În ziua 1008 de război, Ucraina a distrus un depozit de muniție al Rusiei, situat lângă Vovceansk și a atacat cu drone o bază aeriană din Crimeea.
Rusia, în schimb, a atacat Ucraina cu 89 de drone în cursul nopții, dar niciuna nu și-a atins ținta. Una dintre acestea a aterizat într-un copac și a rămas agățată acolo fără să explodeze.
Pe front, trupele ruse își continuă înaintarea. Analiștii militari ucraineni au anunțat că inamicul a ocupat încă două sate lângă Kurahove și Pokrovsk, apropiindu-se de alte localități din regiunile Harkov și Donețk.
Rusia atacă Ucraina cu bombardiere și rachete pe care Kievul le-a dat Moscovei în 1999 ca să-și acopere datoria pentru gazul importat, arată o investigație de presă.
Rubla rusească a pierdut mai bine de 24% din valoare față de dolar și yuan de la începutul lunii august, ceea ce a alimentat inflația și a tensionat politica economică a Moscovei. Cu toate acestea, parlamentarii din camera superioară a parlamentului rus au aprobat creșterea cu aproape 30% a cheltuielilor pentru apărare pentru 2025.
Pe plan diplomatic, Moscova a trecut la represalii față de Marea Britanie. Rusia a impus interdicţii de intrare pe teritoriul său pentru 11 miniştri din guvernul britanic, după expulzarea unui diplomat de la Ambasada Regatului Unit din Moscova pentru presupuse activităţi de spionaj.
În plus, Moscova a anunţat expulzarea a doi jurnalişti germani, ca măsură de răspuns, după ce Berlinul ar fi dispus închiderea biroului german al postului public rus de televiziune "Pervîi Kanal" (Canalul 1), deşi Germania neagă că ar fi dat o asemenea dispoziţie.
Președintele american Joe Biden cere Congresului SUA să aprobe acordarea de fonduri de 24 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei. Iar Elon Musk, căruia Donald Trump i-a acordat o funcție în viitoarea administrație de la Casa Albă, a reacționat imediat.
Pe de altă parte, Europa preia de la SUA activitatea de coordonare a ajutorului militar pentru Ucraina, prin intermediul grupului NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU), în contextul apropierii momentului când Donald Trump se va întoarce la Casa Albă.
Iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat Occidentul că răbdarea Rusiei are o limită, el comentând astfel noile atacuri ucrainene cu rachete occidentale asupra unor ţinte militare pe teritoriul rus, atacuri autorizate pe final de mandat de SUA, dar şi de Marea Britanie şi Franţa.
Situația pe front
- Atac cu drone la Kiev - Două persoane au fost rănite, noaptea trecută, de resturile unor drone doborâte de apărarea aeriană în cartierul Dniprovskîi din Kiev, a anunțat primarul Vitali Kliciko. Atacul cu drone asupra capitalei Ucrainei a început marți seară, relatează Ukrainska Pravda.
- Drone doborâte - Rusia a atacat Ucraina cu 89 de drone în cursul nopții, însă niciuna nu și-a atins ținta. Apărarea aeriană a reușit să doboare 36 de drone în opt regiuni, în timp ce 48 au dispărut de pe radare din cauza bruiajului. Alte cinci drone s-au îndreptat spre Belarus, au comunicat Forțele Aeriene ale Ucrainei.
- Dronă agățată în copac - O dronă rusească Gerbera care nu a explodat a rămas agățată într-un copac din Kiev. Este una dintre dronele care au dispărut de pe radar, scrie presa locală.
- Depozit de muniție al Rusiei, distrus - Luptătorii din Brigada „Hart” a Detașamentului 1 Grăniceri al Ucrainei au distrus un depozit de muniție al Rusiei, situat lângă Vovceansk. „Unitățile de artilerie ale Brigăzii <Hart> au vizat buncărele inamice, liniile de tranșee și pozițiile de tragere, distrugând un depozit de muniție de lângă Vovceansk”, se arată într-un comunicat.
- Rușii au ocupat două sate - Forțele ruse au capturat localitățile Novoselîdivka, din sectorul Kurahove al frontului, și Petrivka, din sectorul Pokrovsk, în regiunea Donețk, a anunțat noaptea trecută DeepState. Potrivit grupului ucrainean de analiză militar, rușii avansează lângă satul Novomlînsk și Kruhliakivka, în regiunea Harkov, dar au înaintat și în apropierea a zece localități din regiunea Donețk.
- Ucraina are probleme cu muniția - Ministerul ucrainean al Apărării investighează informațiile conform cărora proiectilele de mortieră de 120 mm de producţie internă au funcţionat defectuos pe câmpul de luptă în ultimele trei săptămâni, relatează Politico. Doar 1 din 10 obuze de 120 mm fabricate în Ucraina din ultimul lot de aprovizionare explodează pe linia frontului, au relatat jurnaliştii ucraineni la începutul acestei luni, citând numeroase plângeri din partea trupelor. Potrivit Ukrainskaia Pravda, comisia interinstituţională care a făcut investigaţii a constatat că principalele cauze ale incidentelor au fost temperaturile scăzute şi umiditatea ridicată.
Ce se mai întâmplă în Rusia
- Atac în Sevastopol - Forțele ucrainene au atacat baza aeriană Belbek din Sevastopol. Explozii puternice au fost auzite dimineață în oraș. Ministerul rus al Apărării a anunțat că 25 de drone ucrainene au fost doborâte miercuri deasupra Mării Negre şi a peninsulei Crimeea. Atacul cu drone a avut loc între 8:30 şi 10:30 ora locală. Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaev, a declarat că apărarea antiaeriană a respins un atac cu drone asupra acestui oraş-port din Crimeea, principala bază a Flotei ruse din Marea Neagră. "Serviciile de intervenţie în caz de urgenţă din Sevastopol au raportat că nicio infrastructură civilă nu a fost afectată", a transmis el pe Telegram, adăugând că au fost doborâte cinci drone şi posibil două rachete la nord de Sevastopol. Martori au semnalat pe reţelele de social media intrarea în acţiune a apărării antiaeriene ruse şi lovituri în zona aerodromurilor Belbek şi Nefiodovka şi a şcolii militare Nahimov din Sevastopol, relatează Unian.
- Alte drone doborâte - Ministerul Apărării rus a mai informat că noaptea trecută apărarea sa antiaeriană a distrus 22 de drone, dintre care 21 în regiunile ruse de la frontiera cu Ucraina: Rostov (10), Belgorod (7), Kursk (2), Voronej (1) şi Briansk (1). O dronă ar fi fost doborâtă în regiunea Smolensk, care se află la 120 km de frontiera ucraineană, conform acestuia.
- Lavrov îşi pierde răbdarea - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat miercuri Occidentul că răbdarea Rusiei are o limită, el comentând astfel noile atacuri ucrainene cu rachete occidentale asupra unor ţinte militare pe teritoriul rus, atacuri autorizate pe final de mandat de preşedintele american Joe Biden, dar şi de Marea Britanie şi Franţa. "Noi avem multe zicale ce ilustrează caracterul poporului nostru: Măsoară de şapte ori şi taie o singură dată!; Dumnezeu a avut răbdare şi ne-a încredinţat să fim răbdători, dar răbdarea în mod inevitabil se termină dacă este pusă la încercare la nesfârşit", a spus Lavrov, vorbind la televiziunea rusă, în timp ce-l însoţeşte pe preşedintele rus Vladimir Putin într-o vizită în Kazahstan.
- Rusia aprobă creșterea cheltuielilor pentru apărare - Parlamentarii din camera superioară a parlamentului rus au aprobat, miercuri, o creștere de aproape 30% a cheltuielilor pentru apărare pentru anul viitor. Bugetul pe 2025 prevede cheltuieli record de 13,5 miliarde de ruble (125 de miliarde de dolari) pentru „apărarea națională”, mai mult decât cheltuielile pentru asistență și educație la un loc. Cifra nu include alte resurse direcționate către campania militară, cum ar fi cheltuielile pe care Rusia le etichetează drept „securitate internă” și unele cheltuieli clasificate drept strict secrete. Bugetul va fi acum trimis președintelui rus, Vladimir Putin, pentru a fi promulgat.
- Rubla rusească s-a depreciat - Rubla rusească a pierdut mai bine de 24% din valoare față de dolar și yuan de la începutul lunii august, ceea ce a alimentat inflația și a tensionat politica economică a Rusiei, scrie Reuters. Deprecierea, care a atins săptămâna trecută cel mai scăzut nivel din ultimele 32 de luni, a surprins economiștii, care anticipaseră că moneda rusească ar putea ajunge la nivelul de 100 de ruble pentru un dolar abia într-un an. Analizele sugerează că deprecierea e agravată de sancțiunile financiare occidentale, care au perturbat plățile pentru exporturile de petrol și gaze. Specialiștii avertizează că rubla ar putea atinge valori de 115-120 per dolar până la sfârșitul anului.
- Interdicții pentru miniștrii britanici - Rusia a impus interdicţii de intrare pe teritoriul său pentru 11 miniştri din guvernul britanic, printre care şi vicepremierul Angela Rayner, ministrul de Finanţe Rachel Reeves, şi ministrul de Interne. Yvette Cooper. Pe lista cu sancţiuni a Moscovei se mai regăsesc miniştrii Comerţului, Educaţiei, Justiţiei şi Sănătăţii, precum şi membri ai consiliului de administraţie al companiei Callen-Lenz şi jurnalişti de la Daily Mail. Actualul premier laburist Keir Starmer şi ministrul său de Externe, David Lammy, sunt interzişi în Rusia din 2022. MAE rus a declarat că sancţiunile constituie un răspuns la "acţiunile ostile" ale Regatului Unit, evocând îndeosebi sancţiunile Londrei împotriva Rusiei şi sprijinul militar pentru Ucraina, despre care a spus că "se apropie de implicarea directă a Regatului Unit în conflict".
- Rusia a folosit Oreșnik ca să se facă auzită - Viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a afirmat miercuri că utilizarea noii rachete balistice cu rază medie Oreşnik împotriva Ucrainei a fost necesară pentru a face auzită vocea Moscovei. "Semnalul este foarte clar şi evident - opriţi-vă, nu mai faceţi asta, nu trebuie să-i livraţi Kievului tot ce vrea, nu-i încurajaţi la noi aventuri militare, sunt prea periculoase. Actuala administraţie (a SUA) trebuie să pună capăt acestei spirale de escaladare. Pur şi simplu trebuie, altfel situaţia va deveni prea periculoasă pentru toată lumea, inclusiv Statele Unite", a subliniat viceministrul rus de Externe, potrivit RIA Novosti. "Sunt convins că înţelegeţi că acest lucru a fost un factor stabilizator în situaţia foarte periculoasă în care ne găsim în prezent. Suntem angajaţi faţă de această practică şi sperăm că şi Statele Unite vor fi angajate. Şi sperăm de asemenea că astfel de acţiuni vor contribui la reducerea riscurilor de erori de calcul sau greşeli periculoase", a mai spus Riabkov.
Alte informații relevante
- Rusia atacă cu avioane și rachete din Ucraina - Rusia atacă Ucraina cu cel puțin șase bombardiere Tu-160 pe care Kievul le-a dat Moscovei la finele anilor '90 ca să-și acopere datoria pentru gazul importat, arată o investigație RFE/RL. Jurnaliștii au identificat mai multe avioane folosite în bombardamentele asupra Ucrainei prin compararea seriilor lor vechi din arhive și seriile din registrele de aviație. În 1999, Kievul a transferat Moscovei opt bombardiere Tu-160 și trei bombardiere Tu-95MS, precum și 575 rachete de croazieră Kh-55, iar Rusia a șters 275 de milioane de dolari din datoria pentru gaze, suma reprezentând însă doar 10% din valoarea reală a bunurilor oferite de Ucraina. Nu doar avioanele, ci și rachetele Kh-55 au fost folosite împotriva Ucrainei, arată investigația.
- Europa preia de la SUA coordonarea ajutorului pentru Ucraina - Europa va prelua de la SUA activitatea de coordonare a ajutorului militar pentru Ucraina, a anunțat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, citat de The Guardian. Grupul de ajutor se va numi NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU) și este gândit de luni de zile și lansat în condițiile revenirii lui Donald Trump la Casa Albă. Pistorius a lăsat să se înțeleagă că Europa va crește ajutorul pentru Ucraina, cu scopul de a-i oferi posibilitatea de a acționa dintr-o poziție de forță.
- Trump, propus de un deputat al lui Zelenski la Nobelul pentru Pace - Președintele ales al SUA, Donald Trump, a fost propus pentru a fi nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2025, de un deputat din partidul lui Volodimir Zelenski. Oleksandr Merejko ar fi adresat o scrisoare Comitetului Nobel din Norvegia, relatează Kyiv Independent. „Consider că Trump a adus contribuții considerabile la pacea mondială și că poate aduce mai multe în viitor”, sunt cuvintele lui Merejko. „Trump a pus și bazele actualei coaliții internaționale de sprijin pentru Ucraina, demonstrând leadership global în furnizarea de arme pentru a rezista războiului brutal și ilegal de agresiune al Rusiei”, a mai scris acesta. Întrebat ce l-a motivat să îl nominalizeze pe Trump, deputatul a spus că gestul său este „o oportunitate de a atrage atenția lui Trump pentru ca el să poată ajuta Ucraina să supraviețuiască”.
- Biden cere Congresului ajutor pentru Ucraina - Joe Biden a cerut în secret Congresului SUA să aprobe acordarea de fonduri de 24 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei și refacerea stocurilor de armament ale armatei americane, arată un document obținut de Politico. Aproximativ 16 miliarde de dolari din sumă vor fi folosite pentru a reaproviziona arsenalul american, în timp ce restul de 8 miliarde de dolari ar merge către Inițiativa de asistență pentru securitate a Ucrainei (USAI), scrie publicația. USAI este un program condus de Pentagon pentru furnizarea de arme Ucrainei prin contracte cu companii americane de apărare. Două surse din Congres au spus că solicitarea a fost primită luni.
- Reacția lui Elon Musk - Miliardarul Elon Musk, căruia președintele ales al SUA, Donald Trump, i-a acordat o funcție în viitoarea administrație de la Casa Albă, a reacționat la cererea adresată de Joe Biden Congresului. "Acest lucru nu este ok", a scris Musk pe X.
- Modelul danez pentru înarmarea Ucrainei - Unele state aliate folosesc așa-numitul „model danez” pentru a finanța industria de apărare a Ucrainei. Adepții acestei formule spun că ajută Ucraina să se descurce pe termen lung. Săptămâna trecută, Danemarca a făcut o nouă donație de 138 de milioane de dolari pentru dezvoltarea industriei de armament ucrainene. Detalii AICI.
- Ucraina caută armament în Coreea de Sud - O delegaţie ucraineană condusă de ministrul Apărării, Rustem Umerov, vizitează Coreea de Sud în această săptămână, pentru a solicita ajutor în materie de armament care să fie folosit în războiul cu Rusia, potrivit Kyiv Independent. Delegaţia s-a întâlnit cu consilierul pentru securitate naţională al Coreei de Sud și cu preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol.
- German arestat pentru colaborare cu Rusia - Un german a fost arestat în Polonia pentru că a exportat în Rusia o tehnologie cu dublă utilizare folosită pentru producţia de arme, au anunţat miercuri serviciile de securitate poloneze. Bărbatul, care a fost arestat în provincia Lubusz (vestul Poloniei), şi-a recunoscut vinovăţia. El a făcut comerţ cu "maşini specializate" care erau trimise ilegal spre uzine militare ruse implicate în producţia de arme, potrivit aceleiaşi surse.
- Expulzări de jurnalişti - Rusia a anunţat expulzarea a doi jurnalişti ai grupul audiovizual public german ARD, menţionând că aceasta este o măsură de răspuns, după ce Berlinul ar fi dispus închiderea biroului german al postului public rus de televiziune "Pervîi Kanal" (Canalul 1), deşi Germania neagă că ar fi dat o asemenea dispoziţie.