Ziua 1007 Rușii bat recorduri pe front. Condamnare grea la Moscova. Livrare secretă de rachete de la Londra

<span style="color:#990000;">Ziua 1007</span> Rușii bat recorduri pe front. Condamnare grea la Moscova. Livrare secretă de rachete de la Londra
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 1007 de război a debutat cu un atac susținut cu drone al Rusiei asupra Kievului. Capitala Ucrainei s-a aflat sub alertă de raid aerian încă din seara zilei de luni. Dronele au pătruns pe teritoriul Kievului din direcții diferite, apărarea aeriană acționând în mai multe zone ale orașului.

Rusia a atacat noaptea trecută cu 188 de drone, un nou record, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Forțele aeriene au doborât 76, iar cele mai multe au dispărut de pe radar din cauza bruiajului.

Pe front, înaintarea forțelor ruse continuă să crească în ritm, stabilind noi recorduri, arată datele analiștilor militari ucraineni. În noiembrie rușii au ocupat deja o suprafață mai mare din teritoriul ucrainean decât în toată luna anterioară și continuă să obțină progrese în regiunea Donețk.

Ucraina vede, însă, o altă amenințare în sud. Kievul se așteaptă la o ofensivă rusă în regiunea Zaporojie, unde inamicul și-a reluat atacurile.

Există și vești bune pentru Ucraina. Marea Britanie a livrat în secret Kievului zeci de rachete de croazieră Storm Shadow, acesta fiind primul transfer major de arme, sub conducerea premierului Keir Starmer. În plus, până la sfârșitul anului, Germania va furniza Ucrainei două sisteme suplimentare de apărare aeriană cu rază medie și scurtă de acțiune.

Rusia și Republica Moldova au avut o rară întâlnire oficială. Ministrul moldovean al Energiei a discutat cu şeful Gazprom pentru a vedea ce rute alternative pot fi luate în considerare pentru aprovizionarea regiunii separatiste transnistrene, în cazul în care tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina se opreşte.

Fostul viceministru al Apărării din Rusia și doi adjuncți au primit pedepse mari cu închisoarea, fiind acuzați de luare de mită.

ADVERTISING

Iar Coreea de Nord pare că își mărește capacitățile de producție pentru a putea livra mai multe rachete Rusiei. Este vorba de rachete balistice cu combustibil solid din clasa Hwasong-11, folosite de forţele ruse în asaltul lor asupra Ucrainei.

Ce se întâmplă pe front

  • Valuri de drone la Kiev - Capitala ucraineană Kiev s-a afllat, în noaptea de luni spre marţi, sub un atac susţinut cu drone ruseşti. „Atacul cu UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) asupra capitalei continuă. Forţele de apărare aeriană operează în diferite zone ale oraşului. Dronele intră în capitală din direcţii diferite”, a declarat după miezul nopţii primarul Vitali Kliciko pe Telegram. Martori citați de Reuters au auzit o serie de explozii. Rămășițele dronelor doborâte au avariat patru case, două blocuri, o anexă, două garaje și o mașină, au anunțat autoritățile. Kievul, regiunea înconjurătoare şi majoritatea teritoriului ucrainean au fost sub alertă de raid aerian. În Kiev, alarmele de raid aerian au început în jurul orei locale 21:00.
  • Record de drone rusești - Rusia a atacat noaptea trecută cu 188 de drone, un nou record, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Apărarea aeriană a doborât 76 de drone în 17 regiuni. Alte 95 de drone au dispărut de pe radar în urma măsurilor de bruiaj, iar cinci au zburat spre Belarus. Rusia a lansat și patru rachete Iskander-M, dar armata ucraineană nu a anunțat dacă acestea au fost neutralizate.
  • Rușii avansează în ritm record - Înaintarea forțelor ruse în Ucraina continuă să crească în ritm, stabilind noi recorduri, a informat luni publicația rusă independentă Agentstvo, citând o analiză a grupului de monitorizare DeepState. În ultima săptămână trupele ruse au ocupat 234,79 km pătrați, cea mai mare suprafață cucerită în acest an. Iar de la începutul lunii noiembrie au ocupat 600 km pătrați, mai mult decât în toată luna octombrie, stabilind un nou record de la izbucnirea războiului, la începutul anului 2022, a scris Agentstvo. La rândul său, Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) estimează că ruşii au ocupat mai mult teritoriu în sudul Doneţkului în ultimele săptămâni decât în tot anul 2023. Totuşi, experţii occidentali cred că armata rusă nu va putea să străpungă toate liniile defensive ucrainene până la venirea iernii.
  • Amenințarea din sud - Ucraina urmărește amenințările din partea trupelor ruse din sudul regiunii Zaporijie, a anunțat Volodimir Zelenski, în urma unui raport al comandantului șef al forțelor armate, generalul Oleksandr Sîrskîi. Trupele ruse și-au reluat la începutul lunii octombrie atacurile în sectorul Zaporojie. Kievul a avertizat cu privire la o potențială avansare a Rusiei în regiunea de sud, spunând că Moscova trimite grupuri de asalt antrenate în poziții de primă linie. Rusia desfășoară concomitent atacuri intense în mai multe secțiuni ale frontului de est, încercând să spargă apărarea din regiunea Donețk spre orașele Pokrovsk și Kurahove pentru a încercui forțele ucrainene. Zelenski a spus că situația din apropierea orașului Kurahove este "cea mai dificilă". "Lucrăm pentru a ne consolida pozițiile", a adăugat el.
  • O nouă crimă de război a rușilor- Forțele ruse ar fi executat prizonieri de război ucraineni în sectorul Pokrovsk al frontului din regiunea Donețk. Procurorul general al Ucrainei a anunțat marți deschiderea unei anchete în acest caz petrecut la începutul lunii noiembrie. Potrivit acestuia, cinci militari ucraineni care au căzut prizonieri au fost puși să se întindă pe pământ, apoi soldații ruși i-au împușcat cu armele automate.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Diplomat britanic expulzat - Autoritățile ruse au anunțat expulzarea unui diplomat britanic, acuzându-l de desfășurarea unor activități de spionaj. Informația a fost făcută publică de agențiile de presă TASS și Interfax, care citează Serviciul Federal de Securitate (FSB). Potrivit FSB, diplomatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, ar fi dat informații false la intrarea în Federația Rusă. Interfax a confirmat că decizia de expulzare a fost luată pe baza unor suspiciuni de spionaj. Autoritățile ruse nu au furnizat detalii suplimentare.
  • Ani grei de închisoare pentru un fost demnitar - Fostul viceministru al Apărării, Dmitri Kurakin, adjunctul său Vladislav Kolodkov și fostul șef al Întreprinderii Silvice Militare Maltinski, Maxim An, au fost condamnați la închisoare pentru luare de mită, relatează Nexta. Ei au fost acuzați că au primit cel puțin 180 de milioane de ruble (aprox 1,6 milioane de euro) de la oameni de afaceri pentru a-i sprijini în defrișarea ilegală a terenurilor forestiere din zonele militare din regiunea Irkuțk. Kurakin și-a susținut vinovăția, dar a fost condamnat la 17 ani de închisoare în regim strict. Complicii săi au primit câte 14 ani.
  • Recuperare în Kursk - Potrivit surselor militare ucrainene, trupele ruse au recuperat aproximativ jumătate din teritoriul pierdut în provincia de graniţă Kursk, unde armata ucraineană a lansat în august o ofensivă surpriză.

Alte informații relevante

  • Londra a trimis noi rachete Storm Shadow - Marea Britanie a livrat în secret Ucrainei zeci de rachete de croazieră Storm Shadow, marcând primul transfer major de arme sub conducerea premierului Keir Starmer. Mai multe surse citate de Bloomberg au confirmat că rachetele au fost furnizate înainte ca Regatul Unit și SUA să autorizeze Kievul să lovească în interiorul Rusiei cu arme cu rază lungă de acțiune. Cronologia exactă și cantitatea expedierii rămân nedezvăluite. Ministerul Apărării de la Londra a refuzat să comenteze pe această temă, reiterând sprijinul "de fier" al Marii Britanii pentru Ucraina.
  • Fără militari britanici în Ucraina - Regatul Unit nu va trimite trupe în Ucraina, a declarat ministrul de Externe David Lammy, pe fondul unor informaţii care sugerau că Marea Britanie şi Franţa ar avea discuţii despre o astfel de opţiune. "O spunem foarte clar că suntem pregătiţi şi vom continua să-i sprijinim pe ucraineni, în special în ceea ce priveşte instruirea, dar există o poziţie de lungă durată conform căreia nu angajăm trupe britanice în teatrul de acţiune. Aceasta este cu siguranţă poziţia Regatului Unit şi rămâne poziţia UK în acest moment", a spus Lammy, la reuniunea miniştrilor de Externe din G7 (25-26 noiembrie).
  • Berlinul trimite sisteme de apărare aeriană - Germania va furniza Ucrainei două sisteme suplimentare de apărare aeriană IRIS-T, inclusiv modelele SLM cu rază medie și SLS cu rază scurtă, până la sfârșitul anului, a declarat generalul-maior Christian Freuding, șeful Centrului de Situație din Ucraina din cadrul Bundeswehr (armata germană - n.red.). "Următoarele sisteme IRIS-T SLM (cu rază medie) și SLS (cu rază scurtă) ar trebui să ajungă în Ucraina în următoarele zile și săptămâni, înainte de Crăciun", a spus Freuding. El a adăugat că sprijinul Germaniei pentru Ucraina va continua și după sărbători și alegerile federale din 23 februarie din Germania, relatează European Pravda. IRIS-T este un sistem de rachete sol-aer de ultimă generație, conceput pentru a contracara avioanele, elicopterele, dronele și rachetele de croazieră. În septembrie, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat planurile de a livra Ucrainei încă 17 sisteme IRIS-T.
  • Coreea de Nord produce mai multe rachete - Coreea de Nord extinde un complex cheie de fabricare a armelor, care asamblează un tip de rachetă cu rază scurtă de acţiune utilizată de Rusia în Ucraina, au concluzionat cercetătorii unui think-tank cu sediul în SUA, pe baza imaginilor din satelit. Un cercetător spune că uzina este singura despre care se ştie că produce rachete balistice cu combustibil solid din clasa Hwasong-11. Oficialii ucraineni spun că aceste muniţii, cunoscute sub numele de KN-23 în Occident, au fost folosite de forţele ruse în asaltul lor asupra Ucrainei. Noua clădire de asamblare este cu aproximativ 60-70% mai mare decât clădirea anterioară, folosită pentru această operațiune.
  • Fără gaze prin Ucraina - Compania rusă de stat Gazprom se aşteaptă ca după 31 decembrie să nu mai fie livrate gaze către Europa via Ucraina, în planificarea sa internă pentru anul viitor, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. La finele acestui an, expiră un acord de tranzit semnat în urmă cu cinci ani de Moscova şi Kiev. Rusia şi-a exprimat disponibilitatea de a continua aprovizionarea cu gaze via Ucraina, în pofida războiului, în timp ce Kievul a refuzat să se angajeze în discuţii cu Moscova în privinţa exporturilor de gaze. Acordul de tranzit a permis mai mult de o jumătate de secol fluxurile de gaze din Siberia către pieţele din Europa Centrală şi a fost o sursă importantă de venituri la bugetul Rusiei.
  • R. Moldova discută cu Gazprom - Ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a purtat luni discuţii cu şeful gigantului rus Gazprom, pentru a vedea ce rute alternative pot fi luate în considerare pentru aprovizionarea regiunii separatiste transnistrene, în cazul în care tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina se opreşte. Acordul dintre Ucraina şi Rusia referitor la tranzitul gazelor se încheie la 31 decembrie, iar Ucraina a declarat că nu îl va prelungi. Economia regiunii Transnistria, susţinută de Rusia, depinde în mare măsură de gazele naturale ruseşti furnizate prin Ucraina. Discuţiile dintre Parlicov şi Miller au marcat o rară întâlnire oficială între Rusia şi Moldova. „Deşi nu am primit încă un răspuns, rămânem pe deplin angajaţi în explorarea tuturor opţiunilor viabile pentru a proteja nevoile energetice ale Moldovei. Destabilizarea regiunii Transnistria din Moldova nu serveşte intereselor nimănui”, a declarat Parlicov.
  • Pentagonul nu vede nord-coreeni în Ucraina - Statele Unite nu au niciun indiciu că există o prezență a trupelor nord-coreene în teritoriile ocupate de ruși din Ucraina, a declarat secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh. "Ceea ce vedem este că (trupele nord-coreene - n.red.) sunt poziționate în jurul regiunii Kursk, nu se mută în Ucraina în acest moment", a spus Singh într-o conferință de presă.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇