Donald Trump și Ursula von der Leyen au ajuns la un acord pe tarifele SUA-UE

Donald Trump și Ursula von der Leyen au ajuns la un acord pe tarifele SUA-UE
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite și Uniunea Europeană au ajuns la un acord-cadru pentru un parteneriat comercial, după o întâlnire de circa 40 de minute cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, duminică, la complexul său de golf din Turnberry din Scoția.

„Am ajuns la un acord. Este un acord bun pentru toată lumea. Rezolvă o mulțime de lucruri și a fost o decizie excelentă. Ne va apropia… este, într-un fel, un parteneriat”, a declarat Trump.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris acordul drept „un acord important, un acord uriaș”, care va aduce „stabilitate” și „previzibilitate”.

„Cele mai mari două economii ar trebui să aibă un flux comercial corect”, a spus ea.

Anunțul de astăzi pune capăt celor patru luni de negocieri dificile între Washington și Bruxelles și elimină perspectiva unui război comercial transatlantic cu efecte negative.

Detalii despre acord

Acordul prevede un tarif de bază de 15% pentru majoritatea exporturilor UE către SUA, limitând aplicarea unei taxe vamale mai mari la bunurile europene vândute pe piața americană.

Anterior, Washingtonul amenințase cu un tarif de 30%, în lipsa unui acord. Totuși, acest tarif este mai ridicat decât cel aplicat înainte ca Trump să vină la putere, iar o taxă de 50% rămâne valabilă pentru exporturile de oțel, ceea ce reprezintă un revers pentru această industrie, scrie The Guardian.

Taxe vamale de bază de 15% pentru produsele UE importate în Statele Unite se vor aplica majorităţii produselor, inclusiv autovehiculelor, semiconductorilor şi produselor farmaceutice, a declarat Von der Leyen.

Dar s-a convenit asupra unei rate tarifare zero pentru anumite produse strategice, inclusiv aeronave şi piese de aeronave, anumite produse chimice şi anumite medicamente generice. Nu s-a luat nicio decizie cu privire la rata aplicabilă vinului şi băuturilor spirtoase, a adăugat ea.

Întrebată dacă este de părere că 15% este o afacere bună pentru producătorii europeni de automobile, Von der Leyen a declarat: „15% nu trebuie subestimat, dar este cel mai bun rezultat pe care l-am putut obţine”.

Acordul mai include promisiuni de investiții de miliarde de dolari și achiziții de energie din partea Bruxelles-ului.

„Uniunea Europeană va fi de acord să cumpere energie din Statele Unite în valoare de 750 de miliarde de dolari”, a spus Trump, citat de CNN. „Vor fi de acord să investească în Statele Unite cu 600 de miliarde de dolari mai mult decât investesc în prezent”, a adăugat el.

Potrivit lui von der Leyen, Uniunea Europeană s-a angajat să achiziţioneze gaze naturale lichefiate şi combustibil nuclear din SUA în valoare de 750 de miliarde de dolari pe o perioadă de trei ani.

„Încă avem prea multe gaze naturale lichefiate din Rusia care intră pe uşa din spate”, a afirmat ea.

În declarațiile de presă, Donald Trump a mai spus că acordul va fi „grozav pentru mașini” și că va avea un impact major asupra agriculturii.

Context

Trump a început discuțiile cu von der Leyen mai devreme în cursul zilei de duminică, având în vedere termenul limită de 1 august pentru încheierea unui acord comercial.

Acordul-cadru vine după ce Trump a anunțat că taxele vamale pentru majoritatea bunurilor provenite din UE vor fi majorate de la pragul de bază de 10% la un nivel de 30%, începând cu 1 august. El a motivat această măsură prin faptul că între Statele Unite și Uniunea Europeană există unul dintre „cele mai mari deficite comerciale” și că nu s-a reușit încheierea unui acord până la termenul precedent, din 9 iulie.

Trump a reafirmat că scrisorile de notificare privind tarifele au fost trimise și altor parteneri comerciali ai SUA care nu au reușit să încheie acorduri, iar aceștia vor fi supuși noilor taxe vineri, cu excepția tarifelor aplicate la oțel și aluminiu.

„Cele mai multe dintre acorduri, cu excepția celor pentru oțel și aluminiu, ne-au adus tarife de 50%”, a adăugat el.

De asemenea, mai devreme în cursul zilei de duminică, secretarul pentru Comerț, Howard Lutnick, a spus că nu vor exista alte prelungiri sau perioade de grație după 1 august, dar că „marile economii” pot continua negocierile comerciale cu Statele Unite. Lutnick se află în Scoția alături de Trump, pentru discuțiile comerciale cu UE.

Trump, care urmărește să reconfigureze economia globală și să reducă deficitele comerciale istorice ale SUA, a încheiat până acum acorduri cu Marea Britanie, Japonia, Indonezia și Vietnam, deși administrația sa nu a reușit să livreze promisiunea a „90 de acorduri în 90 de zile”, relatează Reuters.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇