a fost semnalată de pilot controlorului de zbor”, se arată într-un comunicat al armatei. „Pilotul a acţionat cu competenţă, aşa cum se aşteaptă în situaţii de criză, şi s-a catapultat cu succes. Echipajul de salvare l-a găsit pe pilot în stare stabilă. Nu au fost victime la sol”, a precizat armata. Este prima pierdere a unui avion Mirage de când armata ucraineană a început să le primească, la începutul acestui an. Incidentul a avut loc în regiunea Volîn, din nord-vestul ţării. O comisie specială va investiga cauzele incidentului. Armata ucraineană a anunţat sosirea primului lot de avioane Mirage în februarie, iar în martie acestea au început misiunile de luptă.
- Rușii au ucis o femeie în Herson - O femeie de 66 de ani a fost ucisă într-un atac rusesc asupra raionului Dniprovskîi din Herson. De asemenea, un bărbat a suferit răni grave în urma unui atac nocturn cu drone, acesta primind îngrijiri medicale, a anunțat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare a regiunii Herson, citat de Ukrainska Pravda.
- Atacuri în Dnipropetrovsk - Regiunea Dnipropetrovsk a fost ținta unui nou atac nocturn cu drone. În orașul Krivoi Rog, mai multe blocuri, o unitate industrială, un magazin, o clinică ambulatorie, o sală de sport, o școală, o instituție culturală și o clădire de birouri au fost avariate. De asemenea, rușii au bombardat raionul Nikopol cu artilerie grea, două case fiind avariate în localitățile Marhaneț și Pokrovske.
- Căile Ferate, lovite de drone - Dronele rusești au atacat noaptea trecută infrastructura energetică a Ukrzaliznîția (Căile Ferate Ucrainene) din regiunile Sumî și Poltava. Atacul a avariat instalațiile energetice, dar alimentarea cu energie electrică a fost deja restabilită în majoritatea zonelor. Lucrările de reparații sunt încă în desfășurare în unele zone. Nimeni nu a fost rănit în atac, iar trenurile circulă conform programului.
- Câte drone a lansat Rusia - Forțele ruse au lansat în timpul nopții 71 de drone, iar apărarea aeriană a neutralizat 27 în nordul, estul și centrul Ucrainei. 26 de drone au lovit în 14 locuri, iar în cinci locuri au căzut resturi de drone. 18 ținte au dispărut de pe radar sau au fost bruiate, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Atacurile au afectat regiunile Dnipropetrovsk, Sumî, Harkov și Cerkasî.
Ce se întâmplă în Rusia
- Explozii în Rostov - Trei persoane au fost rănite, noaptea trecută, într-un atac cu drone asupra orașului Novocerkassk din regiunea Rostov. Mai multe explozii, incendii și distrugeri au fost raportate, iar traficul din apropierea unei treceri de cale ferată a fost complet blocat, relatează Nexta. Potrivit guvernatorului interimar Iuri Sliusar, atacurile au vizat cinci districte, unde au fost incendiate mai multe case, mașini și terenuri. Andrii Kovalenko, un oficial din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că a fost atacat un nod feroviar folosit de armata rusă. „Acest nod logistic conectează direcțiile strategice: Rostov-pe-Don, Voronej, Volgograd și Kamensk-Șahtinski. Prin intermediul acestui nod se efectuează transferul de echipamente, muniții, resurse de combustibil și personal către granița cu Ucraina”, a transmis el. Potrivit oficialului, orașul găzduiește și facilitățile Centrului 1061 de Sprijin Material și Tehnic al Districtului Militar Sudic al Rusiei, responsabile pentru aprovizionarea cu arme și combustibil. Novocerkassk, oraș din sud-vestul Rusiei cu 160.000 de locuitori, se află la aproximativ 200 km de linia frontului din Ucraina.
- Armata rusă face exerciții pe patru mări și oceane - Peste 150 de nave și 15.000 de militari participă la exercițiile marinei ruse, care au început miercuri. Operațiunea se numește „Furtuna din iulie” și se va desfășura până duminică în oceanele Pacific și Arctic și în mările Baltică și Caspică, potrivit Sky News. Ministerul rus al Apărării a transmis că exercițiile vor testa pregătirea pentru strategii mai puțin utilizate precum utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune și a tehnologiilor avansate. „Pe mare, echipajele navelor vor exersa desfășurarea în zone de luptă, desfășurarea operațiunilor antisubmarine, apărarea zonelor de desfășurare și a activității economice”, a declarat ministerul. Participanții vor exersa atacul și apărare cu drone și alte echipamente moderne. La operațiune participă peste 120 de aeronave și 10 sisteme de rachete de coastă, a adăugat ministerul.
- Copii folosiți pentru a proiecta și testa drone militare - Autoritățile ruse au implicat sistematic copii în proiectarea și testarea dronelor pentru războiul din Ucraina, prin intermediul unor competiții naționale care încep cu jocuri video aparent inocente și se termină cu selectarea celor cei mai talentați dintre ei de către companiile de apărare, scrie The Guardian. Totul începe cu un joc video numit Berloga, lansat în 2022, în care „urșii inteligenți” trebuie să se apere împotriva roiurilor de albine, folosind uneori drone pentru a le respinge, potrivit unei anchete a publicației independente de știri ruse Insider. Sute de mii de tineri ruși luau parte la competiții, iar cei mai buni primeau credite suplimentare la examenele de la sfârșitul liceului. În plus, liderii intrau în competiții mai avansate, Big Challenges, în care cei mai buni erau recrutați de companii rusești, multe dintre ele fiind supuse sancțiunilor internaționale pentru rolul în industria de apărare rusă. Trei adolescenți, finaliști ai competiției, lucrează acum în tehnologia dronelor și au spus pentru Insider că erau pe deplin conștienți de aplicațiile militare ale jocurilor, dar erau încurajați să le ascundă.
- Zeci de mii de site-uri au fost blocate - Rusia restricționează tot mai mult accesul liber la Internet, organismul de reglementare media Roskomnadzor blocând recent accesul la 56.000 de site-uri care au refuzat să îndepărteze conținut considerat "extremist" de către Moscova, a declarat ministrul Dezvoltării Digitale, Maksut Șadaiev, conform AFP. În același timp, el a apărat o nouă lege controversată care incriminează căutarea unui astfel de conținut. Șadaiev a spus că "utilizatorii obișnuiți" nu vor avea probleme. Legea prevede amenzi pentru căutarea deliberată a conținutului pe Internet clasificat ca "extremist". Cei care critică Kremlinul - cum ar fi Fundația Anticorupție a fostului lider al opoziției Aleksei Navalnîi - sunt clasificați în acest mod.
Alte informații relevante
- Componența delegației care va discuta cu Rusia - Volodimir Zelenski a aprobat componența delegației ucrainene care va participa la negocierile programate să aibă loc astăzi la Istanbul, cu partenerii internaționali și reprezentanții Rusiei pentru realizarea unei păci juste și durabile. Delegația va fi condusă de secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Rustem Umierov. Din aceasta fac parte reprezentanți ai președintelui, Ministerului Afacerilor Externe, Forțelor Armate, Serviciului de Securitate al Ucrainei, serviciilor de informații, Radei Supreme (parlamentul ucrainean) și altor instituții. Potrivit Ukrainska Pravda, decretul prevede că șeful delegației e autorizat să modifice componența acesteia și să implice experți și angajați ai organelor de stat cu aprobarea președintelui. Directivele date delegației au fost aprobate separat și rămân secrete.
- Negocieri scurte - Rusia şi Ucraina au reluat dialogul după şapte săptămâni. Reuniunea care a avut loc la Istanbul s-a încheiat după aproximativ 40 de minute şi nu vor mai exista alte contacte între cele două delegaţii. Întâlnirea a fost precedată de un tete-a-tete între şefii celor două echipe. Cele două părţi au convenit să facă un nou schimb de personal, dar de data aceasta nu este vorba doar de militari, ci şi de civili. Decizia în legătură cu a patra rundă de negocieri va fi luată după punerea în aplicare a noilor acorduri, a informat o sursă TASS. Potrivit Ukrainskaia Pravda, Ucraina a propus Rusiei să organizeze o întâlnire la nivel înalt, cu participarea preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi a preşedintelui SUA, Donald Trump, până la sfârşitul lunii august. Încă de la prima întâlnire de la Istanbul, partea ucraineană a propus un format de întâlnire la nivel de lideri, dar de atunci acest lucru nu s-a întâmpla.
- Obiectivul principal al Kievului la Istanbul - Principala sarcină a delegației ucrainene care a călătorit la Istanbul pentru negocieri cu reprezentanții ruși este de a organiza o întâlnire directă între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, au declarat surse din cadrul echipei ucrainene pentru Ukrainska Pravda.
- Kremlinul merge pe aceeași idee - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că viitoarele discuții de la Istanbul reprezintă o parte esențială a pregătirilor pentru o posibilă întâlnire între Zelenski și Putin, relatează agențiile de știri de stat rusești RIA Novosti și Interfax, citate de Ukrainska Pravda. Peskov a avertizat că nu ar fi recomandabil să se organizeze o întâlnire între Putin și Zelenski dacă nu se efectuează această muncă pregătitoare „complexă”. El a mai menționat că următoarea rundă de negocieri ruso-ucrainene va aborda, printre alte subiecte, proiectele de memorandumuri prezentate de ambele părți privind acordul între cele două țări.
- Proteste în Ucraina - Ucraina a fost cuprinsă de proteste marți seara, după ce președintele Volodimir Zelenski a promulgat o lege care limitează independența principalelor agenții anticorupție. Mii de oameni au ieșit în stradă, de la Kiev la Odesa, în cele mai ample manifestații de la începutul invaziei ruse, în semn de revoltă față de ceea ce consideră a fi un pas înapoi în lupta pentru un stat curat. Detalii AICI.
- Zelenski promite reforme urgente - În urma protestelor de stradă și a criticilor dure privind legea care slăbește independența principalelor agenții anticorupție din Ucraina, Volodimir Zelenski a anunțat că în două săptămâni va fi prezentat un plan comun de reformă alături de instituțiile de aplicare a legii. „Toți auzim ce spune societatea. Vedem ce așteaptă oamenii de la instituțiile statului - justiție garantată și funcționarea eficientă a fiecărei instituții”, a declarat Zelenski. Opoziția pregătește o sesizare la Curtea Constituțională. Detalii AICI.
- Germania vrea garanții americane ca să dea Patriot Ucrainei - Berlinul vrea un "angajament ferm" al SUA privind înlocuirea rapidă a sistemelor americane de apărare aeriană Patriot pe care Germania și alte țări din NATO le-au promis Kievului, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, într-un interviu acordat miercuri, relatează AFP. "Așteptăm de la NATO să se îndrepte din nou spre SUA și să-i transmită clar fabricantului de sisteme Patriot că țările care livrează aceste sisteme trebuie să fie aprovizionate cu noi sisteme în termen de câteva luni", a declarat Boris Pistorius pentru săptămânalul german Der Spiegel, estimând că termenul maxim de înlocuire trebuie să fie de șase până la opt luni.
- De ce se agită Berlinul - Germania a promis să livreze Ucrainei două sisteme Patriot, considerat unul dintre cele mai bune dispozitive de apărare pentru capacitatea sa de a distruge drone și rachete. Norvegia, Țările de Jos, Danemarca și Suedia s-au declarat gata să participe la finanțarea livrării de sisteme Patriot. În total, cinci sisteme Patriot ar urma să fie livrate Ucrainei. Germania a trimis deja trei baterii Patriot Kievului din februarie 2022, după care i-au rămas nouă. Două dintre acestea sunt staționate în sud-estul Poloniei pentru protejarea aeroportului din Rzeszow, de unde pleacă livrările de arme către Ucraina, iar un altul este utilizat pentru formarea soldaților ucraineni în cadrul Bundeswehr. Germania le utilizează pe celelalte pentru propria apărare. Potrivit Politico, Germania va livra din propriul stoc de nouă sisteme Patriot unul către Ucraina și va finanța achiziția unui al doilea: acesta ar fi fost în mod normal livrat Elveției de americani, dar în cele din urmă va ajunge în Ucraina, care are mai mult nevoie de el.
- China protestează - Ministrul chinez al Comerţului Wang Wentao a protestat pe lângă omologul său european Maros Sefcovic faţă de sancţionarea a două bănci chineze de către Uniunea Europeană (UE) în cadrul ultimelor sancţiuni impuse Rusiei din cauza Războiului din Ucraina, anunţă miercuri Beijingul. Preşedintele Consiliului European Antonio Costa şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, merg joi în vizită la Beijing, în vederea abordării diverselor probleme legate de comerţ şi războiul din Ucraina. Acest summit nu urmează însă să aibă rezultate concrete.