Ziua 1152 Armistițiul de Paște. Mii de încălcări de ambele părți. Zelenski zice că e un format care a funcționat și cere prelungiri. Putin nu răspunde

<span style="color:#990000;">Ziua 1152</span> Armistițiul de Paște. Mii de încălcări de ambele părți. Zelenski zice că e un format care a funcționat și cere prelungiri. Putin nu răspunde
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1152 de război ar fi trebuit să fie liniște pe front, dacă ar fi fost să ne luăm după promisiunea lui Vladimir Putin că va înceta temporar atacurile pe perioada Paștelui. N-a fost deloc așa.

Rusia și Ucraina s-au învinuit reciproc, duminică, pentru încălcarea armistițiului de o zi. Zelenski a susținut că Rusia a continuat atacurile, armistițiul fiind încălcat de peste 2.000 de ori, iar Moscova a afirmat că Ucraina a lansat peste 900 de drone și sute de lovituri asupra pozițiilor ruse. Cu alte cuvinte, niciuna dintre părți nu ar fi respectat angajamentul de încetare a focului.

Totuși, raportul Armatei ucrainene precizează că nu au existat alerte de raid aerian duminică, iar preşedintele ucrainean spune că „acesta este un format de încetare a focului care a funcţionat”. Motiv pentru care propune „încetarea oricăror lovituri cu drone şi rachete cu rază lungă de acţiune asupra infrastructurii civile pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile".

Variantă care nu e luată în calcul de Putin. Armistiţiul de Paşte expiră la miezul nopţii, iar Kremlinul a anunțat că preşedintele rus nu a dat niciun ordin pentru prelungirea acestuia.

În contrast cu scenele de război, Putin a participat la slujba de Paște alături de Patriarhul Kirill, într-o imagine încărcată de simbolism religios, dar lipsită de ecou pe front.

Situația pe front

  • Războiul nu ia pauză - Președintele Zelenski a semnalat că, în ciuda declarațiilor Kremlinului despre încetarea focului, luptele continuă în unele regiuni. Pe front se înregistrează sute de atacuri și utilizări masive de drone. „În general, în dimineaţa de Paşte, putem spune că armata rusă încearcă să creeze o impresie generală de încetare a focului, dar în unele locuri nu renunţă la încercările individuale de a avansa şi de a provoca pierderi Ucrainei”, a declarat Zelenski. Comandantul-șef Oleksandr Sîrski raportează peste 380 de bombardamente și 19 asalturi în doar câteva ore, inclusiv în regiunile Donețk, Zaporojie și Kursk. Ucraina răspunde simetric și își menține oferta pentru un armistițiu real de 30 de zile, condiționat de respectarea completă a încetării focului de către Rusia.
  • Peste 2.000 de încălcări ale armistițiului - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat duminică seara pe reţelele sociale datele celui mai recent raport al comandantului-şef al armatei sale, Oleksandr Sîrski, care susţine că armata rusă a încălcat „de peste 2 000 de ori” încetarea focului ordonată de Putin începând de sâmbătă de la ora 18:00. „Au existat deja 67 de atacuri ruseşti împotriva poziţiilor noastre în diferite direcţii, cu cel mai mare număr în direcţia Pokrovsk”, se arată în raport. „Au existat în total 1.355 de cazuri de bombardamente ruseşti, dintre care 713 au implicat armament greu. De asemenea, ruşii au folosit drone FPV de 673 de ori”, a arătat Zelenski, precizând că este vorba de situaţia înregistrată până duminică la ora locală 20:00. Totuşi, raportul lui Sîrski precizează că nu au existat alerte de raid aerian duminică, iar preşedintele ucrainean spune că „acesta este un format de încetare a focului care a funcţionat”.
  • Rușii spun că și ucrainenii au atacat - Mai multe explozii au fost auzite duminică în Doneţk, oraş controlat de Rusia în estul Ucrainei, pe fondul armistiţiului de Paşte declarat de Kremlin, relatează agenţia rusă oficială TASS, care citează „serviciile operative” locale. Agenția susţine că cel puţin trei explozii au fost auzite în oraş, aflat sub controlul Rusiei încă din 2014.
  • Rusia: Ucraina a încălcat armistițiul de peste 1.000 de ori - Ministerul rus al Apărării afirmă că Ucraina a încălcat armistițiul de Paște de peste 1.000 de ori, provocând victime civile și daune. Ministerul susține că numărul atacurilor cu drone ucrainene a depășit 900. De asemenea, a declarat că regiunile de graniță Briansk, Kursk și Belgorod au fost atacate. „Ca urmare, au existat morți și răniți în rândul populației civile, precum și daune aduse obiectivelor civile”, se arată într-un comunicat postat pe Telegram. Agenția TASS susține că Ucraina a lansat 48 de drone împotriva Rusiei în timpul nopții, inclusiv una asupra peninsulei Crimeea.
  • Propunerea lui Zelenski - Ca urmare, preşedintele ucrainean propune „încetarea oricăror lovituri cu drone şi rachete cu rază lungă de acţiune asupra infrastructurii civile pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile" şi spune că ar trebui să existe şi posibilitatea unei prelungiri. „Dacă Rusia nu este de acord cu un astfel de pas, aceasta va fi dovada că intenţionează să continue să facă doar acele lucruri care distrug vieţi omeneşti şi prelungesc războiul”, spune Zelenski, care a solicitat în mai multe rânduri lui Vladimir Putin să prelungească armistiţiul de 30 de ore dincolo de acest termen.
  • Putin nu prelungește armistițiul - Armistiţiul de Paşte va expira la miezul nopţii, iar preşedintele rus Vladimir Putin nu a dat niciun ordin pentru prelungirea acestuia. Informația a venit duminică de la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția oficială rusă TASS. Detalii AICI.

Alte informații relevante

  • Putin, la biserică în timp ce luptele continuă - Vladimir Putin a participat la slujba de Paște în timp ce luptele din Ucraina nu s-au oprit complet, în ciuda promisiunii de armistițiu pe perioada pascală. Participarea sa reflectă atașamentul față de tradițiile ortodoxe, dar contrastul dintre imaginea religioasă și realitatea războiului rămâne puternic resimțit.
  • Germania, chemată să devină liderul apărării Europei - Diplomatul ucrainean Andrii Melnyk i-a cerut viitorului cancelar german Friedrich Merz să livreze urgent rachete Taurus și să aloce fonduri masive pentru înarmarea Ucrainei. Propunerea include și un plan de finanțare european și G7, care ar trimite un semnal ferm Kremlinului. Melnyk consideră că Germania are responsabilitatea de a juca un rol central în oprirea războiului și în apărarea păcii în Europa.
  • Ucraina își pierde lăcașele sfinte - Volodimir Zelenski a denunțat, de Paște, că armata rusă a distrus, în cei trei ani de război, peste 600 de biserici și lăcașe religioase. El a subliniat sacrificiul suferit de clerici și credincioși și a promis reconstrucția acestora, ca parte a „luptei Ucrainei pentru libertate, demnitate și credință".
  • Când poate pune capăt Kievul legii marțiale - Parlamentul Ucrainei ar putea suspenda în mod legal legea marțială dacă războiul cu Rusia se încheie până în august 2025, a declarat secretarul Comitetului de apărare Roman Kostenko. Președintele Volodimir Zelenski a declarat pentru prima dată legea marțială și mobilizarea generală la 24 februarie 2022, când Rusia și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei. Măsura a fost prelungită în mod repetat de atunci. „În ceea ce privește legea marțială, din punct de vedere juridic. Rada Supremă, așa cum a adoptat-o, o poate anula, chiar dacă există unele decizii care o cer”, a declarat Kostenko.
  • Rusia „lucrează intens” pentru repatrierea prizonierilor Wagner - Kremlinul pune accent pe recuperarea mercenarilor Wagner în cadrul schimburilor de prizonieri, indicând o preocupare constantă pentru foștii combatanți ai acestei structuri semi-independente. Aceștia au jucat un rol cheie în ofensiva asupra orașului Bahmut, cu pierderi enorme în rândurile lor. După moartea liderului Wagner, Evgheni Prigojin, și integrarea unităților rămase în structurile oficiale ale armatei ruse, interesul pentru readucerea acestor luptători acasă rămâne ridicat.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇