Washington Post: Trump este furios, pentru că scandalul Epstein domină titlurile presei și îi eclipsează agenda

Washington Post: Trump este furios, pentru că scandalul Epstein domină titlurile presei și îi eclipsează agenda
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele Donald Trump este din ce în ce mai frustrat de modul în care administraţia sa a gestionat furia publică din jurul cazului Jeffrey Epstein, care domină ştirile şi îi eclipsează agenda.

Exasperarea preşedintelui vine după săptămâni de greşeli şi în lipsa unei strategii clare în rândul oficialilor de rang înalt, care au subestimat indignarea, în special din partea bazei electorale a preşedintelui, şi au sperat că ţara va uita de dosarele Epstein nepublicate şi va merge mai departe, au spus pentru The Washington Post 10 persoane care cunosc situaţia, multe dintre ele vorbind sub condiţia anonimatului.

„Este o distragere a atenţiei destul de substanţială”, a declarat una dintre aceste persoane. „În timp ce mulţi încearcă să menţină unitatea, în multe privinţe, Departamentul Justiţiei şi FBI-ul sunt pe punctul de a ceda nervos. Mulţi se întreabă cât va dura această situaţie pentru toate părţile implicate, fie că este vorba de directorul FBI sau de procurorul general”, a spus sursa publicaţiei americane.

În ciuda frustrării sale, Trump a ezitat să facă schimbări de personal, potrivit unei alte surse apropiate preşedintelui: „Nu vrea să creeze un spectacol şi mai mare concediind pe cineva”, a spus această persoană.

În centrul furtunii se află procurorul general Pam Bondi, care timp de luni de zile a făcut din publicarea dosarelor FBI despre Epstein una dintre iniţiativele sale emblematice. Angajamentul ei a intensificat protestele bazei electorale de dreapta a lui Trump faţă de nepublicarea dosarelor, pe fondul speculaţiilor că probele nedivulgate ar putea implica prietenii bogaţi şi puternici ai finanţatorului şi infractorului sexual Epstein.

Distragerea atenției a eșuat

În weekendul de 4 iulie, Bondi, adjunctul ei şi liderii FBI au aprobat un memorandum despre dosarele Epstein, care a stârnit o nouă furtună. Nota spunea că administraţia Trump nu a găsit dovezi care să conteste faptul că Epstein s-a sinucis în închisoare în 2019 şi că nu există o „listă de clienţi” care să îi determine să urmărească penal pe altcineva.

În plus, memorandumul preciza că nu vor mai fi publicate alte documente, pentru a proteja viaţa privată a victimelor. De atunci, o furtună de critici a cuprins toate cele trei puteri ale statului, oferind democraţilor o nouă linie de atac puternică şi lăsându-l pe Trump să se străduiască din greu să răspundă la cea mai dificilă criză politică cu care s-a confruntat de la revenirea sa la Casa Albă.

Timp de săptămâni după publicarea memorandumului, Trump şi Bondi au vorbit la telefon aproape în fiecare zi, aşa cum fac de obicei, potrivit a două persoane familiarizate cu convorbirile, pe fondul unei reacţii negative care, spre deosebire de controversele anterioare stârnite de preşedinte, a refuzat să dispară din titlurile ziarelor.

O serie de anunţuri constante din partea administraţiei nu a reuşit să potolească agitaţia, inclusiv publicarea dosarelor FBI privind asasinarea reverendului Martin Luther King Jr., o anchetă recent lansată împotriva fostului director FBI James B. Comey şi chiar o acuzaţie explozivă de trădare împotriva fostului preşedinte Barack Obama în legătură cu alegerile prezidenţiale din 2016.

Şi sondajele continuă să arate că publicul este sceptic cu privire la ceea ce îi spune guvernul despre Epstein. „Am avut cele mai grozave şase luni din istoria ţării noastre, iar toate ştirile false vor să vorbească doar despre farsa Jeffrey Epstein!”, a răbufnit Trump pe Truth Social luna aceasta.

Conflict între Departamentul Justiției și FBI

Încercările de a-i calma pe susţinătorii lui Trump cu mai multe informaţii despre Epstein au stârnit adesea şi mai multe întrebări, au declarat mai multe persoane intervievate de The Washington Post. Acestea au citat publicarea de către FBI a imaginilor de pe camerele de securitate din 2019 din exteriorul celulei lui Epstein, care aveau scopul de a dovedi că acesta s-a sinucis şi de a demitiza teoriile conspiraţioniste potrivit cărora ar fi fost ucis.

După publicare, directorul FBI Kash Patel şi directorul adjunct Dan Bongino au realizat că din imaginile pe care le-au prezentat ca fiind „integrale” lipseau trei minute, potrivit a trei persoane apropiate FBI. Această omisiune a alimentat şi mai mult speculaţiile.

Bongino şi Patel au participat la redactarea, aprobarea şi promovarea memorandumului care detaliază decizia lor de a nu divulga mai multe informaţii din dosare, potrivit unor e-mailuri analizate de The Post şi de trei persoane apropiate preşedintelui. Dar, de când reacţiile negative s-au intensificat, ambii s-au plâns în privat că, dacă ar fi fost la conducere, ar fi publicat dosarele Epstein, redactând informaţiile care identificau victimele, potrivit a două persoane familiarizate cu conversaţiile private.

În zilele următoare, înalţi oficiali ai FBI şi ai Departamentului Justiţiei s-au acuzat reciproc. Bondi l-a acuzat pe Bongino că a divulgat presei informaţii despre gestionarea dosarelor Epstein, potrivit a trei persoane familiarizate cu discuţiile. Bongino s-a gândit să renunţe la funcţia sa importantă, potrivit unor persoane familiarizate cu gândirea sa şi unei postări pe reţelele sociale a aliatei sale, influenceriţa de dreapta Laura Loomer, deşi până în prezent a decis să rămână în funcţie.

Presiunea s-a intensificat săptămâna trecută, după ce Wall Street Journal a relatat că Bondi i-a spus lui Trump, la o întâlnire din luna mai, în Biroul Oval, cu Patel, că numele preşedintelui apărea de mai multe ori în dosare. Simpla prezenţă a numelui lui Trump – sau a oricărei alte persoane – în documentele de anchetă ale FBI nu sugerează neapărat o faptă ilegală. Dar democraţii din Congres s-au agăţat de această revelaţie în încercarea de a menţine atenţia asupra cazului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇