Zeci de mii de oameni au protestat în Elveția: Guvernul aprobă noi drumuri, dar nu ia măsuri împotriva încălzirii globale (Video)

Zeci de mii de oameni au protestat în Elveția: Guvernul aprobă noi drumuri, dar nu ia măsuri împotriva încălzirii globale (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă pe străzile capitalei elveţiene Berna pentru a cere o mai bună protecţie a climei şi mai multă „justiţie climatică”, cu mai puţin de o lună înainte de alegerile parlamentare din Elveţia.

„Furia faţă de lipsa de acţiune în materie de politică climatică şi consecinţele devastatoare şi mortale ale crizei climatice a mobilizat grupuri de toate vârstele şi din toate mediile”, au indicat, într-un comunicat, organizatorii manifestaţiei reuniţi în cadrul Alianţei Elveţiene pentru Climă.

ADVERTISING

Manifestanţii cer să înceteze distrugerea mediului şi să fie respectate obiectivele climatice ale Acordului de la Paris. „Fără planetă, fără sănătate", „Justiţie climatică acum!", „Opriţi nebunia", se afla înscris pe pancarte. „Economisiţi energie, banii voştri, planeta noastră", a declarat un manifestant.

Potrivit organizatorilor, la manifestaţie au fost 60.000 de persoane, dar poliţia nu a prezentat o estimare.

După ce au demonstrat pe străzile din Berna, manifestanţii au ocupat întreaga piaţă din faţa Palatului Federal, sediul guvernului şi al parlamentului.

Organizatorii au denunţat în special revizuirea legii CO2 propusă de guvern.

ADVERTISING

Această demonstraţie are loc cu mai puţin de o lună înainte de alegerile parlamentare din 22 octombrie. Clima rămâne una dintre principalele preocupări ale elveţienilor, dar subiectul a ocupat până acum un loc mai puţin central decât la alegerile precedente de acum patru ani.

„Mulți și-au pierdut speranța pentru că guvernul aprobă noi drumuri și întârzie legea privind clima. Dar astăzi am fost puternici”, a declarat Georg Klingler de la organizația Greenpeace, care a participat la marș.

Ghețarii elvețieni au suferit a doua cea mai mare rată de topire în acest an, depășind recordul din 2022. Ca urmare, volumul acestora a scăzut cu 10% în ultimii doi ani, a anunțat, joi, organismul de monitorizare GLAMOS.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇