Cinci întrebări-cheie despre relația dintre Donald Trump și Jeffrey Epstein

Cinci întrebări-cheie despre relația dintre Donald Trump și Jeffrey Epstein
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Relația președintelui american Donald Trump cu Jeffrey Epstein, miliardarul decedat care a fost acuzat de trafic și exploatare sexuală de minori, a revenit în centrul atenției, după ce Wall Street Journal a publicat noi informații controversate.

Potrivit CNN, această poveste complicată ridică semne de întrebare vechi, dar mereu sensibile: cât de apropiat a fost Trump de Epstein, ce a știut despre activitățile lui și ce încearcă să evite acum?

Să le luăm pe rând.

1. Cât de apropiat a fost Trump de Epstein?

Răspunsul depinde de pe cine întrebi și de momentul în care întrebi. Trump a încercat în repetate rânduri să minimalizeze relația, mai ales după arestarea lui Epstein în 2019. Atunci spunea că îl cunoștea „ca toată lumea din Palm Beach” și că nu a mai vorbit cu el de 15 ani.

Totuși, dovezile arată o conexiune mai strânsă în trecut. Cei doi frecventau aceleași cercuri din anii ’80, zburau împreună (figurează în registrele de zbor ale avionului privat al lui Epstein), și participau la evenimente comune.

Un caz notoriu: în 1992, Mar-a-Lago, reședința lui Trump, a găzduit un concurs de „calendar girls”, cu zeci de femei invitate și doar doi bărbați prezenți – Trump și Epstein, potrivit unui organizator citat de The New York Times.

În 2002, Trump îl descria pe Epstein drept „un tip grozav” și adăuga: „Se spune că îi plac femeile frumoase la fel de mult ca mie, și multe dintre ele sunt mai tinere. Fără îndoială, Jeffrey iubește viața socială”.

2. Ce e cu scrisoarea atribuită lui Trump pentru ziua lui Epstein?

Potrivit Wall Street Journal, Ghislaine Maxwell i-ar fi cerut lui Trump, printre alții, să contribuie la un album aniversar pentru Epstein, în 2003. Scrisoarea atribuită lui Trump conținea o schiță obscenă a unei femei goale și o conversație imaginară între el și Epstein despre „plăcerile secrete ale vieții”.

Trump a reacționat vehement: a negat că ar fi autorul și a dat în judecată Wall Street Journal și jurnaliștii care au publicat articolul. „Este o poveste falsă. Nu am desenat niciodată în viața mea”, a declarat el. Într-o postare pe rețele sociale a adăugat: „Nu sunt cuvintele mele și nu e stilul meu. Și oricum, nu desenez”.

Cu toate acestea, există exemple anterioare în care Trump a realizat schițe: în 2017, o lucrare semnată de el cu panorama Manhattanului s-a vândut cu peste 29.000 de dolari la licitație.

3. Apare Trump în dosarele Epstein?

Răspunsul scurt: da, dar fără acuzații directe. Numele lui apare în registrele de zbor, agendele personale ale lui Epstein și mesaje scrise descoperite în reședința miliardarului. Într-o agendă s-au găsit 14 numere de telefon asociate cu Trump, Melania și membri ai staff-ului său.

Trump a cerut recent Departamentului de Justiție să solicite desecretizarea „oricăror mărturii relevante din fața Marelui Juriu”, însă aceste documente sunt rareori făcute publice. În plus, ele reprezintă doar o parte din ansamblul de informații.

Susținători ai președintelui Trump, dar și critici ai acestuia, cer de ani de zile ca administrația să publice complet „dosarele Epstein”.

Chiar și Elon Musk a lansat recent acuzații pe această temă, dar le-a șters ulterior fără să prezinte dovezi.

4. Știa Trump despre comportamentul lui Epstein?

Nu există dovezi clare că Trump știa despre abuzurile lui Epstein, dar sunt fragmente care ridică întrebări. Comentariul din 2002 despre „femei mai tinere” este des citat ca indiciu.

În plus, fostul consilier Sam Nunberg a declarat pentru Washington Post că, în 2014, Trump i-ar fi spus că l-a interzis pe Epstein din Mar-a-Lago pentru că ar fi încercat să recruteze o angajată pentru „masaje”. Acest incident ar fi avut loc înainte ca Epstein să devină oficial subiectul unei anchete.

O altă victimă, Virginia Giuffre, a spus că a fost recrutată în rețeaua lui Epstein chiar în timp ce lucra la Mar-a-Lago.

5. Ce a fost cu urarea lui Trump pentru Maxwell?

După arestarea lui Ghislaine Maxwell în 2020, Trump a spus: „Îi doresc bine, orice ar fi”. Afirmația a fost reluată de mai multe ori, în ciuda criticilor dure. Într-un interviu ulterior, Trump a adăugat: „Le doresc bine oamenilor. Să le demonstreze cineva vinovăția”.

CNN notează că, deși Trump a fost cooperant cu anchetatori ai victimelor lui Epstein, el nu a fost niciodată audiat oficial sau pus sub acuzare în această cauză.

În concluzie, în acest moment, relația lui Donald Trump cu Jeffrey Epstein rămâne încărcată de neclarități și ambiguități. Deși nu există acuzații directe, modul în care președintele Trump răspunde la întrebări, neagă informații dovedite și reacționează la noi apariții în presă alimentează speculațiile.

Insistând să se disocieze complet, Trump riscă să își submineze propria credibilitate, conchide CNN.

*** Despre Jeffrey Epstein

Jeffrey Epstein a exploatat peste 250 de fete minore în casele sale din New York, Florida şi alte locaţii, potrivit Departamentului Justiţiei, înainte de arestarea sa în iulie 2019, sub acuzaţia de trafic sexual.

El a pledat vinovat la acuzaţiile statului de solicitare de prostituţie şi solicitare de sex de la o persoană minoră, pentru care a fost condamnat la 18 luni de închisoare, într-o înţelegere favorabilă cu autorităţile din Florida.

Gardienii închisorii l-au găsit mort, cu cearşafuri în jurul gâtului, într-un centru federal de detenţie din New York, la 10 august 2019. Anchetatorii au concluzionat ulterior că moartea a fost o sinucidere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇