Ziua 1151 Ucraina susține 90% din planul de pace propus de Trump. Kursk, recucerit aproape total. Congresman american pe front. Dezertare în masă la ruși

<span style="color:#990000;">Ziua 1151</span> Ucraina susține 90% din planul de pace propus de Trump. Kursk, recucerit aproape total. Congresman american pe front. Dezertare în masă la ruși
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1151 de război, Vladimir Putin a anunțat un armistițiu pe perioada Paștelui și a spus că speră ca și Ucraina să oprească operațiunile militare. Volodimir Zelenski l-a acuzat de ipocrizie, având în vedere bombardamentele asupra Ucrainei care aveau loc imediat după anunțul făcut de Putin.

Am aflat și care ar fi costurile pentru Europa dacă SUA şi-ar retrage ajutorul acordat Ucrainei.

Institutul Kiel estimează că UE ar putea compensa pierderea prin majorarea contribuției sale la efortul de război până la 0,21% din PIB, ajungând la 82 miliarde de euro pe an. Estimările arată că cele cinci mari economii europene (Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Spania) ar trebui să-și crească aportul de la 0,1% la 0,2% din PIB, urmând exemplul țărilor scandinave și baltice. Şi România acordă sub 0,1% din PIB Ucrainei ca ajutor.

Cât despre negocierile de pace, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, le-a transmis oficialilor americani că Ucraina susține în proporție de 90% inițiativa de pace propusă de Donald Trump și prezentată la Paris de către delegația SUA. O decizie privind un armistițiu general este așteptată săptămâna viitoare la Londra.

Pe front, după ce Moscova a anunțat că armistițiul privind infrastructura energetică a expirat, a lansat un atac aerian combinat asupra regiunii Odesa, vizând infrastructura civilă și provocând incendii.

Şi în regiunea Sumî au fost raportate întreruperi de curent, după atacuri rusești asupra infrastructurii energetice din apropierea orașului Konotop.

Rusia a lansat în cursul nopţii opt rachete, între care trei balistice, dar şi 87 de drone asupra Ucrainei, provocând pagube în cinci regiuni - Odesa, Harkov, Sumî, Doneţk şi Zaporojie.

Peste graniţă, apărarea antiaeriană rusă a doborât doar două drone ucrainene în timpul nopții peste regiunile de graniță Kursk și Belgorod. Această cifră contrastează cu cele 127 de drone doborâte de bateriile rusești în ultimele 48 de ore.

În schimb, Rusia susține că a recucerit penultima localitate aflată încă sub controlul armatei ucrainene în regiunea rusă Kursk, finalizând practic recucerirea acestui teritoriu. A mai rămas un singur sat, Gornal, aflat încă sub control ucrainean în regiunea Kursk. Trupele ruse se află acum la frontieră şi ameninţă regiunea ucraineană Sumî, situată vizavi de Kursk, unde au făcut deja incursiuni în ultimele săptămâni.

Un congresman american a vizitat trupele ucrainene de pe linia frontului, după o întâlnire cu președintele Zelenski la Kiev. A semnat un obuz de artilerie cu un mesaj adresat președintelui rus Vladimir Putin.

În Rusia, peste 100 de soldați ruși ar fi încercat să dezerteze dintr-o unitate militară din orașul Krasnodar, iar o tânără de 19 ani a fost condamnată la închisoare, pentru că a folosit poezii din secolul al XIX-lea şi graffiti pentru a protesta la adresa conflictului din Ucraina.

Evoluţii pe front

  • Explozii şi incendii în Odesa - Rusia a lansat un atac aerian combinat asupra regiunii Odesa, vizând infrastructura civilă și provocând incendii, scrie Kiev Post. Localnicii au auzit explozii şi activitate a apărării aeriene de dimineaţă. Potrivit Serviciului de Urgență al regiunii Odesa, au fost distruse ferme, iar incendiile au fost stinse de echipele de intervenție. Din fericire, nu au fost raportate victime. Atacul a implicat atât rachete balistice, cât și de croazieră.
  • Rusia a lansat şi un atac cu drone asupra regiunii Zaporojie, provocând un incendiu la un obiectiv de transport. Nu au fost victime, dar au existat daune materiale în localitatea Mahdalînivka, unde case, un garaj și o mașină au fost avariate de suflul și resturile exploziei.
  • În regiunea Sumî au fost raportate întreruperi de curent după atacuri rusești asupra infrastructurii energetice din apropierea orașului Konotop. Atacurile au avut loc la scurt timp după ce Moscova a anunțat că perioada de o lună pentru armistițiul privind infrastructura energetică a expirat. Deși primarul orașului Konotop, Artem Semenikhin, a raportat că nu au fost victime, localități din regiunea Sumî, inclusiv Kroleveţ și Şostka, au rămas fără energie electrică şi fără apă.
  • Bilanţul nopţii în Ucraina- Rusia a lansat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă opt rachete, între care trei balistice, şi 87 de drone asupra Ucrainei, provocând pagube în cinci regiuni din ţară. Unităţile de apărare aeriană au doborât 33 de drone, iar alte 36 au fost redirecţionate prin război electronic. Dronele au fost doborâte în estul, nordul şi sudul ţării. Regiunile Odesa, Harkov, Sumî, Doneţk şi Zaporojie au fost afectate.
  • Foarte puţine drone în Rusia - Apărarea antiaeriană rusă a doborât doar două drone ucrainene în timpul nopții peste regiunile de graniță Kursk și Belgorod. Ambele avioane fără pilot aveau aripi fixe, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării. Această cifră contrastează cu cele 127 de drone doborâte de bateriile rusești în ultimele 48 de ore.
  • Kursk, recucerit aproape total de ruși - Rusia a afirmat sâmbătă că a recucerit penultima localitate aflată încă sub controlul armatei ucrainene în regiunea rusă Kursk, finalizând practic recucerirea acestui teritoriu, care a fost ţinta unei ofensive ucrainene surpriză în vara anului 2024, relatează AFP.„În cursul operaţiunilor ofensive, unităţile Grupului de trupe Nord au eliberat satul Oleşnia din regiunea Kursk”, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram. Odată cu capturarea acestui mic sat de frontieră, a mai rămas un singur sat, Gornal, aflat încă sub control ucrainean în regiunea Kursk. Trupele ruse se află acum la frontieră şi ameninţă regiunea ucraineană Sumî, situată vizavi de Kursk, unde au făcut deja incursiuni în ultimele săptămâni.

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Închisoare pentru poezie la 19 ani - Un tribunal rus a pronunţat o sentinţă de aproape trei ani de închisoare pentru Daria Kozireva, o tânără activistă care a folosit poezii din secolul al XIX-lea şi graffiti pentru a protesta la adresa conflictului din Ucraina. Kozireva, 19 ani, a fost găsită vinovată de "discreditarea" repetată a armatei ruse după ce a lipit un afiş cu versuri ucrainene într-o piaţă publică şi a acordat un interviu pentru Sever.Realii, un serviciu în limba rusă al Radio Europa Liberă. E doar una dintre cele aproximativ 234 de persoane încarcerate în Rusia pentru poziţia lor anti-război, potrivit unei numărători realizate de Memorial, un grup rus pentru drepturile omului laureat al Premiului Nobel.
  • Dezertare în bloc - Peste 100 de soldați ruși ar fi încercat să dezerteze dintr-o unitate militară din orașul Krasnodar, potrivit presei locale. Șapte dintre aceștia au reușit să treacă de gardul unității, însă doar trei sunt în continuare dați dispăruți, ceilalți fiind prinși ulterior. Grupul e ținut într-o zonă securizată, iar forțele de ordine au izolat perimetrul. Autoritățile ruse nu au oferit nicio reacție oficială, scrie Ukrainska Pravda.

Alte informaţii relevante

  • Armistițiu propus de Putin - Președintele rus Vladimir Putin a anunțat un scurt „armistițiu de Paște” în războiul său cu Ucraina, declarând că „toate ostilitățile” vor fi suspendate pentru o perioadă de două zile. Zelenski a reacționat la scurt timp, manifestându-și scepticismul. Detalii AICI.
  • UE ar putea compensa banii SUA - Uniunea Europeană ar putea compensa pierderea ajutorului SUA acordat Ucrainei, în cazul în care Washingtonul își va retrage sprijinul, fiind nevoie doar să-și majoreze contribuția cu aproximativ 0,21% din PIB-ul său anual. Această contribuţie ar crește de la 44 de miliarde de euro la 82 de miliarde de euro, scrie Kiev Post. Estimările au fost furnizate de Christoph Trebesch, directorul Centrului de Cercetare Financiară Internațională de la Institutul Kiel din Germania. Instituțiile UE și cele cinci mari economii – Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Spania – ar fi cruciale pentru o astfel de extindere a sprijinului financiar. Aceste țări europene mai mari ar putea majora efortul lor anual de ajutor de la aproximativ 0,1% din PIB la 0,2%. Cele cinci mari economii ar trebui încurajate în acest sens, deoarece țările scandinave și baltice, cum ar fi Danemarca, Estonia, Letonia și Lituania, oferă deja un procent mai mare din PIB-ul lor în ajutor în comparație cu economiile mai mari din Europa de Vest, precum Franța și Spania. În tabelul de mai jos se vede că şi România acordă sub 0,1% din PIB Ucrainei ca ajutor.
image
  • Ucraina susține 90% din planul de pace propus de Trump - Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, le-a transmis oficialilor americani că Ucraina susține în proporție de 90% inițiativa de pace propusă de Donald Trump și prezentată la Paris de către delegația SUA, potrivit unui oficial de rang înalt din administrația prezidențială americană, citat de New York Post. O decizie privind un armistițiu general este așteptată săptămâna viitoare la Londra. Potrivit sursei, discuțiile se poartă legat de statutul teritoriilor ocupate. Trump a declarat anterior că Rusia ar urma să răspundă propunerii americane privind încetarea focului până pe 20 aprilie.
  • Congresman republican pe front - Congresmanul american Brian Fitzpatrick, un susținător al Ucrainei din Partidul Republican, a vizitat trupele ucrainene de pe linia frontului, după o întâlnire cu președintele Zelenski la Kiev, exprimându-și sprijinul ferm pentru lupta Ucrainei pentru democrație și libertate. În timpul vizitei, acesta a semnat un obuz de artilerie cu un mesaj adresat președintelui rus Vladimir Putin, gest simbolic al solidarității față de militarii ucraineni, scrie Kiev Indepedent.
  • Cel mai mare schimb de prizonieri - Rusia şi Ucraina au schimbat sâmbătă sute de prizonieri de război, cel mai mare astfel de schimb de până acum, potrivit The Associated Press. Ministerul rus al Apărării a declarat că 246 de militari ruşi s-au întors de pe teritoriul controlat de Kiev şi că, „într-un gest de bunăvoinţă”, 31 de prizonieri de război ucraineni răniţi au fost transferaţi în schimbul a 15 soldaţi ruşi răniţi care aveau nevoie de îngrijiri medicale urgente. La rândul său, Zelenski a anunţat că 277 de luptători ucraineni s-au întors acasă din captivitatea rusă. Ambele părţi au mulţumit Emiratelor Arabe Unite pentru medierea oferită. În total, de la începutul războiului, 4.552 de persoane - atât luptători, cât şi civili - au fost aduse înapoi acasă din captivitatea rusă.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇