Vântul continuă să bată cu putere în mai multe zone din țară. În portul Tomis, mai multe ambarcațiuni s-au scufundat, în timp ce pe unele secțiuni, trenurile circulă cu limitare de viteză, din cauza rafalelor puternice.
Un Cod galben de intensificări ale vântului a fost emis duminică, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Avertizarea meteo vizează zone din sudul Moldovei, estul Munteniei şi Dobrogea. Potrivit ANM, între orele 10:00 și 18:00, în judeţele Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 60…80 km/h.
Ambarcațiuni scufundate
Un velier şi mai multe bărci pescăreşti s-au scufundat în portul turistic Tomis din municipiul Constanţa, din cauza vântului puternic şi a ploii torenţiale din acest weekend, informează Agerpres.
Potrivit imaginilor apărute în spaţiul public, aproape toate bărcile, care erau ancorate la marginea falezei unde se află terasele din portul Tomis, s-au scufundat.
Din cauza vijeliei, duminică dimineaţă toate porturile maritime erau închise, conform centrului Infotrafic din cadrul Poliţiei Române.
Limitare de viteză
De asemenea, trenurile circulă cu limită de viteză de 80 km/h pe rata staţiei Ciulniţa din cauza rafalelor puternice de vânt, a informat CFR SA.
"În cursul dimineţii, în intervalul orar 9:25 - 10:25, nu a funcţionat sistemul naţional de alimentare cu energie electrică, iar trenurile au circulat în condiţii speciale pe raza staţiei Ciulniţa, în termen feroviar "la cale liberă", iar din cauza rafalelor puternice la vânt se menţine limitarea vitezei de circulaţie a trenurilor la 80 km/h. Măsura va fi menţinută până când vremea va permite circulaţia în condiţii normale, mai exact cu viteza de 160 km/h", se arată în comunicatul companiei, citat de Agerpres.
Efectele urgiei de sâmbătă
Duminică se intervine în continuare pentru îndepărtarea ravagiilor făcute de furtuna de sâmbătă.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, citați de news.ro, au actualizat bilanţul intervenţiilor în urma furtunii de noaptea trecută.
Astfel, au fost îndepărtaţi 215 copaci şi 20 de stâlpi de electricitate au fost dărâmaţi de vânt, 50 de autoturisme au fost avariate, 50 de acoperişuri au fost luate de vânt, crucea unei biserici a fost ruptă, patru ţevi de gaze s-au fisurat, un drum judeţean s-a surpat pe o porţiune. De asemenea, 36 de localităţi nu au energie electrică.
Primarul Vergil Chiţac a afirmat că o furtună de o asemenea violenţă, cum a fost cea de sâmbătă seară şi din noaptea de sâmbătă spre duminică, nu a fost vreodată în Constanţa şi a afirmat că vântul puternic a pus la pământ copaci sănătoşi. El a anunţat că pomii de pe spaţiul verde vor fi îndepărtaţi în zilele următoare, prioritare fiind degajarea străzilor şi restabilirea electricităţii.
Reprezentanţii Societăţii „Drumuri Judeţene Constanţa” S.A. au anunţat că pe DJ 391 A Şipote – Văleni a nins viscolit şi acum se circulă în condiţii de iarnă.
Totodată, pe DJ 225 Pantelimon- Runcu, DJ 391 Mangalia – Negru Vodă, DJ 391 Topraisar – Cobadin, DJ 392 Independenţa s-a acţionat pentru îndepărtarea arborilor căzuţi pe carosabil.
Reprezentanţii Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa au anunţat că duminică la ora 14:00, nu aveau apă potabilă localităţile: Ostrov, Corbu, Vadu, Poiana, Sibioara, Dumbrăveni, Vâlcele, Movilă Verde, Darabani, Olteni, Plopeni, Viişoara, Cobadin, Cotu Văii, Negru Vodă, Tătaru, Albeşti şi Dulceşti, iar în localitatea Independenţa se furnizează apă cu presiune redusă.